to zapewne taka sama wielka różnica jest między tym, co grają uczestnicy konkursu a tym co słyszą jurorzy, gdyż większoś z nich (i pewnie krytyków) korzysta z aparatów słuchowych.
@Smok_Eustachy powiedział(a):
Ale wiecie że konkurs szopenowski jest popularny wśród tzw plebsu?
Chodzi o plebs chiński, japoński, koreański, inuicki, argentyński, USański, rosyjski i inszy pozapolski?
Czy chodzi o plebs polski?
Bo jeśli postawimy plebs polski w opozycji do obecnych samozwańczych elit polskich, to plebs polski jawi mi się jak arystokracja.
@Smok_Eustachy powiedział(a):
Ale wiecie że konkurs szopenowski jest popularny wśród tzw plebsu?
...zdefiniuj "plebs"
Normalny elektorat PiSu i Konfy. Często też potencjalny
...mam rozumieć, że ja z małżonką i z koleżankami i kolegami, ze środowisk akademickich Lublina, nie jesteśmy normalnym elektoratem PiS? Czy że jesteśmy plebsem?
Stawiam, że to drugie, bo konkurs szopenowski jest wśród nas popularny :-))
@Przemko powiedział(a):
"Matka trojga dzieci usłyszała prawomocny wyrok za to, że ostrzegła inne kobiety przed lekarzem, który namawiał ją do aborcji."
Będziesz się modlił pod kliniką aborcyjną (czytaj: współczesnym krematorium) również dostaniesz paragraf i sankcję. Za nienawistne medytowanie pod nosem
Rzeczywiście, piękne wystąpienie. Bardzo mi się podoba sposób, w jaki prezydent się wypowiada. Mówi piękną polszczyzną, wysławia się bez patosu (co mi często przeszkadzało u prezydenta Dudy), bez stękania i jąkania się.
Wszyscy mamy dwie ręce, dwie nogi i nos pośrodku twarzy. Wszyscy mamy te same możliwości działania. Jeżeli coś nie jest zrobione, jest tylko jedna osoba, do której mamy prawo mieć o to pretensję: do siebie. Dorosły może mieć zarzuty do bliźniego, że coś zrobił. Nigdy, że czegoś nie zrobił.
Wszyscy mamy dwie ręce, dwie nogi i nos pośrodku twarzy. Wszyscy mamy te same możliwości działania. Jeżeli coś nie jest zrobione, jest tylko jedna osoba, do której mamy prawo mieć o to pretensję: do siebie. Dorosły może mieć zarzuty do bliźniego, że coś zrobił. Nigdy, że czegoś nie zrobił.
...chyba że akurat ma Kolega ochotę przysrać komuś z grzeszenia zaniedbaniem, to wtedy tak.
...na dobry początek nawet nie trzeba by nic pisać, wszystko jest gotowe. Ekipa prezydenta zna temat.
Brakuje tylko woli politycznej.
Ale skoro stawia się tezy, że "Wszyscy mamy te same możliwości działania" itp. to jakby nie ma co kontynuować dyskusji. Temat zamknięty, piszmy petycje itd.
Komentarz
>
>
Poważnie?
...zdefiniuj "plebs"
Chodzi o plebs chiński, japoński, koreański, inuicki, argentyński, USański, rosyjski i inszy pozapolski?
Czy chodzi o plebs polski?
Bo jeśli postawimy plebs polski w opozycji do obecnych samozwańczych elit polskich, to plebs polski jawi mi się jak arystokracja.
Tak na boku...powinniśmy być im wdzięczni, co nie?
Kolega, ja, koleżeństwo z tego niszowego forumka. A co, że nie?
Normalny elektorat PiSu i Konfy. Często też potencjalny
...mam rozumieć, że ja z małżonką i z koleżankami i kolegami, ze środowisk akademickich Lublina, nie jesteśmy normalnym elektoratem PiS? Czy że jesteśmy plebsem?
Stawiam, że to drugie, bo konkurs szopenowski jest wśród nas popularny :-))
...to raczej niesłownikowa definicja i nietypowy usus słowa "plebs"
...myślałem raczej, że puszczają transmisje w kebabach
"Matka trojga dzieci usłyszała prawomocny wyrok za to, że ostrzegła inne kobiety przed lekarzem, który namawiał ją do aborcji."
https://pro-life.pl/odmowila-aborcji-zostala-skazana-teraz-prosi-prezydenta-o-ulaskawienie/
Będziesz się modlił pod kliniką aborcyjną (czytaj: współczesnym krematorium) również dostaniesz paragraf i sankcję. Za nienawistne medytowanie pod nosem
W tym wątku warto odnotować piękne wystąpienie PKN na zakończenie XIX konkursu Chopinowskiego.

Rzeczywiście, piękne wystąpienie. Bardzo mi się podoba sposób, w jaki prezydent się wypowiada. Mówi piękną polszczyzną, wysławia się bez patosu (co mi często przeszkadzało u prezydenta Dudy), bez stękania i jąkania się.
Mój prezydent.
...wolałbym inicjatywę prezydencką w sprawie energii elektrycznej z biogazu oraz produkcji biometanu
Pretensja do ludzi, że nie zrobili tego, co byśmy sobie marzyli... Tak, to bardzo prawicowa postawa.
...nie mam pretensji. Wolałbym, żeby patrioci u władzy robili rzeczy potrzebne dla Polski. A nie wieńce tylko składali.
Czy to postawa prawicowa czy lewicowa?
Czy nienawistnie wolę?
Zrelacjonuję postawę dorosłego:
...chyba że akurat ma Kolega ochotę przysrać komuś z grzeszenia zaniedbaniem, to wtedy tak.
Może Kolega napisać projekt i złożyć petycję do prezydenta w tej sprawie.
...na dobry początek nawet nie trzeba by nic pisać, wszystko jest gotowe. Ekipa prezydenta zna temat.
Brakuje tylko woli politycznej.
Ale skoro stawia się tezy, że "Wszyscy mamy te same możliwości działania" itp. to jakby nie ma co kontynuować dyskusji. Temat zamknięty, piszmy petycje itd.
Z góry dziękuję!
Kolego, nie znasz kuchni prezydenckiej. Nie znasz.
...tak, dokładnie podstawa to petycja, dziękuję!