Czyli Ukraińcy robią kontrofensywę, ale dyskrecjonalnie oraz napotykając problemy przez pana Bartosiaka przewidziane! Robi się ciekawie, bo Ukraina szanuje sprzęt i żołnierzy, więc zbyt spektakularnych działań to nie będzie.
ms.wygnaniec napisal(a): Czyli Ukraińcy robią kontrofensywę, ale dyskrecjonalnie oraz napotykając problemy przez pana Bartosiaka przewidziane! Robi się ciekawie, bo Ukraina szanuje sprzęt i żołnierzy, więc zbyt spektakularnych działań to nie będzie.
Nie muszą się śpieszyć, bo mają przewagę dłuższych rąk.
Mam pytanie: Moskale teoretycznie mieli 12 000 czołgów z czego trzy tysiące na chodzie a 9 000 w parafinie. Ukraińcy im wystrzelali z tego dwa tysiące, więc Moskale wyciągnęli z parafiny trochę T-62 z czego tysiąc im się udało uruchomić.
Artylerii samobieżnej Moskale mieli teoretycznie 6 500. Czy kto wie ile z tego jest w parafinie a ile na chodzie? Wojna teraz jest ewidentnie artyleryjska.
ms.wygnaniec napisal(a): , ale dyskrecjonalnie oraz .
Wesensie: po cichu/ poufnie/ niejawnie?
Tz nie brygadą na po zmasowanym ostrzale ze 'wszystkiego' przez 2 dni, tylko powolutku przez 2 tygodnie, kruszenie elementów aby później jakaś kompania coś zajęła, a później inna coś innego, a na koniec może się okazać, że ruscy są w dość kiepskim położeniu i za możliwość dalszych przekrętów i złodziejstwa obecnej ekipy ginąć nie planują.
ms.wygnaniec napisal(a): , ale dyskrecjonalnie oraz .
Wesensie: po cichu/ poufnie/ niejawnie?
Tz nie brygadą na po zmasowanym ostrzale ze 'wszystkiego' przez 2 dni, tylko powolutku przez 2 tygodnie, kruszenie elementów aby później jakaś kompania coś zajęła, a później inna coś innego, a na koniec może się okazać, że ruscy są w dość kiepskim położeniu i za możliwość dalszych przekrętów i złodziejstwa obecnej ekipy ginąć nie planują.
O! 1. Czyli jeszcze długo...
2. Nie wiem czy to (taktyka) ma jakąś nazwę, ale ja bym to nazwał taktyką sera szwajcarskiego. Tworzenie małych pułapek na pierwszy rzut oka rozrzuconych bez ładu, lecz kiedy powstaną wszystkie, tworzą pewien wzór, który razem jest pułapką do kwadratu.
Jak na razie to wygląda że ta ofensywa ukraińska to był blef, bo jak donoszą militaryaści - jeszcze nigdy Ukraińcy nie informowali o swoich działaniach przed faktem. A tu tylko neonu brakuje informującego gdzie i kiedy. Skutkiem ruskie przesuwają masę swojego wojska w jeden kąt odsłaniając inne rejony frontu.
45. Brygada Specnaz która zasłynęła łomotem jaki zebrała od przygotowanych Ukraińców pierwszego dnia wojny na lotnisku w Hostomelu przestała istnieć, zginęli już wszyscy jej żołnierze którzy jeszcze pozostali przy życiu.
Przemko napisal(a): 45. Brygada Specnaz która zasłynęła łomotem jaki zebrała od przygotowanych Ukraińców pierwszego dnia wojny na lotnisku w Hostomelu przestała istnieć, zginęli już wszyscy jej żołnierze którzy jeszcze pozostali przy życiu.
Myślisz, że takie rzeczy załatwia się na papierze?
Podejrzewam, że profesjonalny polityk rozpoznaje schmittowskie kategorie (wróg, sojusznik, cel taktyczny, cel strategiczny) na zasadzie odruchu i niczego nie musi podpisywać.
Komentarz
biją sie popy na pogrzebie
jest filmik
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid029Y3B2Dqar4xsHCRWhJoSHP3e7StvNKE579BfwMzQeMUHf9kLi6M8jMZUB87HXTGQl&id=100063616454858
Robi się ciekawie, bo Ukraina szanuje sprzęt i żołnierzy, więc zbyt spektakularnych działań to nie będzie.
Mam pytanie: Moskale teoretycznie mieli 12 000 czołgów z czego trzy tysiące na chodzie a 9 000 w parafinie. Ukraińcy im wystrzelali z tego dwa tysiące, więc Moskale wyciągnęli z parafiny trochę T-62 z czego tysiąc im się udało uruchomić.
Artylerii samobieżnej Moskale mieli teoretycznie 6 500. Czy kto wie ile z tego jest w parafinie a ile na chodzie? Wojna teraz jest ewidentnie artyleryjska.
Przecie każde dziecię wie, że Kosowarom wogle na Serbii nie zależy, co najwyżej mogą chcieć wymordować resztki Serbów w Kosowskiej Mitrowicy.
O!
1. Czyli jeszcze długo...
2. Nie wiem czy to (taktyka) ma jakąś nazwę, ale ja bym to nazwał taktyką sera szwajcarskiego. Tworzenie małych pułapek na pierwszy rzut oka rozrzuconych bez ładu, lecz kiedy powstaną wszystkie, tworzą pewien wzór, który razem jest pułapką do kwadratu.
https://theatlasnews.co/conflict/2022/08/01/u-k-confirms-transfer-of-royal-navy-ships-to-ukraine-sailors-training/
Podejrzewam, że profesjonalny polityk rozpoznaje schmittowskie kategorie (wróg, sojusznik, cel taktyczny, cel strategiczny) na zasadzie odruchu i niczego nie musi podpisywać.