Gdyby w PiS był ktoś inteligentny
Tomasz Lipiński Szejnfeldowi na Fejsbuku napisal(a):źródło
Odwdzięczyliście się, podnosząc VAT nawet na malutkie koncerty klubowe do 23%, co spowodowało finansowe tąpnięcie na rynku koncertowym. Znieśliście przyznany twórcom przywilej zwolnienia od opodatkowania 50% dochodu (od II progu), przywilej pozwalający nam inwestować w swój warsztat pracy, pokrywać spore koszty własnej działalności, których nie możemy odliczyć w żaden inny sposób. Ta w 100% populistyczna decyzja objęła tylko nieco ponad 100 (tak, stu) autorów i kompozytorów scenicznych, bo tylko tylu przekracza II próg podatkowy; czyż koszt jej wprowadzenia nie był wyższy od dochodów uzyskanych przez budżet? Ten przywilej przyznał twórcom Piłsudski, zachowali go władcy PRL, a wy go znieśliście bez żadnej ekonomicznej racji. Może wydawało się wam, że ciemny tłum temu przyklaśnie?
Tu nie chodzi o podlizywanie się artystom, ale skoro: Natalia Niemen, Grzegorz Stróżniak czy Tomasz Lipiński zaczęli zachowywać się przyzwoiciej (ja wiem że dla części to koniunkturalizm) to czy nie należy wykazać się wielkodusznością?
Otagowano:
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Przecież my nie oczekujemy dworu, a jedynie nie brania udziału w kurestwie.
1. Strasznie wysoki VAT (a ubranka dla dzieci?)
2. przywrócić jednak to 50% ulgę dla artystów, serio.
I taka by wystarczyła. Bo najwięcej (proporcjonalnie do dochodów) to płacą ją ci najmniej , czy średnio-mniej zarabiający. WSZYSTKO, na co wydają swój dochód obłożone jest VATem!
Po takim wpisie odpowiedź na wzmiankowanym pejsbuku powinna być natychmiastowa: robimy albo minimum to zlecamy konsultacje aby od 2017 roku przywrócić te rozwiązania (czyli nie robimy i raczej nie będziemy robić).
Jaka jest pozycja negocjacyjna PiSu ? Może. Nie musi. Jaka jest pozycja negocjacyjna artystów ? Chcą lepiej żyć , czy nie ? I jak PiS im tego nie da to kto ? PO (przerabiali to już), Petru (to samo co PO). Bym powiedział, że dobrobyt artystów jest ściśle powiązany z powodzeniem PiSu. Ktoś to tylko musi im narysować.
JORGE>
JORGE>
JORGE>
Jakieś dwa tygodnie temu słuchałem Lipińskiego w seansie nienawiści Najsztuba "Prawda was zaboli" (rynszTOKFM) i zaręczam, że widział w PiSie i Kaczyńskim samo zło. Lipiński jest po prostu na lewo od Szejnfelda i jako pacyfista nie używa i nie lubi grubych słów. Zresztą, Szejnfeld skompromitował się przez te 8 lat tak bardzo, że nawet (tuż po prezydenckich) Celiński kpił z niego grubo u Ordyńskiego (ten akceptująco).
POparcie PO przez artystów (bez przymiotników, ogólnie) właśnie spadło do "mniej niż zero" i nie chcą wraz z nimi pójść na dno, nieprzysłowiowe.
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Blekitny-Marsz-PO-Dosc-kaczorow-chcemy-wyborow-1491591.html
taki apolityczny pacyfista i idealista... A tffuj!
Sienkiewicz to mnie rozczarował, Kleyff to samo, bencwały dwa.
Ciekawe123, co na to Cejrowski? AntyPiSowiec stanął po stronie KODu czy nie?
" żona z dziećmi gdzieś przepadły
Lecz przyjaciół mam.
I kilku z nich jest ze mną.."
W pełni zgadzam się z Zazuzi =D>
Klasyka kasa za złożenie pokłonu.
J.Sellin zapowiedział powrót do 50% kosztów uzyskania przychodu dla artystów.