Pytanko o źródełka wiedzy
Niniejszym ogłaszam, że skończył się mój 5-letni okres abstynencji od internetu. Świat się trochę zmienił i również mój pogląd na rzeczywistość. Korzystałam z frondeczki i rebelki a także w którymś momencie z fejsika, aby zorientować się w sytuacji towarzysko-społeczno-politycznej, ale to było w zamierzchłych czasach 2006-14. Teraz mamy rok 2019 i tych źródełek nie ma, albo są w jakiejś rachitycznej formie.
Do towarzystwa mnie specjalnie nie ciągnie, wiec fejsiki, instagramy odpadają.
Gdzie mam się udać by słuchać, czytać i nasycać się wiedzą?
Odkopałam przed miesiącem Twittera, ale niespecjalnie umiem się w nim poruszać ( konto KachnaGrubachna) Chętnie korzystam z YouTube (konto KatarzynaPudlarz) i podcastów, bo wszelkiego rodzaju informacje przenoszone przez dźwięk są w mojej sytuacji bardzo wygodne. Czy mogę prosić o jakieś wskazówki?
Z góry serdecznie dziękuje
Do towarzystwa mnie specjalnie nie ciągnie, wiec fejsiki, instagramy odpadają.
Gdzie mam się udać by słuchać, czytać i nasycać się wiedzą?
Odkopałam przed miesiącem Twittera, ale niespecjalnie umiem się w nim poruszać ( konto KachnaGrubachna) Chętnie korzystam z YouTube (konto KatarzynaPudlarz) i podcastów, bo wszelkiego rodzaju informacje przenoszone przez dźwięk są w mojej sytuacji bardzo wygodne. Czy mogę prosić o jakieś wskazówki?
Z góry serdecznie dziękuje
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Na Twitterze warto zasubskrybować sobie Rafała Otokę-Frąckiewicza https://twitter.com/rafalhubert. Na YT gada w okienku wSensie.tv
Społeczno-towarzyskie: a to nie wiem, bo też się staram przenosić do reala takie sprawy Z kiepskim skutkiem.
https://excathedra.pl/index.php?p=/discussion/10993/z-przygod-wojny-trzydziestoletniej
1. Dodać do obserwowanych wszystkich z frądelki, rebelki, elektrociempowni, avki.
2. Oni będą polubiwać albo retłiciś tłity innych użyszkodników. Któren się nam spodoba, dodawać do obserwowanych.
3. Przez indukcję dodawać innych, a tych, spośród już obserwowanych, którzy zamieszczą fałszywe nuty, odobserwowywać.
4. Komentarze czytywać z rzadka. To nie forum i nie ma tam zbyt wielu ciekawych treści. Zdarzają się, ale odsetek jest mały. Szkoda czasu.
Jest to dobre źródło informancji.
Odkrycie w ostatnim czasie wSensie, a zwłaszcza tego młodego, który wita się laudetur-em bardzo budujące. Ten stary tez ok, ale za dużo tandetnej szydery i teatralności w rozmowach z Ziemniakiem. Notto, dziękuje za linka
Potrzebuje czegoś co gada mi do ucha ( a wiec słowo mówione, a nie napisane), bo czasu jest coraz mniej (niecałe 2 miesiące do wyborów). Nie ukrywam wpadłam w pułapkę własnej emocjonalności i te kilka lat spędziłam na odwyku od słowa napisanego, a zwłaszcza od dyskusji, które gimnastykują intelekt. Los, obiecuje excathedre zgłębiać!
Ignac, poznawanie wiedzy ogólnej a zwłaszcza odkrywanie historii i wpływu jaki ma na współczesność jest priorytetem i przyklejam naklejkę „ważne” , „do uważnego zagłębienia”. Czytam książki, a w zasadzie jakieś 30 równocześnie, tylko to jest nieuporządkowane i byle jakie z uwagi na chroniczne braki czasowe.
Nie ukrywam teraz pilnie potrzebuje wiedzy co np. myśleć o 447, dlaczego ruska onuca, czyli zagadnień z naklejką „pilne”, by w miarę szybko zorientować się w aktualnej sytuacji. Wszystkie sugestie bardzo miłe widziane.
Skoro Cyrus tu się też zarejestrował, symetrycznie informuję.
https://www.tapatalk.com/groups/pismejker/
Tam są niektórzy stąd i nasi. Razem z ExC stanowimy jedno.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Nawiasem mówiąc, założylibyście taki wątek "Elementarz polityczny".
Musimy wiedzieć, jak informować i to dobrze informować np. współstaczki w sklepach czy targowiskach. Musimy znać celne riposty na typowe zarzuty totalniaków.
Tego mi tutaj naprawdę brakuje.
Samo "W TYLE WIZJI" nie wystarczy.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Cusz tu wiency analizać? Pszeca szyskie dziecka wiedzo isz głosiowamy na Pisa.
Chibasz isz akuratno Mensjasz pszyndzie. Wtedysz zostawamy mało tszudko i głosiowamy na Pambuka.
Tako zaposiadywam histeriozofie.
Ale co zrobiłam? Że się odkleiłam od internetu?
Było bardzo trudno, próbowałam wszystkiego, łącznie z terapią 12 kroków ( tak, tak są grupy dla netoholikow ).
Pomógł jak zwykle Najwyższy zsyłając większego kalibru kłopoty - chorobę i śmierć mamy, potężny kryzys małżeński, kryzys rodzicielski i na koniec jak zwykle w takich wypadkach bywa - zawodowy. Udało mi się z Bożą pomocą wyjść na prostą, uporządkowałam to co mogłam uporządkować, a resztę zostawiam Jemu. Z pokorną prośbą błagam Go codziennie o opiekę i pamiętam by nie zajmować się sprawami trzeciorzędowymi. Nie mam wiec złudzeń, że mój pobyt tutaj musi być limitowany - czeka mąż na kanapie na wspólny wieczór, tata na pogawędki online przez FaceTime, a dzieciaki nie czekają wcale ( bo mają wywalone i nie mieszkają już z nami). Jutro za to poniedziałek wiec pewnie wieczorem dopiero usiądę aby poczytać. Albo we wtorek, albo w środę
Tak to się udało.
Wzięłam odpowiedzialność
Eksperyment.
Specjalista.
1) Życie rodzinne; Modlitwa/łaska uświęcająca - porządek - plan działania
(coś jak codzienna systematyczna praca nad sobą - wypisanie/przemyślenie wszystkiego co się w życiu dzieje - określenie ważności poszczególnych zagadnień - wykonywanie w pierwszej kolejności tych najważniejszych - reszty, w tym szeroko rozumianego internetu, tylko jak starczy czasu)
2) Życie rodzinne
3) życie zawodowe
4) życie społeczne
Całość powinna być systematycznie np. tygodniowo/miesięcznie/kwartalnie/rocznie - analizowana pod kątem kontynuacji dobrych i eliminacji złych efektów działań.
Ps. Wracają do internetu - to jest takie fajne powiedzenie - "Świat stoi w miejscu/cofa się w ogromnym tempie", więc nie ma co się przesadnie przejmować siecią. Może być przydatna, ale nie musi. Wstawiennictwo NMP w pierwszej kolejności jest dużo ważniejsze.
@adVerecundiam1
I ja, ja jestem!
@romeck_