Skip to content

Przyjdzie GLOBCIO i nas zje

1282930313234»

Komentarz

• W domu niech każdy sobie ustawi jak mu pasuje., ale w komunikacji miejskiej naprawde moglilby tak nie pzregrzewać. Przy chłodnej pogodzie kazdy ma pzreciez kurtkę, a w autobusie potrafi byc 20 C+. Nie jeżdżę obecnie pociągami, ale tam z kolei tradycją było nagrzanie wagonu jak piekarnika po czym schłodzenie do temperatury zewnętrznej.

• Z tego co widze wszystkie te alarmujące artykuły pochodzą z 2022, czyli okresu paniki że nas ruskie zamrożą.

• @Kuba_ powiedział(a):
    Z tego co widze wszystkie te alarmujące artykuły pochodzą z 2022, czyli okresu paniki że nas ruskie zamrożą.

Wtedy też były te panikarskie artykuły o ograniczaniu zużycia gazu w przemyśle gdy akurat ze statystyk wychodziło że przemysł sam się o mniej więcej tyle ogranicza.

• Myślę, że mam w mieszkaniu ok. 19 stopni. To najlepsza temperatura.

• Jak dla mnie zbyt niska, ciepłolubny jestem i mam 22-23 stopnie. A tak poza tym pożądam tego globcia, bo zimnice już od jutra, aż pewnie do marca (stałe, dobowe tempy poniżej 10 stopni)

• @Wielen powiedział(a):
    Nie jeżdżę obecnie pociągami, ale tam z kolei tradycją było nagrzanie wagonu jak piekarnika po czym schłodzenie do temperatury zewnętrznej.

To było związane z prymitywizmem stosowanych w PKP regulatorów temperatury, których prohekty pamiętały jeszcze czasy tow. Wiesława.
    Teraz jest lepiej, co nie oznacza niestety zawsze komfortu.

Miałem kiedyś swój maleńki udział w produkcji szwajcarskich pociągów. Tam nastawa klimatyzacji i ogrzewaniem była tylko w zakresie 19-21 stopni.
    Nie ma dowolności!

• @Filioquist powiedział(a):
    ...u nas pisowska ministra, nomen-omen Moskwa, zachęcała do 17 stopni, i zapowiadała pracę nad "mechanizmami"

I to nie jest jest fejk. To było oficjalne, przykładowe źródło:
    https://energia.rp.pl/wegiel/art37062231-minister-anna-moskwa-17-stopni-w-domu-to-zdrowe-dla-organizmu

Wszystko by było fajnie, gdyby każdy mógł se ustawiać na ile chce, nawet na 10 stopni.

Ale ilu emerytów nie stać żeby godnie żyć bo "państwo" tak ich wyruchało, że po czterdziestu latach pracy niedojadają i hibernują w piętnastu stopniach bo z oszczędności muszą zakręcać kalafiory albo gazik.

Taka Moskwa pie*doląc takie kocopały o "rachunku sumienia" pluje tym ludziom w twarz!

👣

🐾
    🐾

• @Mordechlaj_Mashke powiedział(a):

@Filioquist powiedział(a):
    ...u nas pisowska ministra, nomen-omen Moskwa, zachęcała do 17 stopni, i zapowiadała pracę nad "mechanizmami"

I to nie jest jest fejk. To było oficjalne, przykładowe źródło:
    https://energia.rp.pl/wegiel/art37062231-minister-anna-moskwa-17-stopni-w-domu-to-zdrowe-dla-organizmu

Wszystko by było fajnie, gdyby każdy mógł se ustawiać na ile chce, nawet na 10 stopni.

Ale ilu emerytów nie stać żeby godnie żyć bo "państwo" tak ich wyruchało, że po czterdziestu latach pracy niedojadają i hibernują w piętnastu stopniach bo z oszczędności muszą zakręcać kalafiory albo gazik.

Taka Moskwa pie*doląc takie kocopały o "rachunku sumienia" pluje tym ludziom w twarz!

...dodajmy, że rzeczonej Moskwie chodziło o sumienie "klimatyczne"

• @los powiedział(a):
    Myślę, że mam w mieszkaniu ok. 19 stopni. To najlepsza temperatura.

Dałem ci dislajka bo nie napisałeś "dla mnie".
    19 to nie jest najlepsza temperatura.
    Troszki za zimno.
    .
    .

@Eden powiedział(a):
    Jak dla mnie zbyt niska, ciepłolubny jestem i mam 22-23 stopnie. A tak poza tym pożądam tego globcia, bo zimnice już od jutra, aż pewnie do marca (stałe, dobowe tempy poniżej 10 stopni)

Lajka dostałeś za globcia, bo ja tyż lubię ciepło ale 23 to za gorąco.
    .
    .

Najlepsza temperatura, moim zdaniem, to 21 - 22°C zimą i 22 - 23 latem.

Dodam jeszcze, że ważna jest tyż wilgotność powietrza.
    W lecie nawet jak masz 25 stopni w mieszkaniu - jest nie do wytrzymania, ale to dlatego, że wilgotność jest 80% lub więcej. Obniż wilgotność do 50% i nawet przy 25°C zaczyna być znośnie.
    To dla tych co nie mają klimy. Dehumidifier jest tańszym rozwiązaniem!
    .
    .
    .
    image
    .
    .
    .

BTW -> Co do wilgotności:
    Poniżej 40% człowiek zaczyna kasłać, powyżej 70% pleśń zaczyna się pojawiać na meblach i ścianach.

Na początek proponuję zainwestować w dobry elektroniczny (nie musi być od razu "smart", sterowany celefonem) termostat, który pokazuje wilgotność w mieszkaniu.

👣

🐾
    🐾

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.