Nie chcąc zaśmiecać watku kulinarnego, pozwoliłem sobie otworzyć wątek z prognozami pogody i z doniesieniami o pogodzie i o pogodzie wogóle. W Pcimiu, Polsce i Świecie...
Ja - korzystam tylko z tej podanej, robionej przez naukowców Uniwersytetu Warszawskiego. Lokalnie - w Piekarach zlokalizowana jest stacja meteo (ok. 3 km od domu!) więc tu także zaglądam: pogoda w Piekarach
Na meteo.pl nie chce mi się szukać Piekar (są wszystkie miasta), otwieram Katowice - do większych miast są skróty. ====
U mnie w tej chwili jest 20 st. C, 1010 hPa, kierunek wiatru 193 st., wilgotność powietrza 53%, prędkość wiatru 19 km/g, pochmurno, trochę czasem pokropi, w nocy padało....
A macie jakieś linki do prognoz długoterminowych, ale tych liczonych w miesiącach? Mam nadzieję, że nie jesteśmy skazani tylko na wyrocznię z tajnych raportów sporządzonych dla Piechocińskiego?
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Zaproście tutaj Leosia Biedronkowatego, to będziecie mieli pro-gnozy meteo na bieżąco aktualizowane. A w pakiecie jako bonusik aktualne wieści z frontu globalnego ocipienia :>
czw. 21.10,2021 Ale wieje! Jechałem do Szczecina busem, a przy drogach wielkie wierzby targane porywistym wiatrem. W porywach 90 km/godz.
Jadę pociągiem Szcz →Kat 249 minut opóźnienia, w zachodniej Polsce łącznie 160 zdarzeń (zerwane trakcje jak u mnie, powlone drzewa na tory) 108.000 ludzi bez prądu (w domach)
W pociągu wesołe rozmowy ze współpasażerami, bo cztery godziny dłuuuuuużej w pociągu...
Niemcy zamknęli most w Rzepinie (nad Odrą), więc pasażerowie (w moim pociągu, Świn → Krak, przez Rzepin) klęli ile wlezie na polskie PKP (!), bo nie dojadą na samolot do Berlina...
Wyszłam zepsem po północy, coby kontemplować Perseidy i wypowiadać życzenia, a tu gucio, całe niebo zakryte chmurami. Wczoraj - tak samo, ale muszę się pochwalić, że w czerwcu, spojrzawszy na niebo zobaczyłam spadającą gwiazdę, która zatoczyła wielki łuk i zgasła na zachodzie; piękne to było zjawisko.
Kunowice to była ostatnia stacyjka( b. nowoczesna) przed granicą na Odrze. Obecnie dworzec Kunowice jest rozebrany a ostatnim przystankiem przed granicą jest peron Słubice. Most kolejowy administracyjnie i faktycznie jest w Świecku tak jak zawsze, kilkaset metrów od mostu drogowego w ciągu autostrady A-2. temu kolejowemu bliżej do Słubic niż do Kunowic. Ich bin hier.
yusek napisal(a): Kunowice to była ostatnia stacyjka( b. nowoczesna) przed granicą na Odrze. Obecnie dworzec Kunowice jest rozebrany a ostatnim przystankiem przed granicą jest peron Słubice. Most kolejowy administracyjnie i faktycznie jest w Świecku tak jak zawsze, kilkaset metrów od mostu drogowego w ciągu autostrady A-2. temu kolejowemu bliżej do Słubic niż do Kunowic. Ich bin hier.
Pisałem już, że jest stronka z burzami słonecznymi, które zwiastują możliwoś obejrzenia w PL zorzy poralnej. Otóż teraz ma być nie tylko burza ale wręcz częsienie Ziemi. Tj. tego, no, Słońca.
Sporo wskazuje na to, że po majowym spektaklu, kiedy to można było podziwiać je praktycznie w całej Polsce, czeka nas kolejna fala rozbłysków. Na początku czerwca zdecydowanie warto patrzeć w niebo!
Cały mechanizm jest bardzo prosty. Trzęsienie powoduje wyrzut ogromnych ilości masy słonecznej oraz rozbłyski. Oznacza to, że w krótkim czasie w kierunku naszej planety zostanie wystrzelona gigantyczna ilość naładowanych cząstek.
Te mogą powodować burze magnetyczne, których efekty to najczęściej właśnie zorze, jakie można obserwować nie tylko z północnych krańców Europy, znajdujących się w kole podbiegunowym, ale i z Polski, a czasem także i z państw śródziemnomorskich.
Warto pamiętać o tym, że to nie tylko piękny show nad naszymi głowami, ale i spory dyskomfort, jaki możemy odczuwać. Na liście objawów znajdują się m.in.:
● migrenowe bóle głowy,
● nudności,
● osłabienie,
● uczucie senności.
Słońce wciąż jest bardzo aktywne, co oznacza, że szanse na wyrzut ogromnych ilości materii w stronę Ziemi są spore. W połączeniu z odbudowującą się plamą Carringtona na naszej gwieździe, szanse na pojawienie się zorzy jeszcze w czerwcu są naprawdę spore!
Nie trzeba jednak zdawać się na łut szczęścia. Wśród mobilnych aplikacji, które powiadomią o nadchodzącej zorzy polarnej, warto docenić:
● AuroraNotifier,
● My Aurora Forecast & Alerts,
● Aurora APK.
Komentarz
http://en.sat24.com/en/pl
pozwoliłem sobie otworzyć wątek z prognozami pogody i z doniesieniami o pogodzie i o pogodzie wogóle. W Pcimiu, Polsce i Świecie...
Ja - korzystam tylko z tej podanej, robionej przez naukowców Uniwersytetu Warszawskiego.
Lokalnie - w Piekarach zlokalizowana jest stacja meteo (ok. 3 km od domu!) więc tu także zaglądam:
pogoda w Piekarach
Na meteo.pl nie chce mi się szukać Piekar (są wszystkie miasta), otwieram Katowice - do większych miast są skróty.
====
U mnie w tej chwili jest 20 st. C, 1010 hPa, kierunek wiatru 193 st., wilgotność powietrza 53%, prędkość wiatru 19 km/g, pochmurno, trochę czasem pokropi, w nocy padało....
==
ale mi taka grafika z meteo bardzo odpowiada:
Z tego korzystamy z przyzwyczajenia.
A macie jakieś linki do prognoz długoterminowych, ale tych liczonych w miesiącach?
Mam nadzieję, że nie jesteśmy skazani tylko na wyrocznię z tajnych raportów sporządzonych dla Piechocińskiego?
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Nawet kot nie wyłazi spod kołdry.
*
Taken, o
*
temperatura: 9 st. C.
chmurno
szaro
buro
Ale wieje!
Jechałem do Szczecina busem, a przy drogach wielkie wierzby targane porywistym wiatrem.
W porywach 90 km/godz.
Jadę pociągiem Szcz →Kat
249 minut opóźnienia, w zachodniej Polsce łącznie 160 zdarzeń (zerwane trakcje jak u mnie, powlone drzewa na tory)
108.000 ludzi bez prądu (w domach)
W pociągu wesołe rozmowy ze współpasażerami, bo cztery godziny dłuuuuuużej w pociągu...
kiepskim z geografii
Świecko nie ma kolei
Pisałem już, że jest stronka z burzami słonecznymi, które zwiastują możliwoś obejrzenia w PL zorzy poralnej. Otóż teraz ma być nie tylko burza ale wręcz częsienie Ziemi. Tj. tego, no, Słońca.
https://www.spaceweatherlive.com/pl/aktywnosc-zorzowa/zasieg-zorzy-polarnej.html
Powyższa stronka zawiera wykres. Dziś wartoś osiąga pinsiąt, ale jak dojdzie do sta, zobaczymy (przy bezchmurnej pogodzie) zorzę poralną.