Skip to content

Pakt Waszyngton - Moskwa

DMCDMC
edytowano March 2015 w Forum ogólne
Najwyraźniej Kijów będzie teraz musiał prowadzić prowadzić walkę na dwa fronty, przynajmniej te dyplomatyczne. Stany Zjednoczone zażądały bowiem, aby Ukraina natychmiast przyznała specjalny status regionom kontrolowanym przez separatystów, uchwaliła dla nich amnestię i już w lipcu przeprowadziła tam wybory.
http://kresy24.pl/80590/ukraina-w-politycznym-potrzasku-obama-docisnal-poroszenke-do-sciany/
«1

Komentarz

• A teraz: Jestem se Poroszeńką i se myślę. Łoki, Obejma nie lubi mię, trudno przeczekam. A któż tam w kolejce? Drumpf i Hilaria. Lepiej czy gorzej?
  • edytowano April 2016
    No deal jest w zasięgu ręki tylko płatnik się buntuje. Płatnikiem jest oczywiście Ukraina, a cena to Donbas i Krym. No Zachód dołoży zniesienie sankcji. Nie bardzo wiemy za co ta cena. W każdym razie wiemy, że nie za przysługi dla Ukrainy tylko za bliżej nieokreślone przysługi dla naciskających. Można domniemywać, że ochotniczo zredukowaną Ukrainę naciskający łaskawie przyjmą do "wielkiej rodziny państw miłujących pokój i demokrację" ale już niekoniecznie do NATO i UE. W zamian Ukraina dostała już awansem Balcerowicza i może się przygotowywać do terapii szokowej i prywatyzacji tego co zostanie z masy upadłościowej po odcięciu Krymu i Donbasu.Znam trochę Ukraińców i podejrzewam, że znowu poleje się krew tylko że dużo obficiej. To może już nie być tylko ukraińska i rosyjska krew.
  • A czyja jeszcze?
  • Nie mam pojęcia. Jak Ukraińcy zaczną na poważnie, to jest na terenie Rosji zamiast u siebie, to trudno przewidzieć ciąg dalszy. Raczej należy podziwiać ich powściągliwość, zważywszy że obrona do tej pory opierała się w znacznej mierze na ochotnikach, a w Rosji żyje 2-3 miliony Ukraińców. Sama Rosja też szuka kolejnych punktów zapalnych bliżej NATO więc Naddniestrze oraz Gruzja nasuwają się same.
  • Jeżeli Yankee sprzedadzą Kacapii kałmucko-astrachańskiej czarnopodniebiencow sprzedadzą i bugodrzan. To tylko kwestia czasu i ceny
  • Bugodrzan już chyba parę miesięcy temu sprzedali, no nie?
    Zostali Polacy walczący z niedobitkami bugodrzańskimi.

=
    Polska jednak nie była częścią ZSRR i jest to duża różnica.
  • qizqiz
    edytowano April 2016
    romeck napisal(a):
    Bugodrzan już chyba parę miesięcy temu sprzedali, no nie?
    Zostali Polacy walczący z niedobitkami bugodrzańskimi.

=
    Polska jednak nie była częścią ZSRR i jest to duża różnica.
    Dla Ruskich tak.
    Dla Amerykanów żadna różnica.

Zanim tą Ukrainę sprzedadzą Rusom, to muszą z niej zrobić spaloną ziemię. Ist kołst kapital fands, czyli pobratymcy Jaceniuka i Złotej Żulii wydedukowali sobie "po co jeździć do Afryki i tam szabrować, malarię i hiva można złapać. A tu w środku Heartlandu jest taka przyjemna miejscówa. Zróbmy tam jumę, a jeszcze kobiety piętkne, to i sobie poużywamy".
    Więc tak od ręki tej Ukrainy Rusom nie puszczą, bo co by z tego mieli? Podłączają dreny, a skurwysyn z Polszy jest jednym z nich.
    Ciekawym1 raczej, czy Sakaszwili to taki dren, czy tylko amerycki ajent- i po co on tam, na kluczowym odcinku odeskim?
  • czy tylko amerycki ajent-

8 lat temu za takie pytanie zostawało się na FF ruskim agentem...
  • Times, they're a changing
  • edytowano April 2016
    qiz napisal(a):
    http://youtube.com/watch?v=CVjr7yaiVCw
    Na pewno nie wykluczaja mozliwosci wojny za pomoca Polski, ale nie sadze zeby to byl glowny plan. Za duzo tu maja zainwestowane.
  • Amerykanie? Niby co?
  • Dobre pitanie! W glowie mam tylko anegdotyczne przyklady, a przydalyby sie jakies cyferki. Gorzej, jesli te moje przyklady sie zsumuja do funta klakow...
  • qiz napisal(a):
    http://youtube.com/watch?v=CVjr7yaiVCw
    Patrzy mi to na cholernie inteligentną robotę made by .ru
    Zatem może zamiast samego filmiku coś bliższego o autorach tego dzieła Qizu byś powiedział? Bo z argumentów przytaczanych przez "aktora" tylko jeden daje mi do myślenia - brak odwołania ruchu bezwizowego w okręgu kalininingradzkim. Reszta to niezwykle sugestywnie sprzedana, klasyczna manipulacja.
  • Podobno Duda ma ogłosić swojego VP dzisiaj i ma to być Szydło.

Tzn Cruz i Fiorina chciałem powiedzieć.
  • Gosc z filmikow (jest jeszcze kilka z nim) mowi tak:
    - Amerykanie na pewno daza do wojny za pomoca Polski
    - Putin na pewno nie chce wjechac do Polski czolgami

No nie wiem, nie wiem. A i gdzie mozna cokolwiek sie o nim dowiedziec?
  • mmaria napisal(a):
    Zatem może zamiast samego filmiku coś bliższego o autorach tego dzieła Qizu byś powiedział? Bo z argumentów przytaczanych przez "aktora" tylko jeden daje mi do myślenia - brak odwołania ruchu bezwizowego w okręgu kalininingradzkim. Reszta to niezwykle sugestywnie sprzedana, klasyczna manipulacja.
    a odwołanie (tzn. brak) Schnepfa i reszty ubeckich ambasadorów?
    brak zniesienia ustawy 1066 ?

• Wildcatter napisal(a):
    Podobno Duda ma ogłosić swojego VP dzisiaj i ma to być Szydło.

Tzn Cruz i Fiorina chciałem powiedzieć.
    Po ostatnich zwycięstwach Trumpa w stanach wschodniego wybrzeża- to już po ptokach.
  • Czy ja wiem czy po ptokach. Republikański establishment ale i tea party patrzą na Trumpa z przerażeniem. Więc bedą kombinować jak go nie nominować.
  • qiz napisal(a):
    mmaria napisal(a):
    a odwołanie (tzn. brak) Schnepfa i reszty ubeckich ambasadorów?
    brak zniesienia ustawy 1066 ?

Mam również swoją listę zarzutów do PiS, ale co z tego?
    A poza tym nie odpowiedziałeś na moje pytanie, czyjego autorstwa szajs tu zaprezentowałeś?
  • mmaria napisal(a):
    czyjego autorstwa szajs tu zaprezentowałeś?
    No właśnie. Na sąsiednim forum ten pan biega za tituszkę z herbatką narodową w tle.
  • Pan gada, każdy sobie może posłuchać, przetrawić, a nie od razu spijać z jego ust krynicy herbatkę narodową.
    Ja na ten moment próbowałem znaleźć jakoweś wzmianki o Polsce w PNAC i nie udało się. Ktoś inny?
  • Project for the New American Century
    Think tank
    The Project for the New American Century was a neoconservative think tank based in Washington, D.C. that focused on United States foreign policy. Wikipedia
    Founded: 1997
    Chairman: William Kristol
    Ceased operations: 2006
  • I co? i co? :D

A serio - po mojemu - piękny przykład agenta wpływu. Nie wiem, czy ruskiego, czy pruskiego. Ale z pewnością antypolskiego (no i antyamerykańskiego). Absolutne minimum, to nawiedzony dureń.
    Wniosek - nie wolno takich filmików rozpowszechniać.
  • - Zgadzamy się, że naszym przekazem jest dialog i obrona. Wzmacniamy nasze możliwości odstraszania i obrony. Ale na takim fundamencie wczoraj zapadła szeroka zgoda, że NATO powinno dążyć do zwołania nowego spotkania Rady NATO-Rosja przed szczytem w lipcu. Teraz będziemy szukać praktycznego sposobu, żeby zorganizować spotkanie - powiedział Stoltenberg.
    Nic o nas bez Mongoła.
  • extraneus napisal(a):
    - Zgadzamy się, że naszym przekazem jest dialog i obrona. Wzmacniamy nasze możliwości odstraszania i obrony. Ale na takim fundamencie wczoraj zapadła szeroka zgoda, że NATO powinno dążyć do zwołania nowego spotkania Rady NATO-Rosja przed szczytem w lipcu. Teraz będziemy szukać praktycznego sposobu, żeby zorganizować spotkanie - powiedział Stoltenberg.
    Nic o nas bez Mongoła.
    Jedyny słuszny i świetlisty szlak wyznaczył nam Komendant:

ja przegrałem swoje życie. Nie udało mi się powołać do życia dużego związku federacyjnego, z którym świat musiałby się liczyć.
  • Ann Aplebaum została szefową europejskiej części Global Opinions - sekcji internetowego The Washington Post.

http://www.press.pl/tresc/44113,anne-applebaum-szefowa-europejskiego-dzialu-opinii-_the-washington-post_
  • extraneus napisal(a):
    Ann Aplebaum została szefową europejskiej części Global Opinions - sekcji internetowego The Washington Post.

http://www.press.pl/tresc/44113,anne-applebaum-szefowa-europejskiego-dzialu-opinii-_the-washington-post_
    A że tak po frondelkowemu zapytam - oni jeszcze ze sobą chodzą? Tzn. państwo niedoszli sołtysostwo.
  • edytowano May 2016
    A dlaczego by nie?
  • Pytanie w którą stronę.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.