Nie mozna ludziom odebrac na raz tozsamosci narodowej, tozsamosci religijnej, utrzymywac w ciaglym strachu i niepewnosci, namawiac lub zmuszac do oszczedzania mowiac ciagle jak wspaniale rozwija sie kraj.
Przygotowanie do totalnej władzy było już za rządów PiS. Wyśmiewali, poniżali, szczególnie prezydenta. Wyprali tak ludziom mózgi, że ci w końcu uwierzyli, że wstydem jest popieranie PiS-u, że ci, którzy popierają PO są lepsi i mądrzejsi. Nie pamiętam, kiedy Tusk nazwał nas moherami i kiedy powstało określenie dla kiboli, ale to ma też z tym związek, bo to określenia pogardliwe. A kiedy przejęli władzę, było już łatwo, bo ich wyborcy uwierzyli, że są kimś lepszym, a służalcze media potwierdzały to na każdym kroku.
Tak są nadal bardzo groźni. Na tę sytuację najlepsze określenie dał Radek Sikorski. Trochę się pośpieszył i źle zaadresował, ale jest w sam raz. To będzie długi proces. Moim zdaniem potrzeba na to kolejne 8 lat.
Wyglada jakby w zwyciestwie PiSu dzialala jakas sila wyzsza.
Nie mam czasu na wyliczanki ale na pewno niepokoje na Ukrainie duzo znaczyly. Ludzie moga zniesc duzo ale nie straszenie wojna nuklearna, konfilktem a potem okazuje sie, ze baza broniacego nas NATO jest pod Szczecinem.
Ja na miejscu PO bym swietowal bo wynik 23% jest swietny.
rdr napisal(a): Wyglada jakby w zwyciestwie PiSu dzialala jakas sila wyzsza.
Nie mam czasu na wyliczanki ale na pewno niepokoje na Ukrainie duzo znaczyly. Ludzie moga zniesc duzo ale nie straszenie wojna nuklearna, konfilktem a potem okazuje sie, ze baza broniacego nas NATO jest pod Szczecinem.
Wynik PO, szczególnie w połączeniu z Nowoczesną, jest zasmucający. Proces odtrucia ledwie się zaczął. Dlatego media są nadal bardzo ważne. W średnim okresie polityka historyczna i szerzej kulturalna.
Na pewno upadku ? 24 % po 8 latach rządzenia ? Nie przeginamy, od bandy do bandy ? Pocieszające jest tylko, że samej Platformie mogą tak uważać. Nie ma władzy i konfitur, jest tragedia. Trzeba się rozliczyć i po mordach strzelać. A prawda jest taka, że PO ma wielkie szanse za 4 lata do władzy wrócić.
No to jest ciekawe1, jak będzie funkcjonować bezideowa partia władzy w opozycji. Czy jest jakiekolwiek spoiwo poza fruktami i nienawiścią do Wielkiego Manitou. Sobie ich wyobrażam trochę jak Golluma, któremu Zły Kaczyński zabrał pierścień.
Przyczyny? Jak wyżej, plus Smoleńsk. Zastanawiam się czy trzeba było aż tak wielkiej ofiary, żeby doszło do oczyszczenia? Gdyby nie Smoleńsk nie zobaczylibyśmy prawdziwej twarzy przeciwnika. No i jak wyżej napisano - proces dalszego oczyszczania będzie rozłożony na lata, ale mamy już ku temu warunki. Pierwszy, najważniejszy etap się dokonał.
Rafał napisal(a): Golumn dąży do odzyskania pierścienia.Dąży bezustannie i fanatycznie, aż do zatracenia.
No właśnie, to jest słabość tej metafory. Podzielam pogląd, że PO raczej pójdzie w rozsypkę, bo nie ma spoiwa poza ciepłą wodą. Strach przed PiS ulegnie dyssypacji a nienawiść? No ileż ludzi naprawdę nienawidzi Kaczyńskiego? No? 5%? 4,9?
JORGE napisal(a): A ja uważam, że główną przyczyną porażki PO było 8 lat. I tyle.
JORGE>
votum separatum
Jeśli już coś było główną przyczyną to był to... Facebook! Piszę serio.
(A dokładniej społeczeństwo internetowe i jej społecznościowe media)
Od 4 miesięcy prowadziłem swoją prywatną wojnę na fejsbuku. Powoli już rzygam internetem, ale po tak dużej dawce nie ma jak się uwolnić. W każdym razie, szanse są nierówne. Memami można ich spokojnie czapkami nakryć, a w dyskusję nie wchodzą, albo są bardzo słabi. Właściwie to gdyby temu się poświęcić to można przez 4 lata internety wygrywać. Nawet kiedy orda nadejdzie, bo nadejdzie za jakiś czas szczucia.
Oczywiście ja za tą swoją wojenkę zapłacę. Bo osiągnąłem dwie rzeczy, lemingi pytają mnie kto jest kto w polityce (np. w kwestii Stonogi), widzą że się orientuje. Zdobyłem też względny szacun w przypadku Korwinowców i narodowców. Z drugiej strony, cała ta milcząca, ale obserwująca wpisy orda, znienawidziła mnie. Klepałem te znajomości w fejsbuku jak pomylony, bo mi było wszystko jedno i tak nie korzystałem. Ale teraz, kiedy się aktywizowałem, mnóstwo ludzi widzi co piszę i wklejam. I już zauważyłem w realu, że paru ludzików, których widzę raz na rok i którzy mało o mnie wiedzieli, teraz dziwnie na mnie patrzą. A będzie gorzej, tyle że mam to w dupie. Internety zostały zaorane.
los napisal(a): Golumn jest w Brukseli. W Polsce pozostała tylko materia, którą Golumn się posługiwał w swych działaniach. Bierna, bezwolna i zużyta.
Orgi!
On niedlugo będzie chciał/musiał wrócić. Ma zapewniona synekurę na 2 lata, a już prawie rok minął.
Tuskowi właśnie nieformalnie zabrano władzę. Może nie dotrzymać do końca kadencji. Na 100% nie będzie dłużej niż 2 lata. Po co on komu teraz ? Handele zostało przeprowadzone, a on już nie ma na nic wpływu w Polsce. Dostanie kopa w dupę.
Komentarz
Pewna transakcja, nie ma innego wytłumaczenia.
Przedwczesny pogrzeb.
a plus 7,66% Pet.ru = 31,75%
JORGE>
Sobie ich wyobrażam trochę jak Golluma, któremu Zły Kaczyński zabrał pierścień.
No i jak wyżej napisano - proces dalszego oczyszczania będzie rozłożony na lata, ale mamy już ku temu warunki. Pierwszy, najważniejszy etap się dokonał.
JORGE>
Jeśli już coś było główną przyczyną to był to... Facebook!
Piszę serio.
(A dokładniej społeczeństwo internetowe i jej społecznościowe media)
Podzielam pogląd, że PO raczej pójdzie w rozsypkę, bo nie ma spoiwa poza ciepłą wodą. Strach przed PiS ulegnie dyssypacji a nienawiść? No ileż ludzi naprawdę nienawidzi Kaczyńskiego? No? 5%? 4,9?
Oczywiście ja za tą swoją wojenkę zapłacę. Bo osiągnąłem dwie rzeczy, lemingi pytają mnie kto jest kto w polityce (np. w kwestii Stonogi), widzą że się orientuje. Zdobyłem też względny szacun w przypadku Korwinowców i narodowców. Z drugiej strony, cała ta milcząca, ale obserwująca wpisy orda, znienawidziła mnie. Klepałem te znajomości w fejsbuku jak pomylony, bo mi było wszystko jedno i tak nie korzystałem. Ale teraz, kiedy się aktywizowałem, mnóstwo ludzi widzi co piszę i wklejam. I już zauważyłem w realu, że paru ludzików, których widzę raz na rok i którzy mało o mnie wiedzieli, teraz dziwnie na mnie patrzą. A będzie gorzej, tyle że mam to w dupie. Internety zostały zaorane.
JORGE>
JORGE>
JORGE>
Tuskowi właśnie nieformalnie zabrano władzę. Może nie dotrzymać do końca kadencji. Na 100% nie będzie dłużej niż 2 lata. Po co on komu teraz ? Handele zostało przeprowadzone, a on już nie ma na nic wpływu w Polsce. Dostanie kopa w dupę.
Co nie znaczy, ze w Polsce się nie odrodzi.
JORGE>