Skip to content

Wybory, wybory i po wyborach - 2025

189111314

Komentarz

• edytowano 10 June

@dyzio powiedział(a):

@los powiedział(a):

@christoph powiedział(a):
    Tu kolega Morawieckiego starszego nieźle nawija
    Nieco ezoterycznie, ale ciekawe

Nigdy nie miałem dobrego zdania o IQ Wojtka ale chyba od naszej ostatniej rozmowy demencja się posunęła.

Profesor błędnie zestawia Nawrockiego z tymi Amerykanami jak filozoficzny neofita. Wyczuwa czas zmiany "przez skórę"-jak wszyscy- ale jak to tak po prostu przyznać? Lepiej mętnie szukać analogii...

...no dobrze, ale na czym ta "zmiana" właściwie miałaby polegać?

Nie mam na myśli zmiany nastrojów społecznych i dominujących światopoglądów w postaci powrotu do rzeczywistości po epizodzie odklejki.

Epizodzie - nie więcej przecież niż kilkanaście lat genderyzm i klimatyzm zataczają jakieś szersze kręgi społeczno-polityczne poza niszami społecznymi, które typowo charakteryzują wszelkie odklejenia, laboratoria odklejeń.

Mam na myśli na czym społeczno-politycznie-ustrojowo miałaby polegać ta zmiana? "Nowe średniowiecze"

Kiedy czytam wynurzenia tych jakichś Yarvisów Goldblumów itp. to przecież jest intelektualny komiks. Głębia utopijno-dystopijnych historyjek obrazkowych, filozofia Batmana.

To nawet nie jest poziom "zieeew", to jest poziom "parsk!"

• @Przemko powiedział(a):
    Ciekawe na kogo głosowali.

"Powstała Grupa Czołowych Polskich Naukowców Informatyków, zrzeszająca ponad 20 profesorów – laureatów prestiżowych nagród oraz członków międzynarodowych stowarzyszeń naukowych. Eksperci alarmują: [...]

Niektórzy wiem na kogo. Na PO wcale nie tak wielu.

• Sądząc po afiliacjach, nie dziwię się że wiesz :-)

• ...może się doczekają powrotu ministra Czarnka

No co? Taką mamy alternatywę.

• @Filioquist powiedział(a):
    ...może się doczekają powrotu ministra Czarnka

No co? Taką mamy alternatywę.

Ja swoją kandydaturę zachowam in pectore.

• A właściwie obie.

• Znaczy w dwóch pektorach?

• ...w którą stronę się nie obrócić

• A w koalicji trwają tendencje do całkowitego skolapsowania się....

• edytowano 10 June

WTEM:

Tłumaczenie maszynowe:

"Rabbi Shmuley Boteach

Warszawa, Polska — Moje relacje z Polską są głęboko osobiste. Mój dziadek pochodził z Łomży, miasta, które kiedyś kwitło żydowskie życie. Ten rodowód zaszczepił we mnie głęboką więź z Polską, ziemią, która kiedyś była sanktuarium dla Żydów uciekających przed prześladowania Polska nie była tylko schronieniem; była kolebką żydowskiej myśli, kultury i duchowości.

Decyzja Polski o ochronie miejsc takich jak Auschwitz i Birkenau jest świadectwem jej zobowiązania do zapamiętania okrucieństw popełnionych podczas Holocaustu. Te miejsca służą jako uroczyste przypomnienie przeszłości, zapewniając, że wspomnienia tych, którzy zginęli, nigdy nie zostaną zapomniane. Koniecznie trzeba uznać, że były to nazistowskie niemieckie obozy śmierci, a każda próba oznaczenia ich jako „polskie obozy śmierci” to rażące przekręcenie historii.

Podczas podróży do Polski znalazłem poczucie bezpieczeństwa i akceptacji, której niestety brakuje w niektórych innych częściach świata. Spacerując ulicami Warszawy lub Krakowa czuję poczucie spokoju i bezpieczeństwa. To ostro kontrastuje z doświadczeniami w takich miastach jak Nowy Jork, gdzie stawałem czoła zagrożeniom po prostu za bycie widocznym Żydem Wysiłki Polski na rzecz przywrócenia miejsc dziedzictwa żydowskiego, takich jak Warszawski Cmentarz Żydowski, pokazują jeszcze bardziej poświęcenie czcianiu historii

Zaangażowanie w otwarty i uczciwy dialog jest niezbędne dla uzdrowienia i zrozumienia. Miałem przywilej dyskutowania o złożonych sprawach historycznych z polskimi przywódcami, w tym wielokrotnie z polskim prezydentem Andre Dudą, którego żona Agata, pierwsza dama, jest Żydówką, oraz z moim przyjacielem, byłym premierem Mateuszem Morawieckim. Te rozmowy były naznaczone wzajemnym szacunkiem i wspólnym zaangażowaniem w stawienie czoła przeszłości, jednocześnie budując jaśniejszą przyszłość. To dzięki takim dialogiom możemy rozwiązać historyczne skargę i wspierać poczucie jedności."

• No to Brown będzie miał używanie ;)

• @adamstan
    Może jednak nie.

• edytowano 10 June

"Decyzja Polski o ochronie miejsc takich jak Auschwitz i Birkenau jest świadectwem jej zobowiązania do zapamiętania okrucieństw popełnionych podczas Holocaustu"

Okrucieństw popełnionych przez kogo? Zdanie zbudowane niestety tak, że ignoranci i osoby złej woli "przeczytają" je antypolsko, bo w tekście nie ma słówka ani o Niemcach, ani o mitycznych "nazistach", ani nawet o kosmitach.

• Okrucieństwa zostały popełnione.

• @W_Nieszczególny powiedział(a):
    "Decyzja Polski o ochronie miejsc takich jak Auschwitz i Birkenau jest świadectwem jej zobowiązania do zapamiętania okrucieństw popełnionych podczas Holocaustu"

Okrucieństw popełnionych przez kogo? Zdanie zbudowane niestety tak, że ignoranci i osoby złej woli "przeczytają" je antypolsko, bo w tekście nie ma słówka ani o Niemcach, ani o mitycznych "nazistach", ani nawet o kosmitach.

Niżej jest wytłumaczone, czyje to były obozy. Nie da się w każdym zdaniu powiedzieć wszystkiego.

• Faktycznie, przepraszam, podpaliłem się bez sensu.

• @JORGE powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):
    @JORGE zobacz:

No tak. Wszystko się zgadza. Jakiś czas temu zauważyłem zmianę mentalu ludzi, ale też i pisałem, że i ja mam dość, założyłem specjalny wątek o tym. Tyle, że cały czas, od zawsze właściwie, nie uważam, że podatki to kluczowy obszar który mnie hamuje. Nie ma teraz sensu o tym pisać, bo generalnie zgadzam się z większością tez zawartych w tym filmie.

Podsumowanie autora, na sam koniec, też dobre, bo tak dokładnie jest, chcemy wielu zabawek, ale bezkosztowo. Ale to, że silne państwo jest potrzebne, to w następnym odcinku, ciekawe czy dotrzymamy. W każdym razie - innej drogi nie ma.

To zobacz jeszcze to: "Ludowa twarz Konfederacji. Dlaczego robotnicy chcą głosować na Mentzena?"

https://klubjagiellonski.pl/2025/04/15/ludowa-twarz-konfederacji-dlaczego-robotnicy-chca-glosowac-na-mentzena/

• Gdyż nie widzieli, że Niemcem po dwóch piwach jest zwarzony.

• PSL się targuje do ostatniej godziny ;-)

• @posix powiedział(a):
    PSL się targuje do ostatniej godziny ;-)

Tak trzeba żyć!

• @Przemko powiedział(a):

@JORGE powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):
    @JORGE zobacz:

No tak. Wszystko się zgadza. Jakiś czas temu zauważyłem zmianę mentalu ludzi, ale też i pisałem, że i ja mam dość, założyłem specjalny wątek o tym. Tyle, że cały czas, od zawsze właściwie, nie uważam, że podatki to kluczowy obszar który mnie hamuje. Nie ma teraz sensu o tym pisać, bo generalnie zgadzam się z większością tez zawartych w tym filmie.

Podsumowanie autora, na sam koniec, też dobre, bo tak dokładnie jest, chcemy wielu zabawek, ale bezkosztowo. Ale to, że silne państwo jest potrzebne, to w następnym odcinku, ciekawe czy dotrzymamy. W każdym razie - innej drogi nie ma.

To zobacz jeszcze to: "Ludowa twarz Konfederacji. Dlaczego robotnicy chcą głosować na Mentzena?"

https://klubjagiellonski.pl/2025/04/15/ludowa-twarz-konfederacji-dlaczego-robotnicy-chca-glosowac-na-mentzena/

I z drugiej strony

• Mam uczulenie na Dymka. Zresztą gość w tej chwili wyskakuje człowiekowi z lodówki nawet.

• I jednak strasznie pieprzą. Zdarzają się momenty, że zauważają jakąś oczywistość ale wyciagniecie z niej najprostszych wniosków już przekracza ich potencjał mentalny.

• Tak mnie najszło, czy w napadzie szaleństwa siliniczki razem nie ogłoszą że mamy 3 prezydentów:

• Duda właśnie skończy kadencję,
    • Nawrocki nielegalnie wybrany,
    • Szymon Hołownia jako ich propozycja wynikająca z prawa jak oni je rozumieją
  • @ms.wygnaniec powiedział(a):
    Tak mnie najszło, czy w napadzie szaleństwa siliniczki razem nie ogłoszą że mamy 3 prezydentów:

• Duda właśnie skończy kadencję,
    • Nawrocki nielegalnie wybrany,
    • Szymon Hołownia jako ich propozycja wynikająca z prawa jak oni je rozumieją

Już tak piszą ale ich prawnicy ściągają ich na ziemię.

• Czy dzisiaj o 14 wyrosną niektórym posłom gruczoły?

• Poza tym uważam, rze nikt nie chce zabić Donka. W PO tylko Jabłoński byłby zdolny do zostania premierem ale za bardzo go tam nienawidzą, Rafau jest zużyty, poza tym nie ma ambcji, a reszta była zdolna do pokrzykiwania podczas debaty AD 2007 i niczego więcej. U Hujowni jest więcej osobowości ale ich partyjka to najwyżej przystawka.

• @polmisiek powiedział(a):
    Czy dzisiaj o 14 wyrosną niektórym posłom gruczoły?

Bardzo wątpię. Ten nierząd był zbyt poważną inwestycją, by można ją było odpisać w koszty.

• @polmisiek powiedział(a):
    Czy dzisiaj o 14 wyrosną niektórym posłom gruczoły?

Ślinowe na pewno.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.