Skip to content

Marian Kowalski

2

Komentarz

• los napisal(a):
    O tym, że jednak nie należy nadmiernie przedkładać posłuszeństwa nad sumienie i zdrowy rozsądek.
    Luter też tak sobie pomyślał.

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• loslos
    edytowano January 2017
    Masz rację Anno, posłuszeństwo przed sumieniem, zdrowym rozsądkiem i tradycją.

Dlatego, proszę mi tu nie obrażać Martina Lutra, który świętym może jeszcze nie został ale przez Papieża Franciszka jest bardzo ceniony. Słuchać się!

image
  • Czy Luter chciał źle? Chciał tylko naprawy Kościoła.
    Reszta, to dzieło... estetów.

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."

• Wszystko się rozpada. Teraz budowę trzeba zaczynać od dymu z komina.
  • Chciał źle, już w 95 punktach chciał źle. A im dalej tym gorzej.
  • los napisal(a):
    Chciał źle, już w 95 punktach chciał źle. A im dalej tym gorzej.
    Pewnie też był estetą.

*

• Chciwcem.
  • los napisal(a):
    O tym, że jednak nie należy nadmiernie przedkładać posłuszeństwa nad sumienie i zdrowy rozsądek.
    Widzi Kolega, sumienie jest instancją najbliższą, ale nie ostateczną. Zarówno sumienie, jak i zdrowy rozsądek podlegają w ciągu życia jakiejś formacji. Powstaje pytanie, przez kogo dajemy się formować? Zgadzam się, że nie można postępować wbrew sumieniu, nierzadko jednak, postępując w zgodzie z sumieniem, trwamy w błędzie.

Co do posłuszeństwa... każdy przypadek jest inny, ale skłaniałbym się ku tezie, że granicą posłuszeństwa jest niegodziwość.
  • Wszystko fajnie, ale czy rozwodnicy mogą przystąpić do komunii?
  • Nie wiem, moj wujek ktorego żona zostawiła i odeszła do innego, normalnie do Komunii przystępował. Ale oni rozwodu nie mieli, a on żył sam, bez innej kobiety u boku. Jak tam u ciotki z tym było to nie wiem.
    Z tym że to było juz jak pacholęciem byłem, jakie 30 lat wstecz.
  • @marniok
    ad wujka - i tak jest dziś

@raste
    Nie mogą. Natomiast część biskupów uważa (zresztą od dawna) że można i adhortacja papieża Franciszka o tym m9
  • Rozwodnicy żyjący w czystości nie mogą?
  • Uprzejmie uprasza się:
    O uzywanie pełniejszych, bardziej precyzyjnych wypowiedzi....................

Rozwodnicy.......JACY???? a) ślub koscielny i rozwód kościelny czy b) ślub cywilny i takiż rozwód
    Rozwodnicy.....JACY? Ponownie chajtnięci kościelnie czy chajtnięci cywilnie.

itd itd

A tak z lakonicznego: "ale czy rozwodnicy mogą przystąpić do komunii?" wychodzi tyle co z pytania "ale czy krowy mogą jeździć ciężarówkami?"

Na oba pytania TAK.
  • Wchodzę sobie w poniedziałek na forum i oczom nie wierzę! Toż to czytając niektóre wpisy można mieć wrażenie, że wystarczy być za PiSem i już można jechać po Papieżu. Jak Tomek Torkłemada zacznie chwalić 500+, to zaczniecie chodzić na Tridentinę?

Sam wyłączyłem nagranie, gdy zaczęło się szkalowanie Franciszka. Dopiero później dokończyłem, gdy przeczytalem u innych, że zaczęło się nieźle po wejściu Bratkowskiej :-) Najlepsze, że wszystko wskazuje na to, że na prochach feministki mówią ludzkim głosem. Bo co by o niej nie mówić, to rzeczowo się wypowiedziała, dlaczego taki Marian pojawił się w przestrzeni publicznej, że jest odpowiedzią na nastroje społeczne, które wywołały poprzednie rządy i wspierające je elity.
  • Fatus ok. Życie to nie algorytm.
  • extraneus napisal(a):
    Nie śledzę tego jakoś szczególnie, ale akurat ONR jest raczej prorządowy.
    Nie mam teraz bezpośrednio znajomych w ONRze i oficjalnego stanowiska nie znam, ale PiS robi dużo, by zyskiwać ich sympatię. Przecie ONR to lewica prawicy, więc socjalne pomysły PiSu są zgodne z ich programem. Co innego eNDecja, albo część MW, gdzie są różne frakcje gospodarcze.
  • @Ferb

"feministki mówią ludzkim głosem. Bo co by o niej nie mówić, to rzeczowo się wypowiedziała, dlaczego taki Marian pojawił się w przestrzeni publicznej, że jest odpowiedzią na nastroje społeczne, które wywołały poprzednie rządy i wspierające je elity."

ale w ktorym momencie wypowiedziala sie merytorycznie: w Polsce narasta niezadowolenie spoleczne?
    co tzn. "Taki Marian" - ilu mamy takich uczciwych ludzi w Polsce?
    ja uwazam, ze stanowczo za malo.
  • balbina napisal(a):
    @Ferb

"feministki mówią ludzkim głosem. Bo co by o niej nie mówić, to rzeczowo się wypowiedziała, dlaczego taki Marian pojawił się w przestrzeni publicznej, że jest odpowiedzią na nastroje społeczne, które wywołały poprzednie rządy i wspierające je elity."

ale w ktorym momencie wypowiedziala sie merytorycznie: w Polsce narasta niezadowolenie spoleczne?
    co tzn. "Taki Marian" - ilu mamy takich uczciwych ludzi w Polsce?
    ja uwazam, ze stanowczo za malo.
    Słuchałam jednym uchem, ale zwróciłam uwagę, że jest przeciw KOD, bo wcale nie jest lewicowy. Niby żadne odkrycie, ale zaskoczyło mnie, że stać ją na tę trzeźwą obserwację (szczególnie w stanie mocno wskazującym)

• loslos
    edytowano January 2017
    ferb napisal(a):
    Wchodzę sobie w poniedziałek na forum i oczom nie wierzę! Toż to czytając niektóre wpisy można mieć wrażenie, że wystarczy być za PiSem i już można jechać po Papieżu.
    Po Papieżu raczej nie należy jechać i ja osobiście nie jadę, co nie zmienia faktu, że Papież do owego jechania bardzo zachęca, więc jak komuś się uleje, to ja to pryncypialnie potępię ale nie bez zrozumienia. Świętowanie Lutra to jednak sporawe zgorszenie. Ten pan i jego następcy naprodukowali sporo męczenników i teraz nie wiem - byli ci męczennicy po prostu głupi i nietolerancyjni? Jak na razie z ołtarzy nie zdejmują, choć byłoby to dość konsekwentne.

• Raczej sama nie postanowila byc przeciw KOD, to jest po prostu dobrze widziane w Razem i okolicach.
  • To ja przepraszam :)
  • edytowano January 2017
    .
  • ferb napisal(a):
    Wchodzę sobie w poniedziałek na forum i oczom nie wierzę! Toż to czytając niektóre wpisy można mieć wrażenie, że wystarczy być za PiSem i już można jechać po Papieżu. Jak Tomek Torkłemada zacznie chwalić 500+, to zaczniecie chodzić na Tridentinę?

Sam wyłączyłem nagranie, gdy zaczęło się szkalowanie Franciszka. Dopiero później dokończyłem, gdy przeczytalem u innych, że zaczęło się nieźle po wejściu Bratkowskiej :-) Najlepsze, że wszystko wskazuje na to, że na prochach feministki mówią ludzkim głosem. Bo co by o niej nie mówić, to rzeczowo się wypowiedziała, dlaczego taki Marian pojawił się w przestrzeni publicznej, że jest odpowiedzią na nastroje społeczne, które wywołały poprzednie rządy i wspierające je elity.
    Po prostu nie czuję się bezpiecznie kiedy za sterami jest Franciszek. Ja wiem, że to często jest tak że wyrywają z kontekstu jego słowa itd, ale brakuje tej jasności przekazu. Poza tym, Franciszek wszystkim co mówi i co robi, pasuje do tego świata, który już odchodzi. Świat zbudowany przez pokolenie '68 się kończy, a kościół jakby tego nie zauważył.
  • Papież-Trump to jest tylko w serialu ;)
  • Św. Piotr też nie był ideałem.
    "Moc w słabości się doskonali".

*

• raste napisal(a):Świat zbudowany przez pokolenie '68 się kończy, a kościół jakby tego nie zauważył.
    Bo papieskie młyny mielą powoli, upadek feudalizmu też zauważyli po jakiś dwustu latach,

• los napisal(a):
    raste napisal(a):Świat zbudowany przez pokolenie '68 się kończy, a kościół jakby tego nie zauważył.
    Bo papieskie młyny mielą powoli, upadek feudalizmu też zauważyli po jakiś dwustu latach,

Zauważyć zauważyli i postanowili że oleją tą społeczną nowinkę. Zresztą jakby co to do dziś olewają.... i stąd tesz problem z obecnym Franciszkiem.
  • raste napisal(a):
    Po prostu nie czuję się bezpiecznie kiedy za sterami jest Franciszek.
    A jak się okaże, że sznurki do sterów mają podczepieni reńscy progresiści, to będzie lepiej?
    Ot taki kwiatek z dorzecza jak reńskie sterowanie Franciszkiem przynosi opłakana skutki:
    Wielki mistrz Zakonu Maltańskiego, Robert Matthew Festing, ustąpił ze swojej funkcji. Decyzja zapadła po spotkaniu Festinga z papieżem Franciszkiem.
    (..)
    Festing wszedł w spór z Watykanem po jego decyzji o odwołaniu z funkcji wielkiego kanclerza Zakonu Maltańskiego, Niemca Albrechta von Boeselagera. Według doniesień medialnych, powód odwołania miał dotyczyć czasów, kiedy niemiecki baron był szpitalnikiem zakonu i nie zrobił nic, aby zabronić jego wolontariuszom w Afryce rozdawania prezerwatyw.
    Źródło tego smutnego newsa. Niestety informacje docierające powodują, że dobrotliwa postać nabiera niepokojącego sznytu...

• A czytali o tem, że dymisja Benedykta była zgrana w czasie z blokadą kont bankowych watykanu?
    I że wszystkie nitki prowadzą do Waszyngtonu, via kard. Danneels (z Belgii, czyli pewnie zboczeniec).... Sporo się dzieje, jak na pierwsze tygodnie Trumpa.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.