Łajza zapodaje:
"By the late 19th century, circumcision had become common throughout the Anglophonic world—Australia, Canada, the United States, and the United Kingdom—as well as the Union of South Africa. In the United Kingdom and United States, it was universally recommended."
Sprawdziłem Kanadę:
Is circumcision common in Canada?
"Rates varied markedly across the country, from close to zero in Newfoundland and Labrador to 44.3% in Alberta and 43.7% in Ontario. In 2015, the Canadian Paediatric Society used those statistics in determining the national circumcision rate it currently quotes."
"Rates vary widely, from 99.9% in Morocco,[8] and similarly high rates in many Muslim-majority countries, to 91.7% in Israel,[8] 80% in the United States, to 75% in South Korea, to 45% in South Africa, to 20.7% in the United Kingdom,"
No to po vvuj się obrzezał?
Zawsze extra layer troche grzeje, hehe.
Jak było to nie wiem, ale w napisanej mu autobiografii tak zapodawał.
A co do wackoskórowania, to mam taką teorię, że Eskimoscy lekarze pediatrzy modę w USA zaprowadzili, aby prostej identyfikacji nie było i moda się rozprzestrzeniła.
to kolejny wkład w cywilizację białego zlowieka
mam dwa dodatkowe ubogacenia
zupa mleczna na śniadanie w przedszkolu
koszerna kuchnia ustaliła kolejność najpierw mleko potem mięso
(po mleku odczekać godzinę i można jeść mięso, ale po mięsie trzeba 6 godzin odczekać, żeby zjeść coś mlecznego)
noji week end
czyli wolna sobota od piątka wieczora (sabat)
też dla mnie to judaizacja życia sopołecznego
@los powiedział(a):
Jesteśmy zżydziali, bo w polskiej kuchnii nie łączy się sera i mięsa, Włosi dużo bardziej należą do rasy aryjskiej.
Cordon bleu łączy a jedną z moich ulubionych potraw jest usmażona, ładnie przypieczona polędwica wieprzowa popruszona drobno startym serem żółtym lub obłożona pleśniowym.
Fakt, w Podgórzu jak je już zgazyfikowali i kuchenki gazowe się pojawiły to moja babcia i jej koleżanki nie miały piekarników tylko szabaśniki bo piekarniki najbardziej im te przypominały a jak cywilizacja zaczęła szturmem zdobywać domy to pojawiły się lodówki a w nich zamarzniki wymawiane po krakowsku twardo. (nie zamarźniki).
Komentarz
Tylko Amerykanów, nie wiem jak w Kanadzie. Wice-Żydzi.
Łajza zapodaje:
"By the late 19th century, circumcision had become common throughout the Anglophonic world—Australia, Canada, the United States, and the United Kingdom—as well as the Union of South Africa. In the United Kingdom and United States, it was universally recommended."
Sprawdziłem Kanadę:
Is circumcision common in Canada?
"Rates varied markedly across the country, from close to zero in Newfoundland and Labrador to 44.3% in Alberta and 43.7% in Ontario. In 2015, the Canadian Paediatric Society used those statistics in determining the national circumcision rate it currently quotes."
Więc w Kanadzie nie jest tak źle.
Nie wiedziałem.
👣
🐾
🐾
W Anglii tylko muzułmańscy imigranci i medyczne zalecenia. Odżydzili się, tylko Amerykanie pozostali wice-Żydami.
wiki o obrzezaniu:
"Rates vary widely, from 99.9% in Morocco,[8] and similarly high rates in many Muslim-majority countries, to 91.7% in Israel,[8] 80% in the United States, to 75% in South Korea, to 45% in South Africa, to 20.7% in the United Kingdom,"
Nie mam chłopaków tylko 3 dziewczynki, więc tomat mnie nigdy nie interesował.
A na piwku takiej agendy nie poruszamy, hehe.
👣
🐾
🐾
Wygląda że autentyk.
No co? FFspicz.
Twardoch pisał. Dla niego to obcy język.
Two bloody icecream for 9 pounds!!!
https://x.com/Bekartsmekart/status/1939372160620884143
Wspaniałe, jest też na youtube jeśli ktoś nie widzi na twitterze bez zalogowania:
https://www.youtube.com/shorts/wMgNz9ZeY_Y
A w komentarzach przypomnieli inne złoto:
https://www.youtube.com/shorts/hE-9SHQaK2I
to kolejny wkład w cywilizację białego zlowieka
mam dwa dodatkowe ubogacenia
zupa mleczna na śniadanie w przedszkolu
koszerna kuchnia ustaliła kolejność najpierw mleko potem mięso
(po mleku odczekać godzinę i można jeść mięso, ale po mięsie trzeba 6 godzin odczekać, żeby zjeść coś mlecznego)
noji week end
czyli wolna sobota od piątka wieczora (sabat)
też dla mnie to judaizacja życia sopołecznego
Jesteśmy zżydziali, bo w polskiej kuchnii nie łączy się sera i mięsa, Włosi dużo bardziej należą do rasy aryjskiej.
Kasza manna czy inna owsianka na mleku to nie jest danie kuchni żydowskiej, to po prostu szybkie, tanie, proste w wykonaniu i pożywne jedzenie.
dziwnym nie jest
Cordon bleu łączy a jedną z moich ulubionych potraw jest usmażona, ładnie przypieczona polędwica wieprzowa popruszona drobno startym serem żółtym lub obłożona pleśniowym.
e tam, ciotunia w każde danie wciąż sypie ser, tarty ser, żółty ser, bo pasuje do wszystkiego, taarty ser
Tosty na ciepło z wędlina i serem
A moja Żona często robi sałatkę z pokrojonego w kostkę sera, szynki i kukurydzy.
No ale to nie jest kuchnia polska.
Już jest.
Jak Żydowie poszli, to już może.
Może.
Pewne rzeczy zauważamy z kilkudziesięcioletnim opóźnieniem, więc kto wie?
Fakt, w Podgórzu jak je już zgazyfikowali i kuchenki gazowe się pojawiły to moja babcia i jej koleżanki nie miały piekarników tylko szabaśniki bo piekarniki najbardziej im te przypominały a jak cywilizacja zaczęła szturmem zdobywać domy to pojawiły się lodówki a w nich zamarzniki wymawiane po krakowsku twardo. (nie zamarźniki).
Moja babcia na piekarnik mówiła "duchówka"
Ja słyszałem nazwę "dochówka" od dochowania ciepła przez ugotowane lub upieczone potrawy.
Ja tak mówię :-)
Albo ten as: