Skip to content

Coronawirus

11011131516257

Komentarz

• Może wg nich już chodzi tylko o te rytuały?
  • co Ci odpowiedzieć Kochany Panie Szturmowcze...
    że apokalipsa sie dopełni?

Jezu ufam Tobie...
  • wirusowa klasyfikacja międzynarodowa

• leobulero napisal(a):
    wirusowa klasyfikacja międzynarodowa

image
    Cusz, znowusz zespadywamy wewduł tabeli. Ten pic nawet gupiegosz wiruca nieumi zabespieczeć iszby doruwneć zes średnio ełropejcko.

[Guwnie odzywem sie inosz dlategusz byśta nie spanikowały isz jusz wirucy waszegusz Gnembona zeżarli]

• Ale miło Cie widzieć, Gnębonie.
    Naprawdę!!!

• Michał5 napisal(a):
    Ale miło Cie widzieć, Gnębonie.
    Naprawdę!!!

Trep lubi to.
  • Czy modły w meczetach oraz na ulicach mullowie też odwołali?
  • Byłem u spowiedzi, pocałowałem stułę, potem byłem u komunii (tradycyjnie) a wchodząc i wychodząc z kościoła umoczyłem palec w wodzie święconej. Jezu, ufam Tobie, a co!
  • los napisal(a):
    Byłem u spowiedzi, pocałowałem stułę, potem byłem u komunii (tradycyjnie) a wchodząc i wychodząc z kościoła umoczyłem palec w wodzie święconej. Jezu, ufam Tobie, a co!
    Zrobiłam to samo. Tylko nie maczałam palca, bo w kropielnicy nie ma wody święconej, od kiedy śniadzi żebrzący pod kościołem zrobili sobie z niej śmietnik i wrzucali zużyte chusteczki.
  • A ja przyjęłam komunię na rękę po raz pierwszy od lat. Podawał ksiądz, który ma obrzydliwy zwyczaj wpychania ręki do ust. Niezależnie od sytuacji zawsze mnie to brzydziło, więc tym razem bez oporu skorzystałam z zaleceń KEP.
  • Tymczasem w Iranie:
    "We're estimating 30 to 40 % of Tehran's population will be infected with COVID-19 by March 20," says Dr. Massoud Mardani, a member of Iran's National Influenza Committee.
    https://mobile.twitter.com/HeshmatAlavi/status/1236714230071640064
  • edytowano March 2020
    Mądrzy ludzie mówią, że w tej chwili możemy nad tym zapanować. Albo zamknąć granice, albo:
    @vonbreslauer powiedzmy, że przymusowa 2 tygodniowa kwarantanna dla wszystkich przyjeżdżających do Polski powinna załatwić problem 10:32 PM · 8 mar 2020·Twitter Web Client" />
  • Czy to cecha Polaka?
    Jak dziecko zachoruje na anginę , lekarz przepisze antybioty- wierzycie lekarzowi.
    Jak pęknie rura, nie ignorujecie lecacej wody, i wzywacie hydraulika.
    Jak wybuchnie pożar, nie telefonujecie do przyjaciela, ale na numer straży pożarnej.
    Los ogłasza

Jezu, ufam Tobie, a co!

i tylko nikt nie ma zaufania do Jezusa, ze słowa , które kiedyś powiedział

Nie wyście Mnie wybrali, ale Ja was wybrałem i przeznaczyłem was na to, abyście szli i owoc przynosili, i by owoc wasz trwał - aby wszystko dał wam Ojciec, o cokolwiek Go poprosicie w imię moje. To wam przykazuję, abyście się wzajemnie miłowali.

mogą być prawdziwe w stosnku do następców Apostołów..

Papież Bendykt, dużo pisał o związkach wiary z nauką...
  • Nie ogarniam rozumowania Koleżanki. Tzn. jak, w kwestiach bakteriologicznych czy hydraulicznych zwracamy się do fachowców, a w kwestiach zakażeń wirusowych mamy zawracać niepotrzebnie głowę Panu Bogu?
  • Znaczy też. Znaczy że pokładamy ufnosc, ale to nie zwalnia od rozwagi. Byłoby to igranie z Bogiem, Panem, i wystawianie Go na próbę.
  • Nie Szturmowcze, chodzi mi o demonstrowane tu powszechnie i radośnie , lekceważenie postanowień konferenji biskpów.
    Nie widzę niczego złego w zrozumieniu postępowania włoskich biskupow, nie widze niczego nagannego w odezwie polskich biskupow w sprawie zachowania ostrożności w czasach zagrażających nam wszystkim.
    Zapewniam , że nie posiadamy wiedzy, iż jakikolwiek biskup , nie wierzy w realną obecność Jezusa Chrystusa podczas Mszy św.
    A przypisywanie tego komukolwiek z grona nastęców Apostołow jest naduzyciem i brakiem zaufania do Chrystusa.

We Wloszech nie odwołano Mszy Św.
    Zawieszono Msze publicznie odprawiane.
    Kapłani odprawiają Msze św wg nałozonego na nich obowiązku.
    Msze Św odprawiane sa także w klasztorach i zamknietych wspólnotach.

• A, ok. To nie zrozumiałem Koleżanki listu w takim razie i odpowiedziałem niejako obok.
  • Nawet jeśli nie jest to zaraza świat z dużym zaangażowaniem traktuje to jak zarazę. Rodzi to pytania i podejrzenia. To albo zjawiska społeczne nie w pełni rozpoznane i zakomunikowane albo teorie spiskowe.

Mój mały rozumek ekonomiczny przewiduje naprawdę duży kryzys. Moim zdaniem wspominanie o jakimś spowolnieniu o ułamki procenta PKB to uspokajające bajki. We Włoszech to będzie co najmniej kilka procent na minusie. W Chinach bez kreatywnej księgowości też. Rwanie się łańcuchów kooperacyjnych dopiero się zaczyna. Wystarczy dodać czas transportu morskiego z Chin plus zapasy magazynowe w dniach. Nawet jakby wirus wygasł dziś negatywne efekty potrwają co najmniej do końca roku. Linie lotnicze zaczną plajtować już, a firmy turystyczne najpóźniej latem. Tak samo z branżą transportową.
  • od tweetu jednego księdza z TT dowiedziałem się, że to nie byl samodzielny pomysł Episkopatu Włoch (w sprawie ograniczenia mszy świętych), lecz dostosowanie się do ropzorządzenia rządu wloskiego (ktróre dotyczy również wspólnot religijnych)
  • romeck napisal(a):
    od tweetu jednego księdza z TT dowiedziałem się, że to nie byl samodzielny pomysł Episkopatu Włoch (w sprawie ograniczenia mszy świętych), lecz dostosowanie się do ropzorządzenia rządu wloskiego (ktróre dotyczy również wspólnot religijnych)
    ale to było w informacjach min do rzeczy tak to opisalo.
  • edytowano March 2020
    Michał5 napisal(a):
    ale to było w informacjach min. do rzeczy tak to opisalo.
    na boku:

njusy czerpię z excathedry i twittera, czasem z tvpinfo.... :)

• loslos
    edytowano March 2020
    Zdaje się, że komunia na rękę jest pierwotną formą liturgiczną a komunię do ust wprowadzono stosunkowo niedawno, również ze względów higienicznych. Zarazy były znane i wcześniej.
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Michał5 napisal(a):
    Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Jeśli kogo interesują Włochy, to prosz:
    https://www.corriere.it/speciale/salute/2020/mappa-coronavirus-italia/?refresh_ce-cp
    kogoś dziwi jeszcze reakcja Watykanu?
    Mnie trochę — ale tylko trochę — dziwi, że nie wezwali księży do odprawiania w kółko mszy przebłagalnych bez publiczności, a ludu — do modłów w rodzinach.

słusznie
    maja w głowie kościół jako instytucję usługową, nie ma w tym komunikacie wiary
  • KazioToJa napisal(a):

słusznie
    maja w głowie kościół jako instytucję usługową, nie ma w tym komunikacie wiary
    Koleżanka czytała odpowied włoskiego KEP na apel rządu, czy była we wloskim kosciele i słuchała BRAKU komunikatu na temat zachowania w duchu wiary?

• tymczasem
    tps://wiadomosci.wp.pl/koronawirus-w-polsce-michal-dworczyk-o-mozliwym-odsunieciu-wyborow-prezydenckich-2020-6487014644262529a

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.