Sezon zbieracko-łowiecki 2016
Rozpoczęty.
Sam nie łowię i nie poluję, ale jak ktoś lubi, to niech opisuje
Tydzień temu w silnym składzie 5 osób uzbieraliśmy łącznie pół maślaka (tyle z niego zostawili mieszkańcy lasu). Dzisiaj samosam zwiozłem do domu 4 maślaki (chyba rdzawobrązowe, ale głowy nie dam). Tradycyjnie już, okolice m. Chojnik, powiat ostrowski, Polonia Maior.
Generalnie w lesie dosyć sucho, dużo bardziej, niż tydzień temu. Na ten tydzień zapowiadane są opady, mam nadzieję, że będą.
Jeśli sprawdzą się prognozy o generalnie ciut chłodniejszym a przy tym deszczowym i burzowym lecie, sezon może być ciekawy.
Darz bór!
Sam nie łowię i nie poluję, ale jak ktoś lubi, to niech opisuje
Tydzień temu w silnym składzie 5 osób uzbieraliśmy łącznie pół maślaka (tyle z niego zostawili mieszkańcy lasu). Dzisiaj samosam zwiozłem do domu 4 maślaki (chyba rdzawobrązowe, ale głowy nie dam). Tradycyjnie już, okolice m. Chojnik, powiat ostrowski, Polonia Maior.
Generalnie w lesie dosyć sucho, dużo bardziej, niż tydzień temu. Na ten tydzień zapowiadane są opady, mam nadzieję, że będą.
Jeśli sprawdzą się prognozy o generalnie ciut chłodniejszym a przy tym deszczowym i burzowym lecie, sezon może być ciekawy.
Darz bór!
Otagowano:
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Darz bór!
Właśnie dziś wzięło mnie na wspomnienia i w związku z nimi na łowy w sklepie myśliwskim.
Podobuje mięsię, bo stara już baaardzo stara
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
http://grzyby.pl/foto/wystepowanie-SK.htm
Mój pierwszy w życiu nie-jesienny prawdziwek i do tego majowy! Jestem szczęśliwy!
(ta sama miejscówka co ostatnio)
Moje "operacyjne" rejony - Dolny Śląsk i południowa Wielkopolska - nie są zbyt płodne przed VIII/IX, dlatego tegoroczne majowe maślaczki i borowik tak mnie cieszą
Las - znowu południowa wielkopolska - absolutnie cudowny! Bardzo ciepło, to prawda, ale po ostatnich opadach nie jest wcale sucho, nie kurzy się, piękna nasycona zieleń, zapach żywicy, śpiew ptaków, przemykające sarny! Do lasu marsz!
Tymczasem w lasach szansa na prawdziwe jagodowe żniwa, pięknie obrodziły! Warto wybrać się do lasu po jagódki a przy okazji samemu się przekonać, ile roboty trzeba włożyć w zebranie choćby litra!
Sezon smardzowy w pełni, a już są udokumentowane doniesienia o pierwszych maślakach (18 kwietnia - śląskie, 29 - lubuskie)
Darz bór!