Skip to content

Derywaty

2

Komentarz

• odmawiam kaddish nad tym wątkiem, który w zamierzeniu mniał wyjaśnić sprawy zbrodniczej polityki masonskich banków uwentualnie obnaźyć klamstwa dr Krayskiego i osób mu podobnych,
    gdyby wątek się rozwijał zamierzałem podyskutować dalej o szansach Polski na rozwój gdyby do władzy doszedł PIS, a ktory działałby w sytuacji totalnego uzalęźnienia od tzw. rynków: na ile jeszcze moźemy się wykaraskać (bo w tezy Friedmana wątpię)
    doszło jednak jedynie do lekkiego obszczalu i paru zawoalowanych sugestii,
    gwoli podsumowania
  • Rozważania dotyczące wyciągnięcia z zaspy 18 tonowej ciężarówki wymagają dość rozległej wiedzy z kilku specyficznych obszarów.
    Bez związku mnie najszło.
  • ms.wygnaniec
    Rozważania dotyczące wyciągnięcia z zaspy 18 tonowej ciężarówki wymagają dość rozległej wiedzy z kilku specyficznych obszarów.
    Eee  tam! Każdy wie że na wiosnę śnieg stopnieje i ciężarówka POjedzie. Po co wyciągać?

“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
  • ms.wygnaniec
    Rozważania dotyczące wyciągnięcia z zaspy 18 tonowej ciężarówki wymagają dość rozległej wiedzy z kilku specyficznych obszarów.
    a jednak udało się to koledze zatrzasnąć w jednozdaniowej metaforze
  • tom.vinci
    a jednak udało się to koledze zatrzasnąć w jednozdaniowej metaforze
    Na przyszłość polecem metodę: szanowny losie, od czego zacząć uzupełnienie wiedzy ekonomicznej dotyczącej derywatów? (Może być zerowa liczba w stosunku do pewnego fizyka
    ;)
    )
  • fatuswombatus
    Eee  tam! Każdy wie że na wiosnę śnieg stopnieje i ciężarówka POjedzie. Po co wyciągać?
    To jest właśnie ten poziom refleksji, który ostatnio mnie nuży.
  • The author has edited this post (w 04.03.2015)
  • nie wiem jak się opisuje obrazki stąd ten wpis,
    to nie źart, suma derywatów głównych komercyjnych banków amerykańskich na rok 2014 to: 302 526 872 mln $
    The author has edited this post (w 04.03.2015)
  • A czy kolega rozumie choć użyte przez siebie określenie? Własnymi słowami proszę, bez wiki i gugla.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • los
    A czy kolega rozumie choć użyte przez siebie określenie? Własnymi słowami proszę, bez wiki i gugla.
    A ze mną o SQL porozmawiasz?
    Np. o algorytmie Shrink'a dla recovery model Full, bo to dość trudne do wyguglania.
  • los
    A czy kolega rozumie choć użyte przez siebie określenie? Własnymi słowami proszę, bez wiki i gugla.
    chciałbym aby kolega odniósł się do tezy dr Krajskiego, który twierdzi, źe banki generuja pieniądz w postaci długu a nadmiar tego pieniądza, źeby nie bylo widać inflacji ukrywany jest w derywatach,
    jak juź wcześniej napisalem jestem laikiem, wyklad dr Krajskiego wydał mi się na tyle interesujący by tu zweryfikować prawdziwość jego wspomnianej wyźej tezy,
    proszę o odpowiedź zrozumiałą dla ludu, który ekonomii nie studiował,
    tylko tyle/aź tyle
  • tom.vinci
    chciałbym aby kolega odniósł się do tezy dr Krajskiego...
    My profesorowie nie mamy takiego zwyczaju. Profesor fizyki nie jest zobowiązny do odniesienia się do tez każdego wariata, który buduje perpetum mobile. Profesor medycyny zaś nie ma wręcz prawa rozmawiać z maniakiem, co chce leczyć raka gusłami, bo rozmawiając z nim może sprawić wrażenie, że jest to osoba poważna, i przyciągnąć mu "pacjentów" biorąc odpowiedzialność za ich nieszczęścia.
    To jest przyjacielskie forum, więc mogę się przyjacielsko zachować - zidentyfikować poziom wiedzy kolegi z derywatów i na tym poziomie próbować coś wyjaśnić. Na dziś oceniam wiedzę kolegi jako ujemną - zero informacji za to wiele przesądów. Jeśli chce kolega tę opinię poprawić, proszę odpowiedzieć na kilka pytań.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • los
    tom.vinci
    :
    chciałbym aby kolega odniósł się do tezy dr Krajskiego...
    My profesorowie nie mamy takiego zwyczaju. Profesor fizyki nie jest zobowiązny do odniesienia się do tez każdego wariata, który buduje perpetum mobile. Profesor medycyny zaś nie ma wręcz prawa rozmawiać z maniakiem, co chce leczyć raka gusłami, bo rozmawiając z nim może sprawić wrażenie, że jest to osoba poważna, i przyciągnąć mu "pacjentów" biorąc odpowiedzialność za ich nieszczęścia.
    To jest przyjacielskie forum, więc mogę się przyjacielsko zachować - zidentyfikować poziom wiedzy kolegi z derywatów i na tym poziomie próbować coś wyjaśnić. Na dziś oceniam wiedzę kolegi jako ujemną - zero informacji za to wiele przesądów. Jeśli chce kolega tę opinię poprawić, proszę odpowiedzieć na kilka pytań.
    a jednak w kolegi wpisie jest jasna odpowiedź: wariat budujący perpetum mobile, ok
    co do mojej wiedzy z tej dziedziny to jest ona na poziomie człowieka usiłującego zrozumieć kolejny film w necie pdt. Pieniądze jako dług, jest to wiedza źadna, jest to tak na prawdę brak wiedzy, a moźe jak kolega słusznie zauwaźył, wiedza ujemna,
    coś mi jednak podpowiada, źe kolega akurat mógłby latwo odpowiedzieć na pytania, które stawiam w tym wątku, nie sprowadzając ciągle dyskusji do sytuacji: idiota zawracający profesorowi głowę
    i jeszcze jedno, uwaźam, źe warto by ludzie, którzy nie mają pojęcia o ekonomii cuś się jednak dowiedzieli, bombardowani są oni bowiem dzień i noc informacjami typu: bank centralny to bank centralny tamto, ci dodrukują ci nie, w Szwajcarii referendum w sprawie parytetu złota, Chiny kupiły 2000 t źóltego kruszcu, Goldman Sachs spowodował kryzys w Grecji, Polska w strefie euro? 60% polskich bankow jest w rękach obcych, obsługa odsetek polskiego długu zagranicznego wynosi... itd. itd. itd.
    to zestaw codziennych informacji, z którymi zderza się przeciętny Kowalski, nie dość tego Kowalski zaczyna myśleć: tyle sprywatyzowano, gdzie ta cala kasa? dlaczego w związku z tym kraj zadłuźony? czy to moźe dlatego doszło do smoleńska bo Skrzypek nie chciał odnowić linii w IMFie? przecieź Belka od razu po objeciu stanowiska wszedł w dil z IMFem
    to nie sa pytania głupie, to nie są pytania idioty, niestety nikt Kowalskiego nie przygotował do stawienia czoła podobnym wątpliwościom,
    gdyby tedy wyjaśnić podstawy: o co chodzi z tym generowaniem pieniądza jako długu? czy to ma miejsce w Polsce? jeźeli tak to czy to zgodne z konstytucją? kto jest za to odpowiedzialny? moźe by Kowalski bardziej świadomie podejmował pewne wybory
    no i by duźo jeszcze pisać
  • Niestety, jakoś nie lubię być przesłuchiwany. Mógłbym koledze pomóc ale tylko metodą majeutyczną, taki mam kaprys.

• los
    Niestety, jakoś nie lubię być przesłuchiwany. Mógłbym koledze pomóc ale tylko metodą majeutyczną, taki mam kaprys.
    nie wiem skąd wniosek o przesłuchiwaniu, to rozmowa
  • Ja to odbieram jak ja i jakoś inaczej nie potrafię. To co - bierze kolega tę metodę majeutyczną i odpowiada na pierwsze pytanie czy dajemy sobie spokój?

• los
    Ja to odbieram jak ja i jakoś inaczej nie potrafię. To co - bierze kolega tę metodę majeutyczną i odpowiada na pierwsze pytanie czy dajemy sobie spokój?
    sprawdzę tylko co znaczy majeutyczny
    :)
  • to poprosz pierwsze pytanie jeszcze raz, a tak a propos ignorancji ekonomicznej przypomniała mnie się relacja prof. Kieźuna, który opowiedział jak to A. Michnik rozmawiał Jeffreyem Sachsem w 1989: i co? uda się? uda się?
    Sachs: tak, nie ma watpliwosci
  • tom.vinci
    to poprosz pierwsze pytanie jeszcze raz, a tak a propos ignorancji ekonomicznej przypomniała mnie się relacja prof. Kieźuna, który opowiedział jak to A. Michnik rozmawiał Jeffreyem Sachsem w 1989: i co? uda się? uda się?
    Sachs: tak, nie ma watpliwosci
    Chodzi o to, że Sachs nie zdawal sobie sprawy, że z jego programu macherzy III RP nie zostawia niemal nic? To jest ignorancja polityczna raczej niz ekonomiczna.
  • Derywaty
    to pochodne rezyduów.
    ;)
  • tom.vinci
    coś mi jednak podpowiada, źe kolega akurat mógłby latwo odpowiedzieć na pytania, które stawiam w tym wątku, nie sprowadzając ciągle dyskusji do sytuacji: idiota zawracający profesorowi głowę
    Niestety! Mimo wieloletnia, miła znajomosć nigdy nie potrafiłem zmusić kol. Psoferora do zmiany tego trybu dyskusji, nawet stosując staropolskie pozdrowienie. Sprawa beznadziejna.
  • Może by spróbować poprosić, czy coś?
  • Ależ prosz! Pan próbuje! To nie jest zakazane.
  • A dziękuję, ale nie skorzystam, bo im mniej wiem tym lepiej dla mnie. Życie nauczyło że co mam wiedzieć to się dowiem i tak, no.
  • Szturmowiec.Rzplitej
    tom.vinci
    :
    Niestety! Mimo wieloletnia, miła znajomosć nigdy nie potrafiłem zmusić kol. Psoferora do zmiany tego trybu dyskusji, nawet stosując staropolskie pozdrowienie. Sprawa beznadziejna.
    A ja chyba zawsze uzyskuję odpowiedź, znaczy cud ?
  • Być może jest Kolega po prostu człowieniem lepszym a mądrzeyszym. To normalne.
  • ms.wygnaniec
    Szturmowiec.Rzplitej
    :
    tom.vinci
    :
    A ja chyba zawsze uzyskuję odpowiedź, znaczy cud ?
    Bo pytasz z zamiarem uzyskania odpowiedzi.
    The author has edited this post (w 05.03.2015)

• Szturmowiec.Rzplitej
    Być może jest Kolega po prostu człowieniem lepszym a mądrzeyszym.
    Empiria tego nie potwierdza.<Dramatyczne westchnięcie> Niestety </Dramatyczne westchnięcie>
  • Goneryla i Regana najpiekniej podobnieź mówiły
  • To co - napisze nam kolega wlaśnymi słowami, co to są te derywaty, czy nie?

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.