Skip to content

Debata Szydło-Skrobacz jest sensowna

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Gdyby była debata wszystkich partii starujących w wyborach, to przedstawiciel PiS poza dziennikarzami miałby wszystkich przeciwko sobie (no chyba że ZLew by wystawił Czarzastego). Nie rozumiem jak PO mogło to przegapić.
Otagowano:
«13

Komentarz

• A czy PO ma jakichś strategów poza Miśkiem?
  • edytowano October 2015
    A mnie coś się wydaje, że to może być zagranie va banque. Chyba coś w słupkach się nie zgadza do końca i PiS ma małe szanse na większość. Więc debata może przynieść te parę procent, może też osłabić, ale gra warta świeczki, nawet w tak niesprzyjających warunkach. A do tego nie wiemy co PiS ma w rękawie.

Z drugiej jednak strony, cały czas uważam, że trochę zbyt dużo uwagi przywiązuje się tej debacie. Ludzie raczej całą sprawę oleją.

JORGE>
  • A może im wyszło, że debata bardziej spolaryzuje- i PiSowi ani drgnie, a może +1%, PO +3%, ale za to Petruczesna nie wejdzie... Możemy gdybać.
  • Przed chwilką rozmawiałyśmy z Mmarią i doszłyśmy do wniosku, że obawa o debatę AD z PBK, który bełł jaki bełł, ale w pierwszej turze wcale tak głupio nie wypadł - miała uzasadnienie, natomiast jakakolwiek obawa przed debatą BS z EK, która jest od Bulla 100000 razy goopsza - nie ma racji bytu.
    Zarówno uspokajacz (relanium itp) dla wyciszenia wrodzonej nerwicy, jak i amfa dla wyostrzenia umysłu- zażyte przez kandydatkę PO mogłyby skutkować katastrofą na skalę niewyobrażalną =)), więc pocieszmy się, że EK niczego nie zażyje i będzie po prostu sobą.
    A co do pani BSz. to oprócz wrodzonego wewnętrznego spokoju, ma ona jeszcze jedna przydatną w polityce cechę: potrafi przywalić bez mrugnięcia okiem i bez chamstwa. Tak że w wymianie zdań między paniami spodziewam się nokautu.
  • Na minus - PEK będzie znała (przynajmniej ogólnie) pytania.

Oczywiście - obydwa sztaby wiedzą, jakie mogą być, ale często przecinek w zdaniu zmienia jego wydźwięk i siłę rażenia.
    Samo pytanie czasem wystarczy, jak właśnie przypomniał tvn24 (widziałem w sieci), który pokazał ten fragment debaty Tusk-Kaczyński, gdzie Tusk zadał niby pytanie, czy pamięta jak się spotkali kiedyś w windzie o in mu powiedział, że m w kieszeni pistolecik i w każdej chwili może go za/estrzelić. Pytanie wystarczyło. Odpowiedź nie była istotna.
  • Jestem przeciwny jakimkolwiek debatom w wyborach parlamentarnych i samorządowych wyborach do sejmików i rad (co innego debaty kandydatów na burmistrzów czy prezydentów miast). To są wybory d r u ż y n o w e a debata personalizuje.
  • to moja propozycja na przyszłe lepsze czasy taka - TVP ma obowiązek przeprowadzić 7 debat dla wszystkich komitetów, które wystawiły listy w całym kraju, każdy komitet ma na daną debatę wystawić innego kandydata na posła.
  • Groza-Symetrii napisal(a):
    to moja propozycja na przyszłe lepsze czasy taka - TVP ma obowiązek przeprowadzić 7 debat dla wszystkich komitetów, które wystawiły listy w całym kraju, każdy komitet ma na daną debatę wystawić innego kandydata na posła.
    To idiotyczny pomysł, faworyzujący 7 ludzi z każdego komitetu wyborczego.

• To było samobójstwo przekupy.
    Wystarczyło pozwolić jej mówić.

;))

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• Anno, nie widzialam: dwa slowka dodaj!
    please!
  • Nuuda, Skrobacz przegrywała na własne życzenie, gigantyczna agresja, przerywanie, komentowanie i dogadywanie... Nawet jak miała dobry początek, to potem #samozaoranie.
  • Nie oglądałam całej debaty, przełączałam, jak mnie za bardzo wkurzał głos Kopacz, ale końcówkę obejrzałam i żałuję, bo mnie autentycznie krew zalała. Zwróciła się do emerytów, czyli do mnie też. Powiedziała dramatycznym głosem, że jak "oni" przejmą władzę, to odbiorą nam emerytury, bo nie będzie pieniędzy. Bez mrugnięcia okiem wplepiała się w kamery i nawet jej do łba nie przyszło, że to brzmi fałszywie. Od kiedy PO doszła do władzy, każdego roku tak kombinowali, że rewaloryzacja emerytury była coraz mniejsza. W tym roku dali 28 zł, a na przyszły zapowiedziała 5 zł (!). Od 1 października podnieśli mi czynsz o 54 zł. A ona śmie coś jeszcze obiecywać. Jeszcze mnie trzepie z wściekłości.
  • "Ta kobieta"... "Dorwą się do władzy"
    Knajacki język, zero kultury.

Dobra wstawka BS: "pani tego nie zobaczy zza szyby pendolino".
  • edytowano October 2015
    Obejrzałam z wielką przyjemnością "od deski do deski", włącznie z konferencją prasową.
    Beata Szydło wypadła wspaniale. Jej sztab dopilnował każdego szczegółu. Wychodziła z budynku TVP jak zwycięzca. Super!
    No, nie dała się wkręcić w żadną pyskówkę przekupy.

Powiem tak, skoro nawet wrogie media przyznają remis ze wskazaniem na BS, to znaczy, że zwycięstwo było wielkie.

Jeszcze jedno, PEK pytania zupełnie nie przeszkadzały. Mówiła, co chciała.
    Jej odpowiedzi na pytania przypominały poselskie wypowiedzi wójta z Wilkowyj.

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."

• dzieki Anno,

natomiast nalezy zredefiniowac pojecie "wrogich mediow": Ziemkiewicz napisal,ze debata wykazala iz ani jedna ani druga pani "nie nadaje sie na premiera".

na mnie juz ten gosc nie dziala, ale na wielu innych tak.
  • edytowano October 2015
    balbina napisal(a):
    Anno, nie widzialam: dwa slowka dodaj!
    please!
    Chyba tu można obejrzeć:
    Przepraszam, że ta stacja.
    Jeśli ktoś ma inne źródło, niech poda, a ja powyższy link usunę.

*

• Według mnie dziennikarze prowadzili debatę bardzo poprawnie.
    Nawet Kraśko nie wychylił się.

*

• No to super jeśli na wizji było jeszcze lepiej niż w relacjach portalowych. Kolejny krok na drodze do zwycięstwa.
    Zgadzam się, że pewną role będa miały komentarze. Oczywiście nie kometarze przewidywalne czyli Gazu i spokrewnionych. Komentarze mediów, dziennikarzy, publicystów i celebrytów jednoznacznie kojarzonych z konkretną opcją na tym etapie coraz mniej się liczą. Dotyczy tez dziennikarzy zdecydowanie propisowskich. Oni już moga tylko podawać kolejne argumenty bo wyborcy odczytuja ich jako strony i słusznie. Prócz tego moga wpływac na aktywizację i scementowanie juz przekonanych co moze sie przełozyć na obecnośc przy urnie i agitację oddolną.
    Zgadzam się tutaj, że pewne znaczenie mogą mieć komentarze takich osób postrzeganych jako niezależne. Po raz pierwszy od dłuższego czasu widzę więc szkodliwość komentarza RAZa jesli rzeczywiście taki jak przytaczacie zamieścił. Gdzie go zamieścił?
  • Po wyjściu obrazki z PiS - wygraliśmy jest super, obrazki z PO - kondukt pogrzebowy
  • edytowano October 2015
    Dla tych, którzy nie widzieli i żałują

Polsat NEWS powtarza debatę:
    0:35
    Beata Szydło - Ewa Kopacz. Rozmowa o Polsce
    Mam nadzieję, że nie wytną niczego.

*

• Czyli ktoś w PiS bardzo realnie ocenił ryzyko. Z tego co czytam, to po prostu debata odbyła się i tyle. Jutro nikt nie będzie pamiętał. Co zostanie w pamięci ? Bardzo prawdopodobna ustawka 4-1 przeciwko Szydło, która mimo to nie zraziła się. A to jest jasny przekaz do elektoratu prawicowego (nawet jeżeli niekoniecznie zamierzony) - pieprzyć media stronnicze, nie boimy się. No i dla mnie bardzo istotną sprawą jest fakt, że chujek, na podstawie debaty stwierdził, że Szydło się nie nadaje.

Do wyborów niecały tydzień. PO tonie. Muszą coś wyciągnąć i trzeba koniecznie patrzeć na ręce w niedziele, bo im już praktycznie nic innego nie zostało.

JORGE>
  • Szydło zdecydowanie lepsza. Tu chodzi o wizerunek. Mocny plus dla PiS
  • "22:07 Według Michała Kamińskiego, to Ewa Kopacz wygrala debatę. I to zdecydowania. Taką opinię wygłosił w studiu Polsat News.- Premier nie musiała się specjalnie przygotowywać do debaty, nie potrzebuje pijarowskich sztuczek. Stoi przed Polakami taka, jaka jest, nie chowa nikogo za swoimi plecami. Stoi ze swoimi wadami i zaletami, ze swoim programem, który realizuje. Stoi ze swoją wiarygodnością, która jest legendarna - tłumaczył"

;-DDD

Samej debaty nie oglądałem, ale Misiek wymiata.
  • ...ale Gawryluk to piękna kobieta! Poza tym na koniec jako pierwszej podziękowała pani prezes :-)
  • edytowano October 2015
    Kamiński swoim odjazdem zaorał polską politykę ostatecznie. Oczywiście zaszkodził PO najbardziej, ale PiS też jest w niezbyt komfortowej sytuacji. Kamiński był utożsamiany z PiS, z prezydentem, ze Smoleńskiem, na poziomie Antka prawie. A tu taki klops. Parę lat później staje się głównym macherem PO w walce z PiS. Doradza bladzi, która współuczestniczyła w oddaniu śledztwa ruskim. Dla zorientowanych ludzi ciężko się w tym połapać i zrozumieć, szary człowiek postawi znak równości.

JORGE>
  • Można mówić o wygranej Beaty Szydło przede wszystkim dlatego, że nie pozwoliła na wpisanie jej w strategię PO straszenia PiSem. Nie ma takiej osoby, która by poczuła się zagrożona jej "kandydowaniem" na Premiera RP. A to, w kontekście 3/4 wyborców PO, którzy głosują na nich, jako na największy "anty-PiS", jak również ostatnich klipów wyborczych PO, jest najlepszym sposobem na zwycięstwo.

PiS tej kampanii nie przegrywa. PO zalicza za to same klęski.
  • edytowano October 2015
    .
  • A na Nowogrodzkiej policja kontroluje Szydłobus, ktoś doniósł, że jest przepełniony
  • edytowano October 2015
    To ja to tu tylko tak zostawię....

image
  • A to zaskoczenie!! Gdzie się podziała legendarna powściagliwość Waldemara Kuczyńskiego ? Taka opinia o wypowiedzi tak genialnego pijarowca ukochanej formacji!!
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.