Skip to content

Zgadywanka

2

Komentarz

• Ciekawa rzecz, ale z drugiej strony, przy wnioskowaniu zwykle nie jesteśmy w stanie wychwycić wszystkich niejawnych założeń, które czynimy. Nie ma szans.

• edytowano 2 May

@Mordechlaj_Mashke powiedział(a):
    Ja wiem. Pytałem Marię, żeby pokazać jej błąd.

Ale chyba nie przeczytałeś w całości mojego postu. Nie zrobiłam żadnego błędu - odwrotna strona karty z literą B jest jej rewersem, a nie awersem litery U.
    Przeczytaj jeszcze raz cytowane przeze mnie pytanie Losa. Albo w ogóle przeczytaj cały wątek.
    Po prostu odpowiedziałam na pierwotne założenia zgadywanki, które Los niecnie zmienił w trakcie jej trwania.

I na dodatek nadal się upiera przy swoim ;)
    Jeszcze raz (ostatni) podkreślam - po odwróceniu karty jej awers NIE STAJE się rewersem (może zapytajcie ałtorytet, czyli IA, bo mnie się już nie chce.)

Ps. Po powtórnym przeanalizowaniu problemu (we w tym momencie pusty śmiech mnie ogarnął) to chyba jednak pierwsza odpowiedź (tylko A) była poprawna 😝
    Ale jest 01.17, więc idę spać.

EOT

• To nie jest dobry obyczaj upierać się przy czyimś nieprecyzyjnym sformułowaniu, jeśli zostało ono uściślone. Sugeruje wrogość i czepialstwo.

• Wszak z drugiej strony forumkowy obyczaj nakazuje udzielić odpowiedzi (skomentować adresowany do ciebie post) na zadane pytanie, nieprawdaż?
    I ani wrogość, ani czepialstwo, ale myśl sobie co chcesz.

EOT definitywnie

• @Exspectans powiedział(a):
    Ciekawa rzecz, ale z drugiej strony, przy wnioskowaniu zwykle nie jesteśmy w stanie wychwycić wszystkich niejawnych założeń, które czynimy. Nie ma szans.

Dlatego właśnie Thaler zaproponował tę zabawę. Karta B jest majstersztykiem.

• Nauczycielka powiedziała do 24 uczniów: "Jesteście za młodzi, żeby to zobaczyć? Proszę zamknąć oczy."

Wszyscy chłopcy i trzy czwarte dziewcząt zamknęło lewe oko. Wszystkie dziewczęta i trzy czwarte chłopców zamknęło prawe oko.
    Ilu uczniów to zobaczyło?

wszyscy
    nikt
    6
    12
    18
    ?

👣

🐾
    🐾

• Obliczeniowo wydaje się proste, ale może nie widzę zagadki językowej. Na moje hehe oko 6.

• loslos
    edytowano 16 May

Na moje prawe oko też. Chyba, że kto niedowidział albo miał problemy z tożsamością płciową.

• Dla każdego zestawu pciowego zawsze wychodzi 6. Czyli problemy z tożsamością z tzw. goła nic nie zmieniają.

• edytowano 19 May

Jestem zdziwiony i rozczarowany, że tylko trzech forumowiczów rozwiązało. Przecież to łatwe beło!

Żadnych skomplikowanych obliczeń nie potrzeba, sama logika:
    Ćwierć dziewcząt i ćwierć chłopców podglądało, mimo że jednem okkiem.
    Ćwierć dziewcząt i ćwierć chłopców to ćwierć klasy (nieważne jest ratio chłopców do dziewczynek).
    Ćwierć klasy to 6 uczniów.

Matematycznie:
    c-chłopcy, d-dziewczynki

c + d = 24
    1/4c + 1/4d = 1/4 (c + d) = 1/4 (24) = 6

👣

🐾
    🐾

• a co z osobami niebinarnym, he?

• Nie mają znaczenia.

• Mogły mieć. Osoby niebinarne mogły nie zamykać oczu (albo tylko niebinarnie - przymknąć).

• edytowano 20 May

@Kuba_ powiedział(a):
    Obliczeniowo wydaje się proste, ale może nie widzę zagadki językowej. Na moje hehe oko 6.

przy językowej to skoro byli za młodzi to nikt

• edytowano 8 October

Dziś wyświetliło mi się interesujące zadanie, w którym też kluczem jest m.in. pozbycie się niejawnych założeń:
    Na stole w zupełnie ciemnym pokoju leży 100 monet: 10 z nich jest obróconych do góry orłem, reszta reszkami. Zadanie polega na tym, aby podzielić je, oczywiście wciąż w ciemności, na dwie części zawierające równą liczbę liczbę monet z orłami na wierzchu. Można obrócić dowolną liczbę monet. Obie strony są nierozróżnialne przy pomocy dotyku.

• Domyślam się, że latarki też nie ma. Ale liczyć i obracać monety możemy? No to prosto: grupujemy je po 50 monet, wszystkie mają się opierać na krawędzi. Sprawdziłem czy się da - jak oprzeć o ścianę, to nie ma problemu.

Zepsułem zabawę?

• Nie. To rozwiązanie jest zupełnie logiczne i w oznaczonych granicach (o ile uda się ustawić monety bez przechyłu).
    Aczkolwiek istnieje jeszcze jedno, które wymaga znacznie mniej wysiłku. I też jest ładne.

• Wiem ale nie powiem. A mogę dać hinta?

• Jak najbardziej.

• Więc hint jest taki: wiemy, że jest dokładnie 10 monet z orłem do góry. I to już wystarczy.

• Teraz widzę, że redukując zbyt agresywnie niejawne założenia, można sprawić, że powyższe rozwiązanie będzie jedynym ;)

• 100 monet tej samej wartości?

• Tak, nie różnią się. Jedno co wiemy, to że dokładnie 10 jest orłem do góry.

• Zajrzę tu jutro, bo dziś oczy mi się już zamykają. Jeśli poza Losem ktoś rozwiąże, to ok. Jeśli nie, to wstrzymajcie się z podaniem rozwiązania:)
    Jeśli stół nie stoi przy ścianie, to nie wyobrażam sobie stawiania monety "na krawędzi".
    Dobranoc

• Jednak nie rozumiem Twojego rozwiązania. Myślałam, że jedna ze stron monety przeważa i przewróci się na konkretną stronę, ale empiria wykazała, że to nieprawda (nie wytrzymałam i wzięłam dwie monety celem sprawdzenia;) Mój pomysł, żeby zakręcić młynka tyż się nie sprawdził.
    Teraz jestem rzeczywiście zaintrygowana...
    Po mojemu akurat 10 orłów na początku nie ma znaczenia, tzn. na końcu mogą być w obydwu grupach same orły i też będzie dobrze.

Tym razem już naprawdę idę spać. Może mi się cuś sensownego przyśni. :D

• Hint losa i stawianie na brzegu nic mi nie dało.

Zagadkie przeczytałem o 6-tej. Tera jest dziewiąta.

Myślałem i myślałem i hamburgery na grilliku zrobiłem, potem zjedliśmy z Tereską i nawet jeją zaangażowałem i nic nie wymyśliła. Potem poszłem z Kapslem do mojej altanki winogronowej wieczorne piwko obalić i ten Kapsel mi mówi tak: a jakby beły tylko dwa takie same piniążki i wiadomo że jeden jest orłem do góry to jak po ciemaku rozłożyć na dwie grupy, żeby beła taka sama ilość orłów w obu grupach?
    No oczywiście przekręcić jeden! I albo będą dwa orły albo dwie reszki.
    Tak się podjarałem, że poszłem po drugie piwo i zaczełem kumpinować.
    Więc to jest tylko wielokrotność tych monet! i zawsze działa!

Jeśli w 10 monetach np. beł orzeł i obrócimy to teraz mamy 10 reszek i zostało sie 90 reszek. Czyly zero orłów na stole.

Jeśli jakiemś cudem w 10 monetach beły same reszki tzn. że 10 orłów zostało na stole i jeśli obrócimy to będziem mieli 10 i 10 czyly 20 orłów.

Sprawdziłem teorię na przypadkowych czterech monetach z orłami:
    Jeśli po ciemaku w naszej grupie byłyby 4 orły to znaczy, że tyż mamy 6 reszek więc zostało sie tamuj w w grupie 90 monet na stole 6 orłów, przekręcamy więc nasze 10 monet i mamy 6 orłow czyly tyle samo co na stole!
    Więc działa na każden wariant.
    Ale trudno na to wpaść żeby wziąść i odwrócić akurat 10 monet ale na dwóch łatwo a potem to już wielokrotność obu grup!

👣

🐾
    🐾

• Zapomniałem napisać, że rozkładamy monety na dwie górki jedna 10 a druga 90 i obracamy do góry jajami tylko te 10, hehe!

👣

🐾
    🐾

• Mogę podpowiedzieć, że szukanie 1-p jako q jest ekstremalnie nielogiczne ;)

• 100, w tym 10% orlow.
    Dzielimy po 50 , z jednej 50 odwracamy wszystkie (szacunkowo 90% o.), z drugiej zadnej monety ( nadal 10% o).

Mieszamy wszystkie. [ (10+90)/2]
    Dzielimy na pol.
    Moze sie uda ;)

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.