Skip to content

Zgadywanka

2»

Komentarz

• Ciekawa rzecz, ale z drugiej strony, przy wnioskowaniu zwykle nie jesteśmy w stanie wychwycić wszystkich niejawnych założeń, które czynimy. Nie ma szans.

• edytowano 2 May

@Mordechlaj_Mashke powiedział(a):
    Ja wiem. Pytałem Marię, żeby pokazać jej błąd.

Ale chyba nie przeczytałeś w całości mojego postu. Nie zrobiłam żadnego błędu - odwrotna strona karty z literą B jest jej rewersem, a nie awersem litery U.
    Przeczytaj jeszcze raz cytowane przeze mnie pytanie Losa. Albo w ogóle przeczytaj cały wątek.
    Po prostu odpowiedziałam na pierwotne założenia zgadywanki, które Los niecnie zmienił w trakcie jej trwania.

I na dodatek nadal się upiera przy swoim ;)
    Jeszcze raz (ostatni) podkreślam - po odwróceniu karty jej awers NIE STAJE się rewersem (może zapytajcie ałtorytet, czyli IA, bo mnie się już nie chce.)

Ps. Po powtórnym przeanalizowaniu problemu (we w tym momencie pusty śmiech mnie ogarnął) to chyba jednak pierwsza odpowiedź (tylko A) była poprawna 😝
    Ale jest 01.17, więc idę spać.

EOT

• To nie jest dobry obyczaj upierać się przy czyimś nieprecyzyjnym sformułowaniu, jeśli zostało ono uściślone. Sugeruje wrogość i czepialstwo.

• Wszak z drugiej strony forumkowy obyczaj nakazuje udzielić odpowiedzi (skomentować adresowany do ciebie post) na zadane pytanie, nieprawdaż?
    I ani wrogość, ani czepialstwo, ale myśl sobie co chcesz.

EOT definitywnie

• @Exspectans powiedział(a):
    Ciekawa rzecz, ale z drugiej strony, przy wnioskowaniu zwykle nie jesteśmy w stanie wychwycić wszystkich niejawnych założeń, które czynimy. Nie ma szans.

Dlatego właśnie Thaler zaproponował tę zabawę. Karta B jest majstersztykiem.

• Nauczycielka powiedziała do 24 uczniów: "Jesteście za młodzi, żeby to zobaczyć? Proszę zamknąć oczy."

Wszyscy chłopcy i trzy czwarte dziewcząt zamknęło lewe oko. Wszystkie dziewczęta i trzy czwarte chłopców zamknęło prawe oko.
    Ilu uczniów to zobaczyło?

wszyscy
    nikt
    6
    12
    18
    ?

👣

🐾
    🐾

• Obliczeniowo wydaje się proste, ale może nie widzę zagadki językowej. Na moje hehe oko 6.

• loslos
    edytowano 16 May

Na moje prawe oko też. Chyba, że kto niedowidział albo miał problemy z tożsamością płciową.

• Dla każdego zestawu pciowego zawsze wychodzi 6. Czyli problemy z tożsamością z tzw. goła nic nie zmieniają.

• edytowano 19 May

Jestem zdziwiony i rozczarowany, że tylko trzech forumowiczów rozwiązało. Przecież to łatwe beło!

Żadnych skomplikowanych obliczeń nie potrzeba, sama logika:
    Ćwierć dziewcząt i ćwierć chłopców podglądało, mimo że jednem okkiem.
    Ćwierć dziewcząt i ćwierć chłopców to ćwierć klasy (nieważne jest ratio chłopców do dziewczynek).
    Ćwierć klasy to 6 uczniów.

Matematycznie:
    c-chłopcy, d-dziewczynki

c + d = 24
    1/4c + 1/4d = 1/4 (c + d) = 1/4 (24) = 6

👣

🐾
    🐾

• a co z osobami niebinarnym, he?

• Nie mają znaczenia.

• Mogły mieć. Osoby niebinarne mogły nie zamykać oczu (albo tylko niebinarnie - przymknąć).

• edytowano 20 May

@Kuba_ powiedział(a):
    Obliczeniowo wydaje się proste, ale może nie widzę zagadki językowej. Na moje hehe oko 6.

przy językowej to skoro byli za młodzi to nikt

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.