Skip to content

Canada

1111213141517»

Komentarz

• @Mordechlaj_Mashke powiedział(a):

W sobotę druga runda, hehe.

Inspirowane wiex tu wrzucM:

• Canada zamordowała 150 niewinnych osób - osób, które już się narodziły. Po porodzie. Tylko w ub. roku.

https://www.lifenews.com/2025/06/09/canada-killed-150-babies-in-live-birth-abortions-last-year/?cmid=0bd7622c-11da-4489-ab8d-143862d592f7

• Gdzie jest granica do której ich zdaniem "jeszcze wolno zabić"?

• Póki człowiek jeszcze żyje.

• @Brzost powiedział(a):
    Gdzie jest granica do której ich zdaniem "jeszcze wolno zabić"?

Mniej więcej tam, gdzie ją wyznaczono w państwie kierowanym przez pewnego akwarelistę. Granicę wyznaczali oczywiście lekarze tam zatrudniani.
    Nie będę tego pisywał detalicznie, proszę o wybaczenie.

• @Brzost powiedział(a):
    Gdzie jest granica do której ich zdaniem "jeszcze wolno zabić"?

Nie ma takiej granicy. Ponieważ rządzą tam ci z pokolenia, które w 1968r. na kampusach i barykadach ulicznych ukuło antytezy do Marksowskiej tezy z wyleniałą brodą, że to rzekomo "byt ma kształtować świadomość", a mianowicie takie, że "zabrania się zabraniać" oraz "bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego"

• edytowano 11 June

Chłopaki z Kanady, MS mi przypomniał. Bluegrass!

• Ale jebło gorącem!

Od tygodnia już wali tem celsjuszem niemożebnie.
    36 stopni w cieniu i to do tego powyżej zera!

Klima zapyla na okrągło, piwo nie nadanża sie chłodzić.
    Kapsel od ostatniego golenia zarósł jak rower w pokrzywach i nawet wychodzić na dwór nie chce.
    Rano muszę mu klimę na 23 stopnie nastawiać i dla jednego psa cały dom chłodzić. Ale i tak jajcami do góry leży i śpi. I jak wchodzę to patrzy na mnie jakby chciał powiedzić: "Zamykaj drzwi, bo gorąc wpuszczasz", hehe.

Nawet moja Tereska narzeka, chociaż pogoda jak na Filipinach. Ale mówi, że się już odzwyczaiła.
    To ja jej suchara: "Dobrze, że śnieg nie pada, bo w taki upał odśnieżać, to ja pierdziele!"
    Uśmiała się.

Gadałem z moim funflem Ździchem. Oni, niestety, w bloku czynsz odmieszkują. Powiedział, że klimy nie mają a otwieranie okien mało co daje bo cugu niet. Jego Stasia od tego gorąca podgrążyła się w jakiś stress i do wieczora, jak mówił, odmawiała przyjmowania pokarmów.
    Dopiero na kolację wtrząchnęła półmisek kopytek ze słoninką i śmietaną.

Ździchu zapodał mi tyż swoją apoftegmatę, z którą nie mogie się nie zgodzić (przepraszam za wyrażenia, ale dosłownie cytuję):
    "Ku*wa, od tego jebanego upału gorszy jest tylko kac w tym jebanym upale", hehe.

👣

🐾
    🐾

• Kolega to umie podtrzymać wiarę w człowieku ;-) Bo patrząc na naszą wiosnę i początek lata można zwątpić w globcia!

• Otwieranie okien w upały pogarsza sprawę. (pisałem już o tym, ale powtórzę, gdyż to dobra metoda) Gdy nadchodzi fala upałów i prognozy pokazują, że utrzyma się mało wiela dni, wprowadzam reżim. Zamykamy i zasłaniamy wszystkie okna roletami ze srebrną powłoką. Używamy jak najmniej urządzeń elektrycznych (silniki generują ciepło). Taki wiatrak nie chłodzi powietrza, przesuwa je tylko z miejsca w miejsce, a silnik podnosi jeszcze temperaturę. Monitoruję temperaturę wewnątrz i na zewnątrz i jak tylko ta druga jest niższa, otwieram wszystkie okna i dźwi. Gdy się zrównują, ponownie zamykam. W ten sposób bez klimy osiągam w środku temperaturę niższą nawet o 10-12 stopni niż na zewnątrz.

No, w tym roku nie jestto potrzebne, ale najszła mnie taka refluksja. Zimą nastawiam z oszczędności temperaturę 20 st. Żeby nie mażnąć muszę wkładać jakąś termoodzież, dwie pary skarpet itd. Teraz też mam 20 st. w środku, ale chodzę w krótkim rękawku i nogawce. Skąd taka rozbieżnoś?

• Stawiam na inną wilgotność powietrza latem i zimą, ewentualnie różnice temperatury gruntu, chyba że uprawiasz monitoring właśnie niskopodłogowy.

• edytowano 25 June

Termostat na poziomie pierwsi. To musi być grunt.

• edytowano 05:08

Natomiast są take przenośne klimatyzatory. Oczywiście one muszą mieć wylot na zewnątrz. Babola uwielbia latem mieszkać na działeczce w altance, ale upały są dla niej nie do zniesienia. U niej wyrżłem więc otwór w ścianie. W bloku się nie wyrżnie, ale do tego dokupuje się take zaślepki na uchylone okno z obrobioną dziurą wylotową.

O, a ten ma nawet jakąś szybkę i może stać na zewnątrz.

https://emultimax.pl/pl/products/towary/klimatyzatory/klimatyzatory-przenosne/warmtec-morso-kp40w-4000w-z-wi-fi-do-46m2-4-tryby-pracy-2081?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=[PMax]_klimatyzatory_[CSS:G]&utm_id=22359360367&gad_source=1&gad_campaignid=22359362812&gbraid=0AAAAAD9NM-72U-hpi_0lhql8DoJXQ_qcQ&gclid=CjwKCAjwvO7CBhAqEiwA9q2YJQyQz1tYQFczuaE_IgSqgvBWbYt-031twBYKgM8BE6lz-64gV6g-FBoCQJEQAvD_BwE

Są też tańsze, w granicach kawałka.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.