Jak do ortopedy to tylko do sportowego - co leczy zawodowców od kopania i biegania + jego zaufany fizjo jaki go zna. Problem w tym, że prawie wszyscy tacy fachowcy są w prywatnej służbie zdrowia - gdzie w dużym mieście niżej niż 200 zł za wizytę nie schodzą.
Oprócz tego mają odpracować dwa lata po specjalizacji w Polsce (czyli 5+2), a w trzecim roku rezydentury (z 5-ciu) dostaną podwyżkę i możliwość udzielania wszystkich świadczeń (zapewne chodzi tu głównie o dyżury popołudniowe, nocne i weekendowo-swiateczene).
Apropo. Mam sąsiada, syn ordynatora z piekarskiej urazówki (czyli "szyszki"). Chłopak nie poszedł w lekarzy, ale w ekonomisty. I pracy, jako tako, no więc tata załatwił u znajomego-znajomego. W NFZ-ecie. Przerzucanie papierków.
I kiedyś mi opowiada. Przegląda faktury i coś nie gra. Zaczyna sprawdzać głębiej - i zaczyna mu pachnieć handele przez Czechy (wywózka leków). Więc sprawdza apteki - a to głównie jedna sieć aptek. Sprawdza właściciela - a to jednocześnie jest jego NFZetowy szef!
romeck napisal(a): Apropo. Mam sąsiada, syn ordynatora z piekarskiej urazówki (czyli "szyszki"). Chłopak nie poszedł w lekarzy, ale w ekonomisty. I pracy, jako tako, no więc tata załatwił u znajomego-znajomego. W NFZ-ecie. Przerzucanie papierków.
I kiedyś mi opowiada. Przegląda faktury i coś nie gra. Zaczyna sprawdzać głębiej - i zaczyna mu pachnieć handele przez Czechy (wywózka leków). Więc sprawdza apteki - a to głównie jedna sieć aptek. Sprawdza właściciela - a to jednocześnie jest jego NFZetowy szef!
Mafia farmaceutyczna była nawet za komuny niezwykle silna i bezwzględna. Dziennikarka, która dokopała się wielkich przekrętów, została przejechana przez samochód, a sprawcy nigdy nie złapano. Można by było uznać ten wypadek za przypadek, gdyby nie to, że dostawała ostrzeżenia.
Mania napisal(a): Mafia farmaceutyczna była nawet za komuny niezwykle silna i bezwzględna. Dziennikarka, która dokopała się wielkich przekrętów, została przejechana przez samochód, a sprawcy nigdy nie złapano. Można by było uznać ten wypadek za przypadek, gdyby nie to, że dostawała ostrzeżenia.
Zgadza się. To są dosłownie ludzie z giwerą za paskiem.
Ostatnio na konferencji OSOZ podano informacje ze do 2020 ma być wprowadzony system e-recept wraz z całą gama możliwości weryfikacji swojego leczenia on-line. Można juz teraz założyć sobie konto w serwisie, o tu
Wg mnie to jest rewelacja. Jest wiele zalet i żadnej wady. Jeśli to pomysł PiS, to bardzo zyskali w moich oczach.
Zwłaszcza w przewlekłych chorobach, gdzie lekarz raz na jakiś czas musi wystawić receptę. Zamiast iść lub jechać do poradni (oszczędzamy czas, pieniądze i zdrowie), zapisywać się, tracić pół dnia w kolejce, walimy prosto do apteki jak po swoje.
marniok napisal(a): Jak tam u was z e-receptami? U mnie hulają już od zeszłego roku. I ja nie miałem do tej pory zastrzeżeń ani problemów jako pacjent.
Aha, no i pilotażowy program onkologiczny. Na razie cztery województwa - dolnośląskie, pomorskie, świętokrzyskie i... czwarte....zapomniałem. Wg opinii pacjentów (70 %) jest zaskoczonych jakością i szybkością diagnostyki i leczenia. Od przyszłego roku program ma objąć cały kraj.
Sosnierz stary wyprzedził postęp w Polsce. Katowice dzięki stereoskoowemu patrzeniu ludności na rzeczywistość może dać sporo nowych impulsów o znaczeniu europejskim Howgh. Nawet jeśli to niektórzy negują. Howgh
Z e-recept jeszcze nie korzystałem, ale na przykład zwolnienie lekarskie trafiło do pracy automatycznie, nie trzeba niczego wysyłać czy dostarczać osobiście. Ciekawe jak będzie z mikrorachunkami podatkowymi, to wygląda na większe wyzwanie.
Utrudni, bo będzie od razu statystyka. A jak wiemy z Kontroli, ta bardzo wiele wykazuje.
To tak, jak z totolotkiem. Dopóki losujący nie wiedzieli, jakie losy są w kolekturach, można było coś wygrać. Teraz mogą wylosować numerki, na które nikt nie postawił i całą kasię zatrzymać dla siebie.
Tutaj też od razu będzie wiadomo, na którego pacjenta idą lekarstwa, ile ich jest, można sprawdzić dokumentację medyczną pacjenta itd. "Lekarze" oszuści mogą się zacząć bać.
Komentarz
http://www.mz.gov.pl/system-ochrony-zdrowia/panstwowe-ratownictwo-medyczne/system-wspomagania-dowodzenia-prm/
Jeśli się uda to w końcu będzie działał system on-line. Obecnie obowiązujący offline to dramat.
Porozumienie jest. Ciekawe jak przełkną podwyżki dla pracujących... w jednym szpitalu.
Jednorazowa akcja czy trwały trend?
Mam sąsiada, syn ordynatora z piekarskiej urazówki (czyli "szyszki").
Chłopak nie poszedł w lekarzy, ale w ekonomisty. I pracy, jako tako, no więc tata załatwił u znajomego-znajomego.
W NFZ-ecie.
Przerzucanie papierków.
Zmył się z tego enefzetu za kilka miesięcy.....
ps. a kiedy to było?juz za dobrej zmiany?
Ale chyba tuż przed. (I chyba w Siemianowicach Śl.)
https://www.osoz.pl/osoz/web/osoz-cms/pacjent
Polecam przeczytać o potencjalnych możliwościach tego systemu. Rewolucja.
https://ktomalek.pl/l/interakcje/szukaj
Dziękuję.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
U mnie hulają już od zeszłego roku. I ja nie miałem do tej pory zastrzeżeń ani problemów jako pacjent.
Zwłaszcza w przewlekłych chorobach, gdzie lekarz raz na jakiś czas musi wystawić receptę. Zamiast iść lub jechać do poradni (oszczędzamy czas, pieniądze i zdrowie), zapisywać się, tracić pół dnia w kolejce, walimy prosto do apteki jak po swoje.
Fundacja Chudów
W necie ogólniki że ruiny, że fundacja.
Koszer?
Na razie cztery województwa - dolnośląskie, pomorskie, świętokrzyskie i... czwarte....zapomniałem.
Wg opinii pacjentów (70 %) jest zaskoczonych jakością i szybkością diagnostyki i leczenia.
Od przyszłego roku program ma objąć cały kraj.
Zlosliwostka
Sosnierz stary wyprzedził postęp w Polsce.
Katowice dzięki stereoskoowemu patrzeniu ludności na rzeczywistość może dać sporo nowych impulsów o znaczeniu europejskim
Howgh.
Nawet jeśli to niektórzy negują.
Howgh
Kosher kosher
E-recepta w tym pomoże, tak?
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Zobaczymy.
To tak, jak z totolotkiem. Dopóki losujący nie wiedzieli, jakie losy są w kolekturach, można było coś wygrać. Teraz mogą wylosować numerki, na które nikt nie postawił i całą kasię zatrzymać dla siebie.
Tutaj też od razu będzie wiadomo, na którego pacjenta idą lekarstwa, ile ich jest, można sprawdzić dokumentację medyczną pacjenta itd. "Lekarze" oszuści mogą się zacząć bać.
Świetny ruch.