Skip to content

Coronawirus

11112141617257

Komentarz

• Metropolita łódzki odniósł się także do zagrożenia koronawirusem i do specjalnych zaleceń dla uczestniczących we mszach. - Była prośba, by przeczytać (w kościołach - red.) list ministra zdrowia o tym, jak się należy zachowywać. Swoją droga, zastanawiam się, dlaczego Kościół ma być pierwszym, który ogłasza w tym kraju epidemię? – żartował.

Uczestnicy zwracali uwagę, że księża odmawiają podawania wiernym komunii na rękę. - Jest takie stare łacińskie przysłowie stultus parochus supra papam, tłumacząc brutalnie: "głupi proboszcz jest ponad papieżem” - odpowiedział żartobliwie arcybiskup Ryś. - Przepisy są bardzo proste. Człowiek ma prawo przyjąć komunię na rękę, do ust, na stojąco, na klęcząco, idąc w procesji, siedząc - podkreślił.

- To ostatnia rzecz, z jakiej należy robić problem. Spór o to w kraju, w którym do komunii chodzi 10–15 procent ludzi? Czy nie powinniśmy się zajmować raczej tym, w jaki sposób uczynić komunię powszechniejszą, zamiast wojować o to, czy ktoś klęczy, czy stoi, czy wyciągnął rękę, czy język? Najważniejszym tematem dla Kościoła jest ewangelizacja - powiedział abp Ryś podczas spotkania z czytelnikami w Warszawie.
  • edytowano March 2020
    Poprawcie mój chłopski rozum jeśli się mylę albo mam złe informacje.
    1) Koronawirus ma nad grypą "przewagę" w postaci dłuższego ukrywania objawów + większej zaraźliwości + braku szczepionki, przy zbliżonej śmiertelności.
    2) Ze względu na powyższe, w skali kraju można spodziewać się masowych zachorowań.
    3) Ze względu na powyższe grozi nam przeciążenie systemu ochrony zdrowia, a może i zauważalne osłabienie gospodarki.
    4) Koronawirus jest więc realnym zagrożeniem dla stabilności państwa, jest problemem politycznym nawet bez otoczki dodatkowej paniki (czy to inspirowanej światowo przez USA, czy u nas przez opozycję).
  • 5)
    Kuba_ napisal(a):
    Poprawcie mój chłopski rozum jeśli się mylę albo mam złe informacje.
    1) Koronawirus ma nad grypą "przewagę" w postaci dłuższego ukrywania objawów + większej zaraźliwości + braku szczepionki, przy zbliżonej śmiertelności.
    2) Ze względu na powyższe, w skali kraju można spodziewać się masowych zachorowań.
    3) Ze względu na powyższe grozi nam przeciążenie systemu ochrony zdrowia, a może i zauważalne osłabienie gospodarki.
    4) Koronawirus jest więc realnym zagrożeniem dla stabilności państwa, jest problemem politycznym nawet bez otoczki dodatkowej paniki (czy to inspirowanej światowo przez USA, czy u nas przez opozycję).
    5) smiertelnosc spowodowana powiklaniami koronowirura wielokrotnie przewyzsza smiertelnosc od-grypowa
    6) dzieci przechodza koronowirusa lekko i praktycznie nie ma wsrod nich smiertelnych przypadkow
    7) wsrod ludzi starych (po 80-tce) smiertelnosc siega 15%, wsrod ludzi z oslabionym systemem immunolo i ze schorzeniami chronicznymi (szczegolnie pluc) smiertelnosc tez jest wyzsza.

Generalnie: babcie powinny unikac wnukow. Ale wez tu i przetlumacz...
  • Generalnie przeraża mnie przerażenie coronavirusem u osoby która nie szczepi dzieci w ogóle.
  • Zrobiłem jak Los (przez stuły, bo u spowiedzi nie byłem), ale może i źle?
    Oto, jak się wypowiada Rydygier (którego zdanie bardzo cenię)

A jak Wy radzicie na za tydzień?
    1. Maczać rękę w wodzie święconej?
    2. Przyjmować Komunię do ust?
  • Wszystko się zgadza.
  • @trep
    1.tak
    2.tak
  • A tak przy okazji, to co z rynkiem instrumentów pochodnych, tak radośnie pompowanych w ostatnich latach?
    Znowu będzie kolaps? Bo wszystkie giełdy na czerwono (łącznie z surowcową)
  • Media pompują sprawę mszy, komunii i wody święconej, a pełne puby i knajpy nikogo nie obchodzą....

• Mnie na pewno nie obchodzą, bo nie chadzam.
  • trep napisal(a):
    Z

gdybyś był chory
    maczałbyś palce wchodząc do kościoła w naczyniu ze święconą wodą?
    przyjmowałbyś komunię do ust?
    podawałbyś rękę osobom zdrowym?

• trep napisal(a):
    Mnie na pewno nie obchodzą, bo nie chadzam.
    Ja takoż, miałem jednak na myśli fakt, że "przypadkiem" nie obchodzą mediów. Ewidentnie starają się przyszyć Kościołowi rozsprzestrzenianie epidemii.
  • MarianoX napisal(a):
    trep napisal(a):
    Ja takoż, miałem jednak na myśli fakt, że "przypadkiem" nie obchodzą mediów. Ewidentnie starają się przyszyć Kościołowi rozsprzestrzenianie epidemii.
    doskonałe MarianoX
    chciałam do tego naprowadzić, ale strzelileś w sam środek
    Terlikoski i ziemniak dwoją sie
  • Tusk peedział, że sprawa jest poważna - czyli gównoburza.
  • Pani_Łyżeczka napisal(a):
    Tusk peedział, że sprawa jest poważna - czyli gównoburza.
    Ale są jak najbardziej możliwe bardzo poważne globalne reperkusje, choćby gospodarcze, niepoważego szitstormu...co chyba właśnie zaczyna mieć miejsce...
  • edytowano March 2020
    .
  • Pani_Łyżeczka napisal(a):
    Tusk peedział, że sprawa jest poważna - czyli gównoburza.
    to tak nie działa...
  • marniok napisal(a):
    Generalnie przeraża mnie przerażenie coronavirusem u osoby która nie szczepi dzieci w ogóle.
    Każda okazja żeby napluć dobra?
  • trep napisal(a):
    Zrobiłem jak Los (przez stuły, bo u spowiedzi nie byłem), ale może i źle?
    Oto, jak się wypowiada Rydygier (którego zdanie bardzo cenię)
    https://twitter.com/Witold_Narwojsz/status/1236969285232320514?s=20

ja tak robię,
    wirus tak na prawdę atakuje płuca i drogi do płuc czyli usta i wszystko co dotyka ust ( czyli ręce np.)
    ja się pytam - czy ciało Pańskie pod taka postacią jaka przyjmujemy było że tak wypowiem sie bezpardonowo macane przez tabuny?
  • Po 5 maseczek na poz
    W specustawie nie ma zasad współpracy pomiędzy służbami
  • edytowano March 2020
    MarianoX napisal(a):
    trep napisal(a):
    Ten pomysł podsunęła wujom oszalała synkretyczna sekta z Korei, która rzekomo rozsiewała zarazę.
  • Michał5 napisal(a):
    Ale miło Cie widzieć, Gnębonie.
    Naprawdę!!!

Podzienkoweł. Nualesz pszyzwyczajełę się do odzwyczajenia wewczem doszczegam znaczno kożyś duchowo. Takosz i popaszczam.

Ino tukej ducha nie gaście onczonc sie zes tradycjo narodowo:

"Tera je wiruc
    Kto rency myje, ten żyje
    Zakupie maseczkie
    Do nosa ściereczkie
    I bimbru sie tyż napije"

• qiz napisal(a):
    marniok napisal(a):
    Generalnie przeraża mnie przerażenie coronavirusem u osoby która nie szczepi dzieci w ogóle.
    Ale odbierasz ten wpis osobiście?
    Nie wiedziałem nawet że nie szczepisz dzieci.
    Odnosił się do osoby z mojej rodziny.
    Wydaje mi się jej postawa po prostu nielogiczna.
  • Michał5 napisal(a):
    trep napisal(a):
    Z

gdybyś był chory
    maczałbyś palce wchodząc do kościoła w naczyniu ze święconą wodą?
    przyjmowałbyś komunię do ust?
    podawałbyś rękę osobom zdrowym?

Gdybym była chora, zostałabym w domu.
  • marniok napisal(a):
    qiz napisal(a):
    marniok napisal(a):

Raczej z zainteresowaniem analizuję obie sekty: antyszczepionkowców i szczepionkowców. Ta druga sekta nawet nie sili się na argumenty, a mową jej szydera. Trochę jak sekta katastrofy smoleńskiej.
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Michał5 napisal(a):
    Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Jeśli kogo interesują Włochy, to prosz:
    https://www.corriere.it/speciale/salute/2020/mappa-coronavirus-italia/?refresh_ce-cp
    kogoś dziwi jeszcze reakcja Watykanu?
    Mnie trochę — ale tylko trochę — dziwi, że nie wezwali księży do odprawiania w kółko mszy przebłagalnych bez publiczności, a ludu — do modłów w rodzinach.

Mnie jednak bardzo, bo taka myśl sama się nasuwa.
  • qiz napisal(a):
    marniok napisal(a):
    qiz napisal(a):
    marniok napisal(a):
    Raczej z zainteresowaniem analizuję obie sekty: antyszczepionkowców i szczepionkowców. Ta druga sekta nawet nie sili się na argumenty, a mową jej szydera. Trochę jak sekta katastrofy smoleńskiej.

Rozumiem że nie masz dzieci?
    Argumenty?
    Tak nie docierają do antyszczepionkowców.
    To jest dopiero sekta.
    Twoja mowa nie jest szyderą, jest wprost bałamutna. Jest wykrzywionym odbiciem lustrzanym prawdy. Jak wśród totalnych.
  • qiz napisal(a):
    Naprawdę jesteś w stanie zanalizować ich argumenty? Nie wiedziałem, że masz doktorat z mikrobiologii.

• Taki preprint z cyferkami nt. śmiertelności epidemii covid-19:

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.04.20031104v1.full.pdf

image
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.