Można na razie uchwalić KRS i sady, a nad SN procedować dalej. Może temu służy opinia biura prawnego Senatu. Być może ustępstwo Prezydenta było błędem, ale to już fakt i trzeba iść dalej. To przeciągnęło sprawę i dało czas na zorganizowanie protestu i podkręcenie emocji. Więc trzeba wypić to piwo. Trzeba rozładować emocje i dalej przeciągać bo teraz jest odwrotnie - przeciąganie służy odbudowie narracji strony rządowej.
Zobaczymy co będzie wieczornym "orędziu" Tuska. To jest jawna ingerencja urzędnika UE w wewnętrzne sprawy kraju członkowskiego. Jak z tym wnioskiem dojść do ludzi ?
Moim zdaniem, pan prezydent Duda, jesli wierzyc w jego dobre intencje i nazywac jego decyzję błędem, nie wyciągnął wnioskow z blędu pana prezydenta Kaczynskiego, ktory to wskutek antyszambrowania Borusewicza i Romaszewskiego przedluzyl de facto o kilka dluuugich miesięcy procedownie nad ust lustracyjna, dajac pożywkę totalnej (tak, juz wtedy byla totalna) do darcia ryja, zamęczania tematem, przegrupowania i zebrania sil oraz przygotowania ataku. Tak wiec teraz mamy nie powtorke grudnia 2016, a powtorke pazdziernika 2006. Tak to widze.
Moim zdaniem, pan prezydent Duda, jesli wierzyc w jego dobre intencje i nazywac jego decyzję błędem, nie wyciągnął wnioskow z blędu pana prezydenta Kaczynskiego, ktory to wskutek antyszambrowania Borusewicza i Romaszewskiego przedluzyl de facto o kilka dluuugich miesięcy procedownie nad ust lustracyjna, dajac pożywkę totalnej (tak, juz wtedy byla totalna) do darcia ryja, zamęczania tematem, przegrupowania i zebrania sil oraz przygotowania ataku. Tak wiec teraz mamy nie powtorke grudnia 2016, a powtorke pazdziernika 2006. Tak to widze.
Niestety tak właśnie to się może potoczyć. Prezydent spotka się z Prezes Gersdorf w poniedziałek o 11-ej czyli do wtorku nie podpisze. Dobre w tym jest to, że może się ulice Warszawy rozładują i emocje nieco opadną. Złe jest to, że daje to czas totalnej. Już wygrał pijarowo Tusk który niestety dobrze wypadł w TVN w wywiadzie z Kolendą. Malują go jak męża stanu, mediatora a stad krok do arbitra którym powinien być Prezydent. Czyli Tusk:Duda 1:0. Złe jest to, ze teraz trzeba już negocjować i coś zmienić bo inaczej po co to opóźnienie. Negocjatorem jest zaś Prezes Gersdorf. Czyli Specjalna Kasta:Dobra Zmiana 1:0. To jednak nie koniec meczu.
KAnia napisal(a): mam coś takiego, że nie mogę oglądać i słuchać Tuska - jest to tak nieprzyjemne uczucie, że nie jestem w stanie się przemóc
Mam dokładnie tak samo. Przerażają mnie jego oczy. On nigdy nie patrzy wprost, nie umiem tego nazwać, wzrok ma skierowany wgłąb siebie, zacięte spojrzenie. Na żadnym zdjęciu nie wygląda, jakby patrzył rozmówcy w oczy. Słuchać też nie mogę, od razu wyłączam. To musi być zły człowiek.
Prędzej bym powiedziała, że desperacja. Może ma świadomość, że nawywijał, stąd ta dzisiejsza akcja. Przecież chyba wie, że nie ma prawa ingerować w sprawy wewnętrzne niezależnego kraju, a jednak to robi. Ze strachu? Po raz kolejny stanął po stronie totalnej, całkiem jawnie. Powinien być bezstronny. Stawia wszystko na jedną kartę, bo w razie klęski będzie przegrany w kraju. Tak to widzę.
KAnia napisal(a): mam coś takiego, że nie mogę oglądać i słuchać Tuska - jest to tak nieprzyjemne uczucie, że nie jestem w stanie się przemóc
Mam dokładnie tak samo. Przerażają mnie jego oczy. On nigdy nie patrzy wprost, nie umiem tego nazwać, wzrok ma skierowany wgłąb siebie, zacięte spojrzenie. Na żadnym zdjęciu nie wygląda, jakby patrzył rozmówcy w oczy. Słuchać też nie mogę, od razu wyłączam. To musi być zły człowiek.
zły to jest Putin - wiadomo, straszny zbrodniarz, złodziej i bandyta, a Tusk jest dodatkowo zdrajcą Putin jakoś tam wierzy w ideał wielkiej Rosji (nawet jeśli to chory, wynaturzony ideał), a Tusk jest gotów wiele poświęcić, żeby tylko zaszkodzić Polsce to chorobliwa nienawiść - nie z powodu jakiegoś innego celu, któremu Polska stałaby na przeszkodzie, ale dla samej nienawiści czyste osobowe zło
A może ich cel był bardziej przyziemny i konkretny - przykrycie nadwyżki budżetowej? Właśnie teraz pojawiły się rachunki.
Nadwyżka to bardzo wyraźny mesydż: Mamy dosyć kasy, nie będziemy kraść, w każdym razie nie więcej niż do tej pory.
Komuś takiemu Polak daruje powieszenie na hakach czołowych przedstawicieli palestry i opozycji, byle on sam mógł zrobić remont i wysłać dzieci na wakacje.
Bardzo możliwe.Początkowo było to dla przykrycia ogromnego sukcesu dyplomatycznego i obronnego (militaria i energetyka). Jego uwieńczeniem była wizyta Prezydenta Trumpa z jego przemówieniem i zgoda na Patrioty, szczyt Trójmorza z jego udziałem oraz wizyta pary książęcej z UK.
Ciąg dalszy wszystko wyjaśni ale na dziś nie wydaje mi się, by pan prezydent tak zwyczajnie przeszedł na drugą stronę. Po prostu - wzięła go ambicja i chciał pokazać kim jest. Obawiam się, że pokazał.
tak mi przyszło do głowy, że jeżeli polskie służby specjalne nie nadążają z wykrywaniem działań antypaństwowych, nie potrafią zapobiegać akcjom wymierzonym wprost w istnienie Polskiego Państwa (co jest przecież w końcowym efekcie czymś o wiele gorszym niż zamach terrorystyczny, bo grozi poniesieniem ogromnych strat ludzkich przez Polskę), to może też nie są w stanie zapewnić bezpiecznego miejsca na spokojne omówienie taktyki przez Prezydenta, rząd i klub poselski PiS? myślę, że dziś i jutro jest na to czas - ale czy jest możliwość (i wola, niestety)?
no, chyba że ta taktyka została już w szczegółach ustalona i jest właśnie realizowana punkt po punkcie, a ośrodkom wrogim wobec Polski służby pozwoliły się zdemaskować, wyjmując im żądło, tzn. całkowicie panując nad scenariuszem
KAnia napisal(a): no, chyba że ta taktyka została już w szczegółach ustalona i jest właśnie realizowana punkt po punkcie, a ośrodkom wrogim wobec Polski służby pozwoliły się zdemaskować, wyjmując im żądło, tzn. całkowicie panując nad scenariuszem
Myślę, że tak właśnie jest.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
KAnia napisal(a): no, chyba że ta taktyka została już w szczegółach ustalona i jest właśnie realizowana punkt po punkcie, a ośrodkom wrogim wobec Polski służby pozwoliły się zdemaskować, wyjmując im żądło, tzn. całkowicie panując nad scenariuszem
Myślę, że tak właśnie jest.
Nawet jeśli coś jest niedopracowane to wierzę w spójność obozu Dobrej Zmiany - spójność celów i intencji oraz uczciwość. Spójność przynajmniej w wielokącie: Prezes, Prezydent, Premier z fortami w głównych ministerstwach siłowych.To zaś oznacza, że mogą się zdarzyć błędy taktyczne nawet spore i lekki bałagan, ale wszyscy ważni gracze tego systemu będą korygować posunięcia w tym samym celu i kierunku. Zagrożeniem jest utrata większości na skutek stosunkowo niewielkich odstępstw (młody poseł, Gowin?).
Komentarz
<:-P
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Zobaczymy co będzie wieczornym "orędziu" Tuska. To jest jawna ingerencja urzędnika UE w wewnętrzne sprawy kraju członkowskiego. Jak z tym wnioskiem dojść do ludzi ?
*
Moim zdaniem, pan prezydent Duda, jesli wierzyc w jego dobre intencje i nazywac jego decyzję błędem, nie wyciągnął wnioskow z blędu pana prezydenta Kaczynskiego, ktory to wskutek antyszambrowania Borusewicza i Romaszewskiego przedluzyl de facto o kilka dluuugich miesięcy procedownie nad ust lustracyjna, dajac pożywkę totalnej (tak, juz wtedy byla totalna) do darcia ryja, zamęczania tematem, przegrupowania i zebrania sil oraz przygotowania ataku.
Tak wiec teraz mamy nie powtorke grudnia 2016, a powtorke pazdziernika 2006. Tak to widze.
Putin jakoś tam wierzy w ideał wielkiej Rosji (nawet jeśli to chory, wynaturzony ideał), a Tusk jest gotów wiele poświęcić, żeby tylko zaszkodzić Polsce
to chorobliwa nienawiść - nie z powodu jakiegoś innego celu, któremu Polska stałaby na przeszkodzie, ale dla samej nienawiści
czyste osobowe zło
Nadwyżka to bardzo wyraźny mesydż: Mamy dosyć kasy, nie będziemy kraść, w każdym razie nie więcej niż do tej pory.
Komuś takiemu Polak daruje powieszenie na hakach czołowych przedstawicieli palestry i opozycji, byle on sam mógł zrobić remont i wysłać dzieci na wakacje.
Bardzo możliwe.Początkowo było to dla przykrycia ogromnego sukcesu dyplomatycznego i obronnego (militaria i energetyka). Jego uwieńczeniem była wizyta Prezydenta Trumpa z jego przemówieniem i zgoda na Patrioty, szczyt Trójmorza z jego udziałem oraz wizyta pary książęcej z UK.
myślę, że dziś i jutro jest na to czas - ale czy jest możliwość (i wola, niestety)?
*