Niezła gra aktorska. Nie przeszkadzałoby mi nawet baaaardzo wolne tempo scenariusza, gdyby nie dziwaczne przeskoki akcji wybijające z rytmu oglądania. W połączeniu z tym - niestety odpuściłem go sobie (a trochę szkoda - świetna rola Anthony'ego Hopkinsa).
Mnie również przypadł do gustu. Zastanawia mnie tylko, jak wygląda świat poza granicami parku. Czy hosty wykorzystywane są do celów wyższych niż marna (przepraszam... nie taka marna) rozrywka?
Serial nabiera nowego potencjału. Do 7 odcinka zanosiło się na westernową wersję Blade Runnera, z klasycznym pytaniem Dicka. Ale później, hmmm. Może to wszystko zmierza w stronę innego pytania Dicka, ale znanego z Ubika, co i kto jest rzeczywistością ? Albo tak jak w Truman Show, cały cyrk jest zorganizowany dla jednej osoby ? Jest też parę wskazówek, które świadczą, że wszyscy są tam maszynami. Gdzie i kiedy goście śpią ? Niektóre scenariusze są jednodniowe, co się dzieje wtedy z gośćmi ? Podobnie jak jest ze zbieraniem trupów, gdzie są wtedy goście ? Jakoś nigdy ich nie ma. Jakby ktoś zrobił pauzę nie tylko robotom, ale wszystkim.
Serial może też podążać w stronę nieistnienia realnego świata, za granicą parku nie ma niczego. Rożnie może być, akcja jest chyba tak skonstruowana, żeby nas wbić w fotel podczas ostatniego odcinka I sezonu. Musza czymś zaskoczyć. Serial może pójść też inną drogą niż film, proszę jednak żeby ci którzy znają film nie spojlerowali.
Sezon 1 dobiegł końca. Nie wiem czy jest sens robić następny, nie wiem jakie są plany. Generalnie jest to na pewno bardzo dobre kino. Dopracowane w 100%, do scenariusza nie można się też przyczepić zupełnie. Mnie jednak zagadki nie porwały, w akcję się nie wkręciłem, w klimat również. Jestem po prostu innego typu odbiorcą.
Mnie natomiast serial w pełni usatysfakcjonował; tak całość, jak jego ukoronowanie. Zupełnie trafia w moją wrażliwość. Liczę na kolejny sezon. Swoją drogą, Michael Crichton, czyli twórca koncepcji serialu, jest również autorem Parku Jurajskiego; czy fakt ten nie stwarza przypadkiem możliwości do daleko idącego twórczego rozwinięcia fabuły w ewentualnych kolejnych sezonach? Już pewne wydarzenia w dopiero co zakończonym, dawały podstawy by tak właśnie sądzić (proszę wybaczyć tę eliptyczność, ale odwołuję się do własnych dość mglistych wspomnień //oto jest moment, kiedy to ubolewam nad wątłością swej pamięci// na temat kilku teorii dotyczących potencjalnych kierunków, w których serial mógłby podążyć), z tego co pamiętam... Tak czy inaczej, finis coronat opus, lub dokonując pewnej reinterpretacji dla miłośników rzeczonego dzieła: "gwałtownych uciech i koniec gwałtowny".
Errata: Twórcy serialu potwierdzili, że sezon kolejny nastąpi, jednak najwcześniej w roku Pańskim 2018.
A ja czytałem równolegle spojlery Bo się pogubiłem. A tam stało, że film jednocześnie/równolegle dzieje się w trzech linaich czasowych! Młody Williams to stary Man In Black, ttd.... I spodobało mi się to rozwiązywanie zagadki która wcale nie została rozwiązana do końca.
Komentarz
Zastanawia mnie tylko, jak wygląda świat poza granicami parku. Czy hosty wykorzystywane są do celów wyższych niż marna (przepraszam... nie taka marna) rozrywka?
Serial może też podążać w stronę nieistnienia realnego świata, za granicą parku nie ma niczego. Rożnie może być, akcja jest chyba tak skonstruowana, żeby nas wbić w fotel podczas ostatniego odcinka I sezonu. Musza czymś zaskoczyć. Serial może pójść też inną drogą niż film, proszę jednak żeby ci którzy znają film nie spojlerowali.
Swoją drogą, Michael Crichton, czyli twórca koncepcji serialu, jest również autorem Parku Jurajskiego; czy fakt ten nie stwarza przypadkiem możliwości do daleko idącego twórczego rozwinięcia fabuły w ewentualnych kolejnych sezonach? Już pewne wydarzenia w dopiero co zakończonym, dawały podstawy by tak właśnie sądzić (proszę wybaczyć tę eliptyczność, ale odwołuję się do własnych dość mglistych wspomnień //oto jest moment, kiedy to ubolewam nad wątłością swej pamięci// na temat kilku teorii dotyczących potencjalnych kierunków, w których serial mógłby podążyć), z tego co pamiętam... Tak czy inaczej, finis coronat opus, lub dokonując pewnej reinterpretacji dla miłośników rzeczonego dzieła: "gwałtownych uciech i koniec gwałtowny".
Errata:
Twórcy serialu potwierdzili, że sezon kolejny nastąpi, jednak najwcześniej w roku Pańskim 2018.
Bo się pogubiłem.
A tam stało, że film jednocześnie/równolegle dzieje się w trzech linaich czasowych!
Młody Williams to stary Man In Black, ttd....
I spodobało mi się to rozwiązywanie zagadki która wcale nie została rozwiązana do końca.
http://films4free.net/serial-online/804-westworld/
strasznie dużo innych okien zię otwiera, ale się nauczyłem....
do każdego odcinka jest kilka linków