Pierwsze starcie polsko-sowieckie w XXI wieku
Właśnie ma miejsce na Białorusi. Ani Rosjanie nie mogą odpuścić, ani my. Jeżeli rewolucja zmiecie Łukaszenkę Putin będzie musiał wejść na Białoruś. Dlatego my to musimy zrobić pierwsi. Nierealny scenariusz ? Zobaczymy. Tak czy inaczej będzie wojna u naszego sąsiada.
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
W sumie Łukaszenka przepowiadał tydzień temu, ze jakby co to jak on padnie to Rosja będzie miała ciepło aż po Władywostok. A w Chabarowsku bunt nie słabnie.
Przecież nawet gdyby wjechał czołgami pod Brześć to co dalej- musiałby chyba wprowadzić terror stalinowski.
Nijak nie widzę powodzenia ruskiego w dłuższej perspektywie
Nie wpłynie to na wynik ostateczny
I poczytałem sobie, dlaczego nie jest państwową.
edit.
ciekawe, że zapomnieli o Litwie....
Bo Łukaszenka się coś ostatnio za bardzo prozachodni zrobił. I pytanie czy aby na pewno chcemy by go na stanowisku zluzował ktoś z moskiewskiego nadania.
Natomiast bawi mnie, że Putain igra z demokracją. Myśli że tak już miejscowych przecwelował, że i tak nie podskoczą?
Teraz fala poniesie Białoruś i może russkij mir... Zobaczymy tylko dokąd.
Może Bóg da, że będzie lepiej.
:-?
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Co było dla mnie pewnego rodzaju zaskoczeniem.
Halogrupy i inne tego typu mają znaczenie mniejsze - Polakiem jest się ze szlachetności serca, a nie z krwi. Wielu obywateli naszego państwa urodzonych tutaj i posługujących się językiem polskim na miano Polaka nie zasługuje.
Spokój z jakim to przyjmujemy tylko potwierdza nasz imperializm- jego polsko-flegmatyczną oczywistość.