Skip to content

Rząd Beaty Szydło

edytowano November 2015 w Forum ogólne
Wicepremierzy:
Gliński - kultura
Morawiecki - rozwój
Gowin - nauka

Ministrowie:
Macierewicz - MON
Ziobro - sprawiedliwość
Streżyńska - cyfryzacja
Błaszczak - MSWiA
Mario - koordynator służb
Waszczykowski - MSZ
Szałamacha - finanse
Tchórzewski - energetyka
Jackiewicz - skarb
Zalewska - edukacja
Bańka - sport
Adamczyk - Infrastruktura i budownictwo
Radziwiłł - zdrowie
Gróbarczyk - gospodarka morska i żegluga
Szymański - ds. europejskich
Szyszko - ochrona środowiska
Jurgiel - rolnictwo
Rafalska - pracy i opieki społecznej
Lipiński - ds. kontaktów z parlamentem :]
«13

Komentarz

• Dlaczego ministrem MEN nie została pani Witek, tylko pani Zalewska? Wie ktuś cuś?
  • No cóż trudno to określić mianem "drużyny marzeń"
  • edytowano November 2015
    P. Witek została szefową gabinetu politycznego.
  • Cholera, jednak!
    I dlaczego nie Naimski?
  • yanusson napisal(a):
    P. Witek została szefową gabinetu politycznego.
    aha, nu to ważna szycha teraz będzie :-\"
  • A leśni lobbyści jednak dopięli swego i Szyszko będzie miał resort ;-)
  • Brzost napisal(a):
    A leśni lobbyści jednak dopięli swego i Szyszko będzie miał resort ;-)
    Aczkolwiek nie wiem czy jest to najszczęśliwszy wybór na min. Środowiska.....
  • Brzost napisal(a):
    A leśni lobbyści jednak dopięli swego i Szyszko będzie miał resort ;-)
    W moim Technikum Leśnym Brzoście wieffiórky już dawno o tym ćwierkały
    ;)
    Bardzo chciałbym, aby naprawdę jako jedna z pierwszych została załatwiona kwestia powrotu naszych rodaków z sowieckiej niewoli!

ZIOBRO musi się naprawdę postarać, abym mu zaufał...
  • no to ja jako pierwsza zauwaze pozytyw: dzieki Ci Boze za Antuana M. ON
  • Ziobro musiał naprawdę solidnie okoniem stawiać by wrócić do MSpru.
    Liczę jednakowoż iż Kaczafi liczy haki, kompiluje dane, wysysa krew z SolPolu i że Zizu nie doczeka czterolatki.
  • A ja wam peem, że po dłuższym namyśle jestem w sumie zadowolony na tę chwilę z tego składu rządu. Aczkolwiek zastrzegam sobie, że mogę już wkrótce malkontencić i zgredzić, gdyż albowiem ponieważ już jakiś czas temu życiowe doświadczenie nauczyło mnie, żeby nie chwalić dnia przed zachodem słońca i żeby rozpoznawać po owocach, czyli czynach, a nie słowach i myślach, które wysoko i szybko szybują i ulotnymi bywają. Na czym więc zasadza się mój wstępny optymizm? Owóż na tym co właśnie rejestruję swoimi wszystkimi receptorami w meRdiach mętnego nurtu. Szalona i dzika wściekłość POpaprańców i skamielin POstkomunizmu daje mi tę pewność, że sztab wojenny Jarra dokonał optymalnego na tę chwilę doboru. A kluczowe w wielkiej rozgrywce resorty, które mają objąć: Antuan, ZiZi, SuperMario i Błaszczak to gwarancja poważnego podejścia nowej ekipy rządzącej do przedwyborczej obietnicy budowy IV PR, prawdziwie Wolnej i Niepodległej Rzeczypospolitej, o co od lat walczą Kluby "GP". Alleluja i do przodu Pani Beato i cały rządzie!
    Nie będzie Caracali... szkoda bo były najlepsze a montownia w Łodzi byłaby najbardziej polskim z tych trzech zakładów
  • Podobno ma być 30. Byłby to powrót do koncepcji lansowanej przez Fiszera: ca 30 Caracali plus np. Chinooki.
  • Dobrze, że Witek jest gdzie jest. Jedyna od lat, która radzi sobie dobrze ze sforą ziewnikarską. Elegancko i konkretnie.
  • extraneus napisal(a):
    Podobno ma być 30. Byłby to powrót do koncepcji lansowanej przez Fiszera: ca 30 Caracali plus np. Chinooki.
    tak mówił Gowin
  • A dzie się zapodział Wojciechowski? Pójdzie do NIKu?
  • Zazu napisal(a):
    Dobrze, że Witek jest gdzie jest. Jedyna od lat, która radzi sobie dobrze ze sforą ziewnikarską. Elegancko i konkretnie.
    Dokładnie Zazuzi. A pani Zalewska jest również wygadana i da radę z łopatologicznym rozkminieniem ludożerce belferskiej, że istnieje dziejowa konieczność zawrócenia Wisły kijem, czyli powrotu do 8-latki. Znam tę ludożerkę, więc jestem tego pewien ;)
    z drugiej strony- wojsko wymaga gruntownej zmiany systemu zakupów , analiz, wdrożeń, likwidacji IU powalania Agencji Uzbrojenia itp. W sumie Macierewicz OK
  • Antuan OK
    ZiZi OK
    SuperMario OK
    Błaszczak OK
    To będzie rdzeń i fundament tego rządu. 4 kluczowe persony i sprawdzeni fajterzy na trudne czasy dla nowej Waadzy
  • Nie wierzę, że MON nie kupi przynajmniej części Caracali.
  • Eden napisal(a):
    Antuan OK
    ZiZi OK
    SuperMario OK
    Błaszczak OK
    To będzie rdzeń i fundament tego rządu. 4 kluczowe persony i sprawdzeni fajterzy na trudne czasy dla nowej Waadzy
    Spod palców mi to wyjąłeś Edenku. Silne chłopy są potrzebne a nie piszczące kumoszki p. Kopacz.
  • Macierewicz bardzo OK
    Radziwiłł co powiecie o nim?
  • Radziwiłł jest gwarancją zachowania interesów finansowych lekarzy w ramach systemu finansowania publicznej opieki zdrowotnej. Innymi słowy realizowana jest strategia nie otwierania zbyt wielu frontów :)
  • 6 postaci pozytywnych, 3, których nie powinno się w ogóle znaleźć w rządzie (dobrze 1 z układanki musiał), 13 neutralnych, ambiwalentnych albo nieznanych.
    Lepiej wyglądały składy rządów Marcinkiewicza i Kaczyńskiego.
    Wybrali bardziej konfrontacyjny wariant rządu. Zapewne z powodu zatwardziałości PO i mediów. Nie było szans na normalne potraktowanie wyniku wyborów i cywilizowaną opozycję oraz względnie neutralne media więc opozycja i media dostają na co zasłużyły. Będzie szybko i ostro. Może to lepiej.
  • rozum.von.keikobad napisal(a):
    (...) Lepiej wyglądały składy rządów Marcinkiewicza i Kaczyńskiego.
    Szczególne z Giertychem, Schnepfem, Kaczmarkiem czy Mellerem-seniorem.

• Eden napisal(a):
    Dlaczego ministrem MEN nie została pani Witek, tylko pani Zalewska? Wie ktuś cuś?
    Chyba w tym wątku jest odpowiedź
    http://excathedra.pl/index.php?p=/discussion/8237/kluzik-rostkowska-jest-gotowa-zginac-w-obronie-gimnazjow#latest

• Rafał napisal(a):
    Wybrali bardziej konfrontacyjny wariant rządu.
    Coś mi się wydaje, ze władze PiS czytają EC i wzięły sobie do serca wygłaszaną kilkukrotnie przez kol. losa opinię, że znaczna część leminżerii i osób niezainteresowanych polityką przyłączy się do tego kto okaże siłę. Bo jaki jest najprostszy sposób okazania siły? Ano pokazanie braku strachu, czasem może ono przybrać formę arogancji lub wręcz lekceważenia.
    No i tworząc rząd władze PiS-u pokazały, że za nic mają osoby reagujące na Macierewicza jak pies Pawłowa na światło (chociaż w wyborach obiecali im w MON Gowę), a także, że niestraszne im zastrzeżenia hard-PiSowców do Morawieckiego juniora.
    Zaś uczynienie Ziobry ministrem sprawiedliwości to już majstersztyk. Bo ten facet wkurza zarówno lemingi, dla których jest jednym z symboli "PiS-owskiej nocy", jak i PiS-owców, którzy pamiętają mu ogromne zasługi w przegranych wyborach w 2007 oraz późniejsze wolty.

• Błaszczak i jego grzywa prymusa przebija wszystkie wkurwy łącznie. Nawet Antuan, ZiZi i SuperMario nie są w stanie tak wkurzyć
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.