Skip to content

Gdyby w PiS był ktoś inteligentny

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Tomasz Lipiński Szejnfeldowi na Fejsbuku napisal(a):
Odwdzięczyliście się, podnosząc VAT nawet na malutkie koncerty klubowe do 23%, co spowodowało finansowe tąpnięcie na rynku koncertowym. Znieśliście przyznany twórcom przywilej zwolnienia od opodatkowania 50% dochodu (od II progu), przywilej pozwalający nam inwestować w swój warsztat pracy, pokrywać spore koszty własnej działalności, których nie możemy odliczyć w żaden inny sposób. Ta w 100% populistyczna decyzja objęła tylko nieco ponad 100 (tak, stu) autorów i kompozytorów scenicznych, bo tylko tylu przekracza II próg podatkowy; czyż koszt jej wprowadzenia nie był wyższy od dochodów uzyskanych przez budżet? Ten przywilej przyznał twórcom Piłsudski, zachowali go władcy PRL, a wy go znieśliście bez żadnej ekonomicznej racji. Może wydawało się wam, że ciemny tłum temu przyklaśnie?
źródło
Tu nie chodzi o podlizywanie się artystom, ale skoro: Natalia Niemen, Grzegorz Stróżniak czy Tomasz Lipiński zaczęli zachowywać się przyzwoiciej (ja wiem że dla części to koniunkturalizm) to czy nie należy wykazać się wielkodusznością?
Otagowano:
«1

Komentarz

• Z Wołoszynami rozmowy poćciwej nie masz...
  • tytuł wątku jest (dla mnie) nie do przyjęcia
  • los napisal(a): Z Wołoszynami rozmowy poćciwej nie masz...
    Ja rozumiem, dlatego nie postuluję rozmowy a okazanie łaski. Bo chyba taki Budyń, Tadek czy Kali też by się na to załapali.
    Przecież my nie oczekujemy dworu, a jedynie nie brania udziału w kurestwie.

• KAnia napisal(a):tytuł wątku jest (dla mnie) nie do przyjęcia
    Ma kłuć, bo stojąc murem w sprawach ważnych trzeba się stale ćwiczyć w krytycznym spojrzeniu na sprawach błahych, inaczej ta władza spsieje bardzo szybko.

• Ale w tym są dwie racje:

1. Strasznie wysoki VAT (a ubranka dla dzieci?)
    2. przywrócić jednak to 50% ulgę dla artystów, serio.
  • ... i VAT na ogólnie pojęte dobra kultury (książki, płyty) też można by znieść/zmniejszyć.
  • O ile pamiętam to Unia "nakazuje" 15% stawkę VATu.
    I taka by wystarczyła. Bo najwięcej (proporcjonalnie do dochodów) to płacą ją ci najmniej , czy średnio-mniej zarabiający. WSZYSTKO, na co wydają swój dochód obłożone jest VATem!
  • Uwaga aby nie było: Ja nie mam pojęcia o skutkach takiej regulacji, nie podejmuje się rozmów na temat VAT, ja jedynie wskazuję na kierunek myślenia dialogu społecznego jako metody korekty prowadzonej polityki.
    Po takim wpisie odpowiedź na wzmiankowanym pejsbuku powinna być natychmiastowa: robimy albo minimum to zlecamy konsultacje aby od 2017 roku przywrócić te rozwiązania (czyli nie robimy i raczej nie będziemy robić).
  • edytowano December 2015
    Negocjować. Obniżenie VATu i powrót do starej stawki dochodówki, ok. Ale za co ? Co artyści dadzą w zmian ? Nie będą ujadać, nie przyłączą się chóru chujów ? Zbyt mało. Oczekuję konkretów, chcą kaskę - muszą być posłusznymi maupkami. Przecież to potrafią.

Jaka jest pozycja negocjacyjna PiSu ? Może. Nie musi. Jaka jest pozycja negocjacyjna artystów ? Chcą lepiej żyć , czy nie ? I jak PiS im tego nie da to kto ? PO (przerabiali to już), Petru (to samo co PO). Bym powiedział, że dobrobyt artystów jest ściśle powiązany z powodzeniem PiSu. Ktoś to tylko musi im narysować.

JORGE>
  • JORGE napisal(a): Oczekuję konkretów, chcą kaskę - muszą być posłusznymi maupkami. Przecież to potrafią.
    Brak zgody, ja chcę aby się zachowywali przyzwoicie, nie chcę dworu tresowanych potakiwaczy.

• Z okazaniem łaski czy laski to jest ten problem, że odbiorca nie może wziąć tego za słabość. Dlatego dla pewności warto poprzedzić spraniem po pysku. Bo z Wołoszynami...
  • O właśnie, wyrozumiałość musi przyjść po postawieniu wymagań. Nie odwrotnie. Ja jednak będę się upierał, pozostawienie zwierząt bez tresera to wielki błąd. Te zwierzęta nigdy nie żyły na wolności, nie wiedzą co to przyzwoitość. Służą tym kto im karmę do korytka nalewa.

JORGE>
  • Dopóki nie zobaczę ścierwien trybunalskich, aferałów, kurew i złodziei zdobiących latarnie na Krakowskim nie uwierzę, że cokolwiek się zmieniło. Będę popadał w coraz większą depresję i twierdził uparcie, że w kraju nad Wisłą trzeba bardzo dużo zmienić, żeby nie zmieniło się nic, albo prawie nic.
  • Ja ostatnimi czasy często zmieniam narrację i poglądy. Ale ciebie w tej materii Eden nie dogonię nigdy. Teraz potrzebujesz takich dowodów ? Nie doczekasz się.

JORGE>
  • edytowano December 2015
    Lipiński po prostu nie życzy sobie cytowania przez Szejnfelda w taki sposób, żeby to mogło sugerować poparcie Lipińskiego dla PO. I tyle.

Jakieś dwa tygodnie temu słuchałem Lipińskiego w seansie nienawiści Najsztuba "Prawda was zaboli" (rynszTOKFM) i zaręczam, że widział w PiSie i Kaczyńskim samo zło. Lipiński jest po prostu na lewo od Szejnfelda i jako pacyfista nie używa i nie lubi grubych słów. Zresztą, Szejnfeld skompromitował się przez te 8 lat tak bardzo, że nawet (tuż po prezydenckich) Celiński kpił z niego grubo u Ordyńskiego (ten akceptująco).
  • Rację ma extraneus -
    POparcie PO przez artystów (bez przymiotników, ogólnie) właśnie spadło do "mniej niż zero" i nie chcą wraz z nimi pójść na dno, nieprzysłowiowe.
  • Ale pamiętamy jak wtedy dał się wykorzystać, jak nie przymierzając najgorsza lafirynda z Pragi...
    http://www.bankier.pl/wiadomosc/Blekitny-Marsz-PO-Dosc-kaczorow-chcemy-wyborow-1491591.html
    taki apolityczny pacyfista i idealista... A tffuj!
  • Niemen i Lombard zawsze były z nami. bylem w czasie Błękitnego Marszu PO na kontrwiecu PiS i tam grał Lombard
  • Tymczasem artyści:

image

Sienkiewicz to mnie rozczarował, Kleyff to samo, bencwały dwa.
  • Kleyff rozczarował? Przecież on jest nawet nie UD, a ROAD'owcem.
  • listy proskrypcyjne niepotrzebne
  • Zauważyliście że to są same stare pierdziele? Nie ma tam żadnego Bednarka czy innego mlodziana
  • raste napisal(a):
    Zauważyliście że to są same stare pierdziele?
    ... Tomasz Szwed (54 lata),.... kolega/kumpel WC Kwadransa.
    Ciekawe123, co na to Cejrowski? AntyPiSowiec stanął po stronie KODu czy nie?

• Mateusz Kijowski zaśpiewa "Partyzanta" Cohena

" żona z dziećmi gdzieś przepadły
    Lecz przyjaciół mam.
    I kilku z nich jest ze mną.."
  • yanusson napisal(a):
    Kleyff rozczarował? Przecież on jest nawet nie UD, a ROAD'owcem.
    Aaa... pomyliłem z Kelusem, przepraszam Kelusa.
  • Kleyff już przepraszał za swoje dokonania artystyczne z lat 80., bo dzieliły zamiast łączyć, tja.
  • ms.wygnaniec napisal(a):
    KAnia napisal(a):tytuł wątku jest (dla mnie) nie do przyjęcia
    Ma kłuć, bo stojąc murem w sprawach ważnych trzeba się stale ćwiczyć w krytycznym spojrzeniu na sprawach błahych, inaczej ta władza spsieje bardzo szybko.

To najmądrzejsze zdanie tego tygodnia. Całkowita racja =D>
  • Zazu napisal(a):
    ms.wygnaniec napisal(a):
    KAnia napisal(a):tytuł wątku jest (dla mnie) nie do przyjęcia

To najmądrzejsze zdanie tego tygodnia. Całkowita racja =D>

W pełni zgadzam się z Zazuzi =D>
  • OK in piwo veritas ;) możliwość skorzystania z tego odpisu powinna być obwarowana zaznaczeniem, że chce się dobrowolnie skorzystać z możliwości jakie dał artystom rząd PiS i prezydent Duda z szeptanką, że to zaznaczenie będzie publiczne.
    Klasyka kasa za złożenie pokłonu.
  • Mówisz, masz.
    J.Sellin zapowiedział powrót do 50% kosztów uzyskania przychodu dla artystów.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.