Nowa zimna wojna is kaming ?
Temat chodliwy i podgrzewany, ale wydaje mi się, że jest coś na rzeczy. To się musiało zacząć, porozumienia porozumieniami, ale człapiąca ekspansja Zachodu na strefy wpływów sowieckich musiała w końcu spowodować reakcję. Rozpad bloku komunistycznego nagel wyrwał poteżny kawał ziem Sowietom, proces znacząco później zwolnił, ale się nie zatrzymał. Próba kontrrekacji atakiem na Gruzję udała się, bo co tam Gruzja (wielki błąd Zachodu). Ale jeżeli chodzi o Ukrainę - to już nie wyjdzie. Republikanie w Stanach ostro jadą po Putinie, a pamiętajmy że niedługo będą mieli prezydenta. W samej Rosji nakręca się histerię o prześładowaniu i perfidnej akcji Zachodu przeciwko Rosjanom, urobiają bez problemu. Naród wodza poprze. Krym jest przegrany, prawdopodbnie nie tylko ta część Ukrainy i na więcej Stany nie mogą pozwolić. I nie pozwolą. Zachowanie Unii w tym momencie przestaje mieć kluczowe znaczenie. Jeżeli nie będzie większej rozpierduchy to mam nadzieje, że tym razem uda się gospodarczo wykończyć Niedźwiedzia do końca.
A tak na marginesie, po Białymstoku przejechało od groma transporterów i uzbrojenia, walą na granicę. Manewry jakieś ?
JORGE>
The author has edited this post (w 12.03.2014)
A tak na marginesie, po Białymstoku przejechało od groma transporterów i uzbrojenia, walą na granicę. Manewry jakieś ?
JORGE>
The author has edited this post (w 12.03.2014)
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Zegar biologiczny tyka potęgując lęk Michnika
Jesli Amerykanie nie zareaguja na aneksje Krymu, pozbeda sie jakiejkolwiek sily w negocjacjach z Iranem, bo ajatolachowie odpowiedza: Tia, podpiszemy piekny kontrakt a potem potraktujecie go jak ten z Ukraina. Musimy miec bombe sie bronic, bo traktaty maja wartosc makulatury.
Dlatego Hameryka nie moze odpuscic. A co zrobi czarnuch, to osobna sprawa, ale jesli istnieje w Stanach jakis establiszment, powinien mu wymierzyc solidnego kopa w dupe.
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
Teraz mają Krym, czy raczej Krym przerobiony w bazę wojskową, bo 2/3 ruchu turystycznego było z Ukrainy, 1/4 z Rosji, a reszta z zachodu, czyli teraz też tego już za bardzo nie będzie. Ukrainę sobie zrazili na poważnie i teraz by tam musieli tam wjechać czołgami, a to jest ryzyko wojny i to nie tylko zimnej, której wygrać nie muszą.
JORGE>
The author has edited this post (w 13.03.2014)
JORGE>
I pytanie o to, że UA w UE to faktycznie byłaby taka katastrofa dla ZSRR? Przecież ich strategia na dezintegrację Unii mogłaby być łatwiejsza do realizacji z Ukrainą (z jakimś Janukowyczem u steru) we Wspólnocie. Naturlich przy całym ryzyku takiej sytuacji.
Wniosek: źródełko ruchów Ruchów, choć blisko, może leżeć gdzieś obok. Powtarzam się z hipotezą ucieczki do przodu z powodu problemów wewnętrznych.
W każdym razie, pół roku później można powiedzieć, że tak, świat się zmienił. Strzałka raczej wskazuje na jeszcze większą destbilizację niż na uspokojenie. Parabola historii uczy, że wszystko już było i będzie znowu. Jeżeli tak i faktycznie świat przyspiesza to bacznie obserwujmy głęboką Azję. Kwestia czasu.
JORGE>
The author has edited this post (w 16.09.2014)
No i teraz nasi sojusznicy mają problem, bo na razie ciężko uzyskać gwarancje, że gdyby tam poszła realna pomoc, to pytanie czy trafiła by do barci moskali w postaci przesyłki nadanej (np. balistycznie), czy przesyłki podanej (np. do powstającego Kalifatu).
JORGE>
Jak zrozumiemy, co było powodem (czyli czyje pieniądze) 'Arabskiej Wiosny' to zobaczymy kalifat. A trzeba pamiętać, że to nie jest czarno-biała fotografia, a raczej dywan perski i to latający (dużo zmiennych, dużo dynamiki, wielu graczy).
Nie zareagowali nawet na aneksję Donbasu.
Co to oznacza dla naszej Ojczyzny Polski?
The author has edited this post (w 19.09.2014)
Moją ojczyzną jest Polska Podziemna,
Walcząca w mroku, samotna i ciemna,
Moim powietrzem jest wicher bez nieba,
Moim pokarmem jest krew w garści nieba,
A moim światłem, co płonie z daleka,
Jest nasze prawo i prawo człowieka.
Może mnie dławić ten bunt wiecznie żywy,
Ale bez niego nie będę szczęśliwy.
Mogę uciekać przed zmagań żałobą,
Ale już nigdy nie ujdę przed sobą.
Wśród wielu ojczyzn, co płyną w mgle cudnej,
Ja chcę tej jednej, tej wolnej, tej trudnej.
Cóż mi po wszystkich słońcach tego świata,
Jeżeli mi serce pchnięto do podziemi.
O bracia moi, a kto bez wolności,
Niech w ciemność idzie i walczy w ciemności.
Moją ojczyzną jest Polska Podziemna,
Walcząca w mroku, samotna i ciemna.
Czy tam, czy tutaj, to jedno nas łączy.
Nurt nieśmiertelny, co we krwi się sączy
I każe sercu taką moc natężyć,
Że wbrew rozumom musimy zwyciężyć
Londyn 1944
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/george-friedman-o-polsce-bedziecie-mocarstwem/eywf8
Co nie znaczy, że Kijów nie zgodzi się kiedyś na oderwanie jakiegoś skrawka na wschodzie Ukrainy, ale to będzie zależało od rozwoju sytuacji, narazie to jest gdybanie. Może nie dojdzie do żadnego oderwania?
Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
الله أكبر
". W tej sytuacji warto się postarać by Amerykanie za muslimami - przynajmniej w wersji integrystycznej - co najmniej nie przepadali. Prosze zwrócić uwagę, jak skutecznie związana z obu wojnami światowymi propaganda wpłynęła ma postrzeganie Niemców - jak by nie było poważnej i zasłużonej mniejszości. Na swoje nieszczęście Islamiści 11.IX.2001 dali do ręki swoim przeciwnikom potężną argument. I teraz są już postrzegani jako zło absolutne.....
Co pokazuje, jakie będą podejmowane akcje.
Uważam bowiem, że to jest czynnik, który jest w stanie zbuntować duże masy Rosjan przeciw Putinowi. Może nawet wyszliby na ulice w milionach.
Ośrodek Studiów Wschodnich obawia się, że oznacza to, iż militaryzacja Rosji przekroczyła wewnętrzny punkt krytyczny. Można zacząć spodziewać się szukania przez nią sposobów na uzasadnienie tych wydatków (np. zajęcie całej Ukrainy).
http://www.osw.waw.pl/pl/publikacje/analizy/2014-09-24/rosyjskie-przygotowania-do-wielkiej-wojny
http://rt.com/politics/189604-russia-nuclear-2020-mistral/
Jeżeli ziarno pszenicy wpadłszy w ziemię nie obumrze, zostanie tylko samo, ale jeżeli obumrze, przynosi plon obfity.
Oni mogą, tj. Putin może, wydać dowolne kwoty na armię. I pewnie będą wydawać więcej i więcej. Ukrainę mogą załatwić już teraz, bez tego, ale koszt operacji jest jaki jest.
Miejmy nadzieję, że nie dadzą rady i im się budżet nie zamknie zanim znajdą się przy naszych granicach.