Skip to content

Jak wymagać od baranków gdy pasterz

24

Komentarz

• Brzost
    Że się szykuje jakaś prowokacja.
    Jeśli będzie dużo ludzi, to nie wiem czy zaryzykują prowokację - raz ruszoną masę trudno opanować.
  • Mój kolega który właśnie do mnie zajrzał przed końcem pracy, podzielił moje przypuszczenia.
  • Spektakularne wycofanie sie dzien przed jest DOWODEM bycia sterowanym.
    Nie pierwszy to raz, gdy hierarchia Kosciola staje po stronie okupantów.

Zegar biologiczny tyka potęgując lęk Michnika
  • Brzost
    Zaczynam mieć złe przeczucia.
    Idzie dwu Czukczow przez tundre: mroz -20 stopni, zawieja, paskudnie. Jeden mowi do drugiego - opowiem ci dowcip o Brezniewie. Ciii - odpowiada ten drugi - bo jeszcze nas zesla.
    Czego sie jeszcze mozna obawiac? Jest falszowanie wyborow, sa morderstwa, jest postepujaca niegodziwosc i ogolna beznadzieja.
    Co moze byc jeszcze gorzej? Obozy koncentracyjne? Z obozami koncentracyjnymi byloby tak samo jak z autostradami - ze trudne organizacyjnie, by nasze zlodziejaszki byly w stanie to zrobic. To jest jedyny powod, dla ktorych ich nie ma.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Pamiętajcie:
    Nikt z naszych nikt z PiS nie zmuszał ich by udział w komitecie brali. Nikt z nas, nikt z PiS im do tłustych gardeł noża nie przystawiał mówiąc: ZAPISZ SIĘ!
    Lecz to nie oznacza, że nie nakazano im by się zapisali, tak jak teraz te same siły im nakazały by się wycofali.
    Po co? Naiwne pytanie. Aby ośmieszyć aby pokazać że nawet biskupi sa zbrzydzeni "nienawistnym upolitycznieniem tak wspaniałej okazji"
    Nie ma bardziej gorszącego i więcej szkody działania niźli nadzieję na zwycięstwo swoim gadaniem wzniecić lecz w przeddzień bitwy ogon podkulić i uciec z pola walki.
    The author has edited this post (w 12.12.2014)

“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
  • A kard. Dziwisz pojawil sie na obchodach 23-lecia Radia Maryja, i chyba nawet kazanie trzasnął. O co tu chodzi?
  • Po tej manifestacji jednosci "kosciola torunskiego i kosciola łagiwnickiego" TVTrwam i RM nawet slowem nie pisnie o ajenckim spektaklu w wykonaniu panow biskupow.

Zegar biologiczny tyka potęgując lęk Michnika
  • przemk0
    A kard. Dziwisz pojawil sie na obchodach 23-lecia Radia Maryja, i chyba nawet kazanie trzasnął. O co tu chodzi?
    Może dogadali się w sprawach dotyczących finansów. I kwitów. Zauważmy że osotatnio bardzo przycichła nagonka w merdiach na temat finansowania Kościoła w Polsce, odszkodowań za zagrabione mienie itp spraw. Może był deal.

• Epidiaskop
    Komunikat Rzecznika Konferencji Episkopatu Polski
    Warszawa, 12 grudnia 2014 r.
    Mając na względzie troskę o budowanie jedności wszystkich Polaków, przy jednoczesnym zachowaniu szacunku dla osób zwracających uwagę na przejrzystość działań w polskiej polityce, biskupi, którzy objęli patronatem honorowym marsz organizowany dnia 13 grudnia br. w Warszawie, wycofali się z Komitetu Honorowego tegoż marszu.
    Ks. Józef Kloch
    Rzecznik KEP
    Warszawa, 12.12.2014 r.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Otrzymałem odpowiedź od sekretarza. Oto i ona:
    Dziękujemy za dogłębny i wyczerpujący komentarz.
    sekretariat
    Mnie też możecie pocałowac w dupę.

• Tych nuncjuszy Watykan fajnych do odrobugu podsyła. Najpierw kapuś Kowalczyk, teraz jakiś inny esbecki sługus.
  • Dziwię się Koleżeństwu. Rozumiem rozgoryczenie, ale i tak się dziwię. Po co pisać do arcybiskupstw, jak widać naocznie, że to nuncjusz orzekł "nielzia".
    Zamiast obsobaczać arcybiskupów raczej należy im podziękować za pierwszą decyzję o wejściu do komitetu marszu i obiecać modlitwę za nich. Resztę pominąć milczeniem.
    Nie wiem jak Koleżeństwo, ale ja nie miałbym nic przeciwko temu, żeby przy następnej okazji nuncjusz musiał wypowiadać się o np. 20 arcypasterzach.
    W tej chwili wylewacie kubły pomyj na biskupów za decyzję nuncjusza. Bessęsu.
  • yanusson
    Dziwię się Koleżeństwu. Rozumiem rozgoryczenie, ale i tak się dziwię. Po co pisać do arcybiskupstw, jak widać naocznie, że to nuncjusz orzekł "nielzia".
    Zamiast obsobaczać arcybiskupów raczej należy im podziękować za pierwszą decyzję o wejściu do komitetu marszu i obiecać modlitwę za nich. Resztę pominąć milczeniem.
    Nie wiem jak Koleżeństwo, ale ja nie miałbym nic przeciwko temu, żeby przy następnej okazji nuncjusz musiał wypowiadać się o np. 20 arcypasterzach.
    Powtórzę jeszcze raz:
    fatuswombatus
    Pamiętajcie:
    Nikt z naszych nikt z PiS nie zmuszał ich by udział w komitecie brali. Nikt z nas, nikt z PiS im do tłustych gardeł noża nie przystawiał mówiąc: ZAPISZ SIĘ!
    Lecz to nie oznacza, że nie nakazano im by się zapisali, tak jak teraz te same siły im nakazały by się wycofali.
    Po co? Naiwne pytanie. Aby ośmieszyć aby pokazać że nawet biskupi sa zbrzydzeni "nienawistnym upolitycznieniem tak wspaniałej okazji"
    Nie ma bardziej gorszącego i więcej szkody działania niźli nadzieję na zwycięstwo swoim gadaniem wzniecić lecz w przeddzień bitwy ogon podkulić i uciec z pola walki.
    Pojadę Żakiem Czyrakiem: Mieli wspaniałą okazję siedzieć cicho. Nie skorzystali. To teraz niech nie mówią że deszcz pada.

• @fatuswombatus
    Jak biskup ma oczekiwać posłuszeństwa od kapłanów swojej diecezji, gdy wchodzi w publiczny konflikt z przedstawicielem Ojca św?
  • A ma to teraz znaczenie?
    jyrk na forum obok
    12.12.2014 skończył się, proszę państwa, kapital zaufania kosciol katolickiego w Polsce. Ostatni grosz z wielkiego majątku zgromadzonego przez JPII bł. JPopiełuszkę i ks Jankowskiego został zamieniony dzis na 30 srebrnikow.
    Kogo obchodzi czy urzednicy w smiesznych sukienkach beda komus posluszni czy nie?

• @ yanusson
    Bardzo prosto:
    Jeśli biskup nie wie co od niego wymaga przedstawiciel Ojca Świętego to powinien zająć się szydełkowaniem (i to ostrożnie aby się nie nadziać) a nie udawać pasterza swego stadka wiernych.
    Powiem dosadniej: Józek spod budki z piwem może powiedzieć:
    A co ja tam wiem, wydawało mi się że bedzie fajnie, że sie zapisze do komitetu, ale przyszedł dzielnicowy i mi palcem pogroził.
    Natomiast od biskupa wymagamy myslenia zanim coś zrobi. Tym się różni od Józka który nie myśli a reaguje.

• Czyli jednym słowem ówże uncjusz ma prawo ograniczyć prawa obywatelskie obywatelom innego państwa? A elementy składowe naszego Epidiaskopu nie mogą mu odpowiedzieć, że móc to on może pana majstra w dupę pocałować?
    Następno razo, jak będzie krzyk że palikoty biją czarną mafię z Watykanu, proszę mnię nie budzić, bo może sie akuratnie będę przewracał na drugi bok.
  • A jakby pan nuncjusz urzadzil czarna msze zakonczona wesola orgietka, to polscy purpuraci byliby w obowiazku sie stawic i nie krytykowac?
    Ze fantazjuje? Nie bardzo, mielismy juz prymusa, co to uwielbial czarne msze i orgietki, zwlaszcza w Wielki Piatek.

• A ja myślę, że yanusson ma więcej racji niż jyrk. Ale może to też kwestia postrzegania Kościoła i jego celów.
  • No wlasnie - czy idzie o Krzyz czy o palace, zlocone krzesla oraz obfite i tluste (koniecznie tluste, bo w domu sie nie przelewalo) posilki?

• Powtarzam - doskonale rozumiem rozgoryczenie.
    Jednakże w takich chwilach jak te przypominają mi się słowa Z.Herberta żartobliwie opisującego swój stosunek do religii: "Jestem rzymski katolik. Ale bardziej rzymski, niż katolik".
  • los
    Epidiaskop
    :
    Komunikat Rzecznika Konferencji Episkopatu Polski
    Warszawa, 12 grudnia 2014 r.
    Mając na względzie troskę o budowanie jedności wszystkich Polaków, przy jednoczesnym zachowaniu szacunku dla osób zwracających uwagę na przejrzystość działań w polskiej polityce, biskupi, którzy objęli patronatem honorowym marsz organizowany dnia 13 grudnia br. w Warszawie, wycofali się z Komitetu Honorowego tegoż marszu.
    Ks. Józef Kloch
    Rzecznik KEP
    Warszawa, 12.12.2014 r.
    ksieze Klochu, zacytuje Kogos, kogo ksiadz najwyrazniej nie zna, serdecznie polecam: "NIE MOZNA DWOM PANOM SLUZYC."

"Nie myslcie, ze przynioslem na ziemie pokoj. Nie, ale miecz."
    Pan Jezus
  • To o biskupach, rozumiem.

• Myślę, że biskupów powiedzenie Herberta zarówno dotyczy, jak i dotyka boleśnie.
  • Przypominając Herberta nie chodziło mi o biskupów, a raczej ich krytyków. W żalu i rozgoryczeniu postrzega się Kościół jako wyłącznie podmiot z tego świata. To raz, a dwa, że atakowani są biskupi w sytuacji, gdy to nie do nich należała decyzja o odmowie uczestnictwa.
    Pytanie odświeżające pamięć: czym się różni ks. Małkowski od ks. Lemańskiego? Między innymi pokorą i posłuszeństwem.
    P.S. Czemu nikt nie krytykuje rządu i mediów wściekle atakujących biskupów za ich decyzję o wstąpieniu do Komitetu Honorowego marszu???
    P.P.S. Miast wysyłać sążniste epitety biskupom, którzy zostali zmuszeni do wycofania warto wysyłać nuncjuszowi i KEP ten tekst:
    Z przemówienia Jana Pawła II do Konferencji Episkopatu Polski, Warszawa 14 czerwca 1987 r.
    " Z racji swej misji ewangelicznej i pasterskiej Kościół nie może przestać być sługą takich zadań jak podmiotowość społeczeństwa związana z przestrzeganiem praw osoby ludzkiej. Z tym łączy się ściśle zasada uczestnictwa w stanowieniu o sprawach własnego społeczeństwa, RÓWNIEŻ W ZAKRESIE POLITYCZNYM, z wykluczeniem wszelkich dyskryminacji. Suwerenność państwowa tylko wówczas odpowiada wymogom porządku etycznego, gdy jest wyrazem suwerenności narodu w tymże państwie: gdy społeczeństwo jest w nim autentycznym gospodarzem i twórcą wspólnego dobra."
    Za:
    http://www.twitlonger.com/show/n_1sj51ga
  • yanusson
    Przypominając Herberta nie chodziło mi o biskupów, a raczej ich krytyków. W żalu i rozgoryczeniu postrzega się Kościół jako wyłącznie podmiot z tego świata.
    Jest dokładnie odwrotnie kolego - biskupi bronią spraw z tego świata: pałaców, złoconych krzeseł oraz obfitych i tłustych (koniecznie tłustych, bo w domu się nie przelewało) posiłków. Na sprawy spoza tego świata takie jak ten tam, jak mu było, no na jot, odwracają się tyłem.
    Posłuszeństwo cudzoziemskiemu urzędnikowi w kolorowej śmiesznej sukience jest tylko i wyłącznie z tego świata.

• Ktoś napisał, że marsz stał się polityczny, gdy zapowiedzieli w nim udział biskupi... Dle mnie to jedna z bardziej niezrozumiałych decyzji.
  • Nuncjatura Apostolska w Polsce
    Al. J. Ch. Szucha 12
    00-582 Warszawa
    tel. +48 22 596 93 20
    fax + 48 22 596 93 22
    e-mail:
    nuncjatura@episkopat.pl
    www.nuncjatura.pl
    Radca Nuncjatury
    ks. prał. Mirosław Wachowski
    Napiszę e-maila przypominając Nuncjuszowi postać św. Jerzego Popiełuszko - duszpasterza ciemiężonego ludu.

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • Mania
    Nuncjatura Apostolska w Polsce
    Al. J. Ch. Szucha 12
    00-582 Warszawa
    tel. +48 22 596 93 20
    fax + 48 22 596 93 22
    e-mail:
    nuncjatura@episkopat.pl
    www.nuncjatura.pl
    Radca Nuncjatury
    ks. prał. Mirosław Wachowski
    Wachowski, czyżby z tych Wachowskich od filmu, tudzież kapci?

W jedności siła!

"by logika i trzeźwość sądu nie stawała się pożywką dla rozpaczy udającej realizm" - Wróg Ludu
  • od dzisiaj posłuszeństwo kojarzyc mi sie będzie z tchórzostwem

Boże, użycz mi pogody ducha abym godził się z tym czego nie mogę zmienić, odwagi abym zmieniał to co mogę zmienić i mądrości aby odróżniał jedno od drugiego.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.