ms.wygnaniec napisal(a): Pyt. 2 Jaka fundacja pomagająca chorym zebrała w 2014 najwięcej pieniędzy? (Caritas się nie liczy, to nie ten typ organizacji)
Bardzo niedoprecyzowane pytanie, ale jeśli miałabym celować, to w Fundację Dzieciom "Zdążyć z pomocą".
los napisal(a): Polska tak ale nie W Brytania. Oni nie chcieli Żydów w Palestynie. A kto chciał?
Ależ tam był tygiel! Stanowczo za mało znam historię, żeby polemizować, majaczy mi, że Brytyjczycy walczyli z Palestyńczykami przed II wojną św. Jednakowoż pewnie chodzi Ci o Rosję, a właściwie ZSRR, który wspierał Żydów wojskowo. Do czasu przerzucenia się z miłością na Arabów. A jeśli nie Rosja, to się poddaję.
los napisal(a): Polska tak ale nie W Brytania. Oni nie chcieli Żydów w Palestynie. A kto chciał?
Ależ tam był tygiel! Stanowczo za mało znam historię, żeby polemizować, majaczy mi, że Brytyjczycy walczyli z Palestyńczykami przed II wojną św. Jednakowoż pewnie chodzi Ci o Rosję, a właściwie ZSRR, który wspierał Żydów wojskowo. Do czasu przerzucenia się z miłością na Arabów. A jeśli nie Rosja, to się poddaję.
Tu bym ociupinkę polemizowała. Oczywiście napływ Żydów z III Rzeszy był ogromny, ale bym tego nie nazwała finansowaniem przez III Rzeszę osadnictwa. I Polska, i Sowiety wspomagały Żydów militarnie (jako państwa), natomiast z Rzeszy Żydzi raczej uciekali a samo państwo ani grosza do tego procederu nie przyłożyło. Chyba że o czymś nie wiem, co bardzo być może
ms.wygnaniec napisal(a): Pyt. 2 Jaka fundacja pomagająca chorym zebrała w 2014 najwięcej pieniędzy? (Caritas się nie liczy, to nie ten typ organizacji)
Bardzo niedoprecyzowane pytanie, ale jeśli miałabym celować, to w Fundację Dzieciom "Zdążyć z pomocą".
160 mln to bardzo precyzyjna odpowiedź To różnica pomiędzy dętą hucpą (wiem co to znaczy) a realnym niedomaganiem Państwa.Ot taki nasz wstyd. Pełen Szacun ^:)^
Komentarz
ad.2 Nie wiem.
Ale z chęcią się dowiem.
PS Jak macie takie 'dziwne' informacje to wrzucajcie
In blanco przyznał żydom sefardyjskim obywatelstwo Hiszpanii.
Fundację podam po 22 jak nikt nie znajdzie
Nr 1 proszę podać. I nr 2.
Ale pewności nie mam.
Jednakowoż pewnie chodzi Ci o Rosję, a właściwie ZSRR, który wspierał Żydów wojskowo. Do czasu przerzucenia się z miłością na Arabów.
A jeśli nie Rosja, to się poddaję.
IIIRzesza?