No gdybym był cyniczny to bym powiedział, że ani były KNF dotychczas ani Glapiński od pojutrza pozoranctwa nie uprawiali i uprawiać nie będą. Inaczej rozłożą akcenty. Znaczy różny będzie przedmiot aktywności i zaniechań. KNF Jakubiaka był niezmiernie aktywny kontrolnie wobec np Skoków, a jako mało ważne lub wręcz poza swoim zakresem uznał piramidy finansowe oraz firmy pożyczkowe. Wnikliwie i szczegółowo badał raporty bieżące niektórych spółek, a mniej dużych banków (filii jak chce los) zagranicznych. Z Glapińskim pewnie będzie na odwrót i to będzie postęp.
Przypominam tak dla porządku. Może jeszcze zadam proroctwo: sprawa zdechnie. Nic już więcej o niej nie będziemy słyszeć a za trzy lata przypadkiem się dowiemy, że od roku jest umorzona a ETPC zasądził Chrzanowskiemu odszkodowanie za bezprawny areszt. Pewnie na taki układ po cichu umówią się pan mecenas z panem prokuratorem.
O co pan Chrzanowski jest oskarżony? O napisanie na kartoniku dwu niegodziwych znaków: 1%. Na podstawie zeznania jednego świadka, jakby prokuratura nie znała zasady testis unus testis nullus.
Ale nawet jeśliby jakimś cudem udowodnią mu ów zbrodniczy czyn, powiązać rzeczy z korupcją nie będą umieli, to przekracza wyobraźnię nawet najbardziej rozgrzanego swądu.
Podobnie będzie z Bartłomiejem M. Chyba że zmienią artykuł, z którego go oskarżają. Noji mu coś udowodnią. Z Ahnieszką M. na tyle się wygłupili, że od razu pozwolili jej zeznawać z wolnej stopy. Pytanie dla dociekliwych, dlaczego byłemu posłowi Mariuszowi A. K. wystarczyła kaucja 50 tys., a za niezwykle przecież bogatszą od niego urzędniczkę Jagnę kazano zabulić dwa razy tyle. Uwaga - imię i naźwisko p. osła zbieżne z szefem z rodzimej bezpieki to ślad prowadzący na manowce.
No było że wyszedł. Co odsiedział to odsiedział. Charchy nadal nie zmyte. To nie był złodziej i łapówkarz tylko nieprofesjonalny naiwniak i polityczny palant. Za to jednak nie powinno się wsadzać na miesiące do aresztu i opluwać. A Czarnecki nadal chodzi wolno i w luksusie się pławi. Najgorsze ze nadal ma wpływ na cudze pieniądze.
Kiedyś napisałem proroctwo (którego znaleźć nie mogę), że o panu Chrzanowskim znowu usłyszymy za kilka lat, jak jakiś unijny trybunał zasądzi Polsce słone odszkodowanie za niesłuszne uwięzienie. Wtedy też się dowiemy, że sprawa jest od jakiegoś czasu umorzona.
Komentarz
kontekst jest zgrabnie wytłomaczony przez senatora Biereckiego wew wPolityce
O co pan Chrzanowski jest oskarżony? O napisanie na kartoniku dwu niegodziwych znaków: 1%. Na podstawie zeznania jednego świadka, jakby prokuratura nie znała zasady testis unus testis nullus.
Ale nawet jeśliby jakimś cudem udowodnią mu ów zbrodniczy czyn, powiązać rzeczy z korupcją nie będą umieli, to przekracza wyobraźnię nawet najbardziej rozgrzanego swądu.
Z Ahnieszką M. na tyle się wygłupili, że od razu pozwolili jej zeznawać z wolnej stopy. Pytanie dla dociekliwych, dlaczego byłemu posłowi Mariuszowi A. K. wystarczyła kaucja 50 tys., a za niezwykle przecież bogatszą od niego urzędniczkę Jagnę kazano zabulić dwa razy tyle. Uwaga - imię i naźwisko p. osła zbieżne z szefem z rodzimej bezpieki to ślad prowadzący na manowce.
Udało Ci się. Rozbawiłam się.
https://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/byly-szef-knf-marek-chrzanowski-opuscil-areszt-sledczy-w-katowicach,903984.html
Kiedyś napisałem proroctwo (którego znaleźć nie mogę), że o panu Chrzanowskim znowu usłyszymy za kilka lat, jak jakiś unijny trybunał zasądzi Polsce słone odszkodowanie za niesłuszne uwięzienie. Wtedy też się dowiemy, że sprawa jest od jakiegoś czasu umorzona.
👣
🐾
🐾
Teraz czekamy na rozprawę.
Nie skazali ostatecznie, ale kilka osób zajezdzili na śmierć. Doslownie
Na dziś jest wrzuta najtańsza z tanich. W żadnym kodeksie wariograf nie jest traktowany poważnie.
Taki scenariusz widzę.
A jak sprawy nie było, tak nie ma.