Skip to content

Staniszkis atakuje PiS, marszałka Sejmu i prezydenta

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Jak twierdzi profesor, PiS grozi rozłam, ponieważ: - Znając wielu ludzi z PiS, uważam, że oni nie wytrzymają tego, co się dzieje. Jak dodała, wielu z nich już się wstydzi poczynań własnej partii w sprawie TK.

Jak stwierdza, Kaczyński ,,nie docenia kosztów niszczenia autorytetu ludzi i instytucji". W jej opinii jednak wielu polityków PiS jest profesjonalistami i "nie będą chcieli dawać twarzy do działań na granicy prawa".

" Pozbawia się ludzi godności – najpierw sędziów Trybunału, później społeczeństwo, któremu się płaci za niezwracanie uwagi na wydarzenia polityczne."

"Sama czuję się upokorzona tym, że drugim człowiekiem w państwie, marszałkiem Sejmu jest Marek Kuchciński, ewidentnie człowiek dyspozycyjny i pionek tej infantylnej dyktatury. Aż się gotuję, gdy to widzę" -

Staniszkis pytana o ocenę prezydentury Andrzeja Dudy wskazuje, że "swoje urzędowanie zaczął fatalnie", a jego "pozycja cały czas czas się pogarsza". "Kompromituje się nie tylko jako prezydent, ale jako prawnik"

http://www.se.pl/wiadomosci/polityka/zaskakujacy-bardzo-mocny-atak-staniszkis-na-pis-prezydenta-i-kuchcinskiego_755918.html
http://fakty.interia.pl/prasa/news-prof-staniszkis-dla-wprost-pis-grozi-rozlam-andrzej-duda-kom,nId,1945432
http://www.rp.pl/Kraj/151229478-Staniszkis-PiS-grozi-rozlam.html
http://www.wprost.pl/ar/528285/Partii-Kaczynskiego-grozi-rozlam/
Otagowano:
«1

Komentarz

• [ocenzurowano ocenę pewnej starszej pani, bo była bardzo paskudna]
  • Głupio się starzeje.
  • Kompletne bzdury podstarzałej Ciotki z demencją POstępującą
  • kiedys prof. Staniszkis wyznala, ze nie ma przyjaciol bo "nie potrafi sie przyjaznic".

do dzis nie bardzo wiem co o tym myslec, ale ja na jej miejscu nie przyznawalabym sie do takich rzeczy publicznie.

ps. z calym szacunkiem dla wszystkich, ktorzy maja problemy towarzyskie.
  • Raz zostatni zaglądnąłem do wątku z tą panią w roli głónej. :/
  • edytowano December 2015
    Pluła już wrednie w czasie kampanii prezydenckiej. Zero zdziwień w temacie.
    Garść mądrości nt. FOZZ:
    "Pozostała mi wiara w samodyscyplinowanie się gangsterów, że być może gdyby umieli żyć w świecie wartości, być może dostrzegliby wcześniej to, co sami robią temu państwu i tej gospodarce, że ryzyko było większe(?) niż mysleli"
    Tyle wydłubała 20 lat temu mistrzyni infantylnej riposty, więc tutaj nie chodzi o wiek. Nie pojmuję, że ktoś ją kiedykolwiek wyniósł na piedestał w charakterze ałtoryteta prawicy. Może od początku zadaniowana.
  • Przecież jeszcze 10-15 lat temu Lis postrzegany przez niektórych jako nadzieja prawicy i przyszły kandydat na prezydenta ;)
  • Taki news wygrzebany w sieci, który umknął mi gdzieś wcześniej. No to jesteśmy teraz w domu naszej Ciotki i wszystko już wiemy o jej famili: http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,18943198,corka-staniszkis-startuje-z-list-nowoczesnej-mamy-inne-poglady.html
  • Eden napisal(a):
    Taki news wygrzebany w sieci, który umknął mi gdzieś wcześniej. No to jesteśmy teraz w domu naszej Ciotki i wszystko już wiemy o jej famili: http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,18943198,corka-staniszkis-startuje-z-list-nowoczesnej-mamy-inne-poglady.html
    Beeło.
  • Pani prof Jadwiga, swoimi wypowiedziami - najdelikatniej rzecz ujmując - nie daje najlepszego świadectwa swoim kwalifikacjom socjologicznym.
    Niestety bardzo trafnie pokazuje sposób myślenia pewnej - nie wiem jak sporej - części starszych pań, które, owszem, w zasadzie popierają zasadę "bicia k*** i złodziei " jednakowoż ważniejsze jest dla nich oby proces ten odbywał się zgodnie z ich pojęciem stylu i elegancji. Mały palec dłoni trzymającej szpicrutę odgięty, ciosy lekkie, niekaleczące i zadawane w rytm walca wiedeńskiego....
    Otwartą pozostaje kwestia na ile prof Jadwiga ten pogląd przedstawia na ile zaś sama propaguje wśród swoich mentalnych koleżanek...
  • pawel.adamski napisal(a):
    Pani prof Jadwiga, swoimi wypowiedziami - najdelikatniej rzecz ujmując - nie daje najlepszego świadectwa swoim kwalifikacjom socjologicznym.
    Niestety bardzo trafnie pokazuje sposób myślenia pewnej - nie wiem jak sporej - części starszych pań, które, owszem, w zasadzie popierają zasadę "bicia k*** i złodziei " jednakowoż ważniejsze jest dla nich oby proces ten odbywał się zgodnie z ich pojęciem stylu i elegancji. Mały palec dłoni trzymającej szpicrutę odgięty, ciosy lekkie, niekaleczące i zadawane w rytm walca wiedeńskiego....
    Otwartą pozostaje kwestia na ile prof Jadwiga ten pogląd przedstawia na ile zaś sama propaguje wśród swoich mentalnych koleżanek...
    To też. Kobieta jest kompletnie odrealniona, Przy jej rozchwianiu emocjonalnym chętnie uwierzyłbym, że ktoś ją prowadzi na jedwabnej smyczy.
  • Ja bym szybciej scedował to rozchwianie naszej Cioteczki na klimakterium, ale mogę się mydlić
  • Przecież to Wsiowa agentka jest. Po co ją ciągle w TVN puszczali żeby "pluralizm" robić? Teraz ją odpalili, bo odpalają wszystkie torpedy.
  • Nie no, nie dajmy się zwariować z tymi ajentami i Spisqami. Ciotka Jadzia to po prostu estetka jest i bardzo źle znosi żołnierskie warunki frontowe i wszelakie zawieruchy rewolucyjne
    raste napisal(a):
    Przecież to Wsiowa agentka jest. Po co ją ciągle w TVN puszczali żeby "pluralizm" robić? Teraz ją odpalili, bo odpalają wszystkie torpedy.
    "Trudno mi uwierzyć w samobójstwo generała Petelickiego. (...) Mi też przemknęła myśl o samobójstwie, kiedy znalazłam się na liście Wildsteina – powiedziała na antenie TVN 24 prof. Jadwiga Staniszkis."
    Kto wie, co jej obecnie przemyka przez głowę.
    http://natemat.pl/22221,jadwiga-staniszkis-mi-tez-przemknela-mysl-o-samobojstwie
  • Ale oddajmy służbom II PRL, że prawie nigdy się nie mylą i zawsze wybiorą sobie na reprezentanta "naszej strony" osobnika o wielkim potencjale kompromitacyjnym. Przecież w pewnym momencie Staniszkis nie wychodziła ze studia TVN24!
  • Pani Profesor z pewnym opóźnieniem zrozumiała, że ten PiS poważnie traktuje Polaków, znaczy plebs. To poważne traktowanie oznacza, że zamierza oceniać i rozliczać elity oraz widzi je w roli służebnej wobec plebsu. To jest za wiele dla wieloletniej zasłużonej przedstawicielki elit. Za wiele szczególnie dla przedstawicielki tej części elit, która przecież od lat uprawia dobrotliwy paternalizm w stosunku do plebsu i naraża się większości elit jawnie nim pogardzających i wyzyskujących. Bo PiS to jest partia populistyczna w dobrym tego słowa znaczeniu. Tego elity postuwolskie skrywające podświadomy lęk wobec plebsu, szczególnie nazywanego Narodem, znieść nie mogą.
  • stara komunistka, zawsze wierna partii
    i o co to zDziwienie?
  • Profesor Staniszkis wyrzuca z siebie rozmaite diagnozy jak leci i często zmienia zdanie.
    To dość by być uznaną za socjolog prawicową a nie lewicową, bo nie trzyma szyku jak Michnikoidy wymagają. Ale to też dość by uznać ją za socjolog kiepską, która jeśli trafia to przypadkiem.
  • Jest przede wszystkim plotkarą a nie socjologiem. Socjolog opowiada o zbiorowościach, plotkarz o jednostkach. Mnie akurat uczono, że nie należy plotkować.
  • Rafał napisal(a):
    Pani Profesor z pewnym opóźnieniem zrozumiała, że ten PiS poważnie traktuje Polaków, znaczy plebs. To poważne traktowanie oznacza, że zamierza oceniać i rozliczać elity oraz widzi je w roli służebnej wobec plebsu.
    Ło, a więc mamyż wreście oczekiwać nadejścia Polski Ludowej?
    To nie żart ani ironia.
    W XIX w. i w XX-leciu mieliśmy Polskę pańską, z rosnącą rolą ugrupowań chłopskich. Mój brat trochę się tym interesował i twierdzi, że gdyby nie wojna, to w latach 40. mogłoby dojść do rewolucji ludowej, bo tak się polskie pany sierdziły nad chłopami.
    Może w końcu czas na to?

• Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Rafał napisal(a):
    Pani Profesor z pewnym opóźnieniem zrozumiała, że ten PiS poważnie traktuje Polaków, znaczy plebs. To poważne traktowanie oznacza, że zamierza oceniać i rozliczać elity oraz widzi je w roli służebnej wobec plebsu.
    Ło, a więc mamyż wreście oczekiwać nadejścia Polski Ludowej?
    To nie żart ani ironia.
    W XIX w. i w XX-leciu mieliśmy Polskę pańską, z rosnącą rolą ugrupowań chłopskich. Mój brat trochę się tym interesował i twierdzi, że gdyby nie wojna, to w latach 40. mogłoby dojść do rewolucji ludowej, bo tak się polskie pany sierdziły nad chłopami.
    Może w końcu czas na to?

No, ja sobie myślę że tak. Polski ludowej i Europy ludowej możemy oczekiwać bo się elity rozpasały i zatrzymać się nie chcą. W naszej części Zachodu w takiej sytuacji zawsze wybuchała jakaś rewolucja. Heglem wionie znowuż. W Hameryce to chyba jakoś inaczej przebiega. Oni tam maja inne stabilizatory społeczne chociaż i tam nie najlepiej się dzieje i ten Obama, Demokraci i polityczne poprawniactwo bardzo starą dekadencką Europą pachną. Miejmy więc nadzieję, że to się bez rewolucji odbędzie, a tylko poprzez demokratyczne zwycięstwa populistów. Elity pośle się wreszcie do roboty bo przecież nieboraki nie wyemigrują bo kto by ich tam w USA czy Brazylii chciał.
  • W USA to już dwa razy zrobili rewolucję, raz wprost obalając władzę, a drugi raz wywołując wewnętrzną wojnę. Tyle że dawno i dziś pewnie nikt nie pamięta ;)
    Polska Ludowa powstała w PRL dzięki Kościołowi , który przedestylował masy nowych człowieków powojennych. W momencie upadku komunizmu była jeszcze nieporadna i naiwna - ale już była. Teraz się będzie wzmacniać i dojrzewać.
  • dyzio napisal(a):
    ...powstała ...
    "powstała" w sensie: zrywu, stworzenia się, samostanowienia - jeśli dobrze rozumiem?

• tzn. zaczął się proces celowo użyłem słowa destylacja. Dokładnie miało to początek około Millenium Chrztu Polski .
    Polska Ludowa ma ok 50 lat- (warto o tym pamiętać) i cały czas szlachetnieje. Ja mam 44 lata i badam Polskę Ludową od dziecka właściwie, a najlepszym polem obserwacji były i są wesela- mamy dużą grupę do badań. Na przykładzie wesel widać jak młody naród szlachetnieje. W tym roku już byłem na takim weselu, że zacząłem dostrzegać w ludziach początki Imperium.
  • dyzio napisal(a):
    ... najlepszym polem obserwacji były i są wesela...
    ?!

• no- już Wyspiański to zauważył,
  • No co? Jako amatorski badacz procesów jestem skazany na wesela. Pogrzeby nie dostarczają takiego ciekawego materiału do badań
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.