Skip to content

Modernizacja armii, zakupy uzbrojenia .

1202123252631

Komentarz

• Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    A co, wyją?
    A bo ja wiem?
    Nitka ciekawa:

A co, wyją?
    Oczywiście że wyją, Polacy niezwyczajni że Niemcy meldują.wykonanie.zadania Błaszczakowi.
  • A do portu w Niderlandach dotarł ciężki sprzęt z USA i ma on jechać na Litwę i do Polski.
  • ms.wygnaniec napisal(a):
    A do portu w Niderlandach dotarł ciężki sprzęt z USA i ma on jechać na Litwę i do Polski.
    dałem na temacie Wojna
    mały port na południu Holandii, żaden Gdańsk
  • edytowano January 2023
    Smok_Eustachy napisal(a):
    Oporządzenie indywidualne https://twitter.com/GallAnonim666/status/1612886044449378310
    Niestety ale to jest dramat od dawna. Albo od zawsze.
  • 100 000 kamizelek to nie są jakieś duże pieniądze, około 100 milionów. To co to jest? W rok można kupić. Ale to by była Armia Nowego Wzoru.
  • Coś tanio?
  • 10 000 za kamizelkę?
  • Teraz pasuje bo z tego co Kolega wyżej napisał, wychodziły po tysiaku.
  • Nadal wychodzi 1000 złotych.
  • No to miliard. Niewielka różnica. W tym kontekście rozważcie Miecznika.
  • Smok_Eustachy napisal(a):
    . Niewielka różnica.
    Jedno zero, tyle co nic.

• Katedry słów.
  • :D

W sumie wyszedł niezamierzony ale prawdziwy dowcip, kamizelka za tysiąca to ANW.
  • Milion, miliard, jeszcze trochę i zaczniemy gadać o poważnych piniędzorach.

A swoją drogą to kiedyś, za szczyla, w jakiejś mądrej kxiążce wyczytałem, że np. milion sekund upływa w niecałe dwa tygodnie a miliard w 32 lata. Tak, że tak, dla porównania zapodaję.

👣

🐾
    🐾

• Kamizela zesrał się w sposób zasadniczy
  • Przemko napisal(a):
    Smok_Eustachy napisal(a):
    pantelej napisal(a):
    Z tabelki którą kiedyś miałem (gdzieś mam), zapamiętałem, że Leo2a4 był ekwiwalentem 1 - 1 dla T90.

Trochę lipna, bo Leo ma silnik 1500 koni chyba.
    Ale porównuje się wszystkie cechy i one mają różne wagi, Leo2a4 nie potrafił przebić pancerza T90.

Natomiast takie porównania są zawsze bardzo skomplikowane, bo PT91 jest lepszy niż T90 a nie jest lepszy od Leo2a4.

Wkleje tu tłita od generała;

Leon Komornicki @KomornickiLeon·

"A efektywność bojowa sprzętu wojskowego mierzona jest jego zdolnościami na konkretnym polu walki , w konkretnych warunkach i z konkretnym przeciwnikiem oraz poziomem boj. I log. wsparcia , a to nie są dane tech.-taktycz.( skuteczność ) ! I leopard może okazać się leniwym kotem!"
  • W kwestii kamizelek, dzisiejszy komunikat Krzysztofa Płatek;

Sukcesywnie kontraktujemy wyposażenie indywidualne żołnierzy. Agencja Uzbrojenia zwiększyła zamówienie na kamizelki ochronne KWM-02 pozyskiwane od Maskpol S.A. w ramach umowy z października 2021 r. Nowy aneks obejmuje dostawę w br. 13,5 tys. kamizelek za kwotę 160 mln zł brutto.
  • A Kamizela nie wystarczy?
  • Smok_Eustachy napisal(a):
    imageObrazek został zmniejszony aby pasował do strony. Kliknij aby powiększyć.
    Kamizela zesrał się w sposób zasadniczy
    A co powiedział? Nie dam rady go słuchać, ma wszystkie wady Wolskiego bez jego zalet.
  • Tai sobie pomyślałem, że gdybym był Francją albo Szwecją, to już dawno bym pchał swoje Gripeny na Ukrainę. Jaka reklama lepsza?
    Tai sobie pomyślałem, że gdybym był Francją albo Szwecją, to już dawno bym pchał swoje Gripeny na Ukrainę. Jaka reklama lepsza?
    Sprzęt z Polski się sprawdza, taka podpowiedź.

• edytowano January 2023
    Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Tai sobie pomyślałem, że gdybym był Francją albo Szwecją, to już dawno bym pchał swoje Gripeny na Ukrainę. Jaka reklama lepsza?
    Jakby Kolega był Francją to musiałby najpierw kupić Gripeny, żeby je wysłać. Ale po co reklamować cudzy sprzęt? ;)
    Nawiasem mówiąc - oni się jak sądzę dużo bardziej obawiają pogorszenia stosunków z kacapami niż chcą cokolwiek reklamować.
  • Muszą jeszcze z dwa stulecia upłynąć zanim zauważą, że XIX wiek się skończył.
  • TecumSeh napisal(a):
    Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Jakby Kolega był Francją to musiałby najpierw kupić Gripeny, żeby je wysłać. Ale po co reklamować cudzy sprzęt?
    Nie no zawsze myślałem, że Szwedzi i Francuzi skręcają jakieś swoje podejrzane samoróby i próbują je wciskać jako tanie zamienniki F16. Więc raczej potrzebują argumentów sprzedażowych.
  • Majo samoloty o nazwach Rafale i Mirage
  • No właśnie, mogliby spróbować przetestować te Rafalale i Miraże.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.