Skip to content

Goryl o nazwie SAFE - wątek spekulacyjny

12357

Komentarz

• "Według Piotra Grochmalskiego rząd Donalda Tuska zamiast wzmacniać armię doprowadził do zahamowania jej rozbudowy, ograniczenia liczby etatów i osłabienia gotowości bojowej Wojska Polskiego, a cały projekt SAFE ma przykrywać ten problem politycznym i propagandowym spektaklem. Autor przekonuje, że skutkiem tych decyzji jest mniejsza liczba żołnierzy, chaos organizacyjny, opóźnienia w modernizacji armii oraz ryzyko osłabienia bezpieczeństwa Polski na wschodniej flance NATO."

https://www.gazetapolska.pl/36953-rzad-zwija-armie-safe-to-tylko-propagandowy-spektakl

• Trafny komentarz.

• Tusk nie jest w stanie zarządzać. Bez względu na to czy chce czy nie

https://excathedra.pl/discussion/comment/581330/#Comment_581330

• @ms.wygnaniec powiedział(a):
    No to zarówno Tusk jak i pani min. Sobkowiak jednym głosem:

Mamy dzisiaj na stole mechanizm SAFE, ten, nad którym pracujemy od kilku miesięcy, konkretną listę zakupową i te pieniądze trafią do Polski w ciągu kilku tygodni, a wykonawcy już produkują na rzecz tych umów, czyli pierwszy krok, jaki proponujemy, podpis pana prezydenta pod ustawą

Źródło omówienia.
    Pytanie czy to tylko narracja, czy jednak ujawniają pewne dodatkowe informacje?
    Jeżeli mówią prawdę, to złamali prawo o zamówieniach i to nawet tych z wolnej ręki.

bo u uśmiechniętych nie obowiązuje prawo z wolnej ręki, tylko z palca (tak, tego Tuskowego palca)

• Nie Eden, tu Tusk jest jedynie posłańcem.

• @ms.wygnaniec powiedział(a):
    Nie Eden, tu Tusk jest jedynie posłańcem.

Ktoś w tygodniu mówił, że niemieckie firmy już się pogodziły że SAFE Polska nie podpisze, bo wycofują wnioski o dotacje budżetowe na zwiększanie produkcji.

• Biedy Donek. Prawie mi go szkoda.

• I biedny Poncyliusz, fortuna mu przeleciała koło nosa...

• qizqiz
    edytowano 7 March

Poncyljuż i tak jest biedny, to przecież taki typ, co bez zgody oficera nadzorującego nawet nie pierdnie...

• @Przemko powiedział(a):

@ms.wygnaniec powiedział(a):
    Nie Eden, tu Tusk jest jedynie posłańcem.

Ktoś w tygodniu mówił, że niemieckie firmy już się pogodziły że SAFE Polska nie podpisze, bo wycofują wnioski o dotacje budżetowe na zwiększanie produkcji.

Przypomniałem sobie - to padło w tej rozmowie z prof. Chojną-Duch.

• Obejrzyjcie proszę to, Lodowski mówi że jeden z gości w debacie o SAFE na kanale Zero jest niemieckim lobbystą i stosował sztuczki z marketingu ofensywnego i neurolingwistycznego programowania, i wygląda jak gdyby producent tej rozmowy na Kanale brał w tym udział.

• Rozpad państwa w ogóle jest bardzo ciekawy666. Kadry jednak ogarniają wszystko, pozbycie się ich jest katastrofą.

• Lód Lodowski czyta forum, nawet tytuł tego wątasa wykorzystał.

• przeczytajcie oświadczenie "unijki polskiego pochodzenia" (z opisu profilu). Problemem jest to, że nie ma podstaw prawnych do podejmowania takich zobowiązań bez ustawy. Mamy spór dużo głębszy niż nam się wydaje.

https://x.com/madziamf/status/2031367689747280075

• jeśli Tusk już wziął te pieniądze, trzeba zastanowić się co z tym zrobić? Biorących do więzienia? Odmówić spłaty? Pokornie rozłożyć ręce, spłacać i mówić "jest jak jest", albo co gorsza - "wyborcy zadecydowali"? Jeśli uruchomili te pieniądze, tym bardziej Nawrocki nie powinien podpisywać ustawy.

• edytowano 10 March

Stary dobry Tusk, co prawda nie zamierza tego projektu nawet głosować - ale musi go natychmiast mieć.

• Ja bym poprosił o szczegóły tej niemieckiej propozycji

• @Przemko powiedział(a):
    Stary dobry Tusk, co prawda nie zamierza tego projektu nawet głosować - ale musi go natychmiast mieć.

alibi chce mieć

• @KazioToJa powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):

alibi chce mieć

I chce zmienić temat, właściwie już zmienił.

• Spekulacyjnie, to wrzutka Tuska może też służyć zmianie struktury zadłużenia, gdzie ponad 40% będzie denominowane w EURO.
    Druga sprawa, to gdzie są owe moce produkcyjne (w obecnych cenach) do wchłonięcia 40 mld EURO? bo ja wiem, że zamiast produkować więcej wystarczy sprzedać drożej, aby ten strumień pieniędzy skompensować. To się nazywa inflacja.
    Trzeci sprawa, to działania medialne naszej strony, bo powinniśmy pytać o:

• jaki jest koszt całkowity kredytu (wreszcie się to nieśmiało pojawia)
    • co ma za to zostać kupione i w jakich cenach
    • po co pośpiech, skoro sprzęt wojskowy produkuje się w cyklach wielomiesięcznych, a obecnie w Europie nie ma wolnych mocy produkcyjnych
  • Takie działanie to również przypadkowa koincydencja:

Gdańska prokuratura chce przesłuchać Karola Nawrockiego w charakterze świadka. Śledczy skierowali do Kancelarii Prezydenta z prośbą o wyznaczenie możliwego terminu. Sprawa dotyczy śledztwa w sprawie wynajmu apartamentów w Muzeum II Wojny Światowej.

Przykładowe źródło.
    A można być świadkiem sprawy, gdzie można zostać oskarżonym?

• Zdaje się że to jest podła konstrukcja stosowana przez różne służby. Na mnie stosował ją urząd celny. Wezwali mnie na świadka, w sprawie, w której wiadomo było, że jeśli ktoś będzie oskarżonym, to będę nim ja. I myk jest taki, że świadkowi nie wolno jest odmawiać zeznań, które to prawo przysługuje oskarżonemu.

Na marginesie, potem sąd w wyroku nakazowym mnie skazał a I instancja uniewinniła. Nie było apelacji, gdyż wnioskując o uniewinnienie mój obrońca powiedział do wysokiego sądu: "Ja tylko wnioskuję, żeby zrobić to, co pisała pani funkcjonariuszka UC do IC w wewnętrznej korespondencji: 'działania pana trepa nie noszą znamion przestępstwa więc wnioskuję o umorzenie sprawy'."

IC była jednak zawzięta, gdyż na różne sposoby próbowali nas (ja byłem tylko pracownikiem odpowiedzialnym za te sprawy) dopaść, ale że działaliśmy w pełni legalnie, nie mogli tego zrobić zgodnie z prawem. Nie wiem czy to ma znaczenie, czas nierządów PO.

• A czy Prezydent nie może ich prewencyjnie posłać na drzewo, skoro za szefa mają uzurpatora Korneluka, a nie Prokuratora Krajowego Barskiego?

• Pewnie może, natomiast to wszystko jest medialne wzmocnienie Goryla z SAFE.
    A przy okazji tego SAFE, to mnie się odtworzyła klapka we muzgowiu o nazwie 'Jak Grecja do EURO przystępowała', więc mam teraz pytanie, czy w przygotowanie owego SAFE nie był przypadkiem zaangażowany jakiś Goldman z Sachsem do kompletu, a całość to nie jest jakiś rodzaj 'cross-currency swaps' gdzie to zobowiązanie nie jest już długiem, a transakcją finansową, gdzie żadne limity zadłużenia nie obowiązują?
    Grecka droga się otwiera przed nami. I tak mnie najszło, czy takie transakcje finansowe są jakoś regulowane, bo jak nie, to faktycznie weto prezydenta niewiele zmienia.

• "Proszę dostarczyć" - tak mówi średnio grzeczny szef do podwładnego.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.