Skip to content

Wojna

1339340341342343345»

Komentarz

• Wojciech Mucha:

"Ze smutkiem przyjmuję informację o zamordowaniu we Lwowie Andrija Parubija, byłego przewodniczącego Rady Najwyższej Ukrainy, który został zastrzelony dziś rano we Lwowie przez zamachowca.

Parubij był zwolennikiem dobrych stosunków polsko-ukraińskich i był w nie bardzo zaangażowany, min. za to został, podobnie jak inni Ludzie Majdanu, uhonorowany w 2014 r. tytułem "Człowieka Roku Gazety Polskiej".

Do historii z jego udziałem przejdzie np. 2017 r. gdy odbyło się specjalne posiedzenie litewskiego sejmu z udziałem przedstawicieli władz Polski i Ukrainy, podczas którego przemówienia wygłosili przewodniczący litewskiego Sejmu Viktoras Pranckietis, wicemarszałek Sejmu RP Beata Mazurek i właśnie przewodniczący Rady Najwyższej Ukrainy Andrij Parubij. Ten ostatni podkreślał stałość zagrożenia ze strony Imperium Rosyjskiego tak w 1791 r. jak i obecnie.

"Wspólna litewsko-polsko-ukraińska celebracja sejmowa rocznicy uchwalenia Konstytucji 3-go maja i demonstrowanie przez parlamenty naszych trzech narodów przywiązania do jej tradycji to wydarzenie wielkiej wagi. Kierunek ten powinien być przez Polskę kontynuowany i wzmacniany" pisał Przemysław Żurawski Vel Grajewski.

Bez Parubija będzie to jeszcze trudniejsze."

• "Może się okazać że zapóźnienie naszego kraju w kwestii nowoczesnego uzbrojenia wyjdzie nam raz na dobre. Okazuje się że Chiny rozwijają ciekawy koncept obrony antydronowej. Wielkie emitery fal mikrofalowych (HPM) które smażą drony w locie z kilkuset metrów. Może się okazać że to spowolni lub wyeliminuje drony na polu bitwy. Wyścig pancerz-pocisk od setek lat tak samo fascynujący."

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.