Skip to content

Derywaty

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Z
wracam się z prośbą do obecnych na tym forum fachowców o oświecenie w materii pieniądza jako długu i finansowych instrumentów pochodnych,
a zatem:
czy prawdą jest, źe 96.5% złotówki obecnej na rynku jest emitowane przez banki komercyjne w postaci poźyczek? i dwa, czy wyprodukowany w ten sposób nadmiar pieniądza aźeby nie doszło do inflacji jest później chowany w derywatach?
«13

Komentarz

• tom.vinci
    czy prawdą jest, źe 96.5% złotówki obecnej na rynku jest emitowane przez banki komercyjne w postaci poźyczek?
    Nie. Poproszę jednak o kilka słów wyjaśnienia, jak kolega rozumie użyte w pytaniu słowa, gdyź mam niejasne przeczucie, że składał jej w sposób chaotyczny.
    tom.vinci
    I dwa, czy wyprodukowany w ten sposób nadmiar pieniądza aźeby nie doszło do inflacji jest później chowany w derywatach?
    Nie. Prośbę kilka linijek wyżej podtrzymuję, uznaję też za bardzo niedobry obyczaj zadawanie dwu pytań w taki sposób, że w drugim pytaniu zawarta jest pewna odpowiedź na pierwsze.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • dobr
    ze,
    zatem
    zajmijmy się na ra
    zie pytaniem nr1,
    pierws
    zy
    z br
    zegu cytat
    :
    ..."(3,5% nie było przypadkową liczbą – tyle wynosi obecnie tzw. rezerwa częściowa w systemie bankowym. 96,5 podzielić na 3,5 = 27,5)
    Jak to zrobiono? Jak banki obrabowały społeczeństwo z ponad 90% pieniędzy?
    Kreując tyle pieniędzy w postaci bezgotówkowych zapisów na kontach, że pieniądze w ilości X, czyli 100% pieniędzy które rzeczywiście istnieją (mają pokrycie w
    banknotach
    NBP) stanowią dzisiaj tylko 3,5% wszystkich pieniędzy wprowadzonych do obiegu. Czyli wystarcza ich akurat żeby pokryć tą niewielką część pieniędzy, który wypływa POZA system bankowy – cała reszta to tylko zmieniające się zapisy księgowe wewnątrz systemu bankowego.
    Te pozostałe 96,5% to pieniądz bezgotówkowy, bez pokrycia, istniejący tylko w świadomości ludzi i w formie zapisu księgowego w systemie bankowym. To dlatego tzw. „run na banki” jest tak niebezpieczny – bo wtedy stało by się oczywiste, że zostaliśmy oszukani i obrabowani z ponad 90% bogactwa."...
  • tom.vinci
    dobr
    ze,
    zatem
    zajmijmy się na ra
    zie pytaniem nr1,
    pierws
    zy
    z br
    zegu cytat ..."(3,5% nie było przypadkową liczbą – tyle wynosi obecnie tzw. rezerwa częściowa w systemie bankowym. 96,5 podzielić na 3,5 = 27,5)
    Kreując tyle pieniędzy w postaci bezgotówkowych zapisów na kontach, że pieniądze w ilości X, czyli 100% pieniędzy które rzeczywiście istnieją (mają pokrycie w
    banknotach
    NBP) stanowią dzisiaj tylko 3,5% wszystkich pieniędzy wprowadzonych do obiegu. Czyli wystarcza ich akurat żeby pokryć tą niewielką część pieniędzy, który wypływa POZA system bankowy – cała reszta to tylko zmieniające się zapisy księgowe wewnątrz systemu bankowego.
    Te pozostałe 96,5% to pieniądz bezgotówkowy, bez pokrycia, istniejący tylko w świadomości ludzi i w formie zapisu księgowego w systemie bankowym. To dlatego tzw. „run na banki” jest tak niebezpieczny – bo wtedy stało by się oczywiste, że zostaliśmy oszukani i obrabowani z ponad 90% bogactwa."...
    Moje podejrzenie, że kolega nie rozumie wpisywanych przez siebie słów, zamieniło się w pewność.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • los
    tom.vinci
    :
    dobr
    ze,
    zatem
    zajmijmy się na ra
    zie pytaniem nr1,
    pierws
    zy
    z br
    zegu cytat ..."(3,5% nie było przypadkową liczbą – tyle wynosi obecnie tzw. rezerwa częściowa w systemie bankowym. 96,5 podzielić na 3,5 = 27,5)
    banknotach
    Moje podejrzenie, że kolega nie rozumie wpisywanych przez siebie słów, zamieniło się w pewność.
    niech mi tu kolega nie
    z
    aśmieca watku tym swoim profesorskim kadrylem, nie chce kolega wyjaśnić to nie, nied
    ziękuję i pros
    zę o opus
    zc
    zenie dyskusji, moźe kto inny pomoźe
    The author has edited this post (w 26.02.2015)
  • @tom_vinci
    Mam nadzieję, że Kolega ma tę świadomość, iż pieniądz "bezgotówkowy" narodził się w wyniku problemów jakie świat miał z obsługiwaniem tejże właśnie gotówki? Transport, przechowywanie, dbanie o jakość, produkcja etc etc.
    Straszne, że gotówka stanowi jedynie 3,5% wartości w masie pieniądza? Znam straszniejsze rzeczy. Np.
    ]
    Gotówka? Gotówka. A i tak jest to przerażające.
    Co do "runu na banki" - prawda. Jest jeszcze gorzej - na tych samych zasadach funkcjonują drogi, telekomunikacja, wodociągi, gaz, energetyka. One są dopasowane do modelu korzystania z tej infrastruktury, a nie do maksymalnego, acz nie nieprawdopodobnego poziomu ich wykorzystania. Gdyby np. wszyscy wyjechali swoimi samochodami na ulice w tym samym momencie, to system komunikacyjny by natychmiast padł. Straszne. Ale, o dziwo, pomimo tego zagrożenia, system działa.
    "Obrabowanie"? Hmm... Ale, że co? Że mój bank może zabrać z mojego konta dowolną kwotę w każdym momencie? Nie rozumiem.
  • yanusson
    Gdyby np. wszyscy wyjechali swoimi samochodami na ulice w tym samym momencie, to system komunikacyjny by natychmiast padł.
    Próbkę mieliśmy w Wawie w 1991 roku, gdy zastrajkowała komunikacja miejska.
  • yanusson
    @tom_vinci
    Mam nadzieję, że Kolega ma tę świadomość, iż pieniądz "bezgotówkowy" narodził się w wyniku problemów jakie świat miał z obsługiwaniem tejże właśnie gotówki? Transport, przechowywanie, dbanie o jakość, produkcja etc etc.
    Straszne, że gotówka stanowi jedynie 3,5% wartości w masie pieniądza? Znam straszniejsze rzeczy. Np.
    ]
    Gotówka? Gotówka. A i tak jest to przerażające.
    Co do "runu na banki" - prawda. Jest jeszcze gorzej - na tych samych zasadach funkcjonują drogi, telekomunikacja, wodociągi, gaz, energetyka. One są dopasowane do modelu korzystania z tej infrastruktury, a nie do maksymalnego, acz nie nieprawdopodobnego poziomu ich wykorzystania. Gdyby np. wszyscy wyjechali swoimi samochodami na ulice w tym samym momencie, to system komunikacyjny by natychmiast padł. Straszne. Ale, o dziwo, pomimo tego zagrożenia, system działa.
    "Obrabowanie"? Hmm... Ale, że co? Że mój bank może zabrać z mojego konta dowolną kwotę w każdym momencie? Nie rozumiem.
    ok, ja tu nie pytam o to c
    zy to dobre c
    zy nie, i nie nar
    zekam, chod
    zi mi o
    zro
    zumienie samego mechani
    zmu, wysłuchałem wykladu dr Stanisława Krajskiego o metodach d
    zialania masonerii i on tam wygłosił te
    zę, źe 96,5%
    złotówki jest wykreowana pr
    ze
    z banki komercyjne (co
    znala
    zł na stronie NBP)
    ,
    zaś to , źe nie wid
    zimy inflacji polega na tym, źe banki chowaja to derywatach, temat ten pr
    zewija się w necie w ielu postaciach np: pieniąd
    z jako dług, wypłukiwanie pieniąd
    za
    z nic
    zego, itp. itd.
    zadałem te pytania bo lic
    zę, źe mi to ktoś wyjaśni poniewaź są na tym forum fachowcy, nic więcej
  • tom.vinci
    niech mi tu kolega nie
    z
    aśmieca watku tym swoim profesorskim kadrylem
    Tekst znachora do lekarza.

• los
    tom.vinci
    :
    niech mi tu kolega nie
    z
    aśmieca watku tym swoim profesorskim kadrylem
    Tekst znachora do lekarza.
    make yourself useful Sir
  • tom.vinci
    wysłuchałem wykladu dr Stanisława Krajskiego o metodach d
    zę, źe 96,5%
    ze
    z banki komercyjne
    Ja też mam dwa pytania:
    1. Jakie są źródła wiedzy pana Krajskiego na temat masonerii?
    2. Co ma masoneria do kreacji pieniądza i jakie mamy podstawy do tej oceny? Jaka by ona nie była.

• tom.vinci
    niech mi tu kolega nie
    z
    aśmieca watku tym swoim profesorskim kadrylem, nie chce kolega wyjaśnić to nie, nied
    ziękuję i pros
    zę o opus
    zc
    Tu nie ma na co odpowiadać, to naprawdę zlepek bez ładu i składu, nawet logicznie te zdania są wątpliwe. Dlaczego autor pisze że run na banki jest niebezpieczny - przecież zakończyłby ten system fikcji więc jest w naszym interesie, czyż nie? Itd.
    Proszę poczytać jak działa system rezerwy cząstkowej, na NBP była świetna animacja tłumacząca to i już nie ma, jak zwykle. Pieniądze kreowane przez banki w postaci kredytów nigdzie nie są upychane tylko trafiają do kredytobiorców. Przy okazji podpowiem, że kredyt to nie to samo co pożyczka, też proszę poczytać.
  • los
    tom.vinci
    :
    wysłuchałem wykladu dr Stanisława Krajskiego o metodach d
    zę, źe 96,5%
    ze
    z banki komercyjne
    Ja też mam dwa pytania:
    1. Jakie są źródła wiedzy pana Krajskiego na temat masonerii?
    2. Co ma masoneria do kreacji pieniądza i jakie mamy podstawy do tej oceny? Jaka by ona nie była.
    ad1
    z tego co mi wiadomo dr Krajski
    zajmuje się tym naukowo, wydał s
    zreg publikacji, nie posiadam jes
    zc
    ze źadnej
    z nich by podac bibliografię bo jestem w Anglii a
    ze sprawa vetknąłem się 2 dni temu
    ad2
    najwieks
    ze banki światowe naleźą do masonów: Rockefeller, Rothschild, Goldman Sachs itd.
  • przemk0
    tom.vinci
    :
    niech mi tu kolega nie
    z
    ziękuję i pros
    zę o opus
    zc
    Tu nie ma na co odpowiadać, to naprawdę zlepek bez ładu i składu, nawet logicznie te zdania są wątpliwe. Dlaczego autor pisze że run na banki jest niebezpieczny - przecież zakończyłby ten system fikcji więc jest w naszym interesie, czyż nie? Itd.
    Proszę poczytać jak działa system rezerwy cząstkowej, na NBP była świetna animacja tłumacząca to i już nie ma, jak zwykle. Pieniądze kreowane przez banki w postaci kredytów nigdzie nie są upychane tylko trafiają do kredytobiorców. Przy okazji podpowiem, że kredyt to nie to samo co pożyczka, też proszę poczytać.
    ja juź i tak c
    zytam duźo, nie mam c
    zasu
    wnikać w powaźniejsźe lektury na ten temat, mam nad
    zieję, źe jest moźlwość w miarę prostego wytłumac
    zenia laikowi
  • tom.vinci
    ja juź i tak c
    zytam duźo,
    No to będzie Kolega... jak brzytwa
    ;)
  • Brzost
    tom.vinci
    :
    ja juź i tak c
    zytam duźo,
    No to będzie Kolega... jak brzytwa
    ;)
    myślałem, źe juź jestem
    ;)
  • No to jak zwykle nieśiertelny filmik, he, he:
    https://www.youtube.com/watch
    JORGE>
  • dodam, źe
    zetknąłem się
    z tym
    z
    agadnieniem juź pr
    zy lektur
    ze autora Song Honkbing "Wojna o pieniąd
    z" jednak wciąź tego do końca nie ro
    zumiem
  • JORGE
    No to jak zwykle nieśiertelny filmik, he, he:
    https://www.youtube.com/watch
    JORGE>
    3:32 tego filmu: bank "wyc
    zarowuje
    z kapelus
    za" sumę kredytu...
    ?
  • Bez zrozumienia podstaw nie ma sensu zagłębiać się w szczegóły. Zachęcam do przejrzenia tego co jest na stronie nbp
    http://www.nbportal.pl/wiedza/animacje
    System rezerw cząstkowych, rezerwa obowiązkowa to są w sumie najprostsze rzeczy. Te 3,5% rezerwy obowiązkowej oznaczają, że z każdej stówy jaką bank dostaje w depozyt musi 3,5 złotego zostawić w skarbcu a pozostałe 96,5 złotego może dać jako kredyt. Ot i tyle.
  • Na Żelaznej Logice to samo było... niby potrafią prowadzić fajny profil, a nie zorientowali się, że jakby bank tylko przechowywał depozyty, to brałby za to kasę, a nie dawał.
  • dr Krajski
    zwrócił uwagę na jes
    zc
    ze jeden kwiat, mianowicie r
    ząd polski nie moźe poźyc
    zać w NBP, poźyc
    za tedy w bankach komercyjnych, te
    zaś poźyc
    zają w NBP, układ polega na tym , źe Polska poźyc
    za od banków komercyjnych na 15% a te poźyc
    zają w NBP na 5%, c
    zy ktuś
    z łaskawie r
    ząd
    zących nie usiłował tego nigdy
    zmienić? moźe ktoś coś wie?
  • przemk0
    Bez zrozumienia podstaw nie ma sensu zagłębiać się w szczegóły. Zachęcam do przejrzenia tego co jest na stronie nbp
    System rezerw cząstkowych, rezerwa obowiązkowa to są w sumie najprostsze rzeczy. Te 3,5% rezerwy obowiązkowej oznaczają, że z każdej stówy jaką bank dostaje w depozyt musi 3,5 złotego zostawić w skarbcu a pozostałe 96,5 złotego może dać jako kredyt. Ot i tyle.
    innymi słowy, gdyby był run na banki to te oddałyby tylko 3,5
    zł ?
  • tom.vinci
    dr Krajski
    zwrócił uwagę na jes
    zc
    zać w NBP, poźyc
    zaś poźyc
    zają w NBP na 5%, c
    zy ktuś
    z łaskawie r
    ząd
    Tak, Krajski jest idiotą przekonanym o swym geniuszu, co u idiotów zdarza się swoją drogą dość często. Nie należy go pytać o drogę ani o nic innego.

• tom.vinci
    przemk0
    :
    Bez zrozumienia podstaw nie ma sensu zagłębiać się w szczegóły. Zachęcam do przejrzenia tego co jest na stronie nbp
    zł ?
    Czy jest możliwe, aby w środku Słońca pojawiła sie nagle żaba, która by później zdechła tam z głodu?
    Zgodnie z teorią kwantową - tak, jest to możliwe.
    Zapewniam Kolegę, że gdyby pojawiła się sytuacja, w której zaistniałby run na banki, to i tak run ten byłby ostatnim zmartwieniem Kolegi.
  • I to jest prawidłowa odpowiedź na to pytanie.
    Gdyby był run na banki to te nie oddałyby nic, bo zwyczajnie by nie musiały.
  • los
    tom.vinci
    :
    dr Krajski
    zwrócił uwagę na jes
    zc
    zać w NBP, poźyc
    zaś poźyc
    zają w NBP na 5%, c
    zy ktuś
    z łaskawie r
    ząd
    Tak, Krajski jest idiotą przekonanym o swym geniuszu, co u idiotów zdarza się swoją drogą dość często. Nie należy go pytać o drogę ani o nic innego.
    no właśnie, ro
    zumiem, źe pasją kolegi jest forma skrótowa, aforystyc
    zna, osobiście
    z
    aś chętnie usłys
    z
    ałbym coś dłuźs
    zego, np. jest idiotą bo NBP...  itd.
  • yanusson
    tom.vinci
    :
    przemk0
    :
    zł ?
    Czy jest możliwe, aby w środku Słońca pojawiła sie nagle żaba, która by później zdechła tam z głodu?
    Zgodnie z teorią kwantową - tak, jest to możliwe.
    Zapewniam Kolegę, że gdyby pojawiła się sytuacja, w której zaistniałby run na banki, to i tak run ten byłby ostatnim zmartwieniem Kolegi.
    jestem
    zdania, źe taka sytuacja
    zara
    z będ
    zie miała miejsce
  • Na Ukrainie jest regularna wojna i PKO BP własnie podało, że Kredobank którego jest większościowych właścicielem, przyniósł zysk za 2014. Żeby nie było że tylko on jeden przyniósł zysk tu jest tekst zarysowujący sytuację systemu bankowego na Ukrainie
    http://media.pkobp.pl/komunikaty-prasowe/informacje-o-banku/kredobank-najbezpieczniejszym-bankiem-na-ukrainie/
    Przypomnę - jest wojna, przemysł stoi, runu nie ma.
  • przemk0
    Na Ukrainie jest regularna wojna i PKO BP własnie podało, że Kredobank którego jest większościowych właścicielem, przyniósł zysk za 2014. Żeby nie było że tylko on jeden przyniósł zysk tu jest tekst zarysowujący sytuację systemu bankowego na Ukrainie
    http://media.pkobp.pl/komunikaty-prasowe/informacje-o-banku/kredobank-najbezpieczniejszym-bankiem-na-ukrainie/
    Przypomnę - jest wojna, przemysł stoi, runu nie ma.
    widać nie jest to jeszcze wojna
  • Ano nie jest, ale większej nie będzie - to już nie te czasy, taka wojna nikomu się nie opłaca.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.