Skip to content

państwowy pogrzeb zbrodniarza

13

Komentarz

• Na łożu śmierci różne rzeczy się dzieją, niekoniecznie za zgodą umierającego. Zwłaszcza gdy jest nieprzytomny, czy nie słyszy i nie mówi, a tak było w tym przypadku. Być może to bardziej chciejstwo rodziny, a nie umierającego.
    Dawniej kapłan mógł udzielić sakramentu warunkowego ("Jeżeli żyjesz, przez to święte namaszczenie...."). Obecnie nie ma warunkowego. Kapłan po prostu go udziela.
    W przypadku śmierci klinicznej można mieć rzeczywiście uzasadnioną wątpliwość, czy człowiek jeszcze żyje, czy już umarł. Na tej podstawie Kościół zezwala udzielać osobom w stanie śmierci klinicznej sakramentu namaszczenia chorych. Udane przypadki reanimacji zdają się uzasadniać tę praktykę Kościoła.
    http://www.diecezja.waw.pl/dsz/kapelani/sakramentnamaszczenia.htm
    Wydaje mi się, że dla uniknięcia zgorszenia, kapłan udzielający sakramentu powinien opublikować w tym przypadku informację jakiego sakramentu udzielił i czy umierający przyjął go przytomnie.

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."

• rafalodnowa
    pozytwyne świadectwo dla lękających się nawrócić pod ciężarem własnych grzechów i braku wiary w Boże miłosierdzie.
    "Boję się, że ktoś chce wywołać niepotrzebną sensację na tydzień przed przyjazdem Ojca Św. i wprowadzić nie taką atmosferę, jaka powinna być w tym czasie
    - powiedział Przeciszewski, komentując publikację w "Życiu
    Warszawy
    ".
    Fakt, że ktoś posiada dossier w IPN, jak ksiądz Michał
    Czajkowski
    , nie uprawnia do wyciągania
    wniosku
    , że był agentem bezpieki
    - podkreślił
    Przeciszewski
    .
    Sam
    fakt
    prowadzenia rozmów z przedstawicielami Służby Bezpieczeństwa przez 24 lata nie musi oznaczać wcale działalności agenturalnej
    - dodał. "
    Pan Przeciszewski od dawna ofeurje nam "pozytywne świadectwa".
    Cytowane było nieprawdziwe i konia z rzędem temu kto przy okazji wizyta papieża rozmyślał o wyjątkowo zuchwałym i bezczelnym agencie SB - Czajkowskim. Rysowanym przez specjalistę od "pozytywnych świadectw" jako ofiara pomówienia, dodatkowo wywleczona wyłacznie po to zdjąć nam wszystkim uśmiech z twarzy przy okazji wizyty Ojca Świętego.
    Poprosiłem dziś na TT dziennikarzy (nie wiem z jakim skutkiem) by cudowi Przecieszewskiego przyjrzano się bliżej.
    Nie istnieje żaden powód dla którego już trzy dni chowa się szczegóły cudu nawrócenia łotra pod korcem.
    Pamiętam bowiem Przeciszewskiego jako osobę lękającą się przede wszystkim faktów i gotową dla ratowania tego co nazywa "atmosferą" do niemałych gwałtów na faktach. Tym razem w potrzebie znalazł się sam szef ks Czajkowskiego.
  • fatuswombatus
    Nurni weź sobie na wstrzymanie. Odczekaj chwil kilka, zobacz co się dalej stanie i daj sobie konfortową pozycję. Ani mnie, ani Ciebie nie było jak spawacz umierał. Tym samym nie domyślaj się zbyt wiele. Poczekaj i posłuchaj co dalej będzie w trawie piszczało. A nuż się dowiemy coś konkretnego?
    Komfortowej pozycji potrzebują hierarchowie opowiadjący jak to ponoć tragiczną, skomplikowaną a i nieprzeciętną postacią był morderca księzy i gość którego służby w najlepszym dla niego razie wyłacznie ułatwiły zamach 13 maja 1981 roku.
    Rady by poczekać, by nie psuć podniosłej atmosfery otrzymywałem już wcześniej. Od człowieka który natychmiast znajduje się wówczas na swoim miejscu, szefa KAI Przecieszewskiego.
    Któren próbował nas oszukać w "dobrej sprawie".
    Jakby Przeciszewski tego nie przedstawiał, jakby kart nie tasował, jakby imienia pana Boga przy tym nie wzywał - to kareta jest  zawsze w ręku agentów SB, czy równie zbrodniczej Informacji Wojskowej.
    Żeby było przy tym zupełne jasne. Nigdy nie napisałem że Przeciszewski jest durniem czy idiotą, człowiekiem głupim.
    Jest osobą na właściwym miejscu i przy tym gotową do sporych poświeceń.
  • yanusson
    @Romeck
    Najwidoczniej Kolega nie czytał pierwszej wersji tego tekstu, do której to odnosiły się moje uwagi.
    Ano, nie czytałem. Zrobiłem to teraz.
    No, mocno "podwórkowe" słowa. Ale słyszałem gorsze rzeczy od księży i biskupów.
    Przy okazji tenże ksiądz Jacek objaśnił, że jako na komuniście ciąży ekskomunika:
    "
    Bez cofnięcia ekskomuniki nie mógłby nawet na łożu śmierci dostać rozgrzeszenia, bo jest poza Kościołem.".
  • Nurni
    Jesteś starym faorumkowym wyjadaczem. Dobrze wiesz że jak chcemy z kimś na poważnie rozmawiać to powołując się na jego słowa nie dokładamy własnych. Jeszce raz proszę Cię abyś dal sobie na luz i dał SOBIE komfortową pozycję. Nic na temat podnisołej atmosfery Tobie nie radzę bowiem jakoś takiej nie zauważam (może jestem mało ogarniety).
    Cierpliwość to cnota. Narwanie, nawet te które może się nam wydawać wywołane świętym oburzeniem często prowadzi do błędów jaki później żałujemy.
    I

“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
  • Czyli najpierw spokojnie sobie patrzymy jak w najwazniejszej polskiej nekropolii składają prochy zbrodniarza, stawiają mu trwały i symboliczny (zważywszy na miejsce) nagrobek i cieszymy się (jak głupi do sera) że nie pozwoliliśmy wyprowadzić się z równowagi....
    Jestem przy tym pewien że spotkam jutro na Powazkach i różnych Andrzejków:
    http://niezalezna.pl/42520-andrzejek-prowokator-od-palikota-chcialby-zastrzelic-jaruzelskiego
    jakos tam trzeba będzie pokazać wieczorem w telewizorach tych, którym nie chce się udawać że to deszcz pada.
  • Nurni, popieram danie po pysku, jeśli o to ci chodzi.
    Ale czy uważasz, że to am w pierwsnościzej kolej się należy po pysku?

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Nie popieram nawet najgroźniejszego kiwania palcem w bucie.
  • To jednak jest ciekawe, dlaczego Nycz zabiera głos, skoro
    może
    milczeć.
  • Namilczał się w sprawie Katastrofy Smoleńskiej, więc mu się znudziło.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • los
    Namilczał się w sprawie Katastrofy Smoleńskiej, więc mu się znudziło.
    Zachowuje sie jak polityk, a nie biskup. Marny polityk. Szef KAI też, ale jednak od biskupa chyba można wymagać więcej. ( Gryzę się w język, aby nie napisać od kogo absolutnie nie wolno niczego wymagać, tylko od siebie w stosunku do tej osoby - przepraszam, ale ta przekora mnie kiedyś zgubi.)
  • Jako pokute dostal trzy zdrowaski?
    Zgorszenie jak stad do Bram Piekiel.

• los
    Jako pokute dostal trzy zdrowaski?
    Zgorszenie jak stad do Bram Piekiel.
    Czemu?
    Po ogłoszeniu spowiedzi Jaruzela, haniebny pozostaje tylko pogrzeb z honorami, ale do łajdactw PRL 2.0 jesteśmy już przyzwyczajeni.
  • nurni.nurni
    Wersja pojawiła się dzisiaj i jest taka:
    http://wpolityce.pl/polityka/198381-ks-mokrzycki-o-jaruzelskim-poprosil-o-spowiedz-odbyl-ja-uzyskal-rozgrzeszenie-wzbudzil-zal-za-grzechy-spelnil-warunki-aby-znow-do-serca-przyjac-chrystusa
    Chwała Panu ! Nie zostawił i tego grzesznika wzbudzjąc w nim żal za grzechy i skruchę. Tak więc i dla niego otworzył bramy nieba, jeśli żal i skrucha były szczere. Nie nasza to sprawa rozsądzać. Nie zmienia to jednak oceny historycznej,. Pozwólcie, że zacytuję siebie z wypowiedzi wyżej : ".To nawócenie nie ma absolutnie żadnego znaczenia dla jego oceny jako Polaka, generała, Prezydenta i obywatela. Był zdrajcą. Być może nawróconym zdrajcą." Teraz wiemy, żę nie "być może", ale wprost nawróconym. Módlmy się i my o taką łaskę dla siebie.
  • Malo znam prawo kanoniczne ale tak mi w pamieci kolace, ze nawrocenie PUBLICZNEGO grzesznika tez powinno byc publiczne. Ty sobie mozesz przejsc na czerwonym albo nawkladac komus na forum, potem pojsc sobie do konfesjonalu, pokajac sie, dostac rozgrzeszenie i trzy zdrowaski za pokute i tyle. A nawet jesli tylko prywatnie z kims sie pociales i trwales w nienawisci, ksiadz powinien zazadac od ciebie jakiejs proby pogodzenia sie. A ja tam nie zauwazylem, by Jaruzel probowal sie ze mna godzic. To jest spora ksiega o zasadach spowiedzi, nie jest to po uwazaniu.
    Jagby Palikot sie nawrocil, musialby to zrobic publicznie. Celem tego wszystkiego jest unikniecie zgorszenia. Bo co sobie ludzie pomysla? Starczy czarnym podsypac gotowki albo nastraszac, by juz od razu robili, co im sie kaze. Tylko biedaka przeczolgaja.
    Dasz paznokiec w zastaw, ze polowa Polakow tak sobie nie mysli?

• W 2012 przepisał ten ukradziony dom na córkę, jeśli okaże się teraz że zmienił testament i oddał dom właścicielom to byłby bardzo namacalny dowód że się rzeczywiście nawrócił.
  • Dziwnie jestem pewien, ze... Ech.

• BUL powiedział na mszy za dusze Gejnerała: "niech mu ziemia lekką będzie". Wyjątkowo się zgadzam. "Niech mu ziemia lekką będzie" to starożytne bliskowschodnie przekleństwo mówiące: niech cię przysypią cienką warstwą ziemi, tak by twoje zwłoki wywlekły szakale. Ludzie powtarzają je jednak bezwiednie na pogrzebach nie zastanawiając się nad znaczeniem tych słów...
  • "Sługa boży Wojciech"
    O kurwa.

• przemk0
    BUL powiedział na mszy za dusze Gejnerała: "niech mu ziemia lekką będzie". Wyjątkowo się zgadzam. "Niech mu ziemia lekką będzie" to starożytne bliskowschodnie przekleństwo mówiące: niech cię przysypią cienką warstwą ziemi, tak by twoje zwłoki wywlekły szakale. Ludzie powtarzają je jednak bezwiednie na pogrzebach nie zastanawiając się nad znaczeniem tych słów...
    Czyli przekładając na język współczesny: "niech cię Gienek w nocy wykopie"?

"Cari amici soldati, i tempi della pace sono passati."
  • Przygnębiające. Nie myślałam, że tak to się skończy.
    Żmije. Sprofanowały godło i flagę Najjaśniejszej Rzeczpospolitej. Zdeprawowały tych młodych żołnierzy, którym wydały rozkaz udziału w farsie.
    Zgorszyły maluczkich. Napluły na groby Bohaterów. A teraz sączą jad w telewizorniach. Podnoszą łby bezwstydnie.
    Ci wszyscy, którym 25 lat było mało, żeby odkłamać historię.
    The author has edited this post (w 30.05.2014)

*

*

• @Anno
    Takie luksusy jak rozliczenie sie z Hitlera (bo przeciez juz nie z Goebbelsa) to tylko dla powaznych panstw: dla POdludzi im wiecej bagna, im wiecej grzezawiska tym lepiej sie narod POgrazac bedzie.
    nie dla psa kielbasa.
    u nas nikt nie ma wiedziec co dobro a co zlo.
    taka jest ustawa i najwyrazniej Kosciol Katolicki rowniez wreszcie POjalo co chodzi.

"Nie myslcie, ze przynioslem na ziemie pokoj. Nie, ale miecz."
    Pan Jezus
  • A teraz rozumiecie dlaczego Jaruzel zeszedl w dniu wyborow i ze nie mogl te 11 dni wczesniej, co to Fuckt podal?
    Cala ta rozroba przed wyborami by kosztowala PO jakies 10%. Ludzie, ktorych komuna skrzywdzila ale przez niedopatrzenie zostawila przy zyciu, nie odpuscili. A plk. Spontan w takich sprawach jest pryncypialny i tez nie odpuszcza - ma byc msza z biskupem i koncelebra, ma gadac prezio, maja byc Powazki, ma byc kompania honorowa. I tak sie starzeje, bo Aleje Zasluzonych odpuscil, 10 lat wczesniej by nie darowal.

• los
    A teraz rozumiecie dlaczego Jaruzel zeszedl w dniu wyborow i ze nie mogl te 11 dni wczesniej, co to Fuckt podal?
    Cala ta rozroba przed wyborami by kosztowala PO jakies 10%. Ludzie, ktorych komuna skrzywdzila ale przez niedopatrzenie zostawila przy zyciu, nie odpuscili. A plk. Spontan w takich sprawach jest pryncypialny i tez nie odpuszcza - ma byc msza z biskupem i koncelebra, ma gadac prezio, maja byc Powazki, ma byc kompania honorowa. I tak sie starzeje, bo Aleje Zasluzonych odpuscil, 10 lat wczesniej by nie darowal.
    No będą kolejne wybory jeszcze ważniejsze. Rozumiem jednak, że respiratory tak długo nie dałyby rady podtrzymać. Myślisz, że do tych kolejnych ludzie znowu zapomna i zajmą się grilowaniem?
  • Nie mam pojecia, jak reaguje populacja miedzy Odra a Bugiem. Jestem od nich bardzo daleko i nawet mnie to nie martwi.

• Ta pompa pogrzebowa zdaje się świadczyć, że jednak zmarły zdrajca się nie nawrócił. Bo gdyby rzeczywiście się nawrócił, zakazałby tego gorszącego widowiska, które w niczym mu nie pomoże na Bożym sądzie, a wręcz zaszkodzi.
    To nie był pogrzeb pokajanego zbrodniarza i zdrajcy, który przed śmiercią uznał ciężar swych win i szczerze żałował braku czasu na zadośćuczynienie,  dlatego zadbał przynajmniej o wszystko, o co jeszcze mógł zadbać. Jak wygląda prawdziwe nawrócenie, mamy jasno pokazane w Ewangelii.
    Natomiast tego rodzaju bezczelne stawianie się Panu Bogu przez zuchwałych łajdaków, pewnych swej bezkarności, ostentacyjne gwałcenie prawdy i sprawiedliwości przed ołtarzem, świętokradztwo popełnione z aprobatą tych, którzy powinni strzec Kościoła, jest dodatkowym obciążeniem konta tego nieszczęśnika.
    Diabły skaczą po ołtarzach polskich kościołów i szydzą sobie ze znienawidzonych przez siebie "czarnych", złapanych na wędkę profitów.
    Domyślałam się, że św. Jan Paweł II mógł modlić się o nawrócenie zbrodniarza - i była to na pewno potężna modlitwa - ale zewnętrzne okoliczności pogrzebowe zdają się wskazywać na negatywny przebieg Sądu.
    Wielkie jest Boże Miłosierdzie - ale nie jest bezwarunkowe.
    Mamy poznawać po owocach. To, co tu widać, to jakieś trujące wilcze jagody.
  • los
    Nie mam pojecia, jak reaguje populacja miedzy Odra a Bugiem. Jestem od nich bardzo daleko i nawet mnie to nie martwi.
    Jako przedstawicielka tej populacji mogę zadeklarować, że ws. ww. pogrzebu nie reaguję w ogóle.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.