Skip to content

ChatGPT

1394041424345»

Komentarz

• 1978
    -Mashke, może ty nam powiesz co poeta miał na myśli?
    -Nie wiem, pani profesor. Ale wydaje mi się, że sam raczej nie wiedział, a pisał dlatego, bo też jeść chciał.

2025
    -Kowalski, może ty nam powiesz co poeta miał na myśli?
    -Pani profesor, jak nawet sztuczna inteligencja nie może tego rozkminić, to skąd niby ja miałbym to wiedzieć?

👣

🐾
    🐾

• @Przemko powiedział(a):
    Zabezpieczenia AI można obejść przy pomocy poezji.

...pióro silniejsze niż miecz

• Słowo "ninie" w kontekście cytatu, który podałeś ("jak była na początku i zawsze i ninie"), to archaiczna forma polskiego słowa oznaczającego "teraz". Pochodzi z dawnego języka polskiego i jest używane głównie w tekstach religijnych, poetyckich lub historycznych.Kontekst cytatuWyrażenie to prawdopodobnie odniesienie do doxologii (modlitwy chwalącej Trójcę Świętą) z katolickiej modlitwy "Chwała Ojcu", która brzmi pełniej:
    "Jak była na początku, i teraz, i zawsze, i na wieki wieków. Amen."

W starszych wersjach lub w niektórych dialektach/tekstach liturgicznych "teraz" zastępowane jest słowem "ninie" (np. w Biblii Jakuba Wujka z XVI wieku czy w niektórych pieśniach kościelnych). To forma przestarzała, wywodząca się ze staropolszczyzny, gdzie "ninie" było powszechnym synonimem "teraz" (podobnie jak "dziś" czy "obecnie").Etymologia i użyciePochodzenie: Słowo "ninie" wywodzi się z prasłowiańskiego nyně, co oznaczało "w tej chwili" lub "obecnie". W dzisiejszym polskim jest rzadko używane, ale przetrwało w literaturze (np. u Mickiewicza czy w tłumaczeniach Biblii) i w liturgii, by nadać tekstowi archaiczną, uroczystą formę.

Współczesne znaczenie: Jeśli spotkasz je w tekście, zawsze oznacza "teraz". Nie mylić z podobnymi słowami w innych językach (np. w czeskim "niní" to coś innego).

Przykłady użycia: W Biblii: "Ninie jestem gotów umrzeć" (z Pieśni nad Pieśniami w starszym tłumaczeniu).

W poezji: Czasem pojawia się dla stylizacji językowej.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.