Skip to content

Resortowe dziecko zdemaskowane, czyli "A nie mówiłem!"

13»

Komentarz

• Jesteśmy Szwecyą już, nie Polską.

• @MarianoX powiedział(a):
    Tymczasem w Mieście Stołecznym Krakowie w temacie wyboru lokalnego kierownika są dwie możliwości:

1. Ex-członek Ruchu Palikota, który opuścił PO w proteście przeciw odchyleniu antyliberalnemu
    2. Posłanka KO

Także tak

Krakówek.

• edytowano 25 September

@peterman powiedział(a):

@MarianoX powiedział(a):
    Tymczasem w Mieście Stołecznym Krakowie w temacie wyboru lokalnego kierownika są dwie możliwości:

1. Ex-członek Ruchu Palikota, który opuścił PO w proteście przeciw odchyleniu antyliberalnemu
    2. Posłanka KO

Także tak

Krakówek.

Czy można choć liczyć na zwycięstwo zwolenniczki transsceptycznego feminizmu TERF lub stronnika konserwatywnego homoseksualizmu fularowego w stylu Waldorfa?

@peterman powiedział(a):

@MarianoX powiedział(a):

2. Posłanka KO

Także tak

Krakówek.

Czy można choć liczyć na zwycięstwo zwolenniczki transsceptycznego feminizmu TERF lub stronnika konserwatywnego homoseksualizmu fularowego w stylu Waldorfa?

Nie dziś.

2. Posłanka KO

Także tak

Ale że co, ani partia PiS, ani nawet stowarzyszenie Rozbój+ nie partycypuje?

• Kandydat PiS dostał w granicach błędu tyle co Nawrocki w 2025 r. i tyle, co poprzedni kandydat w 2024 r.

Sprowadzanie Gibały do "eksczlonka ruchu Palikota" tyle samo "pomoże" w zrozumieniu i analizie tych wyników co sprowadzenie go do "siostrzeńca ekswicepremiera rządów Szydło i Morawieckiego". Parę wniosków dla krajowej polityki będzie, ale o tym może za parę dni, z klawiatury.

• To jednak są wybory lokalne. Kandydat PiSu moim miasteczku dostał 15% i zajął czwarte miejsce. Rok później Nawrocki poprawił wynik Dudy.

• @rozum.von.keikobad powiedział(a):
    Kandydat PiS dostał w granicach błędu tyle co Nawrocki w 2025 r. i tyle, co poprzedni kandydat w 2024 r.

No chyba jednak nie, bo dostał mniej niż połowę głosów Nawrockiego przy frekwencji 2/3 prezydenckich.
    To jednak jest słabo.

• @ms.wygnaniec powiedział(a):

@rozum.von.keikobad powiedział(a):
    Kandydat PiS dostał w granicach błędu tyle co Nawrocki w 2025 r. i tyle, co poprzedni kandydat w 2024 r.

No chyba jednak nie, bo dostał mniej niż połowę głosów Nawrockiego przy frekwencji 2/3 prezydenckich.
    To jednak jest słabo.

Słabo to jest pisać 2/3 jak konkretny wskaźnik wynosi 54,99%.

W procentach Nawrocki miał 20,86%, Drewnicki 17,50%.
    Wynik jest oczywiście kompletnie nieporównywalny bez kontekstu, czyli wyniku Gibały i braku startu kandydata Konfy. Z pobieżnego przeglądnięcia komisji wychodzi mi że Gibała brał raczej z elektoratu prawicy niż PO, ale to jest do policzenia na spokojnie.
    Zwracam uwagę, że Gibała zgarnął ponad 1/3 głosów, więc nawet gdyby zgarniał równo od każdego, to strata do 1/3 jest ok. A 3,36 punkta z 20,86 to jest 16,1%

@rozum.von.keikobad powiedział(a):

To jednak jest słabo.

Drewnicki - 17,5%
    Nawrocki - 20,86 %

• Gibała wzrost z 26,79% na 36,38. Berkowicz miał w 2024 r. 5%, więc Gibała musiał zebrać nie tylko Konfe.

PO spadek z 37,21% na 29,91%. Pewnie zostali w domu.

• Sukces Nawrockiego wziął się między innymi stąd, że trudno go było zaszufladkować jako "nominata PiS".

• Nominatem to był i nikt nie myślał inaczej, ale nie miał trenu partyjnego. Wcześniej w niego nie walili, jak w każdego innego, którego podejrzewali, że może być kiedyś kandydatem.

• @celnik.mateusz powiedział(a):
    Gibała wzrost z 26,79% na 36,38. Berkowicz miał w 2024 r. 5%, więc Gibała musiał zebrać nie tylko Konfe.

PO spadek z 37,21% na 29,91%. Pewnie zostali w domu.

Dodatkowo w 2024 r. nie było nikogo od Brauna, teraz dostał 4,11%.

• No więc rozum pięknie wpadłeś w moje sidła, bo obaj mamy rację!
    Ty piszesz o procentach, a ja o liczbie głosów.
    A Gibała to dla mnie zagadka, ze wskazaniem na lokalną wersję Szymusia, no z tem, że to raczej odczucia niż wiedza.

No więc rozum pięknie wpadłeś w moje sidła, bo obaj mamy rację!
    Ty piszesz o procentach, a ja o liczbie głosów.
    A Gibała to dla mnie zagadka, ze wskazaniem na lokalną wersję Szymusia, no z tem, że to raczej odczucia niż wiedza.

Ale to nie świadczy o spadku poparcia. Wybory prezydenckie zwykle przyciągają więcej ludzi.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.