Szturmowiec.Rzplitej napisal(a): Mówiąc w skrócie, nie ma dowodów, że Bandera wiedział.
Za rzezie Polaków istotnie ciężko go winić ale jeśli idzie o starszych braci w wieży, rzecz ma się inaczej. Co więcej - za to właśnie przerażeni zbrodniami Niemcy wysłali go do sanatorium w Saskim Domu.
Mania napisal(a): "A tu widzimy lotnisko, które próbowało być zdobyte w wyniku ataku sił rosyjskich." - takie zdanie usłyszałam przed chwilką w TVPInfo. :-t
Mania napisal(a): "A tu widzimy lotnisko, które próbowało być zdobyte w wyniku ataku sił rosyjskich." - takie zdanie usłyszałam przed chwilką w TVPInfo. :-t
O co chodzi w tej wojnie? Dlaczego Rosja musiała zatakować zbrojnie Ukrainę? (Musiała, inaczej by nie zrobiła. Odrzucam irracjonalność Rosji, szaleństwo.)
O co chodzi w tej wojnie? Dlaczego Rosja musiała zatakować zbrojnie Ukrainę? (Musiała, inaczej by nie zrobiła. Odrzucam irracjonalność Rosji, szaleństwo.)
Moja teoria, równie dobra jak każda wyjęta z rzyci: Ruskie chcą Bideta nadal w Białym Domu. Naród skupia się wokół przywódcy, więc liczą, że Demokraci wygrają tegoroczne wybory.
Przelicytował. Twarda postawa Brytyjczyków, Polski i państw ościennych, brak posłuchu dla Niemiec itd. spowodowała, że nie wylicytował nic. Żeby go ktokolwiek jeszcze kiedyś wziął poważnie musiał choć częściowo spełnić groźby.
rozum.von.keikobad napisal(a): Przelicytował. Twarda postawa Brytyjczyków, Polski i państw ościennych, brak posłuchu dla Niemiec itd. spowodowała, że nie wylicytował nic. Żeby go ktokolwiek jeszcze kiedyś wziął poważnie musiał choć częściowo spełnić groźby.
Przecież powiedział: odbudować układ sił sprzed 1991 roku, czyli NATO ma się wynieść z Eur. Wschodniej.
Chwila jest bezprecedensowa. Dlatego należy po pierwsze odstąpić od wszelki konfliktów międzynarodowych, od niepotrzebnej walki z przyjaciółmi, a nie wrogami. Mam na myśli UE i kraje NATO.
Tym różni się autokratyczna Rosja od demokratycznych krajów UE, że tam nie ma wolnych sądów. Dlatego tak ważne jest, by przywrócić w Polsce praworządność i zakończyć spór z UE. Tego wymaga polska racja stanu.
Piękne zdjęcia na TT widziałem. Rosyjski T-80 dostał takiego strzała, że wyrwało mu wieże, która spadła kilkanaście metrów obok. Jedna zniszczona kolumna pancerna pod Charkowem. Ale oddziały z Krymu - weszły w Ukraine jak w masło.
Komentarz
https://apnews.com/article/technology-business-china-beijing-taiwan-31a82dc9c290133fc56a46fef6987293
i filmik ilustrujący tę próbę...
i filmik ilustrujący tę próbę...
Mój dziadek tam był na jednostce przed wojną.
Zwiedził jakeś zakamrki?
Zwiedził jakeś zakamrki?
Na przepustce pewnie tak ;-) mnie chodziło o Stanisławów :-D
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Ab ovo.
O co chodzi w tej wojnie?
Dlaczego Rosja musiała zatakować zbrojnie Ukrainę?
(Musiała, inaczej by nie zrobiła. Odrzucam irracjonalność Rosji, szaleństwo.)
obrona lotniska (zestrzelono trzy wiertoloty)
za TT @PeterZeihen
A z Niemcami razem czy bez nich?
(Mają w duszy tajne układy!)
Rosyjska próba uzyskania dostępu do informacyj niejawnych.