Skip to content

Także Jezus był bardzo popularny i skończył, jak skończył

loslos
edytowano March 2015 w Forum ogólne
Z całym szacunkiem Wasza Świątobliwość ale Jezus był przed początkiem świata i będzie po jego końcu. Są mocno przesadzone pogłoski, że Jezus się skończył, proszę nie dawać im wiary.
«1

Komentarz

• Nawet nie wiem jak to skomentować. Chiba sobie pomilczę w tomacie bo chlapnę cuś i będzie mi gupio.
  • No tak. To ja se dalej pomilczę ;)
  • Eeee, ale papa się odniósł do ziemskiego padołu Pana Jezusa.
    Zaczął tak: "Także Jezus był bardzo popularny i skończył, jak skończył"
    Ale dalej czytam : "Wiele razy zastanawiam się, jaki będzie mój krzyż, jaki jest mój krzyż".

Bo to prawda, że trzeba (to ziemskie) życie skończyć jak Jezus - na krzyżu. swoim krzyżu.

"Nikt nie ma zagwarantowanego doczesnego szczęścia " -
    to przecież 180% odwrotnie, niż uczy świat: Masz prawo do szczęścia.
    !
  • Jest taki dogmat o nieomylności papieża w sprawach wiary/religii ...
  • Na szczęście nie dotyczy wywiadów prasowych.
  • Idzie papież do sali tronowej i przypadkiem wchodzi do toalety. No i mamy problem.....POmylił się czy też moze nie. Bo i tu tron i tam.................

• edytowano September 2015
    randolph:
    Jest taki dogmat o nieomylności papieża w sprawach wiary/religii ...
    ...w sprawach wiary i obyczajów.
    los:
    Na szczęście nie dotyczy wywiadów prasowych.
    Ani nawet traktatów teologicznych!
    Wypowiedź musi być ex cathedra! :)

Zróbmy na forum wywiad z papą! :)

==
    (na poważnie)
    papież musi przemawiać jako głowa Kościoła -ex parte Pontificis,
    korzystając z autorytetu urzędu nauczycielskiego Kościoła - cum ex catedra loquitur,
    w sprawach wiary i moralności – ex parte materiş.
  • To w Kościele obowiązują jeszcze jakieś dogmaty?? Xiunc Sowa i xiunc Lemański mogą się zdziwić...
    A co się Koleżeństwu recenzentom w tej wypowiedzi nie podoba? Zakładam, że starczyło czasu na przeczytanie całości, bo to tylko jeden akapit. Czy też Koleżeństwo wymownie milczy zadowoliwszy się samym wyrwanym z tekstu kawałkiem?
  • Papież OK. O swoim krzyżu - ukrzyżowaniu - mówił już następnego dnia po wyborze, dobrze wie, na co się zgodził.
  • Też misię to rzuciło w oczy, a wystarczyło dodać "ziemskie bytowanie" i nie byłoby zdziwienia.
  • W kwestii ziemskiego bytowania też nie ma zgody, bo Jezus zmartwychwstał tu na Ziemi i dokonał tak wiele rzeczy, że gdyby je szczegółowo opisać, to cały świat nie pomieściłby ksiąg, które by trzeba napisać.
  • Też misię to rzuciło w oczy, a wystarczyło dodać "ziemskie bytowanie" i nie byłoby zdziwienia.
    No przecież dodał. Dodał "ziemskie szczęście" czyli z grubsza to samo.
  • Koledzy zapomnieli porannej dawki praesupponendum?
  • loslos
    edytowano September 2015
    Zjadłem cały zapas, aż mnie brzuch rozbolał, będę musiał lecieć do apteki. I nada się będę upierał - Jezus nie skończył w żadnym znaczeniu, jakie temu słowu można nadać.
    Zachęcamy parafie w Mosulu do przyjmowania muzułmańskich uchodźców.
    Inaczej nie potrafię tego komentować.
  • Cały godzinny wywiad ma zostać nadany w poniedziałek.
    I to jest najlepsze podsumowanie tego słabego wątku.
    Jeszcze raz, głośno i wyraźnie: to zdanie jest sklecone z godzinnego wywiadu Ojca Świętego przez dziennikarzynę "włoskiej agencji Ansa" i następnie twórczo przetworzone przez tłumacza i dziennikarzynę PAP-y. I twórczo wybrane przez redachtora wp.pl.
    Tyle że na rachunek Papieża.
    A katolicy... ech... tańczą w rytm podany przez orkiestrę, zgłaszając swoje Anse do Papieża.
    Biedny Ojciec Święty
  • Wątek nieOK
    Wiesz KAniu, gdyby chodziło o Benedykta, to bym walczył, gdyby to był pierwszy rok pontyfikatu Franciszka, to bym walczył, obecnie mi spadł duch bojowy w obronie medialnych wypowiedzi Papieża.
  • Wiesz KAniu, gdyby chodziło o Benedykta, to bym walczył, gdyby to był pierwszy rok pontyfikatu Franciszka, to bym walczył, obecnie mi spadł duch bojowy w obronie medialnych wypowiedzi Papieża.
    A jeśli wobec Franciszka media stosują podobną taktykę, co u nas wobec JarKacza i PiSu?

• poczekajmy do poniedziałku
    Zachęcamy parafie w Mosulu do przyjmowania muzułmańskich uchodźców.
    Inaczej nie potrafię tego komentować.
    Po co Mosul. Wystarczy Bejrut, Tyr i Sydon.

• No właśnie.
    Dajcie tekst w oryginale i niech ktoś kumaty przetłumaczy. Ja tam tfurcom z WP nie wierzę.

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• Io popolare? Anche Gesù, ed è finito come è finito
    Finito chyba nie trzeba tłumaczyć.
  • A czy ktoś pamięta najsampierwszy wątek o papieżu Franciszku tutaj?
    To już śmiech przez łzy...

Mam ochotę zamknąć wątek na dobę.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.