Skip to content

Christian Andersen Next Generation czy jednak od morza do morza ?

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Takoż wróży Wróż ze Stratforu. Kiedyś napisał książeczkę w podobnym stylu i cały czas upiera się przy swoim:

http://natemat.pl/104257,politolog-george-friedman-dla-natemat-pl-w-100-rocznice-wybuchu-ii-wojny-swiatowej-polska-bedzie-potega-a-niemcy-nie

No wiecie - "was nie będzie skurwysyny" i tam takie.

JORGE>
«1

Komentarz

• ludzie nadzwyczajnie rezonujący z Moskwą już piszą o Neochazarii :).

Klimat jest, okoliczności sprzyjające, właściwi ludzie na właściwym miejscu też. Czasami w historii tak się wszystko poustawia. Sytuacja zmienia się szybko. Koncepcja jest pompowana, Stratford jest czytany przez wszystkich i wszyscy widzą jak wyglądają okoliczności i szanse wcielenia koncepcji w życie. Chinom koncepcja Miedzymorza też może podobać. Głupio tak pisać - ale czuję się jak w trakcie czytania powieści sensacyjnej - jestem ciekawa, co będzie na następnej stronie. Jedno wiem - w świcie upadających koncepcji politycznych świeży pomysł jest na wagę złota, bo jeśli nowych koncepcji nie będzie, a stare upadną, nastaną czasy okrutne i niszczące.

• Fajna bajka tego pana, Jorge

Streszczę ją tak: weźta się pogOOdźta z myślą o tym ze trza brać do siebie emigrantów ze wschodu (a czemu nie Polaków??????) to będzieta POtęgOM! Srali muchy będzie wiosna..........

I ta optymistyczna wiadomość że jesteśmy w sumie niezależni energetycznie a gazu co prawda nie mamy jak w Q-wejcie ale i tak wystarczy. Miodzio.
  • rdrrdr
    edytowano January 2016
    To sa prawodpodobnie zarty. Pamieta Kolega jak chrzescijanska Polska "zbawia" Europe zachodnia? Jak w 25 lat doganiamu Europe? Jak w 2007 przyjmujemy euro? Emerytury pod palmami? Wolna prase, ktora rzetelnie kontroluje rzad, ktory przeciez demokratycznie wybrany dziala dla dobra ogolu?

EDIT: za sukces bedzie mozna uznac, ze 2039 bedzie istnial twor nazywany prowizjonalnie "Polska", w ktorym bedzie dopuszczone publiczne uzywanie jezyka polskiego.

To jest kontynuacja polskiego kompleksu:

ktos z zagranicy mowi, ze u nas nie ma demokracji = nie ma u nas demokracji
    ktos z zagranicy mowi, ze bedziemy potega = bedziemy potega
    za granica robia parady gejowskie = robimy parady gejowskie

Pawiem i papagua narodow...

• rdr napisal(a):
    To sa prawodpodobnie zarty.
    EDIT: za sukces bedzie mozna uznac, ze 2039 bedzie istnial twor nazywany prowizjonalnie "Polska", w ktorym bedzie dopuszczone publiczne uzywanie jezyka polskiego.
    Prawdę rzekłszy, za nieadekwatne uważam upajanie się własnym cierpieniem i upadkiem w sytuacji, gdy Polska jest jednym z największych zwycięzców ostatnich 100 lat, do tego jesteśmy jedynym krajem Europy, który nie ma znacznych mniejszości narodowych, a jako wisienka na torcie fakt, że Narów wreszcie się obudził i wybrał rząd patryotyczny.
    Żubr jest ugryziony w dupę i galopuje, a Kolega, jakby, płacze że go hie hie hieny pożrą.

• Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    rdr napisal(a):
    To sa prawodpodobnie zarty.
    Prawdę rzekłszy, za nieadekwatne uważam upajanie się własnym cierpieniem i upadkiem w sytuacji, gdy Polska jest jednym z największych zwycięzców ostatnich 100 lat, do tego jesteśmy jedynym krajem Europy, który nie ma znacznych mniejszości narodowych, a jako wisienka na torcie fakt, że Narów wreszcie się obudził i wybrał rząd patryotyczny.
    Żubr jest ugryziony w dupę i galopuje, a Kolega, jakby, płacze że go hie hie hieny pożrą.

Ale odlatywanie w drugą strone kosmosu też nie ten teges.
  • qizqiz
    edytowano October 2023
    KazioToJa napisal(a):
    ludzie nadzwyczajnie rezonujący z Moskwą już piszą o Neochazarii :)
    khm khm, projekt Judeopolonii właśnie osiąga wiek 100 lat.
    Pytanie pomocnicze- gdzie znajduje się największa synagoga na świecie?
  • Wiecie - tak czasami zastanawiałem się nad procesami dziejowymi, które ukształtowały Polskę do obecnej postaci.
    Można by je ująć słowami "jak hartowała się stal". Czyli mamy cały żmudny proces obróbki materiału. Zwróćcie uwagę - jedno z największych państw w Europie z silną tożsamością i nadreprezentacją szlachty - znika na 125 lat z map. I to w momencie - kiedy następuje pierwszy największy skok cywilizacyjny w dziejach ludzkości - rewolucja przemysłowa. Państwo przestaje istnieć i jedyna instytucją, gdzie społeczeństwo może szukać zachowania tożsamości jest Kościół. I to katolicki. Nasze elity omija okres tworzenia podstaw nowoczesnego państwa kapitalistyczno-przemysłowego z nacjonalistyczną ideologia. Zostajemy na etapie sarmatyzmu. Wszystkie procesy przebiegające w całej Europie ulegają u nas zakłóceniu. Jesteśmy umieszczeni w zamrażarce. Potem mamy krótki 20 letni epizod powrotu do normalności procesów dziejowych i baaardzo intensywny 5 letni okres obróbki materiału w wyniku którego tracimy 20 % populacji i stajemy się po raz pierwszy od czasów średniowiecza społeczeństwem jednolitym religijnie i narodowościowo.
    A potem kolejna zamrażarka na 50 lat. I to w momencie kiedy następuje kolejny największy wzrost indywidualnej konsumpcji i poziomu życia w dziejach ludzkości. I analogiczne jak 100 lat wcześniej - jest szukanie wolności i tożsamości w Kościele. W czasie, kiedy cała Europa odrzuca religię i "drobnomieszczańską moralność" - rzucając się w ramiona swobody obyczajowej, tolerancji i lewicowej ideologii.
    W efekcie mamy dzisiaj w środku laickiej Europy - naród kompletnie nie przystający do reszty.
    Czechy, gdyby nie wojny religijne - być może były by podobne. Węgry - są podobne - ale tam też jak w Czechach katolicyzm był religią władców - Habsburgów. Dlatego też opozycja antykomunistyczna w Polsce to był wielomilionowy ruch a tam tylko nieliczne grupki intelektualistów.
  • Kurde, a ja zaś jestem ciekaw, co się stanie na Zachodzie, z tymi 20% populacjami imigrantów muzułmańskich: Francja - Arabowie, Anglia - Pakistan, Niemcy - Turcy, ale od niedawna cały świat.

Trzy są wyjścia:
    a) włączą się bezszwowo w postmodernistyczny nihilistyczny światek konsumpcji
    b) zmajoryzują ludność miejscową i demokratycznie wprowadzą szariat
    c) zostaną wymordowani, fizycznie wyrżnięci w pień.

Prawdę rzekłszy, w opcję a nie wierzę; to by była dobra opcja, ale dla jednostek, nie dla całych dzielnic czy miasteczek. Bo dzielnice tworzą już wystarczające środowisko społeczne, żeby utrzymywać własne obyczaje przez pokolenia.
    Wybór pomiędzy opcjami b i c należy do miejscowych. Szczęśliwie, w Polsce przed takim wyborem nie stoimy i stać nie chcemy.
  • Właśnie, perspektywa agresywnego młodego państwa islamskiego za zachodnią granicą nie jest jakoś specjalnie uspokajająca.
  • @adaho
    Ciekawe spojrzenie, nie myślałem tak nigdy...
  • romeck napisal(a):
    @adaho
    Ciekawe spojrzenie, nie myślałem tak nigdy...
    No wiesz - to jest tak trochę jak z wybraniem przez Jahwe narodu, który przez kilka tysięcy lat miał zachować monoteizm i przygotować grunt pod nadejście Zbawiciela. Bardzo ważny był czas i miejsce. Żyzny półksiężyc był idealnym miejscem. Kolebka cywilizacji - pierwsze ślady rolnictwa. Położenie przy wielkim wewnętrznym jeziorze - Morzu Śródziemnym, na pograniczu 3 kontynentów. Teraz z Polską jest - oczywiście w nieporównywalnie mniejszej skali podobnie.
    Zresztą zobaczcie jak to się wszystko przypadkowo poukładało :
    Ukraina - gdyby Rosjanie przypadkowo nie zestrzelili by samolotu pasażerskiego - psa z kulawą nogą nie interesowała by wojna na Ukrainie i nie było by żadnych sankcji i izolowania Rosji na arenie międzynarodowej
    Do tego spektakularny spadek cen surowców, który udupił gospodarkę Rosji w bardzo niekorzystnej sytuacji geopolitycznej.
    Niemcy - spektakularny samobój ze ściągnięciem młodych wyposzczonych muzułmanów i sylwester w Kolonii.
    Polska - konserwatyści mają pełną władzę - najpierw wygrywając ze stuprocentowym pewniakiem - wystawiając na prezydenta nieznanego nikomu polityka a potem zdobywają większość w parlamencie - dzięki samozaoraniu lewicy :D
    Bartoszewski nie może wspierać swoją moralna postawą protestów KODu ...
    Jaruzelski - nie żyje
    Kiszczak - nie żyje
    Kulczyk - nie żyje.
    I to wszystko w momencie - kiedy świat ruszył z kopyta i nigdy już nie będzie tak jak kiedyś.
  • Nie będzie mi tu jakiś węgierski żydek swojej narracji stręczył !
  • Qiz to zaJobbika ma i wszędzie Żydków widzi, nawet w swojej lodówce, hę?
  • qiz napisal(a):
    Nie będzie mi tu jakiś węgierski żydek swojej narracji stręczył !
    O. Klimuszko to samo mówił. Może nie o potędze, ale o Polsce, jako najbezpieczniejszym miejscu w Europie.
  • Mania napisal(a):
    qiz napisal(a):
    Nie będzie mi tu jakiś węgierski żydek swojej narracji stręczył !
    O. Klimuszko to samo mówił. Może nie o potędze, ale o Polsce, jako najbezpieczniejszym miejscu w Europie.
    I o wielkiej powodzi także OIDP. Szkoda, bo ma zalać Włochy :(
  • edytowano January 2016
    Przy tym wyrosły z odwiecznych korzeni nasz obecny naród jest młody - powstał z destylacji przeprowadzonej przez Kościół Katolicki na ludowym materiale powojennej mieszaniny. Proces kształtowania się Prawdziwej Polski Ludowej zaczął się ok. obchodów Millenium Chrztu Polski i ma teraz tylko 50 lat i ciągle się rozwija. Jest to źródło mojego optymizmu- będzie wzrastał dalej - zwłaszcza na bardzo żyznej dla nas geopolitycznej glebie!
  • No ale jeśli tak, to ten młody naród potrzebuje swojego Mieszka I
  • edytowano January 2016
    Był nim Prymas Tysiąclecia. Był Księciem- Założycielem. Jan Paweł Wielki był pierwszym Królem-Nauczycielem.

Teraz wielka postacią jest Jarosław Kaczyński. Po nim nastąpi korowód wielkich postaci.

• Eden napisal(a):
    Qiz to zaJobbika ma i wszędzie Żydków widzi, nawet w swojej lodówce, hę?
    cyt. "Ja tam przyjechałem i kulturalnie wychowywałem się jako Żyd i Węgier. Nikt nie krytykował mnie za moją "odmienność", bo końcu każdy tam był i będzie taki."

W swojej anty-judeosceptycznej fobii powinien kolega pójść dalej. Po mentalnym - czas na fizyczne obrzezanie.
    Edenie, scyzoryk w dłoń, zaciśnij zęby, uda w imadło i zwalczaj Jobbiki, Ruchaczy i OeNeRy czynem!
  • Trafna diagnoza

"Polacy zamiast skupić się na sobie, za często szukają sobie protektora. Zawsze chcą mieć kogoś nad sobą, który się nimi zajmą. Myślą sobie: Amerykanie nam pomogą, musimy się z nimi związać. Tyle, że USA nie pomagają innym, mają w nosie sprawę Polski. Polacy powinni zrozumieć, że muszą sobie radzić sami. Skoro 200 lat walczyli o to, by być narodem, to muszą pokazać, jaki mieli w tym cel. Co to znaczy być narodem? Dbać o swoje interesy. Można tak robić dyktując swoje warunki, inaczej się nie da."
  • ZaJobbiki i Ruchaczy to czynem zwalczają GWnojady i inne POstempaki oraz Antify. Eden natomiast na te kacapskie tituszki plwa i odwraca się od nich z obrzydzeniem. Shalom
  • dyzio napisal(a):
    Był nim Prymas Tysiąclecia. Był Księciem- Założycielem. Jan Paweł Wielki był pierwszym Królem-Nauczycielem.

Teraz wielka postacią jest Jarosław Kaczyński. Po nim nastąpi korowód wielkich postaci.

Wczoraj Beata niespodziewanie urosła do rozmiaru postaci historycznej. Andrzej też ma się nieźle.

• Właśnie o tym myślałem obserwując ich wizyty w Unii. Te postaci z Polski o plebejskich nazwiskach wyglądały prawdziwie i godnie na tle urzędników europejskich. Debata w Strasburgu- Beata kontra istne panoptikum ludzi bez charyzmy, jakichś cieni. Dobrze, ze mogliśmy to oglądać na żywo.
  • A ja się mało nie popłakałem przy tym Czechicie, co się przyznał do bycia Polakiem.
  • Będzie wiele takich wzruszeń
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    A ja się mało nie popłakałem przy tym Czechicie, co się przyznał do bycia Polakiem.
    BTW - czy kto w końcu wpadnie na biznesowy projekt produkcji takich plakietek? Zeszłyby jak ciepłe bułeczki. Ja bym zanabył i dumnie nosił. Bo to nosić można tylko dumnie.
  • celnik.mateusz napisal(a):
    Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    A ja się mało nie popłakałem przy tym Czechicie, co się przyznał do bycia Polakiem.
    Ja się o mało nie popłakałem, oglądając Mikkego.
    Przyznam, że ja też. Ale głównie z końcówki - to "A poza tym sądzę, że Unia Europejska powinna być zniszczona" mnie rozwaliło. I nie chodzi o to czy tak ma być czy nie, ale o samą formę. ZNISZCZONA, he, he, cymbał jeden !

JORGE>
  • JORGE napisal(a):
    celnik.mateusz napisal(a):
    Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Ja się o mało nie popłakałem, oglądając Mikkego.
    Przyznam, że ja też. Ale głównie z końcówki - to "A poza tym sądzę, że Unia Europejska powinna być zniszczona" mnie rozwaliło. I nie chodzi o to czy tak ma być czy nie, ale o samą formę. ZNISZCZONA, he, he, cymbał jeden !

JORGE>

No przecież jawnie pozuje na Katona Starszego, który Kartaginę chciał niszczyć. Korwin jako Katon Najmłodszy!
  • Po zastanowieniu stwierdzam, że tekst nie jest taki głupi. Na prawdę przed Polską są świetne perspektywy. Wystarczy wstać.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.