Skip to content

Kanał 0

12425262729

Komentarz

• @Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):

@ms.wygnaniec powiedział(a):

@Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):

@los powiedział(a):
    Chyba musimy wyjaśnić spory osobiście, Ignac. Przy okazji porozmawiamy o biznesach. Bo mnie się wydaje, że między odpuszczeniem sobie przysrywek z każdej okazji a uznaniem nieomylności są Mgławica Andromedy z Drogą Mleczną. Wydaje mi się też, że wiesz to znakomicie.

No co ja mogie, lubię człowieka, bo to ciekawy1 człowiek i tyle.

Natomiast ad meritum, to może w środę o 19. Jak pogoda to nad Wisłą, a jak nie to w Norblinie?

Godnie! Wisła godniej, bo łatwiej wieszać!

Co ma wisieć, nie utonie!

Teza sfalsyfikowana na nie umiejących pływać prawnikach. Toną!

• edytowano 9 June

_

• edytowano 9 June

Komunikat Pentagonu.

Kolegium adminów postanowiło przydzielić Miejsenowi dwa miesiące urlopu od ExC na wystudzenie emocji i dogłębne zapoznanie się z Regulaminem naszego forum.

• Może być inny dzień? Środa mi średnio pasuje.

• Wtorek! 19:00 Norblin, chyba że pogoda, to wtedy Syrenka.

• Życzę udanego spotkania! A co do miejsca, to jest okoliczność taka, że od 19.00 zapowiadane są deszcze.

• właśnie w Kanale Zero obejrzałam sobie program o Kołaczkowskiej. Taki łysiejący Brajanek (tak tak, Brajanki też wyłysieją) ekscytował się, że Kołaczkowska była na scenie od 20 lat. Nie wiedział wyraźnie nic o kabarecie Potem.

To może zadedykuję ekspertowi od mediów trochę klasyki:

• Nawet wcześniej, w późnych latach 80. zaczynała od kabaretu D. Kamysa "Drugi garnitur"

• @KazioToJa powiedział(a):
    właśnie w Kanale Zero obejrzałam sobie program o Kołaczkowskiej. Taki łysiejący Brajanek (tak tak, Brajanki też wyłysieją) ekscytował się, że Kołaczkowska była na scenie od 20 lat. Nie wiedział wyraźnie nic o kabarecie Potem.

Powiedział, że "od 20 lat z kabaretem Hrabi" a potem że "wcześniej tworzyła Wytwórnię Ayoy" ale rzeczywiście dziwne że nie wspomniał o Potem.

• Potem>Hrabi

• edytowano 09:08

@janosik powiedział(a):
    Potem>Hrabi

Oczywista oczywistość, ale na tle wielu nieudanych sequeli jak również ogółu konkurencji, Hrabi i tak błyszczał - to był taki Potem na 60% i na miarę naszych możliwości ;)

Bywały też momenty wybitne - np jeden z moich osobistych faworytów, piosenka "Skleroza", która brzmi niemal jak wyjęta z archiwum Przybory i Wasowskiego, i w głowie cały czas słyszę ją śpiewaną ich głosami ;)

• Czy moglibyście podać linki do 3 najlepszych skeczów Potem? Mogą być dwa ;-)

• edytowano 10:33

@trep powiedział(a):
    Czy moglibyście podać linki do 3 najlepszych skeczów Potem? Mogą być dwa ;-)

Postawił Kolega trudne zadanie - bo ciężko wybrać, zależy co kto lubi ;)

Jednym z moich ulubionych skeczy natenprzykład jest "Szybki Makbet":

A także piosenko-skecz, jeszcze z lat '80 pt. "Czy był tu saper?"

Forma tekstu to pyszny pastisz wierszyków Brzechwy ;)

Skecz o królewnie w wieży też zabawny - dla wielu w ogóle "Bajki" to najlepszy program ;)

Dość popularny jest też "Czerwony autobus" - niestety nie mogę znaleźć nalepiej brzmiącej wg mnie wersji którą pamiętam

Ogólnie Potemach bardzo lubię tą, archaiczną już na dzisiejsze czasy formę "kabaretu z pianinem".

• Czy ta pani co umarła wesoło sobie żartowała z zimnego Lecha (jak prawie wszyscy polscy kabareciarze) czy nie? Od tego zależy głębokość mojej żałoby.

• edytowano 10:47

Nie przypominam sobie. W ramach występów niemal napewno nie*. Oczywiście nie wiem, jak prywatnie.

*Cechą kabaretu Potem (i Hrabiego na tyle, na ile znam, też) było to, że skecze w zasadzie w ogóle nie nawiązywały do bieżączki. Programy miały zawsze jakiś tam swój temat przewodni, natomiast nigdy nie aspirowali do bycia komentatorami politycznymi.

• Ja też sobie nie przypominam aby kiedykolwiek coś z polityką mieli wspólnego, ostatnie takie nawiązania to były w pierwszych programach z przełomu lat 80/90.

• edytowano 11:00

@Przemko powiedział(a):
    Ja też sobie nie przypominam aby kiedykolwiek coś z polityką mieli wspólnego, ostatnie takie nawiązania to były w pierwszych programach z przełomu lat 80/90.

Tak, jedyne co kojarzę to drobna szpileczka w stronę Balcerowicza w skeczu z niemym filmem - w dodatku tylko w napisach ;)

• @los powiedział(a):
    Czy ta pani co umarła wesoło sobie żartowała z zimnego Lecha (jak prawie wszyscy polscy kabareciarze) czy nie? Od tego zależy głębokość mojej żałoby.

+1
    bo od wieków nie oglądałam żadnych kabaretów. W tym tych z panią Joanną.

• @los powiedział(a):
    Czy ta pani co umarła wesoło sobie żartowała z zimnego Lecha (jak prawie wszyscy polscy kabareciarze) czy nie? Od tego zależy głębokość mojej żałoby.

Programowo, Hrabi nie komentowali polityki. Prywatnie, JK blisko przyjaźniła się z Tymem, więc polityczne sympatie musiała mieć raczej Tymowe. W rozmowie z Mellerem wyznała, że straciła wiarę w Boga.

• @adamstan powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):
    Ja też sobie nie przypominam aby kiedykolwiek coś z polityką mieli wspólnego, ostatnie takie nawiązania to były w pierwszych programach z przełomu lat 80/90.

Tak, jedyne co kojarzę to drobna szpileczka w stronę Balcerowicza w skeczu z niemym filmem - w dodatku tylko w napisach ;)

I jeszcze jakieś nawiązanie do tajniaków-ubeków, i potem już nic nie kojarzę.

• Nie było nigdy niczego politycznego. Jedyny kabaret, który lubili ludzie gardzący kabaretami. Babka z jajem, poczuciem humoru, talentem (słyszałem jak śpiewa na żywo), luzem i dystansem do siebie. Nigdy nie schodzili poniżej pewnego poziomu, żart najwyższych lotów. Wszystko co ta grupa ludzi zrobiła miało smak. I tak ich zapamiętamy.

• To był też żart bez wydumanego przesłania. Obserwowali ludzi, bardzo wnikliwie i odgrywali życie, w trochę krzywym zwierciadle. Ostatnia rzecz, która mnie rozbawiła:

• Co jeszcze mogę powiedzieć, Potem/Hrabi się całkiem nieźle zestarzeli. Czego nie można powiedzieć o Mumio, które kiedyś mi się bardzo podobało, ale rok temu sobie pooglądałem ich trochę sprzed lat, no i już nie bardzo ....

• @Maria powiedział(a):

@los powiedział(a):

+1
    bo od wieków nie oglądałam żadnych kabaretów. W tym tych z panią Joanną.

Takoż a z mediów dowiedziałam się, że:

https://kobieta.wp.pl/miala-zaplanowany-pogrzeb-nic-mnie-dobrego-w-kosciele-nie-spotkalo-7179274017073888a

• edytowano 15:28

Nie no jasne, przecież nie robimy z niej świętej. (W ogóle z aktorów nie należy robić "ałtorytetów moralnych" ;) )
    Po prostu mi osobiście (i pewnie paru innym osobom nawet tutaj) jest smutno, bo była to dobra aktorka, która dostarczyła nam sporo dobrej rozrywki, a przy tym zachowywała się, jak na aktorkę, przyzwoicie.

• @los powiedział(a):

za to ją ceniliśmy. Żadnych zimnych lechów, gwiazdek, tupolewów i tym podobnych. Żadnego ucha prezesa i trzymajcie się dziewczyny do błyskawic. Długa ta lista pospolitej podłości.

• nigdy nie słuchałam jej wywiadów, dopiero teraz - no strasznie głupia kobieta. Ale mistrzyni kabaretu, błyszczała na tle innych. Długą mamy listę nieoglądanych, ta nigdy na niej nie zagościła.

A wpis wziął się ze smutnej refleksji - nasze filmy to dziś stare kino. A nienajmłodszy redaktor robiąc przegląd twórczości równolatki nie sięga do niczego przed rokiem 2000, odcina połowę dorobku wyraźnie nic o nim nie wiedząc, chociaż to nietrudne.

• @trep powiedział(a):
    Czy moglibyście podać linki do 3 najlepszych skeczów Potem? Mogą być dwa ;-)

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.