Faszyzm
Faszyzm czyli ruch zjednoczeniowy. Definicja kompletna i precyzyjna.
Dowód. Faszyzm (przy założeniu, że narodowy socjalizm też tak określamy) powstał tylko w dwu krajach, w których ruch zjednoczeniowy miał sens.
Dowód. Faszyzm (przy założeniu, że narodowy socjalizm też tak określamy) powstał tylko w dwu krajach, w których ruch zjednoczeniowy miał sens.
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Przykład: Co to jest pies? "Pies to zwierze drapieżne" jest definicją zbyt szeroką, są zwierzęta drapieżne różne od psów. "Pies to jamnik" to z kolei definicja zbyt wąska, są też inne rasy psów.
"Faszyzm to zwarte, gotowe, maszerujące szeregi demostrujące swą siłę chorągwiami Arymana" to definicja mocno za szeroka, było mnóstwo zwartych, gotowych, maszerujących szeregów demostrujących swą siłę chorągwiami Arymana, które z faszyzmem nic wspólnego nie miały.
Psia mać, czy kiedyś zwolnicie mnie z wykładania podstaw metodologii?
Faszyzm to ruch zjednoczenia państwa. Powstał jedynie w dwu krajach, które powstały mniej niż stulecie wcześniej przez podbój mniejszych państewek przez hegemona. Takich państw było wiele ale władcy mądrzejsi od Mussoliniego i Hitlera pozwalali Chorwatom pozostać Chorwatami a Baskom Baskami, tylko we Włoszech i w Niemczech mogli wpaść na szalony pomysł stworzenia Włochów i Niemców.
Zauważcie, że taki dośrodkowy ruch nie może być demokratyczny. Demokracja z samej zasady jest odśrodkowa. Faszyzm był celem, totalitaryzm tylko środkiem.
Zresztą - fasciare po włosku znaczy obwiązać.
Być może dlatego, że (w odróżnieniu od Włochów i Niemców) AD 1918 Polacy już byli.
Faszyzm reprezentują zwarte, gotowe, maszerujące szeregi demostrujące swą siłę chorągwiami Arymana
W obecnej rzeczywistości "zjednoczenie" jakichkolwiek wspólnot by takowe sytemy wygenerować raczej nie wchodzi w grę.
Ja jednak chciałem przyznać trochę racji kolegom lewakom i znaleźć wspólne źródło niemieckiego nazizmu i włoskiego faszyzmu. I chyba znalazłem. I chyba jedyne.
Fajny wątas. Gdyż albowiem już kompletnie zgubiłam znaczenie tego słowa. A chyba nawet w ogóle go nie rozumiałam.
Tylko dlaczego w takim razie mam zakodowane tak bardzo negatywny odbiór słowa "faszysta"?
Faszyzm był u zarania korporacjonizmem z ideą silnej i scentralizowanej władzy, bez nazistowskiej szajby narodowej.
Jeśli masz 100% korelację i logiczne wyjaśnienie związku, to nie należy negować podobieństwa.
Skalne kościoły i klasztory, gdzie 1000 lat trwało chrześcijaństwo.
Dziś na ścianach jeszcze wizerunki świętych, ale ktoś im wydrapal oczy.
Antalya, port dla miasta Perge. Drogi i brzegi które oglądał św. Paweł.
Ale kościół trwa. I ma nadal sługi nieuzyteczne,
U nas nie ma aktualnie woli mocy, by się fizyczne wyrżnąć - po żadnej ze stron. Mnie zawsze zadziwiały i śmieszyły słyszane wielokrotnie opnie, że nam Polakom nie można dać powszechnego pozwolenia na broń, bo byśmy się powystrzelali. Jest to bzdura - taki ruch jak chociażby francuskie Żółte Kamizelki jest u nas obecnie raczej nie do pomyślenia.
Bo słowem "Polacy" określa się dwie bardzo różne grupy. Polakami nazywa się znaną z historii polską szlachtę, obecnie nieistniejącą, i Polakami nazywa się potomków pańszczyźnianych.
Dmowski już o tym pisał, jednak należy znać klasykę.
W dłuższej perspektywie czasu któraś strona przeważa, to chwilowe zawieszenie broni to tylko przygrywka.
A co te żółte koszulki tak realnie osiągnęły?
Ze Mamron zrzekl się emerytury?
Główny ideolog narodowego socjalizmu.
Rasa panów i inne rzeczy to idee ponad sprymitywizowanego Darwina. Moim zdaniem ezo ezo było, jednak może bez o noszenia się z rytualami. Dugin taki ten Rosenberg był.
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Alfred_Rosenberg