Świat według KEPskich
https://wpolityce.pl/kosciol/523819-slowa-rzecznika-kep-beda-mialy-powazne-konsekwencje
Musimy żyć, wybierać władze, wybieramy je, i te władze zdecydowały tak, a nie inaczej. Ja nie chcę powiedzieć, że to była dobra decyzja.
Musimy żyć, wybierać władze, wybieramy je, i te władze zdecydowały tak, a nie inaczej. Ja nie chcę powiedzieć, że to była dobra decyzja.
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
To nie jest strach, to jest kalkulacja - co nie?
Aha rzecznik KEPskich, ks. Gęsiak jest Jezuitą...
Po chwili "zdumienia" zero zdziwień.
Może jest to trochę wina Kościoła, że my nie nauczyliśmy się pokazać w sumieniu człowieka jak życie jest ważne. To stało się problemem politycznym a nie powinno być
est mi żal, że wielu ludzi odchodzi od Kościoła. Podejrzewam, że tego typu sytuacje, które mają teraz miejsce, wielu ludzi z Kościoła instytucjonalnego wyprowadzą. Być może to porażka języka, którym się Kościół posługuje
Kościół nigdy nie będzie popierał żadnej aborcji. Każda aborcja jest złem. Kościół będzie próbował formować sumienia ludzi
To jest decyzja polityczna. To nie Kościół tę wojnę wywołał. Naprawdę nie chcieliśmy tej wojny
Musimy żyć, wybierać władze, je wybieramy i te władze zdecydowały tak a nie inaczej. Ja nie chcę powiedzieć, że to była dobra decyzja. Kościół stanie po stronie pokrzywdzonych
warto cytować do końca.
A generalnie KEP w tej sprawie już nie ma nic do gadania, bo wyszła ona na ulice. Ani PiS, ani Kaczor, ani PO, TVN czy Wyborcza. Ściera się lud.
Ble, ble, ble, ble, ble, ble, ble, ble, ble, ble, ble, ble, ble, ble, ble
To jest decyzja polityczna. To nie Kościół tę wojnę wywołał. Naprawdę nie chcieliśmy tej wojny
Ble, ble, ble, ble, ble, ble, ble, ble, ble, ble, ble, ble, ble, ble, ble
(Prymas mawiał, że głowa wyżej niż serce)
można sie spodziewać, że dzisiejsze słowa sa tym samym, co niegdysiejsze slowa kardynała prymasa Glempa.
Mają za wszelką cene uchronic Polaków od przelania krwi.
Rekacje, na od dawna przygotowane protesty zostaly wpisane w scenariusz.
Unizony , w pokutnym worze Kosiciół polski zebrze o rozwagę.
I by Kain nie zabijał Abla.
Boże miej nas w swojej opiece...
Świety Boże, Świety Mocny, Świety a Niesmiertelny...
Jorge, cokolwiek robisz czyń dobrze i patrz końca
i pamietaj historie Polski, do kroćset!
wyłuskam:
...Pytany o to, czy to jest wojna, rzecznik KEP odpowiada: - Tak, ...
... o pewnych rzeczach etycznych właściwie nigdy nie powinno się głosować, ...
... kompromis aborcyjny „był taką drogą pośrednią, która uspokajała sytuację”. ...
... - To jest decyzja polityczna. To nie Kościół tę wojnę wywołał. Naprawdę nie chcieliśmy tej wojny ...
Na Zetce nie ma (?) cytatu, który jest na wPolityce; jest to zapis już czatu internetowego, a z kontestu wynika, zdanie "nie jest to dobra decyzja" tyczy się złożenia przez posłów zapytania do TK (2019), kórej efektem jest orzeczenie, które to orzeczenie burzy spokój Episkopatu (patrz wyżej wyłuskany cytat)
... Musimy żyć, wybierać władze, wybieramy je, i te władze zdecydowały tak, a nie inaczej. Ja nie chcę powiedzieć, że to była dobra decyzja. ...
Warto spokojnie czytać , siegać do źrodel, i sprobować rozumieć, co ktoś ma nam do powiedzenia, chocby nie robił tego tak doskonale , jak my .
Sluchac po prostu .
Podawalam
ale prosże
https://wpolityce.pl/polityka/523811-rzecznik-kep-nikt-nie-moze-byc-zmuszany-do-heroizmu
Kościół, księża cały swój system zarządzania i kontaktu ze światem opierają na autorytecie. Inaczej nie potrafią. Kiedy ten autorytet runął zostali jak dzieci we mgle. Człowiek występujący z pozycji autorytetu, ale go nie posiadający wzbudza tylko politowanie i irytację. Albo agresję, co widać np. w reakcji dziewczynek ze Szczecinka na wychodzącego do nich księdza. Z piękną przemową. Wypierdalaj dziadu.
Chcesz wykończyć wielowiekową, wielką instytucję ? Przyspiesz świat, tak żeby nie wytrzymała tempa zmian. Młodzi oleją, bo nie zrozumieją archaicznego przekazu, starzy będą mieli pretensje, że słabnie. Jeszcze raz podkreślam, Kościół zrobił swoje, teraz jest bezbronny. Na froncie powinni teraz być kumaci wierni, bez nawisu instytucji, nadążający i elastyczni. Odważni.
Wysłałem mail zgłoszeniowy do straży narodowej. Znacie jeszcze jakeś inne inicjatywy godne wsparcia?
Pan KEPski nie rozumie, że to musiało się stać. Ja się cieszę, nienawidzę pokoju na ulicach, kiedy w duszach jest wojna.
Przecież po przeczytaniu całości, rzecznika NIE DA się wybronić! Mimo, że jednocześnie powiedział kilka zdań ortho.
Tłumaczę na ludyczny:
KEP:
Mimo, że nie chcemy się zbliżać i 'wtrącać' do polityki i nie my wybieramy rządzących, to jednak uważamy, że źle zrobili ruszając tzw. kompromis aborcyjny, który uspokajał ulice i kobiety. A teraz jest wojna i my nie wiemy, co robić! Nie my ją wywołaliśmy, a to my obrywamy, i to nie rykoszetem, a bezpośrednio! A te biedne dziewczyny, przelała się im czara goryczy - rząd zmusza ich do heroizmu. My chcemy ich słyszeć. Boże, jak dużo ich jest! Nie można stawiać ludzi przed wyborem: Za czy Przeciw, bo to problem aksjologiczny. A może językowy. W każdym razie - dyskurs hierarchiczny.
Koniec tłumaczenia.
A w trakcie powyższe wpadło mi w oko to zestawienie zdań:
A) Sytuacja przekroczyła granice przyzwoitości i szacunku dla kultury, religii, wiary, wielu ludzi.
Zbytnie zbliżenie Kościoła do władzy zawsze skutkowało złymi efektami.
Ale q. skomlenie.