OK nuuda więc daję: W jakim mieście jest jest najstarsza apteka na obecnych ziemiach polskich? W jakim mieście jest jest najstarsze kino na obecnych ziemiach polskich?
ms.wygnaniec napisal(a): Pyt kolejne: ile wam wyszła cena piłeczki?
Nie no, bez przesady - piłeczka to banał. Bardziej myląca jest zagadka z maszyną. Dla mnie najfajniejsze było, że zobaczyłem jak wygląda o Szustak, którego znałem głównie z "Plastra miodu", książki moim zdaniem co najmniej kontrowersyjnej.
pawel.adamski napisal(a):Dla mnie najfajniejsze było, że zobaczyłem jak wygląda o Szustak, którego znałem głównie z "Plastra miodu", książki moim zdaniem co najmniej kontrowersyjnej.
Nie czytałem, warto? Bo mylące to jest 5 maszyn w 5 minut 5 elementów ile potrzeba aby 100 maszyn wyprodukowało 100 elementów, jak powiesz sugestywnie to jest masakra
ms.wygnaniec napisal(a): Bo mylące to jest 5 maszyn w 5 minut 5 elementów ile potrzeba aby 100 maszyn wyprodukowało 100 elementów, jak powiesz sugestywnie to jest masakra
No fakt, to już trochę plącze. Czy 5 min to dobra odpowiedź? Do plastra miodu mam mieszane uczucie - więcej napiszę wieczorem, bo zaraz mam spotkanie.
pawel.adamski napisal(a): Czy 20 min to dobra odpowiedź?
[-(
Przy czy 2 minuty potem przeedytowałem na (chyba) prawidłową. Kolega, zdaje sie nie ma nic przeciw takim zmianom - nawet po kilku godzinach i wymianie kilku postów..
A ilu kopaczy na raz mieści się w wykopie i ilu na raz może ovbsługiwac korbowód.
Dobre pytanie świadczące o czujności Takich danych brak, niemniej zazwyczaj kopanie studni jest zajęciem 2-osobowym (1 kopie, 1 wyciąga urobek). Zadanie pochodziło z "rozmaitości matematycznych" w "Młodym Techniku" z lat 70-tych ub. w.
pawel.adamski napisal(a):Dla mnie najfajniejsze było, że zobaczyłem jak wygląda o Szustak, którego znałem głównie z "Plastra miodu", książki moim zdaniem co najmniej kontrowersyjnej.
Nie czytałem, warto? Bo mylące to jest 5 maszyn w 5 minut 5 elementów ile potrzeba aby 100 maszyn wyprodukowało 100 elementów, jak powiesz sugestywnie to jest masakra
pawel.adamski napisal(a): Czy 5 min to dobra odpowiedź?
[-(
Mówimy oczywiście o pytaniu x. Szostaka a nie cwanej zmyle MSa.
Ja MS-ową liczyłem tak: 5 maszyn w 5 minut 5 rzeczy => 1 maszyna w 1 minutę 0,2 rzeczy => 100 maszyn w 1 minutę 20 rzeczy (stąd ta kompromitująca 20 w pierwszej odpowiedzi) => 100maszyn 100 rzeczy w 5 minut. No i jak widzę to nie tak. Dlatego prosiłbym o wyjaśnienie.
EDIT Coś mi poszło na oczy (albo co gorzej w rozum). W zagadce ks Szustaka 100maszyn 100 rzeczy w 1 minutę,
MS nie dał zagadki tylko zmyłę, nawet zaprzeczającej mowy zależnej użył.
Człowiek nie postrzega rzeczywistości jako takiej tylko porządkuje nowe zdarzenia zmysłowe względem już posiadanego aparatu poznawczego (który też ulega ewolucji). Więc dla mnie zagadki z liczbami nie stanowią problemu, natomiast inni się mylą. Nie przy rachunkach tylko przy porządkowaniu pytania.
los napisal(a): MS nie dał zagadki tylko zmyłę, nawet zaprzeczającej mowy zależnej użył.
Człowiek nie postrzega rzeczywistości jako takiej tylko porządkuje nowe zdarzenia zmysłowe względem już posiadanego aparatu poznawczego (który też ulega ewolucji). Więc dla mnie zagadki z liczbami nie stanowią problemu, natomiast inni się mylą. Nie przy rachunkach tylko przy porządkowaniu pytania.
No to już wiem. Dlatego napisałem jak porządkowałem pytanie, I już wiem, że źle wiec proszę o wyjaśnienie. Jeżeli nie chce kolega psuć innym zabawy to może być "prywatna wiadomość"
EDIT Wygooglałem sobie, ze MS-owa zagadka to element "testu Shane’a Fredericka" i prawidłowa odpowiedź to właśnie 5 minut. Kolego losie, ładnie to tak podpuszczać ludzi, żeby pod wpływem waścinego autorytetu zaczęli szukać błędu w prawidłowym rozumowaniu Natomiast zagadka x. Szustaka to oczywiście tak jak napisałem wcześniej 1 minuta.
Nie. Pytanie x. Szostaka brzmi: Jeżeli jakaś maszyna produkuje pięć urządzeń w ciągu pięciu minut, to w jakim czasie sto takich maszyn produkuje sto takich urządzeń? (zapis verbatim verbatim)
Odpowiedź jest jednoznaczna.
A zmyła MS brzmi: "Bo mylące to jest 5 maszyn w 5 minut 5 elementów..."
MS stwierdza wprost "mylące jest" ale umysł już nastawiony jest na rachunki, więc liczy z pięcioma maszynami, co oczywiście poprawne nie jest. Moim zdaniem nic nie przebija jednak niewidzialnego goryla
los napisal(a): Nie. Pytanie x. Szostaka brzmi: Jeżeli jakaś maszyna produkuje pięć urządzeń w ciągu pięciu minut, to w jakim czasie sto takich maszyn produkuje sto takich urządzeń? (zapis verbatim verbatim)
Moim zdaniem to można zinterpretować na dwa sposoby: 1. Mamy np wyrzynarkę pięciogłowicową, która przez 5 minut, symultanicznie wycina 5 elementów. 2. mamy wycinarkę jednogłowicową, która co minutę wycina 1 element co daje 5 elementów w 5 minut. W drugim przypadku prawidłowa odpowiedź brzmi 1 minuta. W pierwszym mamy problem. Bo cykl produkcji będzie też wynosił 5 minut. Ale do wyprodukowania 100 elementów wystarczy 20 maszyn. Jak uruchomimy ich 100 to uzyskamy 500 elementów. No chyba, że każda z maszyn będzie pracować na 20%wydajności....
Przy zagadce MS-a "pięciozgłoswicowość" nie wchodzi w grę - bo zakładamy, że maszyny pracują w tym samym tempie. Zatem 1 maszyna produkuje jeden element w 5 minut. Więc jak maszyn jest 100 to pełny cykl produkcyjny przejdą w tym samym czasie, po 5 minutach dając 100 elementów.
los napisal(a): Nie. Pytanie x. Szostaka brzmi: Jeżeli jakaś maszyna produkuje pięć urządzeń w ciągu pięciu minut, to w jakim czasie sto takich maszyn produkuje sto takich urządzeń? (zapis verbatim verbatim)
MS stwierdza wprost "mylące jest" ale umysł już nastawiony jest na rachunki, więc liczy z pięcioma maszynami, co oczywiście poprawne nie jest. Moim zdaniem nic nie przebija jednak niewidzialnego goryla
Tak. Zacytowane pytanie zawiera zupełnie inne równanie niż to zawarte w pytaniu MS (na które odpowiadałam).
Moim zdaniem to można zinterpretować na dwa sposoby: 1. Mamy np wyrzynarkę pięciogłowicową, która przez 5 minut, symultanicznie wycina 5 elementów. 2. mamy wycinarkę jednogłowicową, która co minutę wycina 1 element co daje 5 elementów w 5 minut. W drugim przypadku prawidłowa odpowiedź brzmi 1 minuta. W pierwszym mamy problem. Bo cykl produkcji będzie też wynosił 5 minut. Ale do wyprodukowania 100 elementów wystarczy 20 maszyn. Jak uruchomimy ich 100 to uzyskamy 500 elementów. No chyba, że każda z maszyn będzie pracować na 20%wydajności....
Przy zagadce MS-a "pięciozgłoswicowość" nie wchodzi w grę - bo zakładamy, że maszyny pracują w tym samym tempie. Zatem 1 maszyna produkuje jeden element w 5 minut. Więc jak maszyn jest 100 to pełny cykl produkcyjny przejdą w tym samym czasie, po 5 minutach dając 100 elementów.
Tych sposobów interpretacji może być jeszcze więcej. Bo np. jak określić cykl produkcyjny przy produkcji taśmowej? Z taśmy w fabryce samochodów zjeżdża 1 samochód na 2 minuty. Ale pełen cykl produkcyjny 1 samochodu od pobrania blachy z magazynu do zjazdu na plac trwa 4 dni... Więc czy fabryka samochodów produkuje 5 samochodów w 10 minut, czy... w 4 dni i 8 minut? Poza tym, mamy problem - nazwijmy to - kwantyzacji. Czy 5 minut oznacza dokładny czas produkcji 5 urządzeń, czy oznacza, że w tym czasie wyprodukowano 5 urządzeń, a produkcja szóstego jeszcze się nie zakończyła? Po uwzględnieniu wszystkich możliwych interpretacji trzeba by rozszerzyć odpowiedź z matematycznie narzucającej się 1 minuty do przedziału (50 s, 5 min> albo zażądać dodatkowych informacji.
Nosz zachciało mi się wstawiać logikę i matematykę Odmawiam odpowiedzi poprawnej.
Co do apteki to niestety ta w Toruniu
Najstarszą apteką toruńską i jednocześnie najstarszą nieprzerwanie działającą na świecie była do niedawna Apteka Królewska. Została założona w 1389 roku za zgodą Rady Miejskiej Torunia przez aptekarza Alberta, który przybył z Wrocławia, w wyniku porozumienia burmistrzów Torunia i Wrocławia. (..) W 2011 r. po ponad 622 latach nieprzerwanego istnienia ta najstarsza na świecie ciągle funkcjonująca apteka toruńska została zlikwidowana. Po jej zamknięciu tytuł najstarszej dzierży Apteka Ratuszowa w Tallinie, powstała przed 1422 r. W Toruniu natomiast najstarszą stała się Apteka Radziecka z 1623 r.
źródło W tej chwili to raczej wzmiankowany w artykule źródłowym Wrocław lub Toruń ale ta druga apteka, choć we Wrocławiu tam apteki już nie ma. Ot przyczynek do Polski w rozkwicie
Odnośnie kina odpowiedź jest prosta: Kino Pionier 1907 – kino w Szczecinie.
Co do odpowiedzi to Skłodowską raczej rozpoznają jak o Francuzkę więc pozostaje siostra drugiego chóru.
Komentarz
W jakim mieście jest jest najstarsza apteka na obecnych ziemiach polskich?
W jakim mieście jest jest najstarsze kino na obecnych ziemiach polskich?
Jednakowóż nie mogie odnieść się do widła, bo nie mam warunków na oglądactwo...
OCB?
Bardziej myląca jest zagadka z maszyną.
Dla mnie najfajniejsze było, że zobaczyłem jak wygląda o Szustak, którego znałem głównie z "Plastra miodu", książki moim zdaniem co najmniej kontrowersyjnej.
Bo mylące to jest 5 maszyn w 5 minut 5 elementów ile potrzeba aby 100 maszyn wyprodukowało 100 elementów, jak powiesz sugestywnie to jest masakra
Do plastra miodu mam mieszane uczucie - więcej napiszę wieczorem, bo zaraz mam spotkanie.
[-(
Kolega, zdaje sie nie ma nic przeciw takim zmianom - nawet po kilku godzinach i wymianie kilku postów..
Z podobnej beczki:
2 ludzi kopie studnię w 80 h.
Ile czasu potrzeba, aby tą studnię wykopało 160 ludzi?
Takich danych brak, niemniej zazwyczaj kopanie studni jest zajęciem 2-osobowym (1 kopie, 1 wyciąga urobek).
Zadanie pochodziło z "rozmaitości matematycznych" w "Młodym Techniku" z lat 70-tych ub. w.
Mówimy oczywiście o pytaniu x. Szostaka a nie cwanej zmyle MSa.
100 maszyn = 100 elementów = 100 minut,
bo nie ma informacji, że maszyny pracują równocześnie
co wygrałam?
Ja MS-ową liczyłem tak:
5 maszyn w 5 minut 5 rzeczy => 1 maszyna w 1 minutę 0,2 rzeczy => 100 maszyn w 1 minutę 20 rzeczy (stąd ta kompromitująca 20 w pierwszej odpowiedzi) => 100maszyn 100 rzeczy w 5 minut.
No i jak widzę to nie tak. Dlatego prosiłbym o wyjaśnienie.
EDIT
Coś mi poszło na oczy (albo co gorzej w rozum). W zagadce ks Szustaka 100maszyn 100 rzeczy w 1 minutę,
EDIT
Wygooglałem sobie, ze MS-owa zagadka to element "testu Shane’a Fredericka" i prawidłowa odpowiedź to właśnie 5 minut.
Kolego losie, ładnie to tak podpuszczać ludzi, żeby pod wpływem waścinego autorytetu zaczęli szukać błędu w prawidłowym rozumowaniu
Natomiast zagadka x. Szustaka to oczywiście tak jak napisałem wcześniej 1 minuta.
1. Mamy np wyrzynarkę pięciogłowicową, która przez 5 minut, symultanicznie wycina 5 elementów.
2. mamy wycinarkę jednogłowicową, która co minutę wycina 1 element co daje 5 elementów w 5 minut.
W drugim przypadku prawidłowa odpowiedź brzmi 1 minuta.
W pierwszym mamy problem. Bo cykl produkcji będzie też wynosił 5 minut. Ale do wyprodukowania 100 elementów wystarczy 20 maszyn. Jak uruchomimy ich 100 to uzyskamy 500 elementów. No chyba, że każda z maszyn będzie pracować na 20%wydajności....
Po uwzględnieniu wszystkich możliwych interpretacji trzeba by rozszerzyć odpowiedź z matematycznie narzucającej się 1 minuty do przedziału (50 s, 5 min> albo zażądać dodatkowych informacji.
Co do apteki to niestety ta w Toruniu źródło
W tej chwili to raczej wzmiankowany w artykule źródłowym Wrocław lub Toruń ale ta druga apteka, choć we Wrocławiu tam apteki już nie ma. Ot przyczynek do Polski w rozkwicie
Odnośnie kina odpowiedź jest prosta: Kino Pionier 1907 – kino w Szczecinie.
Co do odpowiedzi to Skłodowską raczej rozpoznają jak o Francuzkę więc pozostaje siostra drugiego chóru.
Uwaga - nie jest to pitanie historyczne, dotyczy czasów najwspółcześniejszych.
(pytanie zadałam w innym wątku, ale tam utonie)