Skip to content

Drzwi w kościele muszą być otwarte

edytowano November 2015 w Forum ogólne
Rzecze papież Franciszek. I jeszcze, że żadnych drzwi pancernych w kościele!

O ile w nowych kościołach to jest w miarę realne do wykonania, to w kościołach pełnych zabytkowych cudeniek raczej niemożliwe.
Jak wykonać zalecenie papieża?

*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

«1

Komentarz

• Adoracja wieczysta
  • Od dawna w niektórych zabytkowych kościołach zawsze można wejść do kruchty, która jest od reszty oddzielona kratą lub oszklonymi drzwiami czasem z alarmem.
    To dobre rozwiązanie, bo można wejść i się w spokoju pomodlić, a do tego nie trzeba chodzić po całej nawie...
  • Jak będą pełne, tzn. zawsze ktoś w środku będzie, to będą bezpieczne. To jest tak proste.

• Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Adoracja wieczysta

To jeszcze:
    Co zrobić, by wiara nie była trudem, a stała się wsparciem w trudach życia?
    (cytat z rozważań różańcowych)

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."

• Pamiętam jeszcze czasy, gdy postulat Papieża był stanem normalnym w polskich kościołach i nie wyobrażałem sobie, że może być inaczej...
    Gdzieś ok. 1988 zaczęła się dzicz, kradzieże, zniszczenia... i kościoły trzeba było zamknąć.
  • To prawda, kiedys zawsze byly otwarte, przynajmniej w duzych miastach.
  • Nie da się. Znaczy się da. Ale w package'u otrzymOOjemy profanację. Jak w Zbawicielu gdzie pedały srały i sikały do wody święconej. Dlatego w Zbawicielu o 19 szlaban i wody święconej nie ma aby się przeżegnać gdy się do świątyni wchodzi.
  • Można.
    Na wzór zborów trzeba ogołocić świątynie z zabytkowych cenności. Przy kościołach można utworzyć na nie muzea i chronić je pancernymi drzwiami.

*

• AnnaE napisal(a):
    Można.
    Na wzór zborów trzeba ogołocić świątynie z zabytkowych cenności. Przy kościołach można utworzyć na nie muzea i chronić je pancernymi drzwiami.
    W sumie to może się pozbyć kościołów? Będzie łatwiej bo kto by tam drzwi do lasu chciał forsować?
  • fatuswombatus napisal(a):
    AnnaE napisal(a):
    Można.
    W sumie to może się pozbyć kościołów? Będzie łatwiej bo kto by tam drzwi do lasu chciał forsować?

Nie, ja tylko napisałam, że da się, a nie że tego chcę, czy mi się to spodoba.

*

• edytowano November 2015
    Anno :D

A mój wpis powyżej o Zbawicielu w W-wie?

Bo w Zbawicielu jakoś skromnie jest choć nie ascetycznie to fakt. Już więcej wynieść się nie da. No może obraz Najświętszej Matki Boskiej, Krzyż i Tabernakulum. Jeno co wtedy zostanie?
  • Główne drzwi otwarte, dwa,trzy, pięć metrów przestrzeni z klęcznikami i kratą lub przeszklone drzwi tak aby widoczny był ołtarz i tabernakulum
    Wystarczy aż nadto
  • fatuswombatus napisal(a):
    Anno :D

A mój wpis powyżej o Zbawicielu w W-wie?

Bo w Zbawicielu jakoś skromnie jest choć nie ascetycznie to fakt. Już więcej wynieść się nie da. No może obraz Najświętszej Matki Boskiej, Krzyż i Tabernakulum. Jeno co wtedy zostanie?

Woda "święcona moczem" X_X
    No tak. Zapomniałam o profanacji świątyń.

*

Tak, profanacja. Oczywiście nasikać na drzwi nie będzie można, albo nasprejować czegoś na ścianie zamkniętego kościoła. Bo będzie ogrodzony, a furtka zamknięta. Tylko jak zabezpieczymy przez zniszczeniem ogrodzenie... Wieżyczki może?
    @Przemk0 myślisz, że wymyśliłeś zabawny tekst? To przeczytaj.
    Zabytkowa katedra w Kolonii musiała zostać ogrodzona, ponieważ była regularnie profanowana przez chuliganów. Chodzi o osoby, które zanieczyszczały ściany świątyni, załatwiając w ten sposób swoje potrzeby fizjologiczne.
    Wandale szczególnie upodobali sobie północny róg katedry, który sąsiaduje z dworcem kolejowym.

To powodowało szkody, o których nie wypada mówić w radiu katedralnym

— twierdzi proboszcz katedry Gerd Bachner.

Zostaliśmy zmuszeni do postawienia ogrodzenia, które pomoże bronić godności katedry jako Domu Bożego
    — wyjaśnia duchowny.

Jak dodaje ks. Bachner, zabezpieczenie uchroni przed dewastacją kamienne mury świątyni, drewniane wrota oraz odnowione drzwi z brązu, a także przyczyni się do większego komfortu osób modlących się w jej wnętrzu.
    http://wpolityce.pl/swiat/269214-katedra-w-kolonii-regularnie-profanowana-przez-barbarzyncow-konieczne-bylo-ogrodzenie
  • Bardzo często w różnych miejscach na świecie szukałam kościoła katolickiego (otwartego) - i tam wchodziłam, modliłam się i... odpoczywałam, byłam "u siebie". Takie miejsce azylu dla katolika, dom - w dowolnym punkcie globu. Trzeba zaufać Papieżowi, bo głosi - także w tej sprawie - naukę Pana Jezusa Chrystusa.
    Choć ja zrozumiałam wypowiedź Papieża jako odnoszącą się do Kościoła, nie do kościoła.

Kolonia to inna sprawa - choć to niepoprawne politycznie, bo chodzi o imigrantów czy "uchodźców", "ubogacających kulturę europejską"
    Ale złemu właśnie o to chodzi - żeby kościoły były zamknięte na cztery spusty. Po to są te profanacje.
  • Pan Jezus, gdyby zechciał, mógł w każdym momencie swej Męki unicestwić swoich katów i oddalić się bezpiecznie.
    Ale nie chciał.
    Oblubienica też musi iść w Jego ślady.
  • KAnia napisal(a):
    Choć ja zrozumiałam wypowiedź Papieża jako odnoszącą się do Kościoła, nie do kościoła.
    Też, a nawet przede wszystkim.
    Ale poruszył i problem opancerzonych drzwi kościołów:
    A jeśli drzwi miłosierdzia Bożego są zawsze otwarte, to również drzwi naszych kościołów, drzwi miłości naszych wspólnot, parafii, instytucji, diecezji winny być otwarte, abyśmy w ten sposób wszyscy mogli wyjść i nieść Boże miłosierdzie. Jubileusz to wielka brama miłosierdzia Bożego, ale także małe drzwi naszych kościołów, otwarte, aby wpuścić przez nie Pana, a tak często również wypuścić Go, kiedy jest On więźniem naszych struktur, naszego egoizmu i tylu innych rzeczy.(...)
    Franciszek zaznaczył, że w dzisiejszym świecie wiele drzwi jest zamkniętych czy wręcz opancerzonych ze względów bezpieczeństwa. Stało się to czymś normalnym. Nie można jednak pozwolić, by ta mentalność zamknięcia przeniosła się na wszystkie sfery naszego życia, w szczególności nie do Kościoła.

I więcej:
    http://pl.radiovaticana.va/news/2015/11/18/audiencja_ogólna_jubileusz_to_otwarta_brama_miłosierdzia/1187805

*

• Bardzo cieszę się na ten Jubileusz, początek 8 grudnia :)
    To też pewnie reakcja papieża na apele niektórych środowisk, by nie drażnić muslimów zgromadzeniami katolików i zrezygnować z otwarcia Drzwi Jubileuszowych, a tym samym Roku Jubileuszowego.

*

• .
    Symbolika bram – progów, przejść, granic – nabrała kluczowego znaczenia. Bramy powinny oczywiście strzec, ale nie odtrącać. Bram nie ma się wyważać na siłę, lecz przeciwnie, prosi się o pozwolenie na wejście, bo gościnność jaśnieje w wolności przyjęcia, a zanika w arogancji inwazji. Bramy często się otwiera, by sprawdzić, czy ktoś nie czeka na zewnątrz i może nie ma odwagi czy nawet siły, by zapukać. Jak wielu ludzi straciło zaufanie, nie ma odwagi, by zapukać do naszego chrześcijańskiego serca, do drzwi naszych kościołów! I stoją, nie mają odwagi, odebraliśmy im zaufanie. Bardzo proszę, by nigdy już tak nie było” – powiedział Papież
    Myślę, że kluczowy jest ten fragment wypowiedzi papieża. Naprawdę nie chodzi o otwarte (dosłownie) cały czas drzwi budynku świątyni.

• mmario, ale tu jest Polska, nie mamy problemu z muzułmanami którzy sikają na nasze kościoły.
  • przemk0 napisal(a):
    mmario, ale tu jest Polska, nie mamy problemu z muzułmanami którzy sikają na nasze kościoły.
    Aczkolwiek przy okazji Dni Młodych, może się paru pojawić z intencją zwiększenia liczby katolickich męczenników za wiarę....
  • przemk0 napisal(a):
    mmario, ale tu jest Polska, nie mamy problemu z muzułmanami którzy sikają na nasze kościoły.
    Przemku, przecież w cytowanym tekście nie ma mowy o muzułmanach. Zdziczenie, wandalizm to zjawiska związane z brakiem kultury a nie religią, bardzo łagodnie rzecz ujmując.

Jeszcze inny, bardzo prozaiczny, powód zamykania drzwi kościoła w mojej parafii, to ochrona przed wyziębianiem budynku. Parafian nie stać na ciągłe ogrzewanie - to tak na marginesie.

• Oczywiście że nie ma, a we Francji strzelał Belg. :)
    A nasze kościoły profanują i okradają ... dokończ, bo mi nie starcza konceptu. Cykliści?
    mmaria napisal(a):
    Zdziczenie, wandalizm to zjawiska związane z brakiem kultury, a nie religią
    Zmienię trochę:
    Zdziczenie, wandalizm to zjawiska związane z brakiem kultury, czyli z brakiem religii.

Może jednak dorzucę, że nie jestem zwolenniczką barykadowania kościołów i z sentymentem wspominam czasy, gdy do świątyni można było wejść o każdej niemal porze. Teraz na hasło "profanacja kościoła" wujek gugiel wyświetla bogatą i różnorodną listę polskich świątyń. Smutne, bardzo smutne.
  • Kurde, jednak rzekłbym że gorzej się modli w kruchcie niż normalnie przed ołtarzem. Człeń się w tej kruchcie czuje wyrzutkiem społecznym i niepotrzebnym kłopotem dla plebana.
  • Wklejałem już zdjęcia muru kościelnego w Mauretanii z napisem "Zakaz szczania"?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.