AGI jest jak najbardziej real. W takim postępie może być za 5 lat.
Narazie ASI to mit ale dajta jej troszki caszu.
Dzięki Bogu mnie już tutej nie będzie.
Ament.
Każden jeden księgowy w korpo powie, ze jeśli coś tak naprawdę jest głupie, a nie inteligentne (AI) ale pozwala zmniejszyć koszta poprzez zwolnienie pracowników, to jednak nie jest głupie.
@MarianoX powiedział(a):
Każden jeden księgowy w korpo powie, ze jeśli coś tak naprawdę jest głupie, a nie inteligentne (AI) ale pozwala zmniejszyć koszta poprzez zwolnienie pracowników, to jednak nie jest głupie.
...a przynajmniej "nie takie głupie", a może nawet "niegłupie"
@MarianoX powiedział(a):
@MarianoX powiedział(a):
@MarianoX powiedział(a):
Ale księgowi pierwsi polecą
Księgowych to już KSEF zacznie wycinać, automatyzacja.
Myślę, że wątki na tym oraz sąsiednim forum są podszyte niewypowiedzianym lękiem: co jeśli sam jestem automatem, powtarzającym tylko to, co usłyszałem od innych? Co jeśli materialiści i cynicy mieli rację?
@Filioquist powiedział(a):
...zauważyłem, że płatny ChatGPT jest zaskakująco biegły i entuzjastyczny w obszarze teologii katolickiej i zarazem ogromnie przejęty, by nie popaść w herezję, no przynajmniej w rozmowie ze mną
Drugie co zauważyłem, to że nie tylko ma bardzo rozmaity poziom merytoryczny w zależności od dziedziny, ale i zupełnie inny styl wypowiedzi.
Nie jest to kwestia jak się formułuje input. W każdej dziedzinie wydaję mu polecenia czy zadaję pytania w jednakowo suchy/lakoniczny sposób.
Ciekawostki
Mój brat miał take samo spostrzeżenie. Szczególnie pobożność maryjna danego Chata go wzruszyła.
@Filioquist powiedział(a):
...zauważyłem, że płatny ChatGPT jest zaskakująco biegły i entuzjastyczny w obszarze teologii katolickiej i zarazem ogromnie przejęty, by nie popaść w herezję, no przynajmniej w rozmowie ze mną
Drugie co zauważyłem, to że nie tylko ma bardzo rozmaity poziom merytoryczny w zależności od dziedziny, ale i zupełnie inny styl wypowiedzi.
Nie jest to kwestia jak się formułuje input. W każdej dziedzinie wydaję mu polecenia czy zadaję pytania w jednakowo suchy/lakoniczny sposób.
Ciekawostki
Mój brat miał take samo spostrzeżenie. Szczególnie pobożność maryjna danego Chata go wzruszyła.
Ale to tylko polskojęzyczny. Bo się nauczył z dostępnych źródeł.
Angielskojęzyczny caszamy w herezje popada a i kult Maryjny już nie taki.
Kraftwerk każdy zna. Symbolizuje on wypranych z przemyśleń na temat moralności historii swojego kraju młodych Niemców pokolenia cudu gospodarczego w stylistyce filmów Ftitza Langa.
Wrzuciłem w swoim wpisie nagranie utworu "Jestem automatem" zespołu Exodus ze względu na znamienne słowa:
Tak jestem zwykłym ludzkim automatem
Automatycznie chodzę mówię żyję
I wolę mówić daj niż bierz
Nie lubię myśleć marzyć też
Nie nie nie nie lubię
I nie posiadam żadnych wątpliwości
Tak się udało program mój uprościć
Nie lubię się przemęczać i
Także kiedy coś mi się śni
Przeszkadza to mi
I źle się czuję na wolności
I tylko czasem coś się we mnie psuje
Czy błąd w programie czy coś nie kontaktuje
Bo rośnie we mnie przerażająca chęć
By biec przed siebie przed siebie biec
Nie lubię się przemęczać i
Także kiedy coś mi się śni
Przeszkadza to mi
I źle się czuję na wolności
I tylko czasem coś się we mnie psuje
Czy błąd w programie czy coś nie kontaktuje
Bo rośnie we mnie przerażająca chęć
By biec przed siebie przed siebie biec
Czy nie tak mają wyglądać idealni współcześni konsumenci?
Prorocze te słowa były napisane w 1980 r.
Hüttler, Hiedler, Hitler to alternatywne pisownie tego samego nazwiska, nie zawsze kościelni w XIX byli gramotni. Alois Schicklgruber chciał zmienić nazwisko na Hüttler albo Hiedler tylko urzędnik był na bakier z ortografią, nie wiedział kolega? To cieszę się, że rozszerzyłem wiedzę.
Hüttler, Hiedler, Hitler to alternatywne pisownie tego samego nazwiska, nie zawsze kościelni w XIX byli gramotni. Alois Schicklgruber chciał zmienić nazwisko na Hüttler albo Hiedler tylko urzędnik był na bakier z ortografią, nie wiedział kolega? To cieszę się, że rozszerzyłem wiedzę.
Dziękuję, nie wiedziałam. Nie pasjonatem się nigdy bardziej muzyką Kraftwerk.
Z hitlerowskich zespołów, to bardziej Tangerine Dream, ale też tylko pobocznie. Wolę mniej mechaniczne utwory.
"[...] jakieś automaty,
Nawet takie, jak na stacjach, choć bez twarzy,
Co nie mają ni mamy ni taty,"
"5 Mają usta, ale nie mówią;
oczy mają, ale nie widzą.
6 Mają uszy, ale nie słyszą;
nozdrza mają, ale nie czują zapachu.
7 Mają ręce, lecz nie dotykają;
nogi mają, ale nie chodzą;
gardłem swoim nie wydają głosu.
8 Do nich są podobni ci, którzy je robią,
i każdy, który im ufa."
"14 Tak spełnia się na nich przepowiednia Izajasza:
Słuchać będziecie, a nie zrozumiecie,
patrzeć będziecie, a nie zobaczycie.
15 Bo stwardniało serce tego ludu,
ich uszy stępiały i oczy swe zamknęli,
żeby oczami nie widzieli ani uszami nie słyszeli,
ani swym sercem nie rozumieli: [...]"
Gdyby w latrach 70-tych wykonawca nawet muzyki popularnej wystąpił na scenie np. z perkusją odtwarzaną z taśmy/płyty spotkałby się z gwałtownym sprzeciwem i protestami słuchaczy.
Dziś w większości wypadów prawie nikomu to nie przeszkadza i to nie tylko w przypadku sekcji rytmicznej ale i innych instrumentów.
W jednym z odcinków (i w ogóle często w programie) padało to donośne „ŻÓŁCI TYSIĄC!” – charakterystycznym, podkręconym głosem, przy totalnych emocjach. Fragment stał się kultowy i zaczął krążyć po internecie jako cytat. (Wykop)
Co znaczy mem?
Dziś „żółci tysiąc” używa się żartobliwie, najczęściej gdy:
jest jakaś rywalizacja dwóch stron, zwłaszcza „USA vs Chiny”, „zieloni vs niebiescy” itd.,
chcemy dodać dramatyzmu zwykłej sytuacji z liczbami czy pieniędzmi.
Czyli: zamiast napisać „Chiny dają więcej”, ktoś wpisze po prostu „ŻÓŁCI TYSIĄC” – i każdy, kto kojarzy „Awanturę o kasę”, wie o co chodzi. (m.joemonster.org)
Jeśli chcesz, mogę też rozpisać, jak dokładnie działał ten teleturniej i skąd tam się brały licytacje.
PLLuM 8x7B:
Mem "żółci tysiąc" odnosi się do sytuacji, w której ktoś jest bardzo zazdrosny lub zawistny wobec innej osoby. Mem ten pochodzi z popularnego serialu "Ranczo", gdzie jedna z postaci, Solejuk, używa tego określenia w odniesieniu do swojej żony, która jest bardzo zazdrosna o niego.
W kontekście memu, "żółci tysiąc" oznacza, że ktoś jest tak zazdrosny lub zawistny, że można by go porównać do tysiąca żółci, co jest metaforą dla intensywności tych uczuć. Mem ten jest często używany w sytuacjach, gdy ktoś jest bardzo zazdrosny lub zawistny wobec innej osoby, lub gdy ktoś jest bardzo zazdrosny o coś, co posiada inna osoba.
Komentarz
Oryginał też cieszył publikę przez prawie sto lat
Ciekawostka (ile maszynie Kempelena brakuje do AGI): https://arcprize.org/leaderboard
...a ta AGI to nie mit?
AGI jest jak najbardziej real. W takim postępie może być za 5 lat.
Narazie ASI to mit ale dajta jej troszki caszu.
Dzięki Bogu mnie już tutej nie będzie.
Ament.
👣
🐾
🐾
Traktor czy kombajn to nie "sztuczny koń", ale przydaje się do pracy w polu. "AGI" to bardziej miara, jak maszyna rozwiązuje pewne wybrane testy.
...a przynajmniej "nie takie głupie", a może nawet "niegłupie"
Ale księgowi pierwsi polecą
...nie główni, co tak mówią/myślą
Czasami w najbardziej zautomatyzowanej rzeczywistości człowiek się jednak przydaje
...piękne drzwi!
Księgowych to już KSEF zacznie wycinać, automatyzacja.
Myślę, że wątki na tym oraz sąsiednim forum są podszyte niewypowiedzianym lękiem: co jeśli sam jestem automatem, powtarzającym tylko to, co usłyszałem od innych? Co jeśli materialiści i cynicy mieli rację?
Znakomity jest też w kwestii ubioru. Kolory krawatów, marki kamizelek, kroje marynarek... Można zawierzyć.
Zadziwia nadreńska wymowa r wygłosowego. Roboter a nie robota, jak dziś by powiedziała większość Niemców.
Ale to tylko polskojęzyczny. Bo się nauczył z dostępnych źródeł.
Angielskojęzyczny caszamy w herezje popada a i kult Maryjny już nie taki.
👣
🐾
🐾
Jeden z robotów mówi po rusku.
Ale to sługa i robotnik. Tak wymyślili.
👣
🐾
🐾
Kraftwerk każdy zna. Symbolizuje on wypranych z przemyśleń na temat moralności historii swojego kraju młodych Niemców pokolenia cudu gospodarczego w stylistyce filmów Ftitza Langa.
Wrzuciłem w swoim wpisie nagranie utworu "Jestem automatem" zespołu Exodus ze względu na znamienne słowa:
Czy nie tak mają wyglądać idealni współcześni konsumenci?
Prorocze te słowa były napisane w 1980 r.
Generalnie mieli dobre teksty. Hitler jest geniuszem.
Kolega przybliży?
Nie znam takiego utworu Exodusu.
No, Ralf Hütter https://pl.wikipedia.org/wiki/Ralf_Hütter
Dziękuję, nie wiedziałam. Nie pasjonatem się nigdy bardziej muzyką Kraftwerk.
Z hitlerowskich zespołów, to bardziej Tangerine Dream, ale też tylko pobocznie. Wolę mniej mechaniczne utwory.
"[...] jakieś automaty,
Nawet takie, jak na stacjach, choć bez twarzy,
Co nie mają ni mamy ni taty,"
"5 Mają usta, ale nie mówią;
oczy mają, ale nie widzą.
6 Mają uszy, ale nie słyszą;
nozdrza mają, ale nie czują zapachu.
7 Mają ręce, lecz nie dotykają;
nogi mają, ale nie chodzą;
gardłem swoim nie wydają głosu.
8 Do nich są podobni ci, którzy je robią,
i każdy, który im ufa."
"14 Tak spełnia się na nich przepowiednia Izajasza:
Słuchać będziecie, a nie zrozumiecie,
patrzeć będziecie, a nie zobaczycie.
15 Bo stwardniało serce tego ludu,
ich uszy stępiały i oczy swe zamknęli,
żeby oczami nie widzieli ani uszami nie słyszeli,
ani swym sercem nie rozumieli: [...]"
"Jest pierwszy w Polsce pozew o kradzież głosu przy użyciu AI "
https://www.polscylektorzy.pl/wiadomosci/jest-pierwszy-w-polsce-pozew-o-kradziez-glosu-przy-uzyciu-ai
Mentalność odbiorców się zmienia, niestety
Gdyby w latrach 70-tych wykonawca nawet muzyki popularnej wystąpił na scenie np. z perkusją odtwarzaną z taśmy/płyty spotkałby się z gwałtownym sprzeciwem i protestami słuchaczy.
Dziś w większości wypadów prawie nikomu to nie przeszkadza i to nie tylko w przypadku sekcji rytmicznej ale i innych instrumentów.
Wytłumacz mem "żółci tysiąc".
GPT:
„Żółci tysiąc” to tekst-inside joke z polskiego teleturnieju „Awantura o kasę” (Polsat).
Skąd się wzięło?
W programie były trzy drużyny: niebiescy, zieloni i żółci, które licytowały prawo do odpowiedzi na pytanie. Licytacja wyglądała mniej więcej tak:
W jednym z odcinków (i w ogóle często w programie) padało to donośne „ŻÓŁCI TYSIĄC!” – charakterystycznym, podkręconym głosem, przy totalnych emocjach. Fragment stał się kultowy i zaczął krążyć po internecie jako cytat. (Wykop)
Co znaczy mem?
Dziś „żółci tysiąc” używa się żartobliwie, najczęściej gdy:
Czyli: zamiast napisać „Chiny dają więcej”, ktoś wpisze po prostu „ŻÓŁCI TYSIĄC” – i każdy, kto kojarzy „Awanturę o kasę”, wie o co chodzi. (m.joemonster.org)
Jeśli chcesz, mogę też rozpisać, jak dokładnie działał ten teleturniej i skąd tam się brały licytacje.
PLLuM 8x7B:
Mem "żółci tysiąc" odnosi się do sytuacji, w której ktoś jest bardzo zazdrosny lub zawistny wobec innej osoby. Mem ten pochodzi z popularnego serialu "Ranczo", gdzie jedna z postaci, Solejuk, używa tego określenia w odniesieniu do swojej żony, która jest bardzo zazdrosna o niego.
W kontekście memu, "żółci tysiąc" oznacza, że ktoś jest tak zazdrosny lub zawistny, że można by go porównać do tysiąca żółci, co jest metaforą dla intensywności tych uczuć. Mem ten jest często używany w sytuacjach, gdy ktoś jest bardzo zazdrosny lub zawistny wobec innej osoby, lub gdy ktoś jest bardzo zazdrosny o coś, co posiada inna osoba.
Zabezpieczenia AI można obejść przy pomocy poezji.