Skip to content

Modernizacja armii, zakupy uzbrojenia .

1303132333436»

Komentarz

• Hehehe, nie zrozumiał grypsu.

• @ms.wygnaniec powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):

@W_Nieszczególny powiedział(a):
    Damian Ratka optymistycznie ze Stalowej Woli:

https://defence24.pl/przemysl/nowosci-w-hsw-borsuk-krab-cbwp-baobab-i-nie-tylko

Ciekawe że nikt się do tych Borsuków nie przyznaje, na odwal się zamówili tych 100 sztuk i szlus.

https://threadreaderapp.com/thread/1905294995386401198.html

Cytowanie pana Kamizeli powinno być robione ze stosownym namysłem i rozwagą oraz zaznaczeniem tego w opisie linku.

przypomina innego bobasa z brodą z innej branży

• @los powiedział(a):
    Hehehe, nie zrozumiał grypsu.

Ale że ja?

• A kto niby?

• @los powiedział(a):
    A kto niby?

Takie są skutki szybkiego wpadania na forum i czytania bez aroniowej wkładki ;)
    A na serio, to zabije to nasz przemysł do samego końca.

• Tak, a co?

• Tak, wiem, po to były wybory. Tak wiem, mają przećwiczone metody doprowadzania zakładów do upadku. Obawiam się tylko, że tym razem proces będzie dogłębny jak w przypadku WZM Wola ale na skalę całej PGZ i pozostałych też, bo po co ma Tarnów produkować takie fajne moździerze? jako przykład.

• Masz tu młotek i rozwal te wszystkie piękne rzeźby.

• Podobno, ale tej plotki nie umiem zweryfikować, już się wysłannicy niemieckiego przemysłu militarnego poszwendali, aby dekompozycja była, ale taka bardziej pod potrzeby.

• No ale, to dobrze proszę państwa. Skłonności autodestrukcyjne powinny być karane (nagradzane?) destrukcją. Każdemu co mu się należy. To Polacy tak wybrali.

• edytowano 11 April

Niby małe, a cieszy:

We wrześniu 2024 roku oficjalnie otwarto składnicę przy 33. Bazie Lotnictwa Transportowego w Powidzu. Stanowi element systemu APS-2 (Army Prepositioned Stock-2) czyli całej sieci magazynów armii USA w Europie. Dzięki nim Amerykanie mają dostęp do swojego sprzętu w państwach sojuszniczych.

W APS-2 w Powidzu już znajduje się sprzęt dla całej amerykańskiej brygady pancernej. Wcześniej przetransportowany został z podobnej składnicy w niemieckim Manheim. Mowa tu m.in. o 85 czołgach M1 Abrams w najnowszej wersji SEP V3 czy 190 wozach bojowych M2 Bradley. Wszystkich pojazdów w APS-2 Powidz ma być około 3000.

Źródło.
    Czyli jednak obecność jest planowana na dłużej, bardziej znacząco ale też oznacza, że predykcja zagrożeń wskazuje na realne groźby ich wystąpienia.
    A no to jak będziemy mieli magazyny na kolejne 2-3 brygady, to nich sobie ewakuują te 10 tyś wojaków.

• tak, na Powidz powinniśmy patrzeć oceniając ruchy naszych sojuszników.

• Nigdy tu ich nie było i nigdy ich tu nie będzie.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.