Drzwi w kościele muszą być otwarte
Rzecze papież Franciszek. I jeszcze, że żadnych drzwi pancernych w kościele!
O ile w nowych kościołach to jest w miarę realne do wykonania, to w kościołach pełnych zabytkowych cudeniek raczej niemożliwe.
Jak wykonać zalecenie papieża?
O ile w nowych kościołach to jest w miarę realne do wykonania, to w kościołach pełnych zabytkowych cudeniek raczej niemożliwe.
Jak wykonać zalecenie papieża?
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
To dobre rozwiązanie, bo można wejść i się w spokoju pomodlić, a do tego nie trzeba chodzić po całej nawie...
To jeszcze:
Co zrobić, by wiara nie była trudem, a stała się wsparciem w trudach życia?
(cytat z rozważań różańcowych)
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Gdzieś ok. 1988 zaczęła się dzicz, kradzieże, zniszczenia... i kościoły trzeba było zamknąć.
Na wzór zborów trzeba ogołocić świątynie z zabytkowych cenności. Przy kościołach można utworzyć na nie muzea i chronić je pancernymi drzwiami.
*
Nie, ja tylko napisałam, że da się, a nie że tego chcę, czy mi się to spodoba.
*
A mój wpis powyżej o Zbawicielu w W-wie?
Bo w Zbawicielu jakoś skromnie jest choć nie ascetycznie to fakt. Już więcej wynieść się nie da. No może obraz Najświętszej Matki Boskiej, Krzyż i Tabernakulum. Jeno co wtedy zostanie?
Wystarczy aż nadto
Woda "święcona moczem" X_X
No tak. Zapomniałam o profanacji świątyń.
*
Choć ja zrozumiałam wypowiedź Papieża jako odnoszącą się do Kościoła, nie do kościoła.
Kolonia to inna sprawa - choć to niepoprawne politycznie, bo chodzi o imigrantów czy "uchodźców", "ubogacających kulturę europejską"
Ale złemu właśnie o to chodzi - żeby kościoły były zamknięte na cztery spusty. Po to są te profanacje.
Ale nie chciał.
Oblubienica też musi iść w Jego ślady.
Ale poruszył i problem opancerzonych drzwi kościołów: I więcej:
http://pl.radiovaticana.va/news/2015/11/18/audiencja_ogólna_jubileusz_to_otwarta_brama_miłosierdzia/1187805
*
*
Jeszcze inny, bardzo prozaiczny, powód zamykania drzwi kościoła w mojej parafii, to ochrona przed wyziębianiem budynku. Parafian nie stać na ciągłe ogrzewanie - to tak na marginesie.
Zdziczenie, wandalizm to zjawiska związane z brakiem kultury, czyli z brakiem religii.