Skip to content

"Naprawdę trzeba się uczyć od Lenina"

2»

Komentarz

• @trep powiedział(a):

W sumie się uradowałem, że jest taka postać, która potrafi wczuc się w rozumienie przeciwnika, pamieta dużo szczegółów, które są istotne (np że JarKacz odwiedził Arcana w momencie walenia się paktu stabilizacyjnego i rzucił propozycję uczelni co by formowała konserwoelity, czyli że zainteresował się obszarami, które on, i tu będzie moment!, który mnie zbliżył do niego, a który ciekawi mnie jak trep by łyknął, upodabnia go do DonTuska, który też na edukację ma wywalone).

Po pierwsze to cytowane zdanie jest tak wielokrotnie złożone, że nie potrafię go zrozumieć. Poprosiłbym "prościej!", ale wydaje mi się, że nikogo nie będzie interesować moje zdanie, to nawet nie proszę.

A to byl i moj zarzut do trepa i do starszego pokolenia w czasie powrotu z Marszu, że posługujecie się słowami z grubej rury, mające działać alarmistyczne, a często tracące oparcie w rzeczywistości i stworzone pod wiąchy internetowe.

Te słowa z grubej ruły (wcale nie mające działać alarmistycznie - sądzę, że nik ich w tym celu nie przelewa na posty) w drobnym ułamku obrazują to, co się dzieje z Polską. Reszty posta nie zrozumiałem (co nie jest dziwne) więc się nie odnoszę.

A czy Nowak to mój ulubiony autor? Nie pedziałbym. W szkole z histy zawsze miałem 3 na szynach. W pierwszej klasie LO to nawet o mało nie kiblowałem (z tym związana jest nawet anekdota, którą już chyba przytaczałem), to postanowiłem sobie trochę o dziejach Polski poczytać. Udało mi się skończyć 3 tomy na razie. Natomiast x. profesor jest moim ulubionym autorem / katechetą / egzegetą a jego też sporo na poczcie było - coś tam kupiliśmy.

A Nowaka to jeszcze żona na poczcie kupiła i przeczytała "Polska - Rosja" czy jakoś tak.

Że Jarkacz i Tusk maja te same cechy.

To kolega wkleja tu jakieś fajne fragmenty z Profesora.

• edytowano 28 November

@christoph powiedział(a):

@MiejSen powiedział(a):
    Profesor w "W potrzasku Historii i Geografii" ze swoją analizą polityki Tuska to w ogóle są moje przemyślenia po "Resecie", z którymi się czułem absolutnie wyobcowany bo nigdzie nie mogłem znaleźć porozumienia, że Premier Tusk mial "wizję rozbrojenia" w miejsce "wizji międzymorza", a Prof Nowak tak daleko pociągnął ta wizję Premiera łącząc ją z analizą jego tekstu "Polak rozlamany", wątkiem B. Sienkiewicza krytykującego J. Giedroycia, jakby miał w głowie jakiego futurobocika co do wizji polityków z intencjometrem wyskalowanym kopiowym ołówkiem. I nawet uznaje, że Panowie lata temu by nawet może przyznali się do tego, co im zarzuca, że uznali, że trzeba się wyrzec niepodległości dla zachowania kraju, ale obecnie nie przyznają, bo weszli w emolitykę, jedynie stosowanie emocji w debacie.

A to byl i moj zarzut do trepa i do starszego pokolenia w czasie powrotu z Marszu, że posługujecie się słowami z grubej rury, mające działać alarmistyczne, a często tracące oparcie w rzeczywistości i stworzone pod wiąchy internetowe.

A jednak Miszcz An Zhe pozaolil zrobić z sobą wywiadorzekę i wniknąć w swoj sposób myślenia, który zaczyna od cytowania piosenki z Brzeziny (to dla losa, bo ceni ten film), a dalej pokazuje tyle mykow w myśleniu o wspolczesnosci, że głupotą by było z nich nie skorzystać na tut. forum. Stąd temat.

brzeziny? tego Iwaszkiewicza?
    co to do Taorminy jeżdził , żeby zobaczyć fotki młodych chłopców?

youtu.be/984rLEi0z5g&t=4954
    Ta piosenka, tak na szybkości mnie kolega skłonił by znaleźć. Daje timestampa, a nie link, bo przy hyperlinku timestamp nie działa tu. Film to w sumie bym obejrzal w koncu chyba na 35mm, bo widzę że ten sam operator co w Dziejach Grzechu, czyli Samosiuk Zygmunt.

A książka W Potrzasku Historii jest tu widzę i tam na początku te słowa wytłumaczone https://issuu.com/wyd.esprit/docs/w_potrzasku_historii_i_geografii_issuu

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.