Skip to content

Robert Konieczny - mistrz

Arka Koniecznego najlepszym domem świata 2016 wg. prestiżowego Wallpaper* magazine.

Utalentowany architekt, który bardzo ciekawie opowiada o swoich projektach:

Można podziwiać (lub nie).
Strona autorska http://www.kwkpromes.pl
«1

Komentarz

• Ni bo my jesteśmy najlepsi we wszystkim.
  • Ja tam jestem konserwatysta dla mnie http://www.polskadrewniana.pl/ robi najlepsze projekty. O np. taki dom na bunkrze http://www.polskadrewniana.pl/dom-na-bunkrze/1129
  • Jeden z pięciu fortów kampanii wrześniowej '39 w Węgierskiej Górce służy po dziś dzień jako piwnica/fundamenty domu. Nie wiem jak to możliwe ale tak jest.
    Jeśli ktoś będzie w tamtej okolicy to proszę spytać o most Junacki na Sole i zapytać o bunkier, jest niedaleko w lesie. Trochę niżej pod nim znajduje się rzeczony obiekt a na nim murowany dom, zamieszkany do chwili obecnej.
    Bunkier ten nazywa się Włóczęga
    Tutaj o nim i pozostałych oraz o wydarzeniach września '39 na tych terenach.

http://polskapogodzinach.pl/bunkry-w-wegierskiej-gorce-westerplatte-poludnia/
  • Z czym nam kolega tu wyjeżdża??? Toć nie ma w Polsce wspanialszego miejsca, niż wszystko dookoła Żywca. Precz z Wisłą, Soła naszą rzeką!
  • Co do schronów bojowych z Węgierskiej Górki.
    Tubylcy zawzięcie nazywają je „fortami“- to tak jakby na karabin mówić muszkiet. A słówko „bunkier“ to w tym przykładzie jest jak „giwera“. Ale „bunkier“ jest bardzo w Polszcze popularny, „fort“ w tym zastosowaniu – tylko w tej miejscowości.
    A schron Włóczęga – nie ma się co oburzać – jest „w porządku”, a nawet jak na warunki polskie – „dobrze”.
    Przez lata „Włóczęga” stanowił taką terra incognita polskiej fortyfikacji, bo badacze przybywali na miejsce „nie szczędząc słów krytyki” właścicielowi budynku :-P, co niosło proste konsekwencje. Aż w końcu ktoś przyszedł i „zagadał po ludzku”. I okazało się, że w przedwojennej gorączce państwo polskie prywatnego terenu nie wykupiło. Po wojnie właściciel dostał zgodę na (prze)budowę. Zresztą - kilkanaście lat temu dom był wystawiony na sprzedaż. Natomiast – „co dobre jest” - jeszcze niedawno (oby do dziś) w schronie zachował się unikalny zestaw drzwi, elementów wyposażenia itp. W sąsiednich czterech schronach jest to rozkradzione.
  • qiz napisal(a):
    Z czym nam kolega tu wyjeżdża??? Toć nie ma w Polsce wspanialszego miejsca, niż wszystko dookoła Żywca. Precz z Wisłą, Soła naszą rzeką!
    Dom na bunkrze, a propo's wpisu Przemko
  • edytowano January 2017
    @mmaria

Problem moj z takiemi domami jest dwojaki:
    - ludziska uwierzyli, ze wojen juz nie bedzie: dom nie jest juz schronieniem tylko "rama"
    - polski dom bez swietego obrazu...
    a moglo byc tak pienknie: powrot panskiej Polski. Bo to przeca polski dwor XXIw. moglby byc. A tak, abklatsch z Szwajcarii:(

estetycznie, co sam Autor przyznal: tu musi byc widok - natura - krotko mowiac Pan Bog.
    bez Boga, estetycznie slabo.
  • balbina napisal(a):
    krotko mowiac Pan Bog.
    bez Boga, estetycznie slabo.
    O to, to! Odrzuciło mnie na widok tego betonowego bunkra na zboczu góry. Fuj.
    Ale, o dziwo, a może właśnie nie, znalazło to uznanie w oczach międzynarodowego gremium. Dla równowagi wrzuciłam "Dom po drodze" również projektu Koniecznego, akurat udanie wpisujący się w pejzaż, a jeszcze ciekawszy będzie jego "Dom w drodze".
    Swoistym curiosum jest "Dom bezpieczny".

Myślę, że genialnie to wyłapałaś - facet z ogromnym talentem, ale baaaardzo daleko od Boga.

• edytowano January 2017
    Ot, Świetny domek letniskowy.
    Natomiast polskadrewniana.pl - coś cudownego.
    Przypomina mi się postać Jana Sasa-Zubrzyckiego ocalającego unikalne, starożytne poskie budownictwo drewniane- książka (jedna z najważniejszych dla kultury naszej) "Cieślictwo polskie" i inne.

https://www.google.pl/search?q=cieślictwo+polskie&espv=2&biw=1366&bih=662&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjJlY6p6cHRAhWDFywKHZmHAJ0Q_AUIBygC&dpr=1
  • Ach , gdybyż znalazła się firma projektancka/ wykonawcza przywracająca tradycję kunsztu dawnych Polaków, wg książek Sasa-Zubrzyckiego!

• To jest zgrzyt estetyczny.
    Ten dom jest ciałem obcym w sielskim krajobrazie. I zaśmieca piękny krajobraz podobnie jak gruz, albo zepsuta pralka wyrzucone do lasu przez wandala. Beton to budulec miast i osiedli; beton w takim miejscu jak to, jest po prostu bunkrem.
    Z sielskim pejzażem komponuje się tylko drewno (ew. glina, słoma itp.).
  • OIDW świnie w betonowym chlewie nie lubią przebywać, a żyją dużo krócej... To nie jest materiał dla istot żywych.
    Z betonu to może być parking wielopoziomowy.
  • dyzio napisal(a):
    Ach , gdybyż znalazła się firma projektancka/ wykonawcza przywracająca tradycję kunsztu dawnych Polaków, wg książek Sasa-Zubrzyckiego!

Polska drewniana się nadaje, obejrzyj sobie ich realizacje w galerii na fejsiku - potrafią, ale takich realizacji jest mało. Na razie to my jesteśmy na etapie wyrastania ze stawiania domków podhalańskich po całym kraju.
  • dyzio napisal(a):
    Przypomina mi się postać Jana Sasa-Zubrzyckiego ocalającego unikalne, starożytne poskie budownictwo drewniane- książka (jedna z najważniejszych dla kultury naszej) "Cieślictwo polskie" i inne.
    Nie znałem, cudne, dzięki! Poproszę więcej, jestem wielgim fanem budownictwa drewnianego.
  • No niestety, z komuny, biedy i bylejakości spłodzona została tandeta. Budujący myśli: po co ładować 10-20 tysięcy w architekta, jak można za tysiaka kupić projekt z katalogu? Tak ludzie myślą, dokładają przeróbki (a, trzasnę se jeszcze parę okien dachowych, zaadaptuję poddasze, a na ganku dołożę 4 kolumienki) i wychodzą koszmary...
  • edytowano January 2017
    No właśnie, przeróbki... projekty katalogowe nie są złe. Złe sa plany zagospodarowania. Jakiż szok przeżyli moja siostra z mężem gdy przystępowali do budowania domu pod Poznaniem i okazało się, że mają sporo ograczeń, co do wysokości domu oraz sposobu pokrycia dachu i koloru dachu! Hehe. Wiecie, automatycznie włączyła im się durna przekora, że nie będzie im urzędas mówił jak mają wydawać swoją krwawicę. Koniec końców cieszą się że mieszkają w okolicy która wygląda spójnie, ale oczywiście nadal są zdania że to nie urzędnika rola. ;)
  • Szczytniczka z przystrzeszkiem! - niechby to przeczytał jakiś Anglik :-D

PS. Dyziu, piękne to jest.
  • Tłocznia "Powściągliwość i praca" :) A jakie "zachęcenie na kolejnej stronie! Dzięki dyzio, kurde ja się uczyć muszę, za tydzień mam zjazd...
  • A mnie się podobają betonowe domy. Może nie w takim ekshibicjonistycznym stylu, który panuje ostatnio w architekturze, ale nie miałbym nic przeciwko surowym betonowym ścianom wewnątrz.
  • Ale beton jest toksyczny.
  • edytowano January 2017
    Przemko napisal(a):
    Tłocznia "Powściągliwość i praca" :) A jakie "zachęcenie na kolejnej stronie! Dzięki dyzio, kurde ja się uczyć muszę, za tydzień mam zjazd...
    zobacz chociaż jaka róznorodność boków stodoły.

I komentarz Sasa do betonu:
    "Tymczasem oschłość nudna a beztreściwa dziwactw nowoczesności jest
    objawem samych głupstw jednodniowych i pychą obecnie ludzką nadętych."
  • Ten dom jest brzydki i wygląda na zimny, choć może w środku jest nawet ciepło. Nie ma duszy. Nie pasuje do otoczenia.
  • edytowano January 2017
    Ludziom wydaje się, że jak inne niż powszechne, to już piękne.
    Beton jest paskudny i zawsze kojarzyć się będzie z blokowiskami, bunkrami, halami i innymi budowlami przemysłowymi. Teraz usiłuje się oblepiać styropianem i tynkować betonowe potworki z ubiegłego wieku, żeby tak nie straszyły. Wśród elit ostatnio zaczęto lansować modę na beton: jakieś fragmenty ścian w domkach, kominki, czy nawet całe ściany z pozostawioną fakturą po drewnianym szalunku. Rozumiem, że komuś może spodobać się to, zwłaszcza jeśli dotychczasowe życie spędzał w bogatej willi. Odrobina surowości dodaje jego życiu pikanterii.
    image
    Taką ścianę miałam w łazience mojego pierwszego mieszkania.
    Jestem mieszkanką betonowego bloku, w betonowej pustyni, od ok. 40 lat i nie chciałabym zamieszkać w betonowej Arce. I tak nie popłynie...
    No, chyba że nie miałabym wyboru, jak do tej pory.

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• A, Robert Konieczny może zostać "Człowiekiem Roku 2016".
    Tu plebiscyt:
    http://katowice.naszemiasto.pl/plebiscyt/karta/robert-konieczny,37962,1659768,t,id,kid.html
    Robert Konieczny, jeden z najczęściej nagradzanych i najbardziej uznanych polskich architektów i szef katowickiej pracowni KWK Promes. Zdobywca wielu nagród, których ukoronowaniem jest Nagroda World Building of the Year 2016, jedna z najważniejszych nagród w świecie architektury, która trafiła po raz pierwszy do Polski, za Muzeum Centrum Dialogu Przełomy w Szczecinie.

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• edytowano January 2017
    Dom Roku na Świecie 2006 stoi pod Opolem
    image
    - też R. Koniecznego
  • ktoś tam w ogóle mieszka?
    pierwsze skojarzenie: akwarium, zoo,
    drugie: Big brother
    więc może jakiś ekshibicjonista, albo celebryta, który uwielbia być obserwowany przez cały świat z transmisją online podczas doniosłej czynności mycia zębów
  • edytowano January 2017
    AnnaE napisal(a):
    (...) Beton jest paskudny i zawsze kojarzyć się będzie z blokowiskami, bunkrami, halami i innymi budowlami przemysłowymi.
    Beton to tylko materiał i sensownie użyty da dobre efekty wizualne. Ja przeżyłem całe dzieciństwo na blokowisku z II poł. lat 80. i nie było to dla mnie traumą estetyczną.
    Teraz usiłuje się oblepiać styropianem i tynkować betonowe potworki z ubiegłego wieku, żeby tak nie straszyły.
    Chodzi o oszczędzanie na ogrzewaniu, a nie względy estetyczne. Termoizolacje to jeden z największych grzechów estetycznych w polskich miastach. Ze znanych mi przypadków 90% to pogorszenie tego, co było.
  • NIe no, od termoizolacji to się odpieprzcie. Nie można mieć pretensji do biedaka, że ma nieeleganckie ciuchy, gdy nie starcza mu na jedzenie.
    Dzięki termoizolacjom miliony polskich rodzin:
    1. żyją w lepszych warunkach
    2. wydają mniej pieniędzy na utrzymanie lokalu.
  • qiz napisal(a):
    NIe no, od termoizolacji to się odpieprzcie. Nie można mieć pretensji do biedaka, że ma nieeleganckie ciuchy, gdy nie starcza mu na jedzenie.
    Dzięki termoizolacjom miliony polskich rodzin:
    1. żyją w lepszych warunkach
    2. wydają mniej pieniędzy na utrzymanie lokalu.
    +1
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.