Skip to content

Jaki nick ma Meloni na forum?

1235»

Komentarz

• 1/3 Zgodnie z zapowiedzią, Szanowni Państwo. Poniżej wybrane cytaty z gościnnego felietonu premier 🇮🇹 Giorgii Meloni na łamach "Die Welt". Tytuł: "Dlaczego jestem prawicowcem". Potem, jest już tylko lepiej. I mocniej.👇

"Lewica nie lubi prawicy, to jest dość oczywiste. Nawiasem mówiąc, ja również nie lubię lewicy i nie robię z tego tajemnicy. Dziwne jest jednak to, że lewica twierdzi, że chce nam wyjaśnić, i nie tylko nam, jaka powinna być prawica. Dziennikarze, twórcy opinii, komentatorzy, politycy i mniej lub bardziej szanowani intelektualiści z lewicy poświęcają wiele czasu pytaniu, jak miło byłoby mieć „nowoczesną prawicę otwartą na dialog”. Czyniąc to, po raz kolejny ujawniają swoją rzekomą, ale nigdy nieudowodnioną, wyższość moralną, a nawet ośmielają się chcieć decydować, jaki powinien być ich przeciwnik. Chcieliby prawicy takiej, która nie zdobywa już głosów, takiej, która nie ma znaczenia i której łatwo się pozbyć. Bo jeśli prawica zadowala lewicę, to oczywiście nie zadowala już tych po prawej. Jeśli lewica głaszcze cię po głowie i gratuluje czegoś, to znaczy, że zrobiłeś coś złego. Dlatego upieram się, że wcale nie chcę zadowalać tych ludzi. Ich wrogość jest dla mnie jak Gwiazda Polarna, potwierdzająca, że ​​jestem na dobrej drodze."

2/3 Meloni dalej: "Lewica goni za utopiami. Myślenie lewicowe, wczoraj i dziś, jest ideologią w imię której jest się skłonnym usprawiedliwiać każdą formę ucisku i przemocy. Pod tym względem ideologiczne podżeganie ma wiele wspólnego z religijnym fundamentalizmem. Dotyczy to ogólnie każdej ideologii i każdej religii, ale w naszych czasach jest typowe dla lewicy i islamskiego fanatyzmu. Jeśli wierzę, że muszę wypełnić „wzniosłą i szlachetną” misję stworzenia lepszego świata i czyniąc to, podporządkować się woli Allaha, to moim obowiązkiem jest wyeliminowanie wszystkich, którzy próbują mi przeszkodzić. To właśnie robią terroryści. I to właśnie robi dyktatura o mentalności „jeden rozmiar dla wszystkich”, gdy odmawia swoim politycznym przeciwnikom podstawowych praw obywatelskich i prawa do wolności słowa. Nie bez powodu nazywam ich postępowymi fanatykami, którzy użyją wszelkich środków, aby zniszczyć swojego wroga. I tak jak w przypadku islamu, ich globalne podżeganie nieuchronnie prowadzi do konfliktu. Jaki jest jedyny sposób, jaki znają, aby stworzyć świat bez granic i różnic? Narzucając tę ​​wizję wszystkim. Nawet siłą."🧵

3/3 "Moja wiara jest moją tożsamością. Ta tożsamość jest fundamentem zachodniej cywilizacji. Korzenie Zachodu są klasyczne i chrześcijańskie. Dla myśli konserwatywnej demokracja i rządy prawa są nierozerwalnie związane z lojalnością narodową, a polityczna konstrukcja Europy nie może się powieść bez narodu. To prawda, że ​​prawica stawia człowieka w centrum. Umieszczenie człowieka w centrum oznacza przede wszystkim uznanie świętości życia, wyjątkowości każdej jednostki: właśnie dlatego dla mnie i dla nas obrona życia od poczęcia jest czymś więcej niż epicką walką. Jest to zasada niepodlegająca negocjacjom."

https://x.com/NowySwiat24/status/1930259700324381071

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.