Jakakolwiek by była ta propozycja, jeżeli Kościół zostanie zapytany o swój głos, to powie, że nie zgodzi się na żaden sposób przerywania życia, przerywania ciąży, przerywania istnienia ludzkiego w jakiejkolwiek formie - mówił w programie "Newsroom" w WP ks. Leszek Gęsiak, rzecznik prasowy Konferencji Episkopatu Polski. Duchowny zacytował również słowa Jana Pawła II, który mówił, że "Kościół zawsze wzywał do szczególnej miłości wobec słabych i bezbronnych i do ochrony każdego życia ludzkiego od poczęcia aż do naturalnej śmierci". - Nie ma tu zatem żadnego miejsca na kompromis. W sprawie życia ludzkiego, o czym zresztą wielokrotnie mówili polscy biskupi, nie ma kompromisu, bo życie jest życiem i to życie należy chronić - skomentował ks. Leszek Gęsiak.
Pan ksiądz Gesiak już się skompromitował i nawet prostujac kompromituje się dalej. Jego poprzednie "dementi" to żenada i kręcenie na pograniczu kłamstwa a z pewnością zaklamana. Teraz mówi o Kościele " zapytanym o glos" . To dopiero ewangelizator co grzecznie czeka na udzielenie głosu albo wyniosle milczy i może odpowie jak go poprosza. Szkodliwy kretyn.
Pamiętam dobrze ks. Gęsiaka, łaził latami do 'religijnego' programu wariatki Łosiowej w Ryju Kraków. Nie miałem wobec do tego dżentelmena żadnych oczekiwań.
Rafał napisal(a): Pan ksiądz Gesiak już się skompromitował i nawet prostujac kompromituje się dalej. Jego poprzednie "dementi" to żenada i kręcenie na pograniczu kłamstwa a z pewnością zaklamana. Teraz mówi o Kościele " zapytanym o glos" . To dopiero ewangelizator co grzecznie czeka na udzielenie głosu albo wyniosle milczy i może odpowie jak go poprosza. Szkodliwy kretyn.
Wskazałem że obecne oświadczenie tez jest szkodliwe i niezgodne z posłannictwem głoszenia Ewangelii. Brnie coraz głębiej w zaprzeczanie misji Kościoła. Teraz użył innych słów i zrobił to w odmienny sposób. To jest irytujące i głupie że ten człowiek jest rzecznikiem. Jest niedorzecznikiem w najlepszym razie, a szkodnikiem z pewnością. Nie wiem tylko czy świadomym czy bezmyślnym.
. Prymas mówił również o słowach wicepremiera Jarosława Kaczyńskiego, który wzywał działaczy PiS do obrony kościołów. - Kościół nie potrzebuje żadnego parasola ochronnego ze strony państwa. Kościół potrzebuje tej słusznej autonomii, która jest między państwem i Kościołem - do działania i głoszenia Ewangelii - powiedział.
Michał5 napisal(a): Jakakolwiek by była ta propozycja, jeżeli Kościół zostanie zapytany o swój głos, to powie, że nie zgodzi się na żaden sposób przerywania życia, przerywania ciąży, przerywania istnienia ludzkiego w jakiejkolwiek formie - mówił w programie "Newsroom" w WP ks. Leszek Gęsiak, rzecznik prasowy Konferencji Episkopatu Polski. Duchowny zacytował również słowa Jana Pawła II, który mówił, że "Kościół zawsze wzywał do szczególnej miłości wobec słabych i bezbronnych i do ochrony każdego życia ludzkiego od poczęcia aż do naturalnej śmierci". - Nie ma tu zatem żadnego miejsca na kompromis. W sprawie życia ludzkiego, o czym zresztą wielokrotnie mówili polscy biskupi, nie ma kompromisu, bo życie jest życiem i to życie należy chronić - skomentował ks. Leszek Gęsiak.
Co i gdzie mówił p. ksiądz rzecznik za rządów PO interesuje mnie najbardziej.
posix napisal(a): . Prymas mówił również o słowach wicepremiera Jarosława Kaczyńskiego, który wzywał działaczy PiS do obrony kościołów. - Kościół nie potrzebuje żadnego parasola ochronnego ze strony państwa. Kościół potrzebuje tej słusznej autonomii, która jest między państwem i Kościołem - do działania i głoszenia Ewangelii - powiedział.
Nie da się ich po prostu szanować.
Chyba wszyscy chcą już zakończyć tą zabawę w niepodległość, bycia pomiotem, posiadania możliwości wyboru. Do Niemiec, my chcemy do Niemiec, niech ten Niemiec w końcu przyjdzie i ustawi nam życie.
Wolne i własne państwo trzeba chcieć mieć. Ci nieliczni, którzy jeszcze chcą to za mało.
posix napisal(a): . Prymas mówił również o słowach wicepremiera Jarosława Kaczyńskiego, który wzywał działaczy PiS do obrony kościołów. - Kościół nie potrzebuje żadnego parasola ochronnego ze strony państwa. Kościół potrzebuje tej słusznej autonomii, która jest między państwem i Kościołem - do działania i głoszenia Ewangelii - powiedział.
Chyba wszyscy chcą już zakończyć tą zabawę w niepodległość, bycia pomiotem, posiadania możliwości wyboru. Do Niemiec, my chcemy do Niemiec, niech ten Niemiec w końcu przyjdzie i ustawi nam życie.
Wolne i własne państwo trzeba chcieć mieć. Ci nieliczni, którzy jeszcze chcą to za mało.
Nawet na prawicowych forach wielu zachowuje się tak, jakby usilnie pragnęło, żeby wreszcie ta niemiecka Platforma wróciła do władzy i można było z czystym sumieniem wrócić do beztroskiego egzystowania w opozycji. Świadczą o tym zarzekania o "godnościowym" pozostaniu w domu lub głosowaniu na PiS "z obrzydzeniem", tak jakby była obecnie jakakolwiek polityczna alternatywa.
Zresztą niektórzy np. qiz i jemu podobni "wieczni antysystemowcy będący przeciwko wszystkiemu" nigdy tej opozycji mentalnie nie opuścili.
Nie ma nic bardziej pociągającego niż wyższościowe napawanie się własną niemożnością i imposybilizmem.
Co i gdzie mówił p. ksiądz rzecznik za rządów PO interesuje mnie najbardziej.
Nauka Koscioła na temat świetosci kazdego życia, była za rządów PO i wcześniej. I nie zmieniła się.
W calosci mogę sie podpisac pod stwierdzeniem ks Gesiaka Jeżeli jest to demonstracja za tym, żeby przerywać życie ludzkie, żeby przerywać ciążę i w ten sposób zabijać ludzkie płody, to oczywiście, że uczestnictwo w takiej manifestacji człowieka wierzącego, oznacza, że popełnia grzech. Nie powinien tego robić ale nade wszystko pod zdaniem sedziwego o Salija, mojego duchowego przewodnika, https://wpolityce.pl/kosciol/524553-o-salijzakaz-zabijania-istotny-ludzkiej-jest-oczywistoscia
Prymas Polski to po prostu wyjątkowa łajza, równie dobrze można napisać, dajmy sobie spokój z tym cąłym kościołem ;-) Spora części biskupów pewnie by przyklasnęła.
posix napisal(a): Patrząc na spokojnie po tygodniu to aborcjoniści roztrwonili potencjał tych protestów. Na czele stanęła wściekła wulgarna baba (...)
EDIT:
Biskupi oczywiście zawiedli. Prymas Polski jest dla mnie po tym co powiedział KOMPLETNYM ZEREM.
Prymas Polski to, z ducha, typowy niemiecki hierarcha. w tym kontekście jego nazwisko brzmi rzeczywiście prowokacyjnie:)
romeck napisal(a): Realną władzę w biskupstwie to ma Przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski. Status Prymasa jest już tylko tytularny, dekoracyjny. Status Pierwszego dzierży Przewodniczący. Dlatego jeśli chcemy wiedzieć, co "mówi Kościół w Polsce" (hierarchiczny), to tylko listy i inne KEPu.
MarianoX napisal(a): Świadczą o tym zarzekania o "godnościowym" pozostaniu w domu lub głosowaniu na PiS "z obrzydzeniem", tak jakby była obecnie jakakolwiek polityczna alternatywa.
Zresztą niektórzy np. qiz i jemu podobni "wieczni antysystemowcy będący przeciwko wszystkiemu" nigdy tej opozycji mentalnie nie opuścili.
Nie ma nic bardziej pociągającego niż wyższościowe napawanie się własną niemożnością i imposybilizmem.
Gościu. Nie lubimy się, z wzajemnością. W sumie to ja to już z przyjemnością. Ale odpuść sobie osobiste pojazdki w co drugim poście, albo wypierdalaj. Do tej pory ignorowałem te wtręty, ale wystarczy.
Miałem ochotę nawet się "tłumaczyć" ze swojego 10-letniego (kawał czasu) pisowskiego aktywizmu, ale nie będę rzucał ppw. A wyższość to mam nie wobec PiSu, a jadących po mnie obszczekiwaczy. W wątku koronawirusowym wyjaśniłem dużo, być może za dużo. Tacy w miarę bystrzejsi* chwycili i odpuścili.
* (hehe, przytyk finezyjny niczym Biden o klubach Polonii w Pennsylwanii)
BTW- a czy można obecnie głosować na PiS bez obrzydzenia? Na Dudę dało się głosować bez obrzydzenia, ot tak, z przyjemnością? Przepraszam, a co to jest, jak nie mniejsze zło?
Trump też święty nie jest. Zapewne, gdybyśmy prowadzili forumek po drugiej stronie oceanu, mielibyśmy o nim o wiele gorsze zdanie, niż mamy. Tak jak zwolennicy Trumpa o PiS i Adrianie.
Polskie bogate doświadczenia migracyjne, chrześcijańskie dziedzictwo, ale także niezwykłe, spontaniczne, godne najwyższego uznania zaangażowanie Polaków w niesienie pomocy uciekinierom wojennym z Ukrainy powinny nas szczególnie predysponować do propagowania idei mądrej gościnności i solidarności – konstytutywnych dla wiary chrześcijańskiej. Sposobów ich praktykowania nie ma potrzeby czynić przedmiotem referendalnych rozstrzygnięć, lecz roztropnych działań i dialogu społecznego z uwzględnieniem możliwości i konsekwencji społecznych w przyszłości.
Takich samych "roztropnych działań" jakie podjęły wierzchołkowe organa epidiaskopalne np. w celu zamiecenia pod....to znaczy oczywiście wyjaśnienia uwikłań agenturalnych części hierarchów?
Komentarz
Duchowny zacytował również słowa Jana Pawła II, który mówił, że "Kościół zawsze wzywał do szczególnej miłości wobec słabych i bezbronnych i do ochrony każdego życia ludzkiego od poczęcia aż do naturalnej śmierci". - Nie ma tu zatem żadnego miejsca na kompromis. W sprawie życia ludzkiego, o czym zresztą wielokrotnie mówili polscy biskupi, nie ma kompromisu, bo życie jest życiem i to życie należy chronić - skomentował ks. Leszek Gęsiak.
Acha
Prymas mówił również o słowach wicepremiera Jarosława Kaczyńskiego, który wzywał działaczy PiS do obrony kościołów. - Kościół nie potrzebuje żadnego parasola ochronnego ze strony państwa. Kościół potrzebuje tej słusznej autonomii, która jest między państwem i Kościołem - do działania i głoszenia Ewangelii - powiedział.
http://wiez.com.pl/2020/10/31/kosciol-ktory-potrzebuje-policyjnej-ochrony-sam-nie-jest-potrzebny/
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
W calosci mogę sie podpisac pod stwierdzeniem ks Gesiaka
Jeżeli jest to demonstracja za tym, żeby przerywać życie ludzkie, żeby przerywać ciążę i w ten sposób zabijać ludzkie płody, to oczywiście, że uczestnictwo w takiej manifestacji człowieka wierzącego, oznacza, że popełnia grzech. Nie powinien tego robić
ale nade wszystko pod zdaniem sedziwego o Salija, mojego duchowego przewodnika,
https://wpolityce.pl/kosciol/524553-o-salijzakaz-zabijania-istotny-ludzkiej-jest-oczywistoscia
Spora części biskupów pewnie by przyklasnęła.
Ale odpuść sobie osobiste pojazdki w co drugim poście, albo wypierdalaj. Do tej pory ignorowałem te wtręty, ale wystarczy.
Miałem ochotę nawet się "tłumaczyć" ze swojego 10-letniego (kawał czasu) pisowskiego aktywizmu, ale nie będę rzucał ppw.
A wyższość to mam nie wobec PiSu, a jadących po mnie obszczekiwaczy. W wątku koronawirusowym wyjaśniłem dużo, być może za dużo. Tacy w miarę bystrzejsi* chwycili i odpuścili.
* (hehe, przytyk finezyjny niczym Biden o klubach Polonii w Pennsylwanii)
BTW- a czy można obecnie głosować na PiS bez obrzydzenia? Na Dudę dało się głosować bez obrzydzenia, ot tak, z przyjemnością? Przepraszam, a co to jest, jak nie mniejsze zło?
https://episkopat.pl/rada-kep-ds-migracji-turystyki-i-pielgrzymek-przed-polska-stoja-powazne-i-pilne-wyzwania-migracyjne/
Takich samych "roztropnych działań" jakie podjęły wierzchołkowe organa epidiaskopalne np. w celu zamiecenia pod....to znaczy oczywiście wyjaśnienia uwikłań agenturalnych części hierarchów?
Patrząc na 1ooo lat polskiej tradycji do vaticanum secundum
I Europejskiej 17oo to KEP MA rację
Przecież "referendum" to jest właśnie (jeden z przykładów) "dialog społeczny".
Mydlę się?
Ojtam, ojtam. Referendum to taki dialog, kiedy się słucha. A to miał być dialog, kiedy się komenderuje.