Derywaty
Z
wracam się z prośbą do obecnych na tym forum fachowców o oświecenie w materii pieniądza jako długu i finansowych instrumentów pochodnych,
a zatem:
czy prawdą jest, źe 96.5% złotówki obecnej na rynku jest emitowane przez banki komercyjne w postaci poźyczek? i dwa, czy wyprodukowany w ten sposób nadmiar pieniądza aźeby nie doszło do inflacji jest później chowany w derywatach?
wracam się z prośbą do obecnych na tym forum fachowców o oświecenie w materii pieniądza jako długu i finansowych instrumentów pochodnych,
a zatem:
czy prawdą jest, źe 96.5% złotówki obecnej na rynku jest emitowane przez banki komercyjne w postaci poźyczek? i dwa, czy wyprodukowany w ten sposób nadmiar pieniądza aźeby nie doszło do inflacji jest później chowany w derywatach?
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
ze,
zatem
zajmijmy się na ra
zie pytaniem nr1,
pierws
zy
z br
zegu cytat
:
..."(3,5% nie było przypadkową liczbą – tyle wynosi obecnie tzw. rezerwa częściowa w systemie bankowym. 96,5 podzielić na 3,5 = 27,5)
Jak to zrobiono? Jak banki obrabowały społeczeństwo z ponad 90% pieniędzy?
Kreując tyle pieniędzy w postaci bezgotówkowych zapisów na kontach, że pieniądze w ilości X, czyli 100% pieniędzy które rzeczywiście istnieją (mają pokrycie w
banknotach
NBP) stanowią dzisiaj tylko 3,5% wszystkich pieniędzy wprowadzonych do obiegu. Czyli wystarcza ich akurat żeby pokryć tą niewielką część pieniędzy, który wypływa POZA system bankowy – cała reszta to tylko zmieniające się zapisy księgowe wewnątrz systemu bankowego.
Te pozostałe 96,5% to pieniądz bezgotówkowy, bez pokrycia, istniejący tylko w świadomości ludzi i w formie zapisu księgowego w systemie bankowym. To dlatego tzw. „run na banki” jest tak niebezpieczny – bo wtedy stało by się oczywiste, że zostaliśmy oszukani i obrabowani z ponad 90% bogactwa."...
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
z
aśmieca watku tym swoim profesorskim kadrylem, nie chce kolega wyjaśnić to nie, nied
ziękuję i pros
zę o opus
zc
zenie dyskusji, moźe kto inny pomoźe
The author has edited this post (w 26.02.2015)
Mam nadzieję, że Kolega ma tę świadomość, iż pieniądz "bezgotówkowy" narodził się w wyniku problemów jakie świat miał z obsługiwaniem tejże właśnie gotówki? Transport, przechowywanie, dbanie o jakość, produkcja etc etc.
Straszne, że gotówka stanowi jedynie 3,5% wartości w masie pieniądza? Znam straszniejsze rzeczy. Np.
]
Gotówka? Gotówka. A i tak jest to przerażające.
Co do "runu na banki" - prawda. Jest jeszcze gorzej - na tych samych zasadach funkcjonują drogi, telekomunikacja, wodociągi, gaz, energetyka. One są dopasowane do modelu korzystania z tej infrastruktury, a nie do maksymalnego, acz nie nieprawdopodobnego poziomu ich wykorzystania. Gdyby np. wszyscy wyjechali swoimi samochodami na ulice w tym samym momencie, to system komunikacyjny by natychmiast padł. Straszne. Ale, o dziwo, pomimo tego zagrożenia, system działa.
"Obrabowanie"? Hmm... Ale, że co? Że mój bank może zabrać z mojego konta dowolną kwotę w każdym momencie? Nie rozumiem.
zy to dobre c
zy nie, i nie nar
zekam, chod
zi mi o
zro
zumienie samego mechani
zmu, wysłuchałem wykladu dr Stanisława Krajskiego o metodach d
zialania masonerii i on tam wygłosił te
zę, źe 96,5%
złotówki jest wykreowana pr
ze
z banki komercyjne (co
znala
zł na stronie NBP)
,
zaś to , źe nie wid
zimy inflacji polega na tym, źe banki chowaja to derywatach, temat ten pr
zewija się w necie w ielu postaciach np: pieniąd
z jako dług, wypłukiwanie pieniąd
za
z nic
zego, itp. itd.
zadałem te pytania bo lic
zę, źe mi to ktoś wyjaśni poniewaź są na tym forum fachowcy, nic więcej
1. Jakie są źródła wiedzy pana Krajskiego na temat masonerii?
2. Co ma masoneria do kreacji pieniądza i jakie mamy podstawy do tej oceny? Jaka by ona nie była.
Proszę poczytać jak działa system rezerwy cząstkowej, na NBP była świetna animacja tłumacząca to i już nie ma, jak zwykle. Pieniądze kreowane przez banki w postaci kredytów nigdzie nie są upychane tylko trafiają do kredytobiorców. Przy okazji podpowiem, że kredyt to nie to samo co pożyczka, też proszę poczytać.
z tego co mi wiadomo dr Krajski
zajmuje się tym naukowo, wydał s
zreg publikacji, nie posiadam jes
zc
ze źadnej
z nich by podac bibliografię bo jestem w Anglii a
ze sprawa vetknąłem się 2 dni temu
ad2
najwieks
ze banki światowe naleźą do masonów: Rockefeller, Rothschild, Goldman Sachs itd.
zytam duźo, nie mam c
zasu
wnikać w powaźniejsźe lektury na ten temat, mam nad
zieję, źe jest moźlwość w miarę prostego wytłumac
zenia laikowi
https://www.youtube.com/watch
JORGE>
zetknąłem się
z tym
z
agadnieniem juź pr
zy lektur
ze autora Song Honkbing "Wojna o pieniąd
z" jednak wciąź tego do końca nie ro
zumiem
zarowuje
z kapelus
za" sumę kredytu...
?
http://www.nbportal.pl/wiedza/animacje
System rezerw cząstkowych, rezerwa obowiązkowa to są w sumie najprostsze rzeczy. Te 3,5% rezerwy obowiązkowej oznaczają, że z każdej stówy jaką bank dostaje w depozyt musi 3,5 złotego zostawić w skarbcu a pozostałe 96,5 złotego może dać jako kredyt. Ot i tyle.
zwrócił uwagę na jes
zc
ze jeden kwiat, mianowicie r
ząd polski nie moźe poźyc
zać w NBP, poźyc
za tedy w bankach komercyjnych, te
zaś poźyc
zają w NBP, układ polega na tym , źe Polska poźyc
za od banków komercyjnych na 15% a te poźyc
zają w NBP na 5%, c
zy ktuś
z łaskawie r
ząd
zących nie usiłował tego nigdy
zmienić? moźe ktoś coś wie?
zł ?
Zgodnie z teorią kwantową - tak, jest to możliwe.
Zapewniam Kolegę, że gdyby pojawiła się sytuacja, w której zaistniałby run na banki, to i tak run ten byłby ostatnim zmartwieniem Kolegi.
Gdyby był run na banki to te nie oddałyby nic, bo zwyczajnie by nie musiały.
zumiem, źe pasją kolegi jest forma skrótowa, aforystyc
zna, osobiście
z
aś chętnie usłys
z
ałbym coś dłuźs
zego, np. jest idiotą bo NBP... itd.
zdania, źe taka sytuacja
zara
z będ
zie miała miejsce
http://media.pkobp.pl/komunikaty-prasowe/informacje-o-banku/kredobank-najbezpieczniejszym-bankiem-na-ukrainie/
Przypomnę - jest wojna, przemysł stoi, runu nie ma.